Recensie

Mirrors (2008)

Er is geen ziel, geen noodzaak, alleen maar conventie en een kille werksfeer.

door Gunnar van Eenige om 22:58 in RECENSIES
Mirrors poster
Regie: Alexandre Aja | Cast: Kiefer Sutherland (Ben Carson), Paula Patton (Amy Carson), Cameron Boyce (Michael Carson), Amy Smart (Angela Carson) | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2008

Wie denkt panisch te zullen worden van elke spiegel waar hij of zij langs loopt na het zien van Mirrors hoeft niet bang te zijn. De plot is zo ver van de realiteit verwijderd dat we ons daar niet druk over hoeven te maken. Toch zijn er naast het standaardspookverhaal genoeg andere redenen om af en toe de ogen dicht te doen. Dat is vooral te wijten aan de regie, de acteurs, het script en nogmaals de regie en het script.

Er is sprake van een standaardhorrorfilm en de karakters zijn klaar om opgeofferd te worden. Check. Een legitieme verantwoording of geloofwaardige reden voor de schrikeffecten is er niet. Check. Er is een slap verhaal dat gepaard gaat met een vervelend melodrama. Check. In de hoofdrol zien we een bekende tv-acteur (of erger nog: een rapper of zangeres) die in een actuele hitserie meespeelt, maar in de filmwereld niet echt aan de bak komt. Dubbel check. Dat ziet er niet goed uit.

Zoals vele hedendaagse ‘gross out flicks’ die je willen laten overgeven omdat dat nou eenmaal hun functie is, doet Mirrors vrolijk mee met de trend van het verstrekken van verstorende beelden. Het moet lekker smerig zijn zodat je de volgende dag tegen je collega's of vrienden kunt zeggen: “Dat was echt ziek nietwaar?” Heimelijk genieten van verstorende beelden is... lekker stout, alleen blijft het zo vrijblijvend als de film alleen daarom draait. De personages interesseren ons geen zier en dat komt omdat filmmaker Alexandre Aja ze grotendeels links laat liggen en geen zin heeft om ze geloofwaardig te maken.

Natuurlijk is een film die alleen gemaakt is om de kijker te verontrusten zonder een aannemelijke oorzaak aan te dragen gedoemd te mislukken. Dit neemt niet weg dat de film mensen zal vermaken, wat uiteindelijk het voornaamste doel is. Ik moet zeggen dat de film reuze meevalt in vergelijk met bijvoorbeeld Hostel of Saw die veel sadistischer zijn in expliciete verminkingen of perversiteiten, om van sommige Aziatische filmmakers nog maar te zwijgen. Aja zelf zegt dat de scène waar Amy Smart haar onderkaak eraf scheurt een van de meest memorabele scènes in de film is. Waarom ze dit doet is ons echter een raadsel. Omdat de spiegel dat van haar verlangt? Oké, alle spiegels zijn slecht, maar wat is er gebeurd met wilskracht? Foetsie. Het is vrij duidelijk dat het bij Aja niet om iets substantieels gaat in deze film en het evenwicht en overtuiging zijn ver te zoeken. De uitleg die naderhand gegeven wordt voor de spiegelmoorden is ronduit zwak (een echt oogrolmoment) en onorigineel te noemen evenals de climax die erop volgt.

Nu ben ik zelf niet de grootste voorstander van ‘een belangrijk verhaal’ in een enge film omdat de meeste verhalen zo vaak zijn verteld dat we ze kunnen dromen, maar dan moet er wél iets anders zijn wat mij ruim twee uur lang geboeid houdt. Techniek, thematiek of een eigenwijze vertolking van een acteur of actrice hebben vele matige films een dienst bewezen. Dit alles heb ik echter in Mirrors niet kunnen ontdekken.

Het ergste is de leegte van de film. Er is geen ziel, geen noodzaak, alleen maar conventie en een kille werksfeer. Elementen uit talloze andere films zoals The Haunting en The Shining, om maar twee willekeurige te noemen, komen langs en mocht je de film daarom niet meer interessant vinden dan is er altijd nog het vrij prominente decolleté van de getergde vrouw en ....een ontploffende non!

