Recensie

Prince of Persia: The Sands of Time (2010)

Exotische paleizen, spectaculaire stunts en magische zandstormen: Prince of Persia is een amusante start voor een mogelijk succesvolle franchise.

door Frank Stol om 11:03 in RECENSIES
Prince of Persia: The Sands of Time poster
Regie: Mike Newell | Cast: Jake Gyllenhaal (Dastan), Gemma Arterton (Tamina), Ben Kingsley (Nizam), Alfred Molina (Sjeik Amar), Toby Kebbell (Garsiv), Richard Coyle (Tus), Ronald Pickup (Koning Sharaman), Steve Toussaint (Seso), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2010

Als er iemand is die het geheim achter een succesvolle blockbuster kent, dan is dat zonder twijfel Jerry Bruckheimer. In 2003 klopte de producent immers miljoenen uit een filmbewerking van een populaire Disneyattractie. was een regelrechte hit en met twee vervolgdelen werd een schip met goud binnengehaald. Een vierde film staat inmiddels op de planning voor volgend jaar. Tot die tijd verruilt Bruckheimer met de oceaan voor woestijngebied. Gebaseerd op de gelijknamige reeks platformgames belooft in elk geval een hoop spectaculaire stunts, exotische paleizen en magische zandstormen. Of de Perzische prins net zo populair gaat worden als de schmierende Jack Sparrow valt nog te bezien. is wél alvast een amusante start voor een mogelijk succesvolle franchise.

In het oude Perzië (het huidige Iran) doet een leger een inval in een ommuurde stad, in de veronderstelling dat men daar een massavernietigingswapen(!) heeft verborgen. Het onheilswapen in kwestie is een dolk met een juweel onderaan het heft. Het indrukken van dat juweel zorgt ervoor dat degene die de dolk vasthoudt luttele seconden terug in de tijd kan gaan om het verloop van zijn eigen geschiedenis te veranderen. Zonder het magische zand uit de titel kom je echter niet ver.

Bij toeval komt de dolk in handen van Dastan, die als straatschoffie werd geadopteerd door koning Sharaman en sindsdien als een prins in zijn paleis vertoeft. Tijdens de viering op de net overwonnen stad Alamut gaat het mis. De koning wordt met een gifmantel vermoord en Dastan wordt door zijn oom Nizam als schuldige aangewezen. De Perzische prins slaat op de vlucht, samen met de beeldschone prinses Tamina, die tevens hoedster blijkt te zijn van het magische wapen. Maar Nizam wil meer: met de dolk en een berg tijdzand wil hij de wereld in een armageddon storten en zo zijn eigen geschiedenis veranderen. Een groep Hassansins (die de “kunst van de snelle dood” verstaat) wordt achter het tweetal aangestuurd om ze te doden; Dastans tijd begint te dringen.

Jake Gyllenhaal kweekte voor zijn rol een flinke bonk spieren en een indrukwekkende torso. Niet eerder rustte een (actie)film zo op zijn schouders, als in het geval van , waarin hij de titelheld op spectaculaire wijze vertolkt. Hoewel hij niet over een eenzelfde soort komisch talent beschikt als bijvoorbeeld Johnny Depp, blijft Gyllenhaal gedurende de film een aangename verschijning. Dat zal voor een deel ook liggen aan de prima chemie tussen hem en Gemma Arterton. Het verplichte getouwtrek tussen Dastan en Tamina verzorgt de film zo op gezette tijden van de nodige luchtigheid. Arterton geeft zich na en opnieuw schijnbaar moeiteloos over aan de regels van de blockbuster, iets wat haar goed afgaat. Opmerkelijk is dat Ben Kingsley als schurk Nizam minder prominent in beeld verschijnt dan je zou verwachten, waardoor zijn boosaardige personage niet helemaal tot volle wasdom komt. Aan zijn acteerkwaliteiten ligt dat overigens niet. De komische noot wordt verzorgd door Alfred Molina, die als dubieuze sjeik zijn suïcidale struisvogels koestert. Een grappig bijrolletje in een film waar nog wel iets meer humor in had mogen zitten.

