Recensie

Four Brothers (2005)

Onoriginele wraakfilm op, die weinig echte emoties bevat en slechts vermakelijk is door enkele bijrollen en een goede soundtrack.

door Kaj van Zoelen om 00:49 in RECENSIES
Four Brothers poster
Regie: John Singleton | Cast: Mark Wahlberg (Bobby Mercer), Tyrese Gibson (Angel Mercer), André Benjamin (Jeremiah Mercer), Garret Hedlund (Jack Mercer), Terrence Howard (Lt. Green), Chiwetel Ejiofor (Victor Sweet) e.a. | Duur: 109 min.

In 1991 debuteerde John Singleton sterk met Boyz n the Hood en daarmee maakte hij een behoorlijke indruk. Het leverde hem o.a. twee oscarnominaties op, zowel voor beste regisseur als beste script. Daarmee was hij de jongste persoon ooit die een nominatie voor beste regisseur kreeg, en de eerste Afrikaanse Amerikaan die in beide categorieën werd genomineerd. Na deze droomstart is alles wat hij sindsdien heeft gedaan, minder goed ontvangen. Dieptepunten waren de vervolgfilm 2 Fast 2 Furious en het Janet Jackson vehikel Poetic Justice. Hoewel Four Brothers kwalitatief beter is dan dat tweetal, komt de film nog lang niet in de buurt van Singletons debuut.

Evelyn Mercer wijdde een groot deel van haar leven aan het bij pleeggezinnen onderbrengen van weeskinderen uit de getto’s van Detroit. Deze kinderen kregen dankzij haar werk kans op een betere toekomst. Door de jaren heen adopteerde Evelyn zelf de vier moeilijkste gevallen die zij tegenkwam, nadat niemand anders hen in huis wilde nemen. Jaren later, als drie van de vier voormalige jeugddelinquenten al lang geleden vertrokken zijn uit de stad, wordt de oude mevrouw Mercer neergeschoten tijdens een roofoverval in een winkel. De broers komen weer bij elkaar voor de begrafenis van hun moeder, en besluiten dan om te doen wat de politie niet doet: voor gerechtigheid zorgen.

Gaandeweg ontdekken ze een complot waar een hooggeplaatste ambtenaar, een corrupte politieagent en de machtigste gangster van Detroit bij betrokken zijn. Natuurlijk gaat dit alles gepaard met flink wat geweld, zowel van de kant van de broertjes als hun tegenstanders. Een paar grimmige actiescènes zijn het gevolg. Die scènes zijn op zichzelf niet zo bijzonder, maar door de setting hebben ze toch nog iets. Het ijskoude, besneeuwde Detroit is een bar, wit landschap en vormt een goede achtergrond voor het wraakverhaal dat Singleton wil vertellen. Interessant is bijvoorbeeld hoe de sneeuw op een gegeven moment zo hevig vlak voor de camera valt, dat de uitkomst van een achtervolging een tijdje onduidelijk blijft. Zo wordt er gebruik gemaakt van het weer om de spanning te verhogen.

De hoofdpersonages, de vier broers, zijn vrij ééndimensionaal geschreven en de acteurs voegen daar weinig aan toe. Geen van allen straalt echt wat uit, in tegenstelling tot een aantal charismatische bijrolacteurs, zoals Chiwetel Ejifor. Hij is geweldig als een licht gestoorde bendebaas, die er veel plezier in schept om zijn ondergeschikten om het minste of geringste op belachelijke manieren te vernederen.

