Recensie

Kill Bill Vol. 1 (2003)

Dit virtuoze kunststukje is zonder enige twijfel de meest opwindende film van het jaar.

door Kenji Stamet om 13:01 in RECENSIES
Kill Bill: Vol. 1 poster
Regie: Quentin Tarantino | Cast: Uma Thurman (The Bride), Lucy Liu (O-Ren Ishii), Vivica A. Fox (Vernita Green) e.a.

Tijdens het verzinnen en maken van Kill Bill moet in de hersenpan van Quentin Tarantino een uniek soort alchemie hebben plaatsgevonden. Tarantino heeft de reputatie een wandelende B-filmencyclopedie te zijn: gedurende zijn jeugd en later als bediende in een videotheek absorbeerde hij honderden kungfu-films uit de jaren ‘70, spaghettiwesterns, zogenaamde ‘blaxploitation’-films en Europese horrorpulp. Hoewel er in zijn eerdere films wel impliciet aan werd gerefereerd, maakte hij tot nu toe nooit een zo uitgesproken hommage aan die invloeden. In Kill Bill Vol. 1 heeft hij ze samengesmolten tot iets wat groter is dan de som der delen. Het resultaat is puur goud.

En de opzet is briljant simpel: Kill Bill is een film over wraak, over een tragedie van wraak die tussen archetypische personages uitgespeeld moet worden. Het instrument van die wraak is The Bride (Uma Thurman) en het verraad dat haar wordt aangedaan is verschrikkelijk. Zo hoort het ook: hoe groter het leed dat de heldin moet lijden, hoe lekkerder het wordt om haar te zien afrekenen met haar vijanden. The Bride (wier echte naam tot twee keer toe wordt weggebliept) is een lid van de Deadly Viper Assassination Squad (DiVAS) met de codenaam Black Mamba. Zij wordt op haar trouwdag het slachtoffer van een moordaanslag door haar eigen teamleden en haar baas Bill (David Carradine), die de hoogzwangere Bride door het hoofd schiet en haar voor dood achterlaat. Ze overleeft de aanslag maar raakt in een coma, om vier jaar later – zonder kind uiteraard – wakker te worden van een muggenprik.
The Bride stelt een dodenlijst samen, met daarop de leden van de DiVAS. Bill zet ze onderaan de lijst, bovenaan staat degene die het makkelijkst te traceren is: O-Ren Ishii (Lucy Liu), het kersverse hoofd van de Yakuza in Tokio. Vanaf dat moment is het afstrepen geblazen.

Eén van de geniale aspecten van Kill Bill is de manier waarop Tarantino getrouw de plot van een basale martial arts-film volgt, eer bewijst aan de clichés van de B-films uit zijn jeugd, en toch volledige emotionele overtuiging weet te bereiken. Hij weet dat een geforceerd streven naar originaliteit of – nog erger – het geven van een eigentijdse draai, deze film alleen maar zwakker had kunnen maken. Hij laat zich evenmin verleiden tot ironie of camp: het feit dat zijn personages tweedimensionaal zijn betekent nog niet dat ze niet bloedserieus genomen moeten worden. Tarantino zet de dramatiek duimendik aan, en hij bezit de visie en de stijl die nodig zijn om ermee weg te komen.
Neem de werkelijk adembenemende scène in anime (Japanse animatie), die het verhaal van O-Ren Ishii’s achtergrond vertelt. Het is een heftig verhaal, over een klein meisje dat hartverscheurende gebeurtenissen meemaakt en daar spijkerhard uit tevoorschijn komt. In ‘live action’ zou dit te realistisch zijn overgekomen en de betovering van de film hebben verbroken, terwijl het hier juist cruciaal is dat het je als kijker niet bloederig genoeg kan worden. Het effect van de anime-scène is precies goed: er bestaat geen twijfel meer over dat O-Ren Ishii de gevaarlijkste vrouw op het Oostelijk halfrond is.
Tarantino schetst met brede gebaren een mythologie, waarin O-Ren, de ‘Man from Okinawa’ Hattori Hanzo (Sonny Chiba) en de vooralsnog onzichtbare Bill meer dan levensgrote figuren zijn. The Bride dwingt hun respect af, en neemt daardoor zelf ook steeds mythischer proporties aan. Het acteerwerk van vooral Uma Thurman en Lucy Liu, die hun personages werkelijke tragiek verlenen, en de perfect passende soundtrack (met meer dan een snufje Morricone) vervolmaken de epische ‘vibe’ van de film.

