Recensie

Aeon Flux (2005)

Vervalt al snel in een bloedserieuze context zonder ruimte voor ironie.

door Gudo Tienhoven om 15:23 in RECENSIES
Æon Flux poster
Regie: Karyn Kusama | Cast: Charlize Theron (Aeon Flux), Sophie Okonedo (Sithandra), Marton Csokas (Trevor Goodchild), Frances McDormand (Handler) e.a. | Speelduur: 93 minuten

Er gaat meestal wel een tijdje overheen voordat acteurs de curieuze filmkeuzes van het verleden uit de doeken doen. William H. Macey, alom gerespecteerd om zijn indrukwekkende rits bijrollen, gaf een jaar na zijn optreden in Jurassic Park 3 toe het puur en alleen voor het geld te hebben gedaan. Zijn vrouw (Felicity Huffman) kon ieder moment bevallen en dus was een extraatje welkom. “Anders had ik het nooit gedaan”, vertelde hij het Britse blad Empire. Het beste acteerwerk moet natuurlijk bij de filmpromotie van stal worden gehaald.

Met smart wacht ik op nog twee dergelijke verklaringen. Een daarvan moet uit de mond komen van tweevoudig Oscarwinnaar Kevin Spacey, binnenkort te zien in het tenenkrommende Justin Timberlake-vehikel Edison. Geld zat toch zou je denken? Daarnaast mag ook Charlize Theron haar fans uitleggen wat ze te zoeken had in Aeon Flux, gebaseerd op de kortstondige MTV-animatieserie. Een productie waar je je schouders bij ophaalt: waarom toch? Theron, alom bewierookt vanwege haar griezelig overtuigende transformatie in Monster, haalt waarschijnlijk opgelucht adem nu ze met haar nieuwe Oscarnominatie (North Country) deze wond kan verbergen. Met de première van Aeon Flux is een mooi moment aangebroken deze weer zichtbaar te maken. Al is het maar om ons er even over te verwonderen.

In de eerste minuut voel je al nattigheid. Een voice-over leidt het verhaal op ernstige toon ongeveer zo in: “We schrijven het jaar 2415 en de wereldbevolking is uitgedund door een dodelijk virus.” Daar gaan we weer. Het laatste menselijke bolwerk Bregna, een soort Art Deco versie van Teletubbieland, is een zwaar bewaakte stad onder de totalitaire leiding van Trevor Goodchild. Iedereen gehoorzaamt netjes, want hij zou de uitvinder zijn van het geneesmiddel waaraan ze hun leven te danken hebben. Vrijheid is uiteraard schijn en dus zijn er ook rebellen die hier bekend staan als de Monicans. De spionne Aeon Flux is extra gedreven de dictatuur omver te schoppen, want ze heeft met Goodchild nog een persoonlijke rekening te vereffenen.

De animatieserie viel op door het complete gebrek aan tekst en het in iedere aflevering steevast doodgaan van de titelheldin. Daarvoor geen ruimte natuurlijk in de filmversie, die alle vormen van eigenzinnigheid laat varen voor de bekende science fiction conventies. Erg saai allemaal, of je moet een adrenalinestoot kunnen krijgen van gras dat ineens als dodelijk scherpe naalden omhoog komt zetten, en anders van Theron’s prikkelende pakjes (vooruit dan). Indrukwekkende salto’s en spagaten te over, maar in een bloedserieuze context zonder enige ruimte voor ironie gaat dat snel vervelen, evenals de dialogen waarbij iedere zin aanvoelt als lood. Op dat soort momenten moet je als kijker je lol halen uit situaties die je niet te zien krijgt. Ik stelde me maar voor dat bij iedere scène na het roepen van de woorden ‘cut and print’ de cast in de lach is geschoten. Daar zal ik toch niet ver naast hebben gezeten.

Aeon Flux doet extra pijn bij het voorbij zien komen van andere gerespecteerde namen als Frances McDormand (Fargo) en Pete Postlethwaite (In the Name of the Father), maar misschien wil een filmliefhebber niet inzien dat er nu eenmaal rekeningen betaald moeten worden.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

spacey

Avatar

Positieve aan deze film is Charlize Theron in het zwarte pakje :E De rest was idd bagger, en heb me ook mateloos zitten ergeren aan de dialogen! Vergeten maar...

Glue

Avatar

Helemaal eens met de recensie.

Ik had erg uitgekeken naar deze film. Vond serie cool, maar toen ik alle slechte reacties erop had gelezen. Was ik wel zo nieuwsgierig of het allemaal wel terecht was.
Het is echt gewoon pure bagger. Enkelt Charlize Theron is lekker strak in haar pakje, maar voor de rest stelt het bar winig voor.