Het zal niemand verbazen dat perfect past binnen dat typische Bruckheimer-universum, waar nou eenmaal een handvol vaste ingrediënten de regels bepaalt: exotische locaties, spectaculaire stunts en groots opgezette special effects. Regisseur Mike Newell, die eerder maakte, smeedt deze componenten tot een gameverfilming, maar het is de vraag in hoeverre de regisseur de vrijheid heeft gehad om een eigen stempel op te drukken. De film mist te veel een eigen gezicht. Grootste makke is dat de makers te strak en te overduidelijk een vooraf bepaalde succesformule willen volgen, dat de film weinig verrassend is en op sommige punten zelfs creatief doodslaat. Een voorbeeld daarvan is de manier waarop de werking van de magische dolk aan de kijker wordt uitgelegd in een houterige dialoog.

Gelukkig heeft de artdirection zich behoorlijk uitgeleefd, waardoor op het sprookjesachtige uiterlijk van de film weinig aan te merken valt. In het heetst van de strijd worden er ook nog eens free running, slowmotion en een dynamische cameravoering tegenaan gegooid. Het zijn deze scènes die ervoor zorgen dat het sterkst aan zijn originele bronmateriaal doet denken; liefhebbers van het spel zullen zich dus ook uitstekend vermaken met de filmversie. is een amusante start voor een mogelijk succesvolle franchise, maar het entertainmentniveau van de eerste -film heeft de Perzische prins nog niet bereikt.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

B@chelor

Avatar

Een lekkere popcorn film dus.

filmgast

Avatar

Klinkt goed, de gameserie is namelijk te mooi om inderdaad op zijn zachts gezegd verne*kt te worden.

Masterbrain

Avatar

Vreemde recensie , waarschijnlijk ondersteunt FT Jake Gyllenhaal
, want andere Recensies vertellen dat Jake Gyllenhaal totaal op zijn slechtst zit te acteren en er helemaal niks van bakt en daardoor de film een beetje verpest , maar eerst zien dan geloven

Morrigun99

Avatar

@ recensent Frank

Wat ik logischerwijs niet uit de recensie opmaak, maar waar ik eigenlijk benieuwd naar ben: hoe zit het script in elkaar?

In het eerste deel van de Pirates-reeks ontvouwde zich namelijk nog een aardig verhaal, waarvan - enkele zijweggetjes uitgezonderd - niet vanaf werd geweken. Er was sprake van een duidelijk vertrek- en eindpunt in het verhaal. Bij het tweede en derde deel was daarvan totáál geen sprake. Daaruit bleek dat Bruckheimer/Disney/Verbinski, althans degene die achter deze film zaten, zo spectaculair mogelijk allerlei ontwikkelingen in beeld wilden brengen zonder daarbij te hebben nagedacht over één lopende verhaallijn. Hetgeen alle scenes (in deel 2 & 3) verbond waren 'gegevens' en geen verhaalgebaseerde plotlijn.

Hoe zit dat bij Prince of Persia? Probeert men wederom allerlei spectaculaire, doch losse, scenes aan elkaar te knopen door een gezamenlijk gegeven - de aanwezigheid van de dolk - in te weven óf is er daadwerkelijk sprake van een enigszins goed lopend verhaal?

benjamin

Avatar

Ziet er nog wel leuk genoeg uit om van te genieten op een avondje.

chrissie107

Avatar

@Masterbrain

Is niet helemaal terecht wat je zegt. De recensie op www.nu.nl is bijvoorbeeld zowel redelijk positief over de film en Jake

leidenaar

Avatar

Ik dacht al dat we een soort 'The Mummy' zouden krijgen en blijkt uit deze recensie wel te kloppen.
Mooie omgevingen,mooie special effects,genoeg actie,wat (flauwe) humor en een lekker wijf,en dezelfde nadelen: verhaal weinig bijzonder,geen verrassingen,simpel filmpje dat lekker gelikt is.

Armani

Avatar

Verrassend vermakelijke film, mijn verwachtingen waren niet zo heel hoog, maar het was sowieso al leuk om iets anders te zien dan superhelden of piraten. Hij begon wel wat houterig vond ik; zonder dat je wist wat er gebeurde donderde de eerste actiescene al over je heen.

