Recensie

The Hangover (2009)

Een hilarische uitschieter in het Amerikaanse vrijgezellenfeestgenre.

door Kaj van Zoelen om 00:23 in RECENSIES
The Hangover poster
Regie: Todd Phillips | Cast: Bradley Cooper (Phil), Ed Helms (Stu), Zach Galifianakis (Alan), Justin Bartha (Doug) e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2009

In 2003 maakte Todd Phillips Old School waaruit de naam ‘Frat Pack’ werd geboren. Frat is een afkorting voor fraternity, de Amerikaanse mannelijke studentenvereniging, een verwijzing naar de plot van de film. De Frat Pack is een groep Amerikaanse filmkomieken, bestaande uit de sterren van Old School (Will Ferrell, Vince Vaughn en Luke Wilson) plus een aantal van hun collega’s, van wie in bijna elke succesvolle Amerikaanse komedie in de jaren daarna wel een of meerdere te zien waren. Zal Phillips hetzelfde doen voor de relatief onbekende hoofdrolspelers uit The Hangover?

Ed Helms is hooguit bekend van zijn bijrol in de televisieserie The Office (Amerikaanse versie), Bradley Cooper kent men heel misschien nog uit Alias en Zach Galifiniakis zal mogelijk nog het minste een belletje doen rinkelen. De kans is daarom groot dat hun namen voortaan verbonden zullen worden met The Hangover, een komedie die in de Verenigde Staten tot nu toe ver boven verwachting presteert en overwegend positief ontvangen is door critici en bezoekers. In de film vieren drie mannen in Las Vegas het vrijgezellenfeest van hun gezamenlijke vriend, maar de volgende ochtend worden ze nog maar met hun drieën wakker. De bruidegom ontbreekt. Geen van allen weet nog wat er de afgelopen avond en nacht is gebeurd. Hun hotelkamer is vernield, er ligt een onbekende baby in een kast en er zit een tijger in de badkamer.

Phil, de enige van het stel die al getrouwd is en een kind heeft, ziet de trip naar Vegas als een welkome ontsnapping aan het gezinsleven. Stu, een zenuwelijer in een verkrampte relatie, moet liegen tegenover zijn overheersende vriendin om naar Vegas te mogen. Alan is de morsige, vreemde broer van de bruid. De drie acteurs hebben een geweldige chemie en dat betaalt zich uit in de manier waarop de steeds onwaarschijnlijkere situaties gemakkelijk in elkaar overvloeien zonder dat dit geforceerd overkomt. Dankzij de drie acteurs en de complementaire persoonlijkheden van hun personages, blijven zowel de escalaties van de voorgaande avond als de steeds vreemdere avonturen van het trio op de dag erna geloofwaardig.

Galifianakis is het leukst als de ietwat bizarre Alan, die relaxt reageert op de chaos die het trio tijdens hun kater tegenkomt. Vanaf het moment dat hij zijn ongewone ondergoed toont aan bruidegom Doug, steelt hij de show. Maar ook Ed Helms is op dreef als de controlefreak die moet wennen aan een totaal gebrek aan controle, op onverklaarbare wijze een tand is kwijtgeraakt en zich niks meer herinnert van een huwelijk met een escort. Dat ook Bradley Cooper nog leuk is en niet alleen maar mag toekijken, is toe te schrijven aan het sterke script dat alle drie de ruimte geeft om te schitteren.

De focus blijft op hen en laat de hilarische bijrollen van Mike Tyson (als zichzelf), naakte homoseksuele Chinese gangsters en agenten die hun autoriteit misbruiken, niet teveel van het schijnwerperlicht opeisen. De film zit goed in elkaar en de escalaties blijven binnen de grenzen van het verhaal. Wel wordt er tegen het einde op de rem getrapt en verliest de sneltrein van humor flink wat vaart, maar tegen die tijd heeft het spervuur van geslaagde en soms minder geslaagde grappen al voor zoveel lachsalvo’s gezorgd dat dit niet meer uitmaakt, net zomin als sommige plotgaten. Wat er wel toe doet is dat The Hangover een prima komedie is, die doet wat een goede komedie moet doen: grappig zijn tot aan het einde.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

merijnsa

Avatar

Vond Old School echt ontzettend grappig en Zack Galifianakis vond ik echt al een briljante komiek. Toch wel verbaasd hoe goed deze bevalt!

Check hier Galifianakis met Michael Cera (lekker pijnlijk)

lykathea

Avatar

Kan mij niet voorstellen dat deze film mijn beeld van Ed Helms gaat veranderen. Dat blijft toch gewoon Andy Bernard, vooral omdat de man in de laatste paar seizoenen veruit een van de leukste karakters van de show is geworden.

