Recensie

Gangsterboys (2010)

Bedroevend slechte komedie van Nederlandse bodem is een formulefilm die volledig is toegespitst op een allochtone doelgroep.

door Arman Avsaroglu om 00:38 in RECENSIES
Gangsterboys poster
Regie: Paul Ruven | Cast: Yes-R (Apo), Önder Dogan (Mahmut), Mimoun Ouled Radi (Achmed), Fatma Genç (Fatma), Gamze Tazim (Serpil) e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2010

Allereerst een waarschuwing voor degenen die me gaan beschuldigen van cynisme of het feit dat ik de film te serieus zou nemen: stop hier met lezen. Hieronder zul je namelijk weinig positieve dingen horen over Gangsterboys. Ik heb de laatste jaren veel slechte Nederlandse films gezien, variërend van Het Woeden der Gehele Wereld tot Spion van Oranje en Gangsterboys verdient moeiteloos een plek in dit illustere rijtje.

Regisseur Paul Ruven, die twee jaar terug de publieksprijs op het Nederlands filmfestival won met het niet in de bioscoop uitgebrachte Mafrika en een aantal jaren terug een boek schreef over de succesformule in Hollywood, verfilmt met Gangsterboys een scenario van debuterend schrijver Orhan Sahin. Hoewel het toe te juichen is dat culturele diversiteit ook in de Nederlandse filmwereld aan een opmars bezig is, is deze film een uitstekend voorbeeld van hoe het niet moet.

Rapper Yes-R (naar mijn weten toch echt van Marokkaanse afkomst hoewel hij in de film wordt geportretteerd als een ‘halve Turk’) en Önder Dogan zijn de twee gangsterboys om wie het in de film gaat. De twee vrienden, die graag gangster willen worden, worden door de politie gevraagd te infiltreren bij een bende echte Turkse gangsters, die voor een moord meer of minder hun hand niet omdraaien. De twee gaan schoorvoetend akkoord, ook omdat ze anders de gevangenis in draaien voor drugshandel.

Het is ondoenlijk om alle problematische aspecten van Gangsterboys aan te stippen, maar het grootste probleem schuilt, zoals zo vaak, in het scenario. Dat het plot zo dun is als een velletje papier hoort weliswaar bij een dergelijke film, maar kwalijker is dat alle pogingen tot komedie op dramatische wijze mislukken. Verder dan de nodige poep-en-piesgrappen en enkele mislukte pogingen tot fysieke humor komt de film niet. Wat wel opvalt is het opmerkelijk hoge aantal grappen ten koste van homoseksuelen, pijnlijk ongrappig en zelfs enigszins discriminerend. Ook de parade van bekende Nederlanders gaat op den duur zeer irriteren. Beau van Erven Dorens, Georgina Verbaan, Jeroen van Koningsbrugge, Salah Edin en John Jones mogen zich allen uitleven, met overwegend negatief resultaat.

En zo kan ik nog wel even verder gaan. De dialogen klinken gekunsteld en houterig en de acteurs zijn ook al niet veel beter. Het zal de (allochtone) doelgroep, waar de film nadrukkelijk op gericht is, waarschijnlijk weinig uitmaken. Wie echter geen zin heeft in grappen met peniskokers en viagra in de thee, doet er wijs aan Gangsterboys over te slaan.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

lykathea

Avatar

Jeroen van Koningsbrugge en negatief resultaat? Kan het me niet voorstellen.

Voor de rest, inderdaad waarschijnlijk maar lekker ontwijken.

LuCos

Avatar

Dat Yes-R inplaats van een marokaan een half-turk speelt hoeft toch niet uit te maken?? Carice van Houten speelt ook duitser of een amerikaan.
Voor de rest lijkt het me echt een flut film

leidenaar

Avatar

Een voorspelbare recensie,Veronica geeft em 3 sterren,vond ik al hoog,had verwacht na het zien van de trailer dat die hoogstens overal 2 sterren krijgt.

Armani

Avatar

lykathea "Jeroen van Koningsbrugge en negatief resultaat? Kan het me niet voorstellen.

Voor de rest, inderdaad waarschijnlijk maar lekker ontwijken."