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

LuCos

Avatar

Precies wat ik dacht... En mijn broer wilt dat ik voor hem en zijn vriendin kaartjes reserveer voor deze film! Ik zei al dat het waarschijnlijk een flutfilm zou zijn... Maarja, mn broer heeft niet zon hele goeie filmsmaak :P (nja, vind ik dan weer persoonlijk, en denk dat meer met mij eens zijn)

SunChaser

Avatar

Slechte film, blauwdruk van de film Silent Hill en slecht geacteerd

akketa

Avatar

Jammer, want na Haute Tension verwachtte ik meer van Alexandre Aja. "The Hills Have Eyes" was smerig en best aardig, maar meer niet.
Het wordt tijd dat deze man weer een kleine film maakt.
Ook Kiefer icm deze regisseur hoopte ik voor hem een weer degelijke filmcarriere.
Hij blijft toch wel dé tienervampier uit The Lost Boys en in Dark City was ie ook goed, maar daarna was het niet veel soeps meer. Een soort van Wesley Snipes.

Jammer...

SunChaser

Avatar

Jij hebt zeker nooit 24 gezien? Een van de populairste tv-series van dit moment.

akketa

Avatar

SunChaser "Jij hebt zeker nooit 24 gezien? Een van de populairste tv-series van dit moment."


Oh zeker wel. 1 van mijn favoriete series! Geweldige serie en een geweldige rol als Jack "Who do you work for?" Bauer. Ik heb het dan vooral over zijn filmrollen.
The Sentinel was geen bijzondere film en zijn rol leek veel op een rustige Jack Bauer.

Big Red

Avatar

...het vrij prominente decolleté van de getergde vrouw en ....een ontploffende non!

Wat heeft een film dan nog meer nodig? :+

SunChaser

Avatar

akketa "Oh zeker wel. 1 van mijn favoriete series! Geweldige serie en een geweldige rol als Jack "Who do you work for?" Bauer. Ik heb het dan vooral over zijn filmrollen.
The Sentinel was geen bijzondere film en zijn rol leek veel op een rustige Jack Bauer."


Sowieso lijken alle rollen van Kiefer op elkaar. Grappige is dat veel 80's sterren geen succes meer in de bioscoop hadden en een superster op tv werden: Charlie Sheen in 2,5 Men, Kiefer dan ikn 24, Patrick Dempsey in die doktersserie. Zijn nog wel meer voorbeelden. Martin Sheen in West Wing natuurlijk. Michael J Fox destijds in Spin City.

MrMister

Avatar

Gunnar van Eenige "het vrij prominente decolleté van de getergde vrouw"


Waarom zeg je gewoon niet ''Ze heeft tantoelekkere tieten!!''

meanrat

Avatar

He, het lijkt erop dat je de recensie van Digg.be hebt gelezen. Je recensie is wel goed hoor, maar ook bij Digg.be hebben ze het over The Haunting en The Shining: "een slap afkooksel van spookhuisklassiekers als ‘The Shining' en de originele ‘The Haunting'". Grappig. Trouwens, wel heel jammer dat de film van Aja niet zo goed is. Vond "The Hills have Eyes" eigenlijk wel heel erg goed te pruimen.

Megalomaniac

Avatar

SunChaser "Sowieso lijken alle rollen van Kiefer op elkaar. Grappige is dat veel 80's sterren geen succes meer in de bioscoop hadden en een superster op tv werden: Charlie Sheen in 2,5 Men, Kiefer dan ikn 24, Patrick Dempsey in die doktersserie. Zijn nog wel meer voorbeelden. Martin Sheen in West Wing natuurlijk. Michael J Fox destijds in Spin City."
Idd, die hele fratpack sowieso. Die dude, Judd Nelson, die in Suddenly Susan speelde bijvoorbeeld ook nog en Rob Lowe in The West Wing natuurlijk. Nu alleen nog Emilio Estevez.

SunChaser

Avatar

En Andrew McCarthy.

Binnenkort maar weer eens Saint Elmo's Fire opzetten Smiley face

tukkerstein

Avatar

Nou nou, om Kiefer Sutherland af te doen als een tv-acteur die in de filmwereld nergens aan de bak komt is een beetje overdreven. In de jaren '80 en begin jaren '90 speelde hij in genoeg bekende films. Het feit dat hij het overgrote deel van het jaar bezig is met "24" is de oorzaak van zijn weinige filmrollen de laatste jaren.

In elk geval, ik ben bang dat de recensent volledig gelijk heeft en dit het zoveelste horrorfilmpje is a la The Grudge.

