Recensie

Intolerable Cruelty (2003)

Hoewel het één van de minste films van de Coens is, is het nog altijd één van de betere films van dit jaar, en al helemaal één van de beste komedies van dit jaar.

door Kaj van Zoelen om 19:06 in RECENSIES
Intolerable Cruelty poster


Kennelijk beviel de samenwerking tussen de Coen broertjes en de hoofdrolspelers van hun laatste 2 films (George Clooney in Oh Brother, Where Art Thou? en Billy Bob Thornton in The Man Who Wasn’t There) zo goed, dat ze opnieuw met deze acteurs wilden samenwerken. De toevoeging van Catherine-Zeta Jones aan de cast maakt dat deze film enigszins commerciëler lijkt dan al hun andere films. Die veronderstelling is juist, het is zelfs zo dat ze het verhaal niet zelf verzonnen hebben, en de studio regelmatig heeft ingegrepen tijdens het maken van deze film. Ondanks dit is de film nog altijd wel duidelijk een Coen-film, wat bijvoorbeeld tot uiting komt in het grote scala aan vreemde bijfiguren, zoals Gus ‘I’m gonna nail his ass’ Petch (Cedric The Entertainer), een privé-detective die de gewoonte heeft mensen met een videocamera te betrappen terwijl zij ontrouw zijn, en dan later met al zijn vrienden de opgenomen video’s te bekijken, Wrigley (Paul Adelstein), de assistent van Miles Massey die in zijn vrije tijd een t-shirt draagt met daarop de tekst: Objection! en emotioneel een beetje onstabiel is, Howard D. Doyle (Billy Bob Thornton), een naïeve oliemagnaat die een heel verhaal over zijn American Football tijd op de middelbare school verteld terwijl het gesprek over vertrouwen ging, Wheezy Joe (Irwin Keyes), een astmatische huurmoordenaar en natuurlijk Heinz, the Baron Krauss Von Espy, een conciërge die vrouwen aan domme, rijke mannen helpt.
Bijna al deze bijrollen worden met veel plezier compleet over de top gespeeld, wat tot een zeer amusant resultaat leidt. Wie bij vlagen ook behoorlijk over de top speelt, is George Clooney. Vooral in het begin, als we bijna alleen maar zijn net gewitte tanden in spiegels zien, wat overigens zeer komisch is. Helaas hoeft Catherine Zeta-Jones nauwelijks te acteren voor haar rol en het enige wat ze dan ook eigenlijk doet is Clooney en het publiek de hele film charmeren.
Voor de Six Feet Under-fans is het trouwens ook leuk om Richard Jenkins in een klein bijrolletje te zien.

De stijl van de Coen broertjes is ook terug te vinden in de vele krankzinnige grappen die deze komedie rijk is, maar het screwball-element van de film is soms toch ook heel duidelijk terug te vinden en overheerst eigenlijk grote stukken van de film, wat als gevolg heeft dat de film toch niet helemaal het niveau haalt wat we gewend zijn van de gebroeders Coen na films als Raising Arizona, Fargo & The Big Lebowski. Maar dit mag de pret niet drukken, want hoewel het één van de minste films van de Coens is, is het nog altijd één van de betere films van dit jaar, en al helemaal één van de beste komedies van dit jaar. Het is een film die zeker lachwekkend is, maar wel behoorlijk oppervlakkig blijft. Desondanks heb ik ervan genoten, en ik hoop dat veel mensen dat ook zullen doen.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Miekie

Avatar

Bedankt Colonel Kurz. Misschien moet ik vrijdag hier maar eens heen gaan.
Verder nog een kleinigheidje, maar volgens mij mist er een woord o.i.d. in deze zin

Howard D. Doyle (Billy Bob Thornton), een naïeve oliemagnaat die een heel over zijn American Football tijd op de middelbare school verteld terwijl het gesprek over vertrouwen ging

Colonel_Kurz

Avatar

Bedankt Colonel Kurz. Misschien moet ik vrijdag hier maar eens heen gaan.
Verder nog een kleinigheidje, maar volgens mij mist er een woord o.i.d. in deze zin

Howard D. Doyle (Billy Bob Thornton), een naïeve oliemagnaat die een heel verhaal over zijn American Football tijd op de middelbare school verteld terwijl het gesprek over vertrouwen ging
Thanks. T+)
Ik heb het meteen aangepast.

JJvalaya

Avatar

Mooie recensie Smiley face

De beste comedy die ik dit jaar gezien heb.

Enriquillo

Avatar

De toevoeging van Catherine-Zeta Jones aan de cast maakt dat deze film enigszins commerciëler lijkt dan al hun andere films. Die veronderstelling is juist, het is zelfs zo dat ze het verhaal niet zelf verzonnen hebben, en de studio regelmatig heeft ingegrepen tijdens het maken van deze film.


Verontrustend nieuws, maar ja ik heb al bijna een jaar voor 50 euro aan bioscoopbonnen liggen omdat ze die in het filmhuis niet nemen. Deze film moet het dan maar worden denk ik ;)
Clooney is over het algemeen erg goed , en Zeta Jones, ach wat kan ik zeggen :E

Val

Avatar

Boe!! Als is deze niet genomineerd wordt voor een Raspberry Award weet ik het nok niet meer. De slechtste film allertijden!!! Waardeloos geacteerd, waardeloos script. Zonde van geld en tijd!

Miekie

Avatar

Da's de eerste negatieve reactie over deze film, zou je hem ook wat meer toe willen lichten?

Se7en

Avatar

Val roept maar wat, denk ik. :|

Gisteren heen geweest en ik vond het een heerlijke film. Elke scene is met een knipoog gemaakt, heerlijk hilarisch!

Absolute aanrader.

ruben

Avatar

't is inderdaad geen Coen-topper, maar ik heb me geen moment verveeld. Clooney bewijst dat toch echt wel kan acteren, en de vele knipogen zijn erg geslaagd.

Val

Avatar

Het kan toch niet zo zijn dat de beide personen met wie ik de film gezien heb mijn mening delen. Als het aan mij had gelegen was ik na 10 minuten die zaal uit gelopen, en dat heb ik slechts 1x eerder gedaan!

Heerlijk hilarisch? Dat moet ik dan gemist hebben. Alle grappen zie je vreselijk ver van te voren aankomen. Misschien is de film mijn genre gewoon niet. Ik kan niet tegen dit soort voorspelbaarheid en hou ervan uitgedaagd te worden. Te hoog Bold & Beautiful gehalte: te simpel gewoon, jak!

Phileine is hilarisch (soms), maar goed - meningen verschillen!

Sengaia

Avatar

Ik was er ook abslouut niet weg van!! Heb wel een paar keer kunnen lachen, maar miste dat heerlijke absurde/gemene sfeertje wat normaal rond een Coen-brothers film hangt, en ook de gestoorde bijfiguren. Met de "cruelty" viel het ook allemaal wel mee, beetje flauwe film vond ik het. Zonde, had er best veel van verwacht.

xander

Avatar

Ik ben in de pauze weggelopen
bar slecht

Intolerable Cruelty

acties