Ja, ik had inderdaad ook hoop toen ik hem in beeld zag verschijnen. Misschien toch wat vermakelijks, dacht ik, maar zelfs hij is niet grappig in deze film; ik weet niet hoe het kan, maar het is de makers toch gelukt.

ikke__

Avatar

QUOTE
Rapper Yes-R (naar mijn weten toch echt van Marokkaanse afkomst hoewel hij in de film wordt geportretteerd als een ‘halve Turk’
UNQUOTE

EFFE VOOR JOUW BEGRIP HIJ IS HALF EGYPTENAAR HALF MAROKKAAN.
maar ja is het zelfde als je een nederlander een belg of duitser noemt toch...

1 pot nat

verdiep je effe voor je wat roept.
Nou de argumenten in recensies die gebasseerd zijn op feiten is ook niet meer wat t geweest is hierzo..

Megalomaniac

Avatar

Dus hij heeft gewoon gelijk en jij maakt je druk om niets.

Yonas

Avatar

.

Edwinem

Avatar

ikke__ "QUOTE
Rapper Yes-R (naar mijn weten toch echt van Marokkaanse afkomst hoewel hij in de film wordt geportretteerd als een ‘halve Turk’
UNQUOTE

EFFE VOOR JOUW BEGRIP HIJ IS HALF EGYPTENAAR HALF MAROKKAAN.
maar ja is het zelfde als je een nederlander een belg of duitser noemt toch...

1 pot nat

verdiep je effe voor je wat roept.
Nou de argumenten in recensies die gebasseerd zijn op feiten is ook niet meer wat t geweest is hierzo.."

dude serieus, heb jij dit nou gelezen of niet?

achja van yes-:R hoe je niks te verwachten, die kerel kan helemaal niks

Maartus

Avatar

Ik heb de trailer gezien, ik hoop dat ze hier alleen de slechtste stukjes in de trailer hebben gestopt want ik moest echt nergens lachen..

leidenaar

Avatar

Maartus "Ik heb de trailer gezien, ik hoop dat ze hier alleen de slechtste stukjes in de trailer hebben gestopt want ik moest echt nergens lachen.."


Je ziet de recensie toch hierboven?Waren dus de leuke stukjes.
Ik vond de trailer ook al genoeg zeggen,beroerd.

Ach,die moordwijven was ook geen topper,maar denk pareltje vergeleken met deze film.

Snap niet dat die filmmakers niet gewoon een goede film willen maken,waar ze trots op kunnen zijn,met echte acteurs.
Hoezo nemen ze bekende nederlander die niet eens acteur zijn en maken ze weer zo'n onzinfilm,blijkbaar kan die maker van deze film niet beter,of heeft die er geen vertrouwen in zijn eigen kunnen,slappe hap.
En blijkbaar is het ook normaal dat tegenwoordig in Nederlandse films die nergens over gaan elke 5 minuten een bekende Nederland om de hoek komt kijken.En natuurlijk Beau van Erven Dorens ook weer,pfff.
Hoop dat deze man zich met iets anders gaat bezighouden en films maken overlaat aan mensen die proberen goede films te maken die mensen kunnen raken,en als t dan niet lukt,tja,dan hebben ze het in ieder geval geprobeerd,maar waarom krijgt dit uberhaubt een bioscoop-release.

Benja11

Avatar

Ik denk dat 95% van de nl films helemaal niks is, en die carise van houten is ook weer niet zo goed en mooi als men denkt... misschien hebben veel nl een roze bril op omdat ze nl is...

Heinz

Avatar

Beste schrijver van de recensie van gangsterboys

ik vindt het een beetje vreemd dat u het zich erg aantrekt als er iets wordt gezegd over homoseksuelen. maar vervolgens zegt u wel iets, in mijn ogen racistisch, over allochtonen. u doet net alsof allochtonen de humor/een slechte film wel leuk vinden doordat ze een lager niveau hebben.

Zondebok

Avatar

Heinz "Beste schrijver van de recensie van gangsterboys

ik vindt het een beetje vreemd dat u het zich erg aantrekt als er iets wordt gezegd over homoseksuelen. maar vervolgens zegt u wel iets, in mijn ogen racistisch, over allochtonen. u doet net alsof allochtonen de humor/een slechte film wel leuk vinden doordat ze een lager niveau hebben."