Maar daarna werd het steeds beter, met goede special effects en een verhaal waar ik me niet echt aan irriteerde. Alfred Molina was erg grappig. En Gemma Arteton, tja..wow

leidenaar

Avatar

Armani "met goede special effects en een verhaal waar ik me niet echt aan irriteerde."


Is dat een compliment ofzo?
Een verhaal dat me niet echt irriteerde,haha,heb ik nog nooit in een recensie gelezen,doe je dat normaal wel altijd.

Steve-O

Avatar

leidenaar "Ik dacht al dat we een soort 'The Mummy' zouden krijgen en blijkt uit deze recensie wel te kloppen.
Mooie omgevingen,mooie special effects,genoeg actie,wat (flauwe) humor en een lekker wijf,en dezelfde nadelen: verhaal weinig bijzonder,geen verrassingen,simpel filmpje dat lekker gelikt is."

Dan kan je het wel met meerdere films vergelijken dan alleen met 'the Mummy', een negatieve vergelijking die ik niet echt nodig vind. Maar oke, jouw mening..

OT: Goeie recensie hoor:P Ik ga de film zeker zien in de bios en ik vraag me (zonder deze pas gezien te hebbenO+) al af of ze de WarriorWithin kant op durven gaan...En gaan ze het wel verder op de games baseren? The Two Thrones kan in mijn ogen prachtig verfilmd worden...WW's verhaallijn kan zelfs beter gemaakt worden. Het enige probleem: groffe actie, oftewel, R-rated.....

leidenaar

Avatar

Steve-O "Dan kan je het wel met meerdere films vergelijken dan alleen met 'the Mummy', een negatieve vergelijking die ik niet echt nodig vind. Maar oke, jouw mening..
"


Hmm ik begrijp wat je bedoeld,maar het is moeilijk uit te leggen in gedachte.
Ik heb de film niet gezien,wel stukje van de spellen gespeeld(The Warrior Within heb ik uitgespeeld,fantastisch die sfeer,het 1ste spel vond ik weinig aan)
Als ze een film maken a la The Warrior Within,pff,i wish,maar ik zie alleen al aan de trailer dat het een soort 'The Mummy' is.
Sowieso geen bruut geweld(wat wel in het spel het geval is)en afgehakte ledematen en veel bloed hoef je niet te verwachten.
Het lijkt gewoon erg vergelijkbaar met een film als The Mummy,leuke special effects enz,maar weinig inhoud.

Maar goed,heb de film niet gezien,dus ik zal er niet teveel over oordelen maar er is me al genoeg duidelijk.

SJRSVLDT

Avatar

"The Sands of Time is een amusante start voor een mogelijk succesvolle franchise, maar het entertainmentniveau van de eerste Pirates-film heeft de Perzische prins nog niet bereikt."

Maar dat scheelt zeker niet veel! Ben net terug en ik heb me nog behoorlijk gemaakt. Waar ik vorige week nog behoorlijk teleurgesteld uit de bios kwam na het zien van Robin Hood(te hoge verwachtingen) was ik deze week zeer verrast. Ik heb me prima vermaakt, luchtige film met prachtige beelden. Je moet niet naar een film als deze gaan voor een zeer diepgaand verhaal, maar dat is ook niet het doel van de film. De film heeft gedaan waar het voor bedoeld was en daar gaat het om:E Ik hoop dat er een deel 2 komt!

Steve-O

Avatar

leidenaar "Hmm ik begrijp wat je bedoeld,maar het is moeilijk uit te leggen in gedachte.
Ik heb de film niet gezien,wel stukje van de spellen gespeeld(The Warrior Within heb ik uitgespeeld,fantastisch die sfeer,het 1ste spel vond ik weinig aan)
Als ze een film maken a la The Warrior Within,pff,i wish,maar ik zie alleen al aan de trailer dat het een soort 'The Mummy' is.
Sowieso geen bruut geweld(wat wel in het spel het geval is)en afgehakte ledematen en veel bloed hoef je niet te verwachten.
Het lijkt gewoon erg vergelijkbaar met een film als The Mummy,leuke special effects enz,maar weinig inhoud.

