Wrong Side Up
Recensie

Wrong Side Up (2005)

Een bitterzoete en excentrieke komedie over mensen die voor liefde soms heel aparte dingen doen.

in Recensies
Leestijd: 1 min 40 sec
Regie: Petr Zelenka | Cast: Ivan Trojan (Petr), Zuzana Sulajová (Jana), Nina Divísková, Miroslav Krobot, Karel Hermánek, Jiri Bartoska | Speelduur: 110 minuten

Petr werkt in de vrachtterminal van een vliegveld. Hij doet er alles aan om zijn ex-vriendin Jana, die inmiddels van plan is om met iemand anders te trouwen, terug te winnen. Ondertussen gaat zijn vader vreemd met een kunstenares, en staat zijn moeder op instorten.

In 2001 schreef en regisseerde Petr Zelenka het enigszins tragische maar vooral komische toneelstuk Tales Of Common Insanity. Wrong Side Up is daar de filmadaptatie van, en is eveneens een bitterzoete en excentrieke komedie geworden over mensen die voor liefde soms heel aparte dingen doen. Zo rijdt Peter op een gegeven moment in zijn heftruck het vliegveld af naar het appartement van zijn ex, omdat zij hem eerder had gevraagd hoe ver hij op dat ding zou kunnen komen. Hij verdient overigens bij door te kijken naar hoe zijn exhibitionistische buren seks hebben, op hun verzoek. Dat levert een voor hem behoorlijk moeilijk moment op, als zijn ex hem tijdens zo’n kijksessie opbelt.

Zijn moeder is eigenlijk wel de meest excentrieke van alle personages in de film, en zorgt voor de meeste leuke momenten. Zij is ervan overtuigd dat haar man Alzheimer heeft omdat ze hem niet meer aan het schrikken kan maken en hij zich niet bekommert om het wereldnieuws. Hij kijkt ondertussen het liefst naar de luchtbel die zich op zijn bierflesje vormt. Al veertig jaar. Hij krijgt nieuwe interesses door een affaire, en gaat op feestjes oude nieuwsberichten uit de communistische jaren zeventig oplepelen. Die kent hij namelijk nog uit zijn hoofd doordat hij in die tijd staatsnieuwslezer was.

Al deze mensen met hun eigenaardige gedrag zorgen er samen met de stemmige muziek voor dat Wrong Side Up een vermakelijke komedie met een bitter tintje is. Verwacht echter niet een heel goed gevoel aan deze film over te houden; het einde is heel vervelend en doet helaas echt afbreuk aan een anders geslaagde film.