Je hebt een goed punt maar hij is alleen schuldig aan een stukje stereotypering, verder niks.

Armani

Avatar

Hmm ja, je hebt inderdaad wel een punt; wat wel meespeelde is dat ik de film in de Munt in Amsterdam zag en het publiek daar regelmatig in lachen uitbarstte. Het zal waarschijnlijk mee hebben gespeeld in mijn recensie.

Toelietoesh

Avatar

Heinz "Beste schrijver van de recensie van gangsterboys

ik vindt het een beetje vreemd dat u het zich erg aantrekt als er iets wordt gezegd over homoseksuelen. maar vervolgens zegt u wel iets, in mijn ogen racistisch, over allochtonen. u doet net alsof allochtonen de humor/een slechte film wel leuk vinden doordat ze een lager niveau hebben."


Misschien doelde hij erop dat allochtonen het allang best vinden dat er een film gemaakt word met allochtonen als doelgroep, omdat dit niet al te vaak voorkomt. Maargoed, ik doe ook een gok, het is inderdaad niet erg subtiel gebracht.

Maarja, ik vind de trailer weinig belovend.

jansy

Avatar

Allereerst vind ik het zeer vreemd dat u -de schrijver van deze recensie- zegt dat de doelgroep van de film allochtonen zijn. Denkt u dat gewoonweg omdat er veel allochtonen in meespelen? Was dat ook zo bij het Schnitzelparadijs, of bij Shouf Shouf Habibi? Volgens mij niet.

Als er een specifieke doelgroep is van deze film dan is het wel de groep dat naar bepaalde rapmuziek luistert, zoals bijvoorbeeld het muziek van Yes-R en Turk. Dat is een grote groep in Nederland en dat zijn, geloof t of niet grotendeels autochtonen.(Een groot deel van het TMF publiek)

Daar zat u dus fout, maar het ergste vind ik dit:
"de dialogen klinken gekunsteld en houterig en de acteurs zijn ook al niet veel beter. Het zal de (allochtone) doelgroep, waar de film nadrukkelijk op gericht is, waarschijnlijk weinig uitmaken ."

Ik kan niet begrijpen dat u zoeits hierkan plaatsen zonder enig gevoel van gene.
Had u niet bij het nalezen het gevoel van :"hey, dit komt wel heel erg negatief bestempelend over".?? Waarschijnlijk niet.

Alsof allochtonen zo dom zijn en zo geen smaak hebben dat ze de film ondanks de houterige dialogen en kinderachtige grappen van de film zullen houden..Ik vind het erg jammer dat zelfs bij een filmrecensie de allochtonen weer negatief worden bestempeld, en nog door een ander allochtoon ook nog.


De film lijkt mij erg slecht, en van alle allochtonen met wie ik over deze film heb gesproken, was er maar een die geinteresserd was en de film wou kijken. Hij is 11 jaar.

Steadicam

Avatar

Het woord allochtoon is te lezen en de reacties buitelen alweer over elkaar heen. Ten eerste staat het woord tussen haakjes, wat ook kan betekenen dat de genoemde doelgroep deels uit allochtonen bestaat, en ten tweede wil ook een allochtone doelgroep niet zeggen dat het om álle allochtonen gaat. En hoe je het wendt of keert, ik denk toch echt dat Gangsterboys zich op een bepaalde groep richt en daar wat meer bijval zal krijgen. Daar is toch niks mee? K-3 vind ik ook tenenkrommend slecht en akelig commercieel, maar de doelgroep vindt het hoogstwaarschijnlijk prachtig.

jansy

Avatar

Steadicam "Het woord allochtoon is te lezen en de reacties buitelen alweer over elkaar heen. Ten eerste staat het woord tussen haakjes, wat ook kan betekenen dat de genoemde doelgroep deels uit allochtonen bestaat, en ten tweede wil ook een allochtone doelgroep niet zeggen dat het om álle allochtonen gaat. En hoe je het wendt of keert, ik denk toch echt dat Gangsterboys zich op een bepaalde groep richt en daar wat meer bijval zal krijgen. Daar is toch niks mee? K-3 vind ik ook tenenkrommend slecht en akelig commercieel, maar de doelgroep vindt het hoogstwaarschijnlijk prachtig."Het gaat niet om het woord "allochtoon", daarmee bagataliseer je wat er in feite gezegd wordt.