Sla deze gerust over.

Calva

Avatar

Klinkt weer origineel ;)
Maar waarom vinden veel mensen de film 'equilibrium' dan wel zo een geweldige film? Dat verhaal is ook belachelijk en daar is Bale ook zo'n super goed getraind persoon?

DelliPeter

Avatar

Calva "Klinkt weer origineel ;)
Maar waarom vinden veel mensen de film 'equilibrium' dan wel zo een geweldige film? Dat verhaal is ook belachelijk en daar is Bale ook zo'n super goed getraind persoon?"


Je moet dit soort films niet zo serieus nemen en er niet te veel over nadenken. Je moet gewoon accepteren dat in die wereld waarin die films zich afspelen dat soort dingen kunnen. Alleen dan is equilibrium een aardige film.

Sir Smokalot

Avatar

Dit soort films zijn en blijven enorm smaakafhankelijk. Als je niet zoveel op hebt met SF vind je dit soort films automatisch rommel lijkt me.
Ikzelf val wel in de categorie mensen die graag naar een goed uitziende SF-film kijkt. Neem bijvoorbeeld the chronicles of riddick, een film die mij zeer aangenaam verraste, maar door geen enkele recensent goed werd beoordeeld. Ik ga ervan uit dat deze film in het zelfde straatje moet passen, dus ik ben erg benieuwd; als het knullig uitgewerkt is kan ik wel met de recensent meegaan, maar voor hetzelfde geld is het een lekkere vlotte sf-actiefilm a la Riddick......

Ik wil toch nog even terugkomen op de inleidende woorden: Ik geloof namelijk geen ene drol van het geldargument, en al helemaal niet van William H. Macy. De man heeft in zoveel bekende films gespeeld dat het financieel wel snor moet zitten. Als hij toch krap zat heeft hij op te grote voet geleefd en te weinig opzij gezet. Dat noem ik dus gewoon slecht beheer van je financiën, en dan is het je eigen stomme schuld dat je je moet verlagen tot een film die niet van je niveau is.
Als je in een slechte film speelt, geef dan achteraf ruiterlijk toe dat het een baggerproduct was (zoals Halle Berry in Catwoman) in plaats van je te verschuilen achter onzinargumenten. Een mooi voorbeeld hiervan is Burt Reynolds die zich distantieerde van Boogie Nights (ook met Macy trouwens) tot hij er achter kwam wat een succes het werd. Geen ruggengraat noem ik zoiets....

merijnsa

Avatar

Volges mij ken je net zo goed 10 min. naar die foto kijken dan zieje nog meer dan in de film zelf;)

WoUtoMatiC

Avatar

Sir Smokalot "Dit soort films zijn en blijven enorm smaakafhankelijk. Als je niet zoveel op hebt met SF vind je dit soort films automatisch rommel lijkt me."

Lijkt me niet.

hermit elephant

Avatar

Sir Smokalot "...Ikzelf val wel in de categorie mensen die graag naar een goed uitziende SF-film kijkt.."

Ik ook.

Sir Smokalot "..Neem bijvoorbeeld the chronicles of riddick, een film die mij zeer aangenaam verraste..."

Mij niet.

Dus daar gaat je generalisatie...

Arthaum

Avatar

Lol

De trailer leek me niets, ik had hem meteen afgeschreven. En nu lees ik de recensie in hij is duidelijk niets. Niet eens het downloaden waard:P

Quistnix

Avatar

Ik zal dan maar iets positiefs over de film zeggen:
De vormgeving ziet er best aardig uit, en de film bevat een paar aardige vonsten (teleport-vechtscene bijvoorbeeld). En Charlize natuurlijk..

Maar verder was hij inderdaad onverdunde bagger.

Wat Riddick betreft: er zat een mooi idee achter, het gegeven was best cool, de vormgeving en sfx waren schitterend, maar het gaat de mist in bij a) het personage Riddick en vooral hoe hij neergezet wordt en b) het volkomen onlogische en onzinnige plot.

Als ik dan naar Equilibrium kijk: Ook hier is de vormgeving erg goed, maar in tegenstelling tot Aeon en Riddick gaan ze hier liever voor een grauwe, minimalistische en meer realistische look in plaats van het over-the-top strakke toeters-en-bellen spektakel.
Bovendien zet Bale een geloofwaardig personage weer, een personage waarmee we kunnen meeleven, die wat karakterontwikkeling doormaakt, en die bovendien ook nog eens flink ass kan kicken.
Wat ook niet onbelangrijk is: in Equilibrium staat de actie in functie van het verhaal, waar bij veel andere films de scriptschrijver er maar snel nog een gevecht/achtervolging/shootout in besluit te schrijven omdat het anders misschien te saai wordt. Equilibrium is naast de actie ook een (redelijk) geloofwaardig menselijk drama, en daarom werkt hij wel.

