Recensie

Wild Hogs (2007)

Klinkt geinig, maar wacht... Tim Allen speelt één van de hoofdrollen...

door Sara Madou om 11:48 in RECENSIES
Wild Hogs poster
Regie: Walt Becker | Cast: Tim Allen (Doug Madsen), John Travolta (Woody Stevens), Martin Lawrence (Bobby Davis), William H. Macy (Dudley Frank), Ray Liotta (Jack), Marisa Tomei (Maggie) | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2007

Vijftig euro voor degene die één héle goede film kan noemen met Tim Allen in de hoofdrol. En nee, zijn stemmenrollen in Toy Story tellen niet mee. Precies. Die zijn er niet. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat menig potentiële toeschouwer wordt afgeschrikt door zijn naam op het affiche van Wild Hogs. Maar in deze film is zijn trage spel en plofferige hoofd zowaar op zijn plaats. Daarnaast heeft hij het geluk een aantal erg goede medespelers naast zich te hebben zoals de altijd goede William H. Macy die boven iedereen uitsteekt.

Het verhaal is in één regel samen te vatten: vier vrienden van middelbare leeftijd vertrekken met hun Harleys op een roadtrip en komen zichzelf, anderen en hier en daar een confrontatie op hun weg tegen. Die confrontaties hebben voornamelijk te maken met de Del Fuegos, een échte bikergang die de Wild Hogs van een van hun Harleys berooft. Dat laten de stoere mannen natuurlijk niet op zich zitten!

Klinkt cliché, en dat is het ook, maar daarnaast af en toe best vermakelijk. Een beetje Mel Brooks, heel veel Disney (de muziek doet het glazuur van je tanden springen) en een vleugje buddymovie vormen tezamen de ziel van Wild Hogs. En passant wordt nog een precair thema (homoseksualiteit) aangebroken, maar dat wordt op zo'n typisch Amerikaanse homofobe manier gedaan dat menig gay zich er (terecht) enigszins beledigd door zal voelen.

Zoals gezegd valt Tim Allen dus best wel mee (wat een zeer goede prestatie is voor de Home Improvement-ster), maar ook de rest van de cast doet het goed. John Travolta speelt wederom Mr. Cool en Martin Lawrence doet eens iets anders dan ‘angry nigger’, hoewel zijn brave personage in deze film wel héél erg out of character is. De showsteler is zoals gezegd William H. Macy. De man van Magnolia, Fargo en State and Main staat niet bepaald bekend om zijn komische rollen. Althans, als we om hem moesten lachen, was het vooral uit ongemak of schaamte. In Wild Hogs kan Macy los en hij blijkt écht grappig te zijn. De chemie tussen de mannen onderling is echter niet bepaald sprankelend, je krijgt absoluut niet het idee dat er sprake is van een jarenlange vriendschap. Wel weer leuk zijn de verschillende cameo’s, al vliegen sommige oude bekenden zo snel door het beeld dat je ze amper opmerkt. We worden zelfs nog even teruggeworpen in de tijd met een Easy Rider-verwijzing, waarbij je je moet afvragen waarom desbetreffende cameo zich eigenlijk voor deze film heeft geleend.

Een groot probleem met Wild Hogs is het idee dat de film niet heeft kunnen bepalen wat hij wil zijn. Is het nou een inzicht in de mannelijke psyche tijdens die oh zo bekende midlifecrisis, waarin diezelfde mannen zich kunnen herkennen, of blijft het bij een berg doorsnee grappen, bedoeld voor een jong publiek? Het idee van de makers was waarschijnlijk om een mix te maken, maar ze slaan, hoe verder de film vordert, steeds verder door richting de poep- en piesgrappen. Sommige mensen zullen dat best grappig vinden, maar voor iemand met een iets volwassener gevoel voor humor draaien momenteel betere komedies in de bioscoop. Niet bepaald aan te raden dus. Of je moet je ontzettend vervelen, niets beters te doen hebben en alle andere films in de bios al gezien hebben.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Megalomaniac

Avatar

Vijftig euro voor degene die één héle goede film kan noemen met Tim Allen in de hoofdrol.