Kill Bill is de eerste film waarbij Quentin Tarantino zich waagt aan het regisseren van uitgebreide actiescènes, en wat hij op het scherm tovert is geen beginnerspoging, maar een masterclass. Het messenduel tussen The Bride en Vernita Green (Vivica A. Fox) aan het begin van de film is rauw, bliksemsnel, en slechts een voorproefje van wat komen gaat. De echte showdown vindt plaats in het House of Blue Leaves in Tokio, waar The Bride (gekleed als Bruce Lee in Game of Death) O-Ren Ishii en haar lijfwachten confronteert. Eerst baant ze zich met haar zwaard een weg door O-Rens Crazy 88 Fighters in een weergaloze, over-the-top orgie van bloedvergieten die werkt als een welgemikte injectie met pure adrenaline. Later zien we The Bride en O-Ren tegenover elkaar staan in een besneeuwde Japanse tuin, twee verstilde figuren die gedoemd zijn tot een gevecht op leven en dood. Het moment van de aanval wordt onderstreept door even onwaarschijnlijke als feilloos gekozen muziek; dit is stilistische perfectie zoals je die eens in de tien jaar te zien krijgt.

Kill Bill Vol. 1 is afgelopen als het verhaal op de helft is. Tarantino en distributeur Miramax besloten de film in twee delen uit te brengen, liever dan er in te knippen, en ze hadden groot gelijk. Dit virtuoze kunststukje is zonder enige twijfel de meest opwindende film van het jaar. ‘The 4th Film by Quentin Tarantino’ barst van de memorabele scènes en beelden die vanaf seconde één voor altijd op je netvlies geëtst staan, en heeft wederom een soundtrack die garandeert dat je bepaalde personages en bepaalde muziek nooit meer los van elkaar zult kunnen zien. Tarantino geeft andermaal zijn visitekaartje als supertalent af, en laat ons filmliefhebbers achter met een klassieke cliffhanger en een honger naar méér. Op naar maart 2004 en de onderste helft van de dodenlijst…op naar Kill Bill Vol. 2.

39 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Sol

Avatar

Deze ga ik zeker zien!
Respect voor Tarantino :W

HertogJan

Avatar

Ik wist eigenlijk niet wat ik moest denken van het thema van deze film, zo anders dan die andere (misdaad - al is het meer dan dat) films van Tarantino...

Maarja ik hoor er niks dan goeds over, dus ik ga hem zeker bekijken!!

Fok83

Avatar

Kan niet wachten tot die in de bios draait.

En dat ze die man nou eens Oscar geven :W

Dyna18

Avatar

Alleen een beetje erg bloederig, waar ik persoonlijk niet zo'n liefhebber van ben (de oor scene in Reservoir dogs was voor mij ook al over the top).

Rozo

Avatar

Ik heb 'm gezien tijdens een Tarantino-marathon en kom moet zeggen dat ik 'm erg goed vond.

Tip: kijk ook 's op www.kill-bill.com

[rating 5]

Heegie

Avatar

Na je verhaal, Bolo, ben ik wel heel benieuwt geworden, mooie recensie!

chrisje1977

Avatar

Ik heb de film gezien, hij is echt super gaaf! echt een must, ik ga m zeker nog een x kijken. quentin heeft ook weer erg lekkere nummers gebruikt. :W

svw

Avatar

Goeie recensie van een werkelijk briljante film. Afgelopen zaterdag gezien tijdens een marathon, zit al te wachten om hem nog een keer te zien. En dan moeten we nog veeeeeeel te lang geduld hebben voor deel 2 :'(

Overigens schijnt de achternaam van "the Bride" wel een keer door Bill genoemd te worden, schijnt ook op de vliegtickets te staan. Helaas heb ik meestal al moeite genoeg om mijn eigen naam op een vliegticket terug te vinden...

