Recensie

The Brothers Grimm (2005)

Het is een ratjetoe, waar geen Gilliam-fan wijzer van wordt en waar een groot publiek zijn schouders bij zal ophalen.

door Gudo Tienhoven om 23:47 in RECENSIES
The Brothers Grimm poster
Regie: Terry Gilliam | Cast: Heath Ledger (Jacob Grimm), Matt Damon (Wilhelm Grimm), Peter Stormare (Cavaldi), Jonathan Pryce (Delatombe) e.a. | Speelduur 125 minuten

Die arme Terry Gilliam. Met The Brothers Grimm moest de regisseur zich opnieuw op de filmkaart proberen te zetten, en aan de eerste foto’s en beelden te zien, leek hem dat te gaan lukken. Het uiteindelijke resultaat heeft het publiek verdeeld, maar over het algemeen kan de conclusie worden getrokken dat de grote boze wolf flink heeft huisgehouden.

Grimm flopte, zoals meerdere Gilliam-producties sneuvelden aan de kassa. Zo staat zijn The Adventures of Baron Munchausen nog steeds te boek als een van de grootste mislukkelingen uit de filmgeschiedenis. Een ander, extremer voorbeeld: zijn film over Don Quichote is überhaupt nooit afgemaakt. Moeder natuur maakte moes van alle peperdure sets, financiers deden moeilijk (tja, Gilliam had al een reputatie) en hoofdrolspeler Jean Rochefort moest halverwege afhaken, omdat zijn gezondheid het niet meer toeliet. Zijn droomproject viel in duigen. Over dit mislukken is wel een fraaie documentaire gemaakt, Lost in La Mancha, maar uiteindelijk is het allemaal weggegooid geld gebleken. Het ex-Monty Python lid kon dus wel weer een hit gebruiken. Het doet dan ook buitengewoon pijn om te zien hoe hij het nu weer verknald heeft. The Brothers Grimm is zo’n film waarbij je je best doet hem goed te vinden. Dat wil maar moeilijk lukken.

Buitengewoon pijn, omdat Gilliam met wél geslaagde werken heeft laten zien een fascinerend buitenbeentje onder collega’s te zijn. Brazil, The Fisher King en Twelve Monkeys waren overduidelijk films die ontsproten waren uit het brein van een tamelijk geniale fantast. Zelfs van een hinderlijke freakshow als Fear and Loathing in Las Vegas kan gezegd worden dat hij afwijkend durft te zijn. Dat hij afwijkt van een regisseur als Tim Burton, met wie hij vaak vergeleken wordt, is de manier waarop hij zijn ‘sprookjes’ voorziet van een aanstekelijke zwartgalligheid. Je krijgt het idee dat hij mensen uitlacht terwijl hij ze toch bewondert. Dat hij zou uitkomen bij de gebroeders Grimm is niet verwonderlijk. Het zijn het een soort ‘ghostbusters’ die hun geld verdienen door denkbeeldige monsters en ander gespuis in het leven te roepen om ze vervolgens zelf te ‘verslaan’. Die poppenkast levert ze uiteindelijk een klus op waarin ze de confrontatie aanmoeten met échte tovenarij.

De grappen, allemaal gebaseerd op het feit dat de broertjes nu natuurlijk met hun mond vol tanden staan, zijn voor de hand liggend en nogal braaf. Misschien moet de schuld dan worden gelegd bij scriptschrijver Ehren Krueger (The Ring, The Skeleton Key) die zijn schrijfwerk te vaak voorziet van een iets te zelfverzekerde gevatheid. Als komisch talent komt vooral Ledger nog wel een eind, maar als duo met Damon zijn ze niet aanstekelijk genoeg. Daar komt bij dat Jonathan Pryce en Peter Stormare zo vreselijk overacteren dat ze zelfs de camp overstijgen. Echt grappig is het allemaal niet. Als schouwspel is The Brothers Grimm dan nog het meest geslaagd met studiodecors die niet onderdoen voor de baanbrekende doeken uit Sleepy Hollow. Maar de steeds irritanter en onevenwichtiger wordende toon, waarbij flauw gooi- en smijtwerk ineens plaatsmaakt voor een scène waarin een paard een kind verorbert, staat de amusementswaarde ernstig in de weg. Het is een ratjetoe, waar geen Gilliam-fan wijzer van wordt en waar een groot publiek zijn schouders bij zal ophalen, of de regisseur daar nu schuldig aan is of niet. Je had hem zo graag het voordeel van de twijfel willen geven.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Glue

Avatar

Hij draait wel in Ede, maar niet in Den Haag WTF :?

Rooster

Avatar

Wow, wat een hard oordeel Gudo! Maar toch, met pijn in m'n hart moet ik je op eigenlijk alle punten wel zo'n beetje gelijk geven, maar een 2 uit 5!! dat is gewoon wreed man. Puur om zijn indrukwekkende visuele pracht zou ik hem toch wel een 3 uit 5 geven... kom op man we hebben het hier wel over Gilliam!!
(enneuh, die 'paard eet kind' scene was hardstikke leukt toch? ;))

hermit elephant

Avatar

Ook ik had hier heel van verwacht/gehoopt, maar na het lezen van zo'n recensie durf ik niet meer zo goed. Toch maar even afwachten tot meer mensen hun reactie hebben gegeven???