Sha

Avatar

Hij was natuurlijk ook geweldig in Phone Booth Smiley face

SunChaser

Avatar

tukkerstein "Nou nou, om Kiefer Sutherland af te doen als een tv-acteur die in de filmwereld nergens aan de bak komt is een beetje overdreven. In de jaren '80 en begin jaren '90 speelde hij in genoeg bekende films. Het feit dat hij het overgrote deel van het jaar bezig is met "24" is de oorzaak van zijn weinige filmrollen de laatste jaren.
"


Echt niet, bekijk anders op imdb eens zijn laatste succesvolle filmrol en de start van 24. Sutherland is een acteur die niet meer een ster was tto 24. Zelfde geldt voor jeugdster Patrick Dempsey.

Gunnar

Avatar

meanrat "He, het lijkt erop dat je de recensie van Digg.be hebt gelezen. Je recensie is wel goed hoor, maar ook bij Digg.be hebben ze het over The Haunting en The Shining: "een slap afkooksel van spookhuisklassiekers als ‘The Shining' en de originele ‘The Haunting'". Grappig."


Dat is idd heeeel verdacht, maar van.... Digg.be.....heb ik nog nooit gehoord. ...misschien komt het doordat die twee films nogal voor de hand liggen...?

tukkerstein

Avatar

SunChaser "Echt niet, bekijk anders op imdb eens zijn laatste succesvolle filmrol en de start van 24. Sutherland is een acteur die niet meer een ster was tto 24. Zelfde geldt voor jeugdster Patrick Dempsey."


Klopt, maar dat beweer ik ook niet. Echter, sinds "24" begint zijn acteercarrière weer wat op de krabbelen, maar door zijn rol in de serie heeft hij amper tijd voor een film (toch lijkt hij vrij gewild te zijn, want in vrijwel elke opnamepauze van 24 tot nu toe heeft Sutherland wel een filmrol gespeeld).

crazyer

Avatar

Wat een slechte recensie. Ongelooflijk

Voor in de horror klasse scoort de film een ruime voldoende. Weer wat anders dan de standaard horror films van de laatste tijd. Verhaal is ondersteunend en boeiend genoeg, en genoeg schrik effecten.

[rating 4]

dragonspirit

Avatar

Tsja, ik kan me toch ook echt niet vinden in deze recensie. De film was spannend,Kiefer vond ik weer goed spelen en de effecten waren best ok, soms effe iets te veel van het goede of wat ongeloofwaardig, maar wat verwacht je anders in dit genre. Daar moeten de effecten soms over the top zijn, want dat wordt zeg maar door het publiek verwacht.

Wat mij betreft zeker een vermakelijke film die zeker wel meer waard is dan een 2...

jrn

Avatar

Of de recensie-schrijver had een slechte dag, of hij houdt gewoon niet van het Horror-genre.

Zo slecht was de film nou ook weer niet, ik heb me in ieder geval flink vermaakt, en op sommige punten was deze best spannend.

Ook niet echt handig om in een Recensie alvast dingen te gaan verklappen (dat van die kaak bijvoorbeeld) maar dat zal wel aan mij liggen :P. . .

[rating 4]

misfit-baka

Avatar

Persoonlijk vond ik het een goede film. Natuurlijk heb ik wel betere gezien, maar slecht vond ik het niet.
Wat me wel opviel, was dat de hoofdpersoon gewoon in dat huis blijft werken, bij al die spiegels. Na dat mee te maken zou ik er allang mee gekapt zijn, dus dat is wel een typische horrorfilm actie. Ze laten zien wat je niet moet doen.

misfit-baka

Avatar

jrn "of de recensie-schrijver had een slechte dag, of hij houdt gewoon niet van het Horror-genre.

Zo slecht was de film nou ook weer niet, ik heb me in ieder geval flink vermaakt, en op sommige punten was deze best spannend.

Ook niet echt handig om in een Recensie alvast dingen te gaan verklappen (dat van die kaak bijvoorbeeld) maar dat zal wel aan mij liggen :P. . .

[rating 4]daar ben ik het mee eens. Ik vond het een goede film met een goed verhaal"

BBreakthru

Avatar

Ik heb hem vanavond bekeken en vond het nog best wel een goede film. Een paar dagen geleden heb ik deel 2 bekeken welke ik wel iets minder vond.
Geen topper, maar ook zeker geen flop!

acties