[rating 5]

KaDee

Avatar

Ik heb deze film al gezien en het is zeker de moeite waard maar hij wordt wel een beetje te veel opgehemeld...... Al zeg ik het zelf (een Q-fan)

KD

mr Kaffa

Avatar

Lijkt me een hele coole film...maar gvd 54 dollar voor een "i will kill bill" t-shirt...d8 het niet quentin!

Vrieskist

Avatar

Ik heb de film net gezien, toppertje! 9/10 Smiley face

Lighthouse

Avatar

Geweldige film!! Her en der misschien ietwat overdone, maar dat maakt Kill Bill naar mijn mening een toppertje. Als het tweede deel ook zo is, dan hebben we weer een tarantino-klasieker!!!

(het is mij nu ook duidelijk waarom Butch dat Samurai-zwaard gebruikt in Pulp Fiction in plaats van die kettingzaag..)

Cijfer: 8,5

[rating 8.5]

Sol

Avatar

Omdat een zwaard functioneler is als je iemand wilt uitschakelen? :E
Een kettingzaag wordt meestal pas gebruikt nadat iemand is afgeslacht en in stukjes moet worden gehakt Smiley face

Kenji

Avatar

Omdat een zwaard functioneler is als je iemand wilt uitschakelen? :E
Een kettingzaag wordt meestal pas gebruikt nadat iemand is afgeslacht en in stukjes moet worden gehakt Smiley face
Hier spreekt iemand met ervaring...:}
En daarna Sol? De stukken in de badkuip en zoutzuur eroverheen, of is dat typisch iets wat een leek zou bedenken?

WoUtoMatiC

Avatar

Alleen dat "The 4th film by Quentin Tarantino", daar irriteer ik me dus aan.

BAD

Avatar

Alleen dat "The 4th film by Quentin Tarantino", daar irriteer ik me dus aan.


Het is toch echt de 4e grote film die hij heeft geregisseerd. Bovendien is hij toch nog niet echt bekend bij het grote publiek, alhoewel ik Kill Bill ook niet echt geschikt vind voor het mainstream hollywood publiek.

Slemper

Avatar

Ik heb hem afgelopen vrijdag gezien, en ik vond het een groot feest. Hoewel het verhaal niet echt uitgediept wordt viind ik de karakters stuk voor stuk erg grappig / interessant, en de actie is meesterlijk in beeld gebracht. Lang niet zoveel lol gehad in de bioscoop.

svw

Avatar

Hier spreekt iemand met ervaring...:}
En daarna Sol? De stukken in de badkuip en zoutzuur eroverheen, of is dat typisch iets wat een leek zou bedenken?


"I Heard the best way to get rid of 'em is to feed 'em to pigs."

Brick Top (Snatch) :W

WoUtoMatiC

Avatar

Het is toch echt de 4e grote film die hij heeft geregisseerd. Bovendien is hij toch nog niet echt bekend bij het grote publiek, alhoewel ik Kill Bill ook niet echt geschikt vind voor het mainstream hollywood publiek.

Niet echt bekend bij het grote publiek?! O+

bibiliscious

Avatar

Ik wil nu al vol.2 zien, ik geloof dat we moeten wachten tot februari (damn)...............maar dit is toch echt een toppertje!

Tjennemen

Avatar

Tarantino heeft de reputatie een wandelende B-filmencyclopedie te zijn...

Tja in die categorie hoort deze film ook vind ik.:X

Kenji

Avatar

Tja in die categorie hoort deze film ook vind ik.:X
Absoluut! Maar wat een B-film...:W

Peter

Avatar

Alleen dat "The 4th film by Quentin Tarantino", daar irriteer ik me dus aan.

waarom? :?

GenderQ

Avatar

lijkt me een hele coole film...maar gvd 54 dollar voor een "i will kill bill" t-shirt...d8 het niet quentin!http://www.hollywood4you.com/search.php?sku=kill+bill

19 dollar Smiley face

tyler durden

Avatar

...
Een echte tarantino film.. zeer sterke rouwe dialogen.. goede muziek en gitzwarte humor..

zelf vond ik juist het eerste gedeelte van de film het leukst..vooral het..."Im bob and im here to fuck" stuk vond ik erg vermakelijk

..persoonlijk vind ik dat tarantino een beetje doordraaft laatste gedeelte ( the house of de blue leaves)..het duurde allemaal net wat te lang en het was wel een beetje TE over de top... Persoonlijk had ik gehoopt op een zeer welkome afslachting van het zeer irritante tiener meisjes bandje dat er speelde.