De wraakbeslommeringen van de broers worden begeleid door een heerlijke soundtrack van soulnummers uit de jaren ’70 van onder andere Marvin Gaye, The Temptations en Willie Hutch. Deze muziek geeft Four Brothers de broodnodige flair, maar ondanks dat blijft de film vrij middelmatig. Een zwak en ongeloofwaardig plot, inclusief een paar ongeïnspireerde actiescènes, en de oninteressante hoofdrollen halen de flair van de muziek, de leuke bijrollen en de soms mooi geschoten plaatjes toch enigszins naar beneden. Uiteindelijk blijft er slechts een oppervlakkige film over, waar voornamelijk een bepaald deel van de mannelijke bevolking mee uit de voeten zal kunnen.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Currywurst

Avatar

Ik vind deze reactie helemaal niet kloppen...Deze film bracht een verhaal wat toch wel apart en vernieuwend te noemen is. En hoewel sommige dingen niet ver uitgediept worden, kan er toch van de personages een goed beeld gecreeerd worden. Ik heb hem gisteren in de Sneak gezien en ik vond het een goeie film die verfrissend en met energie op het doek is gebracht...

WoUtoMatiC

Avatar

FT "(...)wordt de oude mevrouw Mercer neergeschoten tijdens een roofoverval in een winkel. De broers komen weer bij elkaar voor de begrafenis van hun moeder, en besluiten dan om te doen wat de politie niet doet: voor gerechtigheid zorgen."

afbeelding

Jade3

Avatar

Ik kan me wel vinden in deze recensie, ik had niet het idee van WOW toen ik de zaal verliet wat je eigenlijk wel zou moeten hebben na een actiefilm, ik vond hem wel aardig maar meer ook niet, beetje ver gezocht ook met het verhaal, vond het acteerwerk wel goed :Y

GeNiUz

Avatar

De film begint vrij sterk maar verzand na een half uur in een ongeloofwaardige chaos. Dat hele complot tegen die moeder is zo vergezocht en ongeloofwaardig dat het gewoon lachwekkend wordt. Beste aan deze film is toch wel de lekkere soulvolle soundtrack. Jammer, had m.i. veel meer ingezeten...

JohnieG

Avatar

Ik ben het echt helemaal niet eens met deze recensie... ik heb deze film gister gezien en ik vond het spetterend!! ik denk dat dit verhaal losjes is gebaseerd op GTA; San Andreas, daar word ook hun moeder vermoord en bla bla.. deze film vind ik zeer goed.. de actie word wordt afgewisseld met humor (Bobby Mercer: Jullie kunnen nog geen tieten vinden in een stripteasetent).. vooral het debuut van de outkast zanger vind ik zeer overtuigend.. ik raad deze film iedereen aan!

Planethugo

Avatar

Redelijke film, vond de actiescene bij dat huis wel vetjes gemaakt, beetje heat achtig. Verder aardige film, niet meer, niet minder. 3.5 sterren imo

karim

Avatar

Goeie film je verveeld je geen moment,
actiescene bij het huis is inderdaad toch de beste stukje, vooral als het geluid hard staat:E

TheMovieFan

Avatar

Goeie film... Precies wat je verwacht van een actiefilm.

Je verveelt je geen moment bij deze film en voor de rest een Topper :YT+)

4/5

visboertje

Avatar

Ik vond deze film matig alles draait om een oud vrouwtje en een complot eromheen. De 4 broers konden ongestoord iedereen afknallen wat het erg ongeloofwaardig maakt. Mark Wahlberg vind ik een top acteur en dat maakte voor mij die film enigzins wel aardig om naar te kijken, maar zeker niet voor de 2e keer een 2 van mij

BunnyHunter

Avatar

Voor mij ligt deze film toch beter in de smaak dan dat ie in de recentie beschreven word.

Dat deze film draait om een oud vrouwtje is best wel logish als ze 4 criminelen opgevoed heeft die veel om haar geven.

Actie is niet totaal overdreven en de acteurs werken lekker samen toch wel een 3,5 tot 4 sterren waard. Een van de betere actie films in de bioscoop de afgelopen jaren.

(gisteren btw naar wallace en grommit geweest en vandaag naar deze.. maar w&g zijn toch echt beter :P)

A*njj__

Avatar

Lijkt me onwys vette film!! :D
alleen snel kyken:P

MrMister

Avatar

Ongeloofwaardig, check maar die ene scene op het laatst als die mark wahlberg aan komt lopen in the middle of nowhere...hij wilde een stukkie gaan lopen en toevallig in the neighborhood ?

Four Brothers

acties