MikeyMo

Avatar

Deze film is wel erg verschillend ontvangen. recensies in Spits en Metro waren vanochtend lovend (ze zijn zowiezo beiden erg positief over bijna alle releases deze week)

almerian

Avatar

Ik ben bij een primere party geweest van deze film. En ik kan nix anders zeggen dat dit een geweldige film is.
Waanzinnig knap om zoveel losse elementen *uiteenlopende sprookjes* te smeden tot een goed verhaal met verassend slot.
12 jr. eo. is vanwege de schikmomenten, er is niet echt opgebouwde spanning, da's jammer. Kostuums e.d. waren GEWELDIG.

Anyway...! Echt naar toe gaan!

spenky

Avatar

Van middag heen geweest.. vond het wel een apparte film.. hij was wel grappig.. kon het verhaal niet helemaal goed volgen.. maar misschien kwam dat doordat ik met me vriendin ging :P

Diliberto

Avatar

Ik ben het wel met de recensie van Gudo eens (ook al zijn de meningen over Fear and Loathing verdeeld...). Het is het allemaal net niet. Ook al zijn de decors en kostuums prachtig, en worden er vele sprookjes door het verhaal heen geweven, het is toch allemaal net wat te zwakjes om er een goede film van te maken.

Toch heb ik me wel bijna 2 uur vermaakt [rating 3.5]

roberto

Avatar

Ik heb me ook goed vermaakt met deze film! Altijd die slechte recensies over de meeste films,komt mijn keel al lang uit!
Tijd dat er eens goede critici komt, en niet altijd die pessimisten!

Quistnix

Avatar

Deze recensie is wel heel erg hard hoor, ik moet toch zeggen dat ik echt wel van de film genoten heb. De plaatjes waren prachtig, de humor dik in orde (als je voorbij de flauwe brave grappen van het hoofdrolduo kijkt) en de sfeer lekker zwartgallig en bizar. Niet een film voor iedereen, maar ik denk dat de Gilliam-fans hem toch zeker wel zullen kunnen waarderen..

Zeurdoos

Avatar

Ben het helemaal met de recensie eens. Ik wilde hem inderdaad ook oh zo graag leuk vinden, maar 't is niet gelukt.

[rating 2]

(bij de Bioscoopfilms m'n uitgebreidere reactie *klik*)

Bloyamind

Avatar

Aaaaargh......

Ondanks alle reacties dacht ik dat het toch wel mee zou vallen..
Ik vond dit echt slecht, niet grappig, niet eng, en een verkrachting van een zeer sterk concept. De sfeer is er gewoon niet.

JB

Avatar

Bevreesd door de vernietegende kritieken en afkeuring die de film ook hier op de FT ten deel viel, was ik voorbereid op een teleurstelling, maar die bleef uit. In tegendeel: ik heb me 2 uur gewoonweg kostelijk vermaakt met het fantasievolle en prachtig in beeld gebrachte amalgaam aan Grimmsprookjes.

Nu ben ik nooit zo weg van geweest Matt Damon dus ergerde hij me hier niet meer dan normaal, en ik juist genoten van het overacteren van Peter Stormare en Jonathan Pryce die hun rol met zichtbaar plezier speelden. De kritiek dat de film onvenwichtig is? ja wat verwacht je anders van een Gilliam? een coherent en conistent verhaal? De beste man werk nou eenmaal asociatief, vergeef hem dat, laat je meeslepen door de magnifieke beelden en bizarre vondsten, denk niet teveel na (en wil vooral niet te veel) en je hebt een prachtige avond!

[rating 3.5]

JB

Avatar

JB "Bevreesd door de vernietigende kritieken en afkeuring die de film ook hier op de FT ten deel viel, was ik voorbereid op een teleurstelling, maar die bleef uit. In tegendeel: ik heb me 2 uur gewoonweg kostelijk vermaakt met het fantasievolle en prachtig in beeld gebrachte amalgaam aan Grimmsprookjes.

Nu ben ik nooit zo weg van geweest Matt Damon dus ergerde hij me hier niet meer dan normaal, en ik juist genoten van het overacteren van Peter Stormare en Jonathan Pryce die hun rol met zichtbaar plezier speelden. De kritiek dat de film onvenwichtig is? ja wat verwacht je anders van een Gilliam? een coherent en conistent verhaal? De beste man werk nou eenmaal asociatief, vergeef hem dat, laat je meeslepen door de magnifieke beelden en bizarre vondsten, denk niet teveel na (en wil vooral niet te veel) en je hebt een prachtige avond!

[rating 3.5]"

kauwstaaf

Avatar

Ik heb Matt Damon nog nooit zo geweldig zien acteren. Nooit geweten dat hij überhaupt kon acteren. Jammergenoeg was dit onvoldoende om de film te kunnen dragen. De film is te onrustig en weinig subtiel om te kunnen genieten van sets en/of eventueel acteerwerk. Het is een actiefilm waar geen tijd wordt genomen en alles in een sneltreinvaart er doorheen wordt gejaagd.
Gudo geeft 2 uit 5 wat ik zelf nog een vrij hoge waardering vind, maar ik wel kan begrijpen vanwege de meer dan geweldige sets. Ik lees net dat Gilliam verantwoordelijk is voor meesterwerkjes als Fisher King/Twelve Monkeys/Fear and Loathing, wat ik verrassend vind omdat de snelheid in die films goed is. Hij zal in de toekomst dus vast nog wel wat beters laten zien.

The Brothers Grimm

acties