. de lange aktie scene deed me een beetje aan matrix reloaded denken.. ziet er leuk uit..maaruh nu weet ik het wel.. na 2 decapitaties is de lol erwel van af.

[rating 4.5]

Kenji

Avatar

zelf vond ik juist het eerste gedeelte van de film het leukst..vooral het..."Im bob and im here to fuck" stuk vond ik erg vermakelijk
Ja...vooral als je bedenkt dat hij 'Buck' heet i.p.v. 'Bob'. O+

de lange aktie scene deed me een beetje aan matrix reloaded denken.
Mij ook, in de zin van: wat was dat een beschamende vertoning als je het hiermee vergelijkt...

tyler durden

Avatar

Mij ook, in de zin van: wat was dat een beschamende vertoning als je het hiermee vergelijkt...


nee meer van Gaaaaap, gaaap :Z ..ja leuk kunnen we weer verder dit weet ik nu wel..... kijk uma thurman in een bruce lee pakje die 88 tegenstanders neer hakt.. whaa ok..hier en daar een arm bee of hoofd, maar ik hoef ze niet alle 88 te zien..

het is leuk dat hij er 2 films van wil maken.. maar een beetje pacing kan geen kwaad.!

easy1972

Avatar

Een woord heb ik voor deze film over...........

TOPPIE


ga hem kijken, doe het nu......!!!!!!!!1

Sengaia

Avatar

Fijne film, zo knap hoe je de meest bizarre kitschdeuntjes naadloos kan laten aansluiten op beeld. Een stijlvolle wervelwind die schreeuwt om meer aandacht: Ik gun alle overleden schurken wel een eigen film om recht te doen aan hun interessante levensverhalen...

Pres

Avatar

Heerlijke entertainment, deze film. Cliches uit de oudere Kung Fu films gevoed met een coole soundtrack en een onorthodoxe uitwerking van personages. Zeker de moeite waard. Alleen de film had beter gekund op bepaalde vlakken wat mij betreft. De originele wijze waarop duidelijk wordt gemaakt dat je echt niet met O-Ren wilt sollen, komt niet uit in de confrontatie tussen de twee. De vechtscene met O Ren's lijfwacht deed mij meer. Aangezien ik ook fan ben van de oudere Kung Fu films deed dat bloedspuiten mij ook verlangen naar meer elementen uit die films, zoals elementen die te zien zijn in Crouching tiger. De confrontatie zoals die in Crouching Tiger, tussen Zhang en Michelle, zou voor mij een bevredigender eindstrijd zijn geweest. Dat er gezegd wordt dat de vechtscenes in de Matrix een beschamende vertoning zijn in vergelijking tot de vechtscenes in het restaurant in Kill Bill, daar kan ik alleen heel hard om lachen. Het gaat niet alleen om de techniek maar ook om je hele houding die je je doet overkomen als een Martial Artist. Dat miste ik een beetje bij deze personages. Maar goed, misschien ben ik verwend. In ieder geval heeft Tarantino me weer vermaakt met een origineel kunststukje waar hij zo bekend om staat.

gielpeeters

Avatar

Prachtige film, net gezien... als je van bloed houdt, zit je goed :Y
[rating 4.5]

Kenji

Avatar

Dat er gezegd wordt dat de vechtscenes in de Matrix een beschamende vertoning zijn in vergelijking tot de vechtscenes in het restaurant in Kill Bill, daar kan ik alleen heel hard om lachen.
Uiteraard. :}

joepiedepoepie

Avatar

Echt een hele vette film, al zal niet iedereen de humor diggen. Bijvoorbeeld dat stuk waarin die gast iets zegt van de nationaliteit van O-reno, ze rent zo op een af hakt ze hoofd af en je ziet een leuk rood fonteintje onstaan
Ik vond hem in ieder geval dik goed en ik kan niet wachten op volume 2.
[rating 4,5]

LINDA087

Avatar

Dit lijkt me dus echt helemaal NIX!