Misschien niet héél goed, maar zeker het bekijken waard: Galaxy Quest.

Maar met 25 euro neem ik ook genoegen hoor ;)

dalien

Avatar

Hahaha inderdaad Galaxy Quest vond ik echt een hele leuk film.
Maar geldt het niet voor veel komedie acteurs die worden getypcast, dat ze niet in veel goede films terecht komen ;)

Mook

Avatar

Ik las de eerste zin en dacht: kassa, Galaxy Quest dus. En toen zag ik dat er al twee gereageerd hadden, haha.

Deweb

Avatar

Die film is wel leuk, maar nou niet bepaald door Tim Allen. Eerder door de rol van Allan Rickman.

Het valt me trouwens op hoeveel films er tegenwoordig gemaakt worden die méér dan één ding willen zijn en in al die dingen jammerlijk mislukken.

MikeyMo

Avatar

Dan kun je beter Martin Lawrence opnoemen

Moviemagic

Avatar

Hoe krijg je in godsnaam een no-talent als Martin Lawrence in een film naast een acteerTALENT (met hoofdletters dus) als John Travolta?

Sebastian Valmont

Avatar

Deweb "Die film is wel leuk, maar nou niet bepaald door Tim Allen. Eerder door de rol van Allan Rickman."
Die heb ik niet voorbij zien komen in deze film hoor.

Megalomaniac

Avatar

Sebastian Valmont "Die heb ik niet voorbij zien komen in deze film hoor."
Hij doelt op Galaxy Quest.

Mlvdk

Avatar

Martin lawrence kan wel acteren .. en is leuk om naar te kijken :-S bijv blue streak, bad boys ...

Jildert

Avatar

Mlvdk "martin lawrence kan wel acteren .. en is leuk om naar te kijken :-S bijv blue streak, bad boys ..."
Dan noem je ook meteen de twee enige films van de beste man die nog een beetje het kijken waard zijn.

Robkorv

Avatar

Vandaag gezien in de bios.

Erg leuke film, William H. Macy is erg grappig

nicholaszen

Avatar

Zaterdag gezien, vind het wel een leuke popcornfilm..

Baski

Avatar

Goede recensie, heb ik wat aan!
Maar ik denk dat ik nu maar wacht todat hij op DVD komt, want het valt me een beetje tegen...

En inderdaad: Galaxy Quest vond ik echt wel leuk!

ASHWIN102

Avatar

Sara Madou "Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat menig potentiële toeschouwer wordt afgeschrikt door zijn naam op het affiche van Wild Hogs."
Is het niet "afgeschrokken"?

Ik ben ook geen fan van Tim Allen. Ik geef toe zijn films liever te vermijden, al speelt John Travolta erin.

Cee van Lleef

Avatar

ASHWIN102 "Is het niet "afgeschrokken"?

Ik ben ook geen fan van Tim Allen. Ik geef toe zijn films liever te vermijden, al speelt John Travolta erin."


Nee, toch echt afgeschrikt. ;) John Travolta heeft na Pulp Fiction i.m.o. niet veel fatsoenlijks meer laten zien.

ASHWIN102

Avatar

Cee van Lleef "Nee, toch echt afgeschrikt. ;) John Travolta heeft na Pulp Fiction i.m.o. niet veel fatsoenlijks meer laten zien."
Echt bizar de Nederlandse taal.

Ik vond Face off nog wel leuk, maar de rest is echt bagger ja.

Jedimaster

Avatar

Gisteren gezien. Afgrijselijke film, er was niks grappigs aan. De enige zeer goede grap kwam toen de film afgelopen, de Extreme Home Makeover grap bij de aftiteling. John Travolta was tenenkrommend en Martin Lawrence was ook verre van grappig. Het geheel was ongeloofwaardig en de grappen kon je kilometers ver aan zien komen. Oordeel: [rating 0.5]

The Watcher

Avatar

Is het nou afgeschrikt of afgeschrokken?? Smiley face
Ik ben trouwens wel benieuwd naar deze film... misschien een keertje huren :P

Wild Hogs

acties