Maar goed,heb de film niet gezien,dus ik zal er niet teveel over oordelen maar er is me al genoeg duidelijk."

Ik begrijp je nu beterSmiley face En ja, ik denk ook niet dat we zo'n groffe Prince of Persia sequel kunnen verwachten...Maar eerst deze nog zien hè;)

setheelen

Avatar

Steve-O "Ik begrijp je nu beterSmiley face En ja, ik denk ook niet dat we zo'n groffe Prince of Persia sequel kunnen verwachten...Maar eerst deze nog zien hè;)"


nochtans, ik heb deze film vanmiddag bekeken, en ik vond dat er redelijk wat in 'gekilled' werd.. ook wel eens een spatje bloed en dat ze in beeld iemands keel oversnijden.. erg vreemd dat USA dit dan nog PG-13 maakt, terwijl ze nogal snel een R-rated label erop kleven bij het minste beetje dat je iemand koelbloedig vermoord ziet worden.. al bij al, het eerste deel van de film vond ik teveel op PotC/The Mummy lijken - het tweede gedeelte heeft me aangenaam verrast Smiley face het moment dat prinses Tamina de dieperik intuimelt kreeg ik het wel ff moeilijk, want toen dacht ik echt dat Prince Dastan iedereen verloren had waar hij om gaf - nice twist
7/10

ruudvanbergen

Avatar

....."De ster van deze film is echter niet prins Dastan zelf, maar de sjeik Amar (Alfred Molina). Hij weet zijn karakter op een zeer humoristische wijze neer te zetten en de verbanden die hij legt zijn geweldig. (Je kunt een struisvogelrace niet met één struisvogel kunt houden).
Verder kijken we naar doolhoven, machtige tegenstanders, snelle actiescènes met zwaardgevechten, zanderige speciale effecten en originele stunts (Klimmen tegen een muur door gebruik te maken van pijlen die in de muur worden geschoten). Het verhaal moet wel met een korreltje zout (en veel zand) worden genomen en bevat erg veel toevalligheden. Prins Dastan begrijpt na tweemaal de dolk te hebben gebruikt hoe deze magische dolk werkt en dat haalt meteen het mysterieuze tintje van de film weg."

Lees mijn volledige recensies op www.ruudvanbergen.nl

Remco

Avatar

setheelen "erg vreemd dat USA dit dan nog PG-13 maakt, terwijl ze nogal snel een R-rated label erop kleven bij het minste beetje dat je iemand koelbloedig vermoord ziet worden."


MPAA heeft meer problemen met sex dan met geweld in Amerika. Als je veel gore laat zien krijg je een R maar laat je lesbische sex zien (die niet eens expliciet hoeft te zijn) krijg je NC-17. Dus het steekt allemaal wat vreemd in elkaar, in Europa is het precies andersom namelijk.

stefanvh

Avatar

" in de veronderstelling dat men daar een massavernietigingswapen(!) heeft verborgen"

Zeg je hebt niet bepaald op zitten letten of wel?
De verwijzing naar de inval in Irak is overduidelijk aanwezig, maar nu til je het zelf over the top.

Verder moet ik zeggen dat dit een verbazingwekkend vermakelijke film was.
Mijn verwachtingen lagen niet erg hoog, ik had tergend slechte momenten afgewisseld met toffe actie verwacht.
Buiten de uitleg over hoe de dolk werkt had ik me nergens echt enorm aan gestoord.
Het verhaal is erg simpel, maar werkt wel, het thema over de band tussen de broers werkt verrassend goed.
Verder zijn er leuke bijrollen&toffe actie.

Het is geen film die je bijblijft voor het leven, maar wel een die je 2 uur lang vermaakt.
En dat is alweer een tijd geleden dat ik dat over een nieuwe film kon zeggen.

Benjamin1989

Avatar

Gisteren gezien in de bioscoop, en hij heeft mij 2 uur lang vermaakt. En dat zegt voor mij al genoeg. Lekkere vlotte actie, redelijk verhaal, en wat was het vrouwtje knap zeg!

