Recensie

Shrek Forever After (2010)

Vierde en tevens laatste deel in de Shrek-serie is anderhalf uur heel aardig entertainment rondom een belachelijk verhaal.

door Thomas Hermssen om 21:31 in RECENSIES
Shrek Forever After poster
Regie: Mike Mitchell | Stemmencast: Mike Myers (Shrek), Eddie Murphy (Donkey), Cameron Diaz (Fiona), Antonio Banderas (Puss in Boots), John Cleese (koning Harold), Walter Dohrn (Repelsteeltje), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2010

Na het succes van het sterke Shrek en Shrek 2, kwam het redelijke Shrek The Third. Aangezien ook dit deel financieel geen windeieren opleverde, is er nu Shrek Forever After. De makers hebben laten weten dat de Shrek-serie hiermee ten einde komt, maar wie weet. De film is immers vermakelijk genoeg om weer een hoop geld binnen te brengen.

Aangezien het derde deel een afgesloten happy end had, moesten de scenarioschrijvers met een breekijzer aan de slag om nog ergens een verhaalingangetje te vinden. Het is bijna te belachelijk voor woorden, maar hier kwamen ze mee op de proppen: Shrek is gelukkig, te gelukkig zelfs en dat elke dag opnieuw. Hij begint steeds meer terug te verlangen naar de dagen dat iedereen bang was voor deze vieze ogre. Dan komt Repelsteeltje in beeld. Hij is slechter dan slecht en zijn snode plannen om het kasteel te bemachtigen mislukten tot nu toe allemaal. Via Shrek ziet hij zijn kans schoon en biedt hem een unieke deal aan: Shrek mag een dag zijn zoals hij was en moet daar alleen maar een andere dag uit zijn leven voor inleveren. Iedereen ziet vervolgens van mijlenver aankomen wat het resultaat is: Shrek krijgt zijn dag, maar niemand kent hem meer, hij is niet getrouwd en heeft ook geen kinderen. Nog geen idee? Dan zult u zich zeker vermaken!

Repelsteeltje had in het derde deel al een kleine bijrol en opvallend genoeg was het toen Conrad Vernon in plaats van Walt Dohrn die hem van een stem voorzag. De makers weten wat ze in huis hebben en met de gedachte: “Never change a winning team” zijn er verder dan ook geen grote, nieuwe karakters in dit laatste hoofdstuk. Iedereen is weer van de partij en wederom met succes. De formule en humor werken ook dit keer weer en dus stelen Donkey en Puss in Boots de komische show op indrukwekkende wijze. Opvallend daarbij is dat de kinderen in de zaal, in tegenstelling tot de volwassenen, maar weinig van de grappen begrepen.

De Shrek-films zijn altijd erg op volwassenen gericht. Dat blijkt ook dit maal weer uit de muziekkeuze. Deze is dik in orde en wordt wederom vooral op sarcastische wijze ingezet. Is er dan helemaal niets nieuws? Jawel, dit vierde deel wordt in 3D uit gebracht. Bij het bedenken van de scènes is hier overduidelijk rekening mee gehouden, want de film bevat opvallend veel vlieg- en valshots. Het is leuk en heel aardig gedaan, maar voegt verder weinig toe.

We hebben het dus allemaal eens gezien en niets verdient de originaliteitsprijs. Het verhaal is daarbij eigenlijk te absurd en vergezocht voor woorden, maar het is entertainment ter vermaak. Gewoon omdat het een formule is die goed werkt en dat zullen alle volgende delen, mochten de makers zich toch weer bedenken, ook vast en zeker doen.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Galu

Avatar

Heb er weer zin in.

Havoc

Avatar

Toch hadden ze na Shrek 2 moeten stoppen.

Lodovos

Avatar

Ik zeg: Puss in Boots spin-off!

transp

Avatar

''mochten de makers zich toch weer bedenken, ook vast en zeker doen.''

Thomas, heb je de filmposter gezien? :P Lijkt me sterk dat ze Shrek 5 maken als er staat 'het allerlaatste deel'.

Volgend jaar trouwens wel Puss in Boots The Movie natuurlijk.

Toelietoesh

Avatar

Havoc "Toch hadden ze na Shrek 2 moeten stoppen."


Correctie: Shrek 1

Lodovos

Avatar

HOLY shit er komt ECHT een Puss spin-of!? Nice ^^

Darthmar

Avatar

Shrek Forever After is niet perfect maar heeft zo zijn momenten. Vooral Puss In Boots en Donkey scoren hoog. Puss In Boots in zijn bekende "Feed me if you dare" scene uit de trailer en Donkey in de "Hello" scene waarbij de hele zaal ah zuchte.

Grappig was dat we nu voor de 3-D brillen moesten betalen maar deze dan wel mochten houden en de volgende keer weer mee moeten nemen zodat we niet nog een keer de brillen moeten kopen.

Minpunt was een gast die besloot zijn wokmaaltijd te nuttigen in de zaal waardoor de gehele zaal stonk. Mijn biosscoopmaatje werd er misselijk van. Ik neem mijn avondeten toch ook niet mee de zaal in!

Shrek Forever After

acties