Maar goed, I'm willing to try :D. Sowieso benieuwd naar deze film, alhoewel m'n verwachtingen gewoon hetzelfde blijven als voorheen. Leuke trailer, leuke film. Niets meer. Als dat het wel is, mooi meegenomen.

McMurphy

Avatar

Mooie recensie van een hilarische film, gelukkig wordt hij ook op FT gewaardeerd T+)

Megalomaniac

Avatar

lykathea "Kan mij niet voorstellen dat deze film mijn beeld van Ed Helms gaat veranderen. Dat blijft toch gewoon Andy Bernard, vooral omdat de man in de laatste paar seizoenen veruit een van de leukste karakters van de show is geworden."
Hey, Hey, the Nard-Dog. ;)

Ozymandias

Avatar

Beste. Komedie. Ever.

McMurphy

Avatar

Ozymandias "Beste. Komedie. Ever."
Helaas is dat toch echt The Big Lebowski :W

Frank_Costello

Avatar

Ik had weinig verwachtingen van deze film (trailer ziet er nogal standaard uit) maar ik *hoop* aangenaam verrast te worden.

13204

Avatar

Wat een TOP!!!!! film. GE NI AAL!

merijnsa

Avatar

Net gezien. Meesterlijk grappig. Iedereen is perfect gecast, grappen zijn stuk voor stuk raak. De zaal aplaudiseerde meerdere keren. En terecht.

Verwacht echter geen hoogstaand stukje film. Deze flick doet één ding en dat is iedereen laten lachen. Zo niet, wacht tot de aftiteling...

Thiver

Avatar

McMurphy "Helaas is dat toch echt The Big Lebowski :W"

Die het in de Clash of the Comedies toch moest afleggen tegen Monty Python and the Holy Grail... :(

Harley Quinn

Avatar

Frank_Costello "Ik had weinig verwachtingen van deze film (trailer ziet er nogal standaard uit) maar ik *hoop* aangenaam verrast te worden."


Same here T+) Denk ook dat de trailer de film niet genoeg eer aandoet, we zullen het zien. Natuurlijk altijd fijner dan een trailer waar de beste/enige grappen al in gestouwd zitten..

Roi

Avatar

Een zeer grappige film, maar niet zo geniaal als sommige mensen het benoemen.

marcjeb

Avatar

Net op apple trailers ''Trailer 2'' gezien wat geweldig lijkt me deze film vooral dat stukje met mike tyson wahaha.

Quido

Avatar

*cynische modus aan* Moeten we niet even gaan zeiken over het 'typisch Amerikaanse naakt' in dit soort films? *cynische modus uit*

Britta2205

Avatar

Ik heb gelachen tot ik buikpijn had. Een echte aanrader voor comedie liefhebbers...
Tijdens het kijken naar deze film was ik benieuwd naar wat onze party-boys allemaal hebben uitgehaald, maar dat herinneren zij niet. Verder in de film wordt dit steeds duidelijker, en op het laatst zie je nog de foto's. Erg leuk.

MattCurlew

Avatar

Ik zag de trailer en leek me echt een ontzettend nietszeggend suffe komedie maar hij is écht goed! Veel leuke stukken en je zit toch wel een beetje in de film mee te denken.. top!

hans1970

Avatar

Simpel verhaaltje maar een schitterend hilarische film. Anderhalf uur gelachen!

Hans

J3II3

Avatar

Gisteren met een groep vrienden na toe gegaan, geen van ons wist waar de film over ging en ik denk dat we allemaal blij verrast de zaal weer uitliepen. Heb zelden een film meegemaakt dat gewoon van het begin tot het einde grappig bleef. Top!

Rudebox

Avatar

Quido "*cynische modus aan* Moeten we niet even gaan zeiken over het 'typisch Amerikaanse naakt' in dit soort films? *cynische modus uit*"


Ehhh...nee? :}

Aangenaam verrast door deze film. Het verhaal, de clue's...alles klopt. Onwijs leuke film, voor een onwijs leuke avond

Ik geef hem 8 sterren..!! Smiley face

VLT

Avatar

merijnsa "Net gezien. Meesterlijk grappig. Iedereen is perfect gecast, grappen zijn stuk voor stuk raak. De zaal aplaudiseerde meerdere keren. En terecht.

Verwacht echter geen hoogstaand stukje film. Deze flick doet één ding en dat is iedereen laten lachen. Zo niet, wacht tot de aftiteling..."

Jah inderdaad, de aftiteling is toch wel de kers op de taart!!

The Hangover

acties