WoUtoMatiC

Avatar

Het gaat er niet om dat je denkt te weten, maar om wat je weet.
Eerst kijken, dan bitchen. :B

Claar

Avatar

Kill Bill Vol. 1 (2003), Quentin Tarantino, met Uma Thurman, Lucy Liu, David Carradine.

Over het verhaal hoef ik iet heel veel te zeggen. The Bride, haar naam wordt weggepiept en kennen we dus niet, wordt voor dood achtergelaten oin de huwelijkskapel ergens in Texas. Ze is hoogzwanger. Ze ligt ruim 4 jaar in coma in een ziekenhuis en wordt wakker van een muggenbeet. Ze is slechts uit op een ding: wraak wat haar is aangedaan.

Wat direct bij me opkomt is: Girl Power!! The Bride laat niet toe dat zij een slechtoffer wordt. Ook alle overige vrouwen in de film zijn sterke vrouwen en meisjes, die niet met zich laten sollen. Dit is een feministische film!

Mijn handicap is dat ik niet echt vertrouwd ben met martial arts-films. Ik vind sommige beelden fantastisch en ook de choreografie van het vechten. Ik denk dat de waarde van deze film hoger inschat als je wel op de hoogte van van m-a-films, zoals Q.T. zelf. En met anime-films, waar ook hier een fragment van in ziet, nl. daar waar het gaat om de gruwelijke achtergrond van O-Ren Ishii.

Het gedeelte in het ziekenhuis, waarin The Bride ontwaakt uit haar coma, vind ik het sterkste stuk. Heel krachtig.
Ik dacht dat ik meer onder de indruk zou zijn van het gevecht tegen de 88 lijfwachten. Het is knap gedaan, zonder twijfel en erg over the top.

Persoonlijk vind ik Pulp Fiction en vooral Reservoir Dogs beter.

Lagu

Avatar

Beetje te veel nep bloed, maar verder leuke film! :E

leraar wiskunde

Avatar

Voor "Vol.2" heeft Quentin Tarantino het bijna volledig over een andere boeg gegooid. Daar waar het verhaal in deel één bol stond van geweld en knappe kung-fuscènes, loopt nummer twee over van de knapperige dialogen en sappige emoties. In nummer één wist de regisseur me vooral te bekoren dankzij een aantal bijzonder knap in beeld gebrachte hoofdstukken (remember de anime-chapter) waarin Uma Thurman steeds het beste van zichzelf gaf als volleerde gevechtsmachine. Nu krijg ik naar Tarantino-normen bijzonder weinig fights te zien, maar deze die ik wel nog voorgeschoteld krijg deden mijn tenen krullen van plaatsvervangende pijn. "Kill Bill Vol.2" moet het echter vooral hebben van de relaties tussen de verschillende personages, een aantal bijzonder geslaagde plotwendingen en spitse dialogen. Enig minpuntje is dat sommige scènes net iets te lang uitgesponnen werden door Quentin Tarantino...

Ondanks het feit dat ik reeds in "Vol.1" serieus wat knappe acties te zien kreeg van Uma Thurman, blijft ze me in deze film nog steeds verbazen. De actrice mag dan op het eerste zicht niet meteen geschikt lijken om een meedogenloze moordenares te spelen, ze weet maar al te goed waar ze met haar personage heen wil. Deze keer geen Lucy Liu meer die een robbertje uitvecht met The Bride, maar wel een venijnige Daryl Hannah en een stoere Michael Madsen. Het is vooral voormalig model Hannah die ook de pannen van het dak speelt in dit deel van "Kill Bill". Tot slot is er ook nog Bill, gespeeld door "Kung-Fu"-legende David Carradine. Het is een waar genoegen om de man na al die tijd nog eens aan het werk te zien en samen met Thurman vormt hij een een schitterend Tarantino-duo. Oh ja, als je goed kijkt en luistert kan je ergens in de film ook nog Samuel L. Jackson opmerken.

leraar wiskunde

Avatar

Ik heb me vergist, zie voor m'n reactie op Kill Bill bij Kill Bill 2

Kill Bill: Vol. 1

acties