3rd Rock

Avatar

Geachte heren Newell en Bruckheimer,

Mij is ter ore gekomen dat in ieder geval ''en van u in het bezit is van zogenaamd "tijdverdrijfzand". Middels deze brief wil ik u verzoeken mij een fikse dosis van dit tijdverdrijfzand te doen toekomen. Waarom ik u dit vraag zal ik hieronder haarfijn uit de doeken doen.

Heden bezocht ik de film Prince of Persia: Sands of Time en ik was verrast. Ik was enorm verrast, maar niet bepaald in positieve zin. U ben in mijn ogen verantwoordelijke voor de meeste abominabele bioscoopfilm van dit jaar. Dit was de zestigste film die ik dit jaar in de bioscoop zag, dus ik heb wel het één en ander aan vergelijkingsmateriaal. Wat mankeerde eraan?

-Jake Gyllenhaal. De beste jongen is totaal ongeloofwaardig als Perzische prins, laat staan als Perzische prins die fabelachtige sprongen maakt en briljant met messen en zwaarden kan vechten. Chemie met zijn tegenspeelster had deze jongen ook niet en van zijn zijn freeruncapaciteiten ben ik ook niet overtuigd.
-Gemma Arterton. Haar verwende prinses was niet om aan te zien. Heeft u haar überhaupt wel zien acteren voordat ze op de set stond?
-Hank Azaria. Hoewel ik het hem niet kwalijk kan nemen dat hij de rol van eigenaar van een struisvogelracebaan toebedeeld kreeg, moet ik toch even melden dat ik zijn persoon dermate irritant vond dat ik bij iedere keer dat hij in beeld verscheen een diepe zucht slaakte.
-Het verhaal. Het einde zag iedere toeschouwer al van verre aankomen. Verder was het één grote race van situatie naar situatie die eigenlijk niet zoveel met elkaar te maken hadden. Verder zagen de hoofdpersonage wel heel erg snel oplossingen om ergens uit te komen.
-Het zwenken met de camera. In videogames is het vrij normaal om in adventures door middel van een camerazwenk te laten zien waar de oplossing is. In films niet en daar is een reden voor: Het ziet er niet uit!
-Het zogenaamde "freerunning" van Gyllenhaal. Ik geloof er geen hout van dat hij in staat is dergelijke sprongen te maken.

Was het dan allemaal slecht hoor ik u vragen? Neen, niet alles was slecht.

-Gemma Arterton. Wat knappe verschijning is deze dame. Al mag ze het wat mij betreft houden bij foto's.
-Ben Kingsley. De enige acteur die liet zien ook daadwerkelijk iets met zijn rol te kunnen. Hij leek eerst een nare man, vervolgens een vriendelijke man en vervolgens weer een nare man. Dat deed deze rasacteur met enkel gezichtsuitdrukkingen. Chapeau!
-Camerwerk. Nu ja, de shots van het decolleté van Gemma Arterton.
-De Special Effects. Die waren fenomenaal, maar konden niet verhullen dat de film eigenlijk niets om het lijf had.
-De Slangen. Die waren eng, maar dat valt eigenlijk ook onder Special Effects.
-3D. De film was niet in 3D!

Waarom ik graag tijdverdrijfzand wil ontvangen? Dan kan ik terug naar donderdag 27 mei, 16.30u en kan ik besluiten niet naar Prince of Persia: Sands of Time te gaan en die 2uur nuttiger besteden. Ik beloof u dat ik het eventuele restant niet zal misbruiken en zal deponeren in de Marianentrog.

In afwachting van uw antwoord verblijf ik.

Hoogachtend,

timbo75

Avatar

Bij deze film moet je gewoon je verstand op 0 zetten en niet teveel stilstaan bij het verhaal of een houterige dialoog want daar draait het niet echt om. Deze film doet wat het moet doen: vermaken!

Remco

Avatar

3rd Rock " -Hank Azaria. Hoewel ik het hem niet kwalijk kan nemen dat hij de rol van eigenaar van een struisvogelracebaan toebedeeld kreeg, moet ik toch even melden dat ik zijn persoon dermate irritant vond dat ik bij iedere keer dat hij in beeld verscheen een diepe zucht slaakte."


Hank Azaria ? zat die erin dan ? neem aan dat je Alfred Molina bedoelt Smiley face

Prince of Persia: The Sands of Time

acties