Recensie

[REC] (2007)

De engste en beste horrorfilm van dit decennium.

door Kaj van Zoelen om 15:02 in RECENSIES
[Rec] poster
Regie: Jaume Balagueró & Paco Plaza | Cast: Manuela Velasco (Ángela), Pablo Rosso (Marcos), Ferran Terraza (Manu) e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2007

Waarom kijken we naar enge films? Wat is er zo fijn aan bang zijn? Gevaar kan bij de meeste mensen een adrenalinerush veroorzaken. Als je een film daadwerkelijk eng vindt, kan deze dienstdoen als gevaar. Dit gesimuleerde gevaar kan dus dergelijke positieve lichamelijke effecten van angst veroorzaken, zonder dat daar de negatieve aspecten bij komen kijken. Een enge film is in principe een veilige rit, maar wel eentje die een rush veroorzaakt. Horrorfilm [REC] is zo’n rit, de beste en engste van de afgelopen jaren zelfs.

De film zit heel simpel in elkaar. Reporter Ángela en haar cameraman Pablo moeten voor het televisieprogramma Terwijl de Stad Slaapt een reportage maken over een lokaal brandweerstation in Barcelona. Dit lijkt een saaie routineklus te worden, met als spannendste gebeurtenis een oude dame die opgesloten zit in haar appartement. Maar er gebeuren opeens heel verontrustende dingen in dat appartement, het gebouw wordt van buitenaf afgesloten en de inwoners, de brandweermannen, de reporters en twee inmiddels gearriveerde politiemannen kunnen nergens meer heen. Dan breekt de hel pas echt los…

Na deze korte introductie worden het tempo en de spanning flink opgevoerd en tot aan het einde vastgehouden. Tijd om na te denken is er nauwelijks. Gelukkig maar, want de plot is niet bepaald ingewikkeld, verrassend of origineel te noemen. Als je er de tijd voor zou krijgen, zou je hem zelfs kunnen voorspellen. Ook een deel van de vele schrikmomenten is van tevoren al te spotten. Het bijzondere aan