PNDG1984

Avatar

Zoals ik hier lees is dit een slechte film dus daar ga ik vanuit ik huur hem wel een keer als ie in de videotheek ligt

Cee van Lleef

Avatar

PNDG1984 "Zoals ik hier lees is dit een slechte film dus daar ga ik vanuit ik huur hem wel een keer als ie in de videotheek ligt"


Zelfs dat niet denk ik.

Zeurdoos

Avatar

merijnsa "Volges mij ken je net zo goed 10 min. naar die foto kijken dan zieje nog meer dan in de film zelf;)"


Done,

[rating 3]

Inderdaad, beter dan de film :E

shahrzad

Avatar

Ik heb hem gisteren gezien en vond het wel een redelijke film. De dialogen waren inderdaad niks, maar ik vond het hele over the top special effects wel bij de film passen en charlize theron kon mij niet echt boeien, ze acteerde niet zo goed in deze film vond ik.

Ik vond hem trouwens veel op The Island lijken, qua verhaal en filmwijze. (Ook qua vrouwelijke hoofdpersoon, charlize theron en scarlette johanson lijken wel een beetje op elkaar..:E )

leraar wiskunde

Avatar

Charlize Theron toch! Na een geslaagd optreden in 'Monster' en 'n bijzonder leuke rol ;) in 'The Italian Job', doet ze nu mee in dit tenenkrommende scifivehikel. Een belachelijke plot, ondermaatse acteerprestaties en verwarrende actiescènes wringen deze film vakkundig de nek om.

MegaMarsvin

Avatar

Dat krijg je als je iemand die leuke 3-minuten animatie'tjes kan maken een vol hollywood budget geeft. Verhaal dat nergens op lijkt en een paar miljoen aan special effects die iedereen het gevoel moeten geven dat er iets bijzonders aan het gebeuren is...

Het idee dat "goede" acteurs een soort artistieke standaard hoog moeten houden is op z'n zachtst gezegd ouderwets. En zijn geen standaarden meer, er is alleen geld.

ethrellik

Avatar

Deze film ging wel, alleen hij is wel erg vaag in t begin hoor!
:S
einde was wel leuk, maar wel erg overdreven nep!

Slide

Avatar

Verrassend dialoog :? maja dit soort films zijn er altijd..

Tiniej

Avatar

Ik vond de film egt zwaar bagger :r
Hij was zo slegt en saai dak zelfs even
heb geslapen,.. :Z :O :?

MrMister

Avatar

Zulke films moet je gewoon niet serieus nemen, gwoon lkkr naar de meiden en de actie kijken.
Dat zal ik ook doen bij Ultraviolet die binnekort uitkomt

Gan_Ning

Avatar

Nou, ik vond het gewoon een goede maarja degene die de film bedacht heeft wel een erg grote fantasie, en dat heb ik zelf ook dus ik kon het allemaal wel volgen en ik keek dus niet alleen naar de meiden en de actie(terwijl dit natuurlijk ook fantastisch was) maar ook het verhaal was fantastisch

Cee van Lleef

Avatar

Gan_Ning "Nou, ik vond het gewoon een goede maarja degene die de film bedacht heeft wel een erg grote fantasie, en dat heb ik zelf ook dus ik kon het allemaal wel volgen en ik keek dus niet alleen naar de meiden en de actie(terwijl dit natuurlijk ook fantastisch was) maar ook het verhaal was fantastisch"


Fantastische zin.

Rarara

Avatar

Ik ben SF fan vanaf mijn 11e, deze film is niet eens een recensie waard.

KW

Avatar

Hou je van acties, dan zou een overdreven schietpartij je nooit verkeerd vallen. Drama is ook in vele ogen veelal overdreven neergezet. En zo is het ook met SF. Hou je van SF (zoals ik) dan is een overkill aan SF niet geheel ongewenst. En zo is het ook met Aeon Flux.

Toegegeven, het is geen film met uitgebalanseerde elementen van andere genres, maar voor de die-hard SF-fan is het verhaal ondersteunend genoeg. Realistisch? Nee, maar dat hoeft ook niet hoofdzaak te zijn voor de SF-fan. SF? Jazeker!

Mooie vrouwen (Aeon Flux):
[rating 5]
Goed acteerwerk:
[rating 3]
Mooie camera shot's:
[rating 4]
Realisme:
[rating 2]
Overall:
[rating 3.5]

Æon Flux

acties