Zoals ik al zei gaat het om het feit dat er wordt gezegd dat de allochtone doelgroep het niet erg zal vinden dat de film benedenmaats en simpel is.

Ik citeer (nogmaals):
De dialogen klinken gekunsteld en houterig en de acteurs zijn ook al niet veel beter. Het zal de (allochtone) doelgroep, waar de film nadrukkelijk op gericht is, waarschijnlijk weinig uitmaken.

En u zegt deels, maar de schrijver van de recensie duidt het anders.

"Bedroevend slechte komedie van Nederlandse bodem is een formulefilm die volledig is toegespitst op een allochtone doelgroep"


Zoals ik al zei, is de doelgroep een bepaalde publiek die naar bepaalde rapmuziek luistert. Funx/TMF publiek. Grotendeels autochtoon. En ik denk dat als dezelfde citaat, maar dan ipv allochoon het woord autochtoon zou hebben gestaan dat er anders zouden worden gereageerd.


Maar goed, dit zal door sommigen wel weer in het hokje allochtonen gevoeligheid worden gestopt, dus waarschijnlijk heeft dit geen zin.
Maar ik heb in ieder geval mn zegje gedaan.

The_18th_Letter

Avatar

Ik wist het! een slecht film
maar ga het wel checke anders schaam ik me dat ik het niet gezien heb
maar aan de andere kant ga ik me schame omdat ik het wel ga zien.....
( die jeroen van koningsbrugge zou denk ik wel de enige grappige zijn in deze film hooop ik! )

marcjeb

Avatar

Die jeroen van koningsbrugge doet tegenwoordig met alles mee, totaal geen grappige gozer meer.. hij is NEP !.

Verder is dit nog slechter als spion van oranje.. dus waarschijnlijk valt deze film ook weer flink in de prijsen

Ricardo van den bragt

Avatar

Echt een saaie film met Slechte grappen zonde van de 8.50 wou naar shutter island gaan maar die draaide net niet in deze bios...

Ricardo van den bragt

Avatar

Echt een saaie film met Slechte grappen zonde van de 8.50 wou naar shutter island gaan maar die draaide net niet in deze bios...

marcjeb

Avatar

''Rapper Yes-R (naar mijn weten toch echt van Marokkaanse afkomst hoewel hij in de film wordt geportretteerd als een ‘halve Turk’) en Önder Dogan zijn de twee gangsterboys om wie het in de film gaat.''

Slechte reviews hier bij filmtotaal... Je meent het yes-r is een marokaan?????? en in de film half turk:| o wat erg.

Arnold is zwanger in de film Junior.. maar in het echt was ie dus totaal niet zwanger he !!!
in de film beverly hils cop speelt eddy een agent,, maar iedreen weet dat hij in het echt een acteur is..

je snapt me wel.

Breug

Avatar

marcjeb "''Rapper Yes-R (naar mijn weten toch echt van Marokkaanse afkomst hoewel hij in de film wordt geportretteerd als een ‘halve Turk’) en Önder Dogan zijn de twee gangsterboys om wie het in de film gaat.''

Slechte reviews hier bij filmtotaal... Je meent het yes-r is een marokaan?????? en in de film half turk:| o wat erg.

Arnold is zwanger in de film Junior.. maar in het echt was ie dus totaal niet zwanger he !!!
in de film beverly hils cop speelt eddy een agent,, maar iedreen weet dat hij in het echt een acteur is..

je snapt me wel."

Iets met appels en peren.
Geef dan als voorbeeld Anthony Hopkins die in "the human stain" een African American moet voorstellen.

Verder kan ik me wel enigzins vinden in de recensie. Ik ben destijds geweest naar de "kraker" Cassanegra. Toen de zoon zijn gehandicapte vader naar de wc bracht en weer ophaalde werd er KEIHARD gelachen. Dit hoorde juist tergend te zijn.
Dus ik kan me wel voorstellen dat het gevoel voor humor tussen bevolkingsgroepen heel erg kan verschillen.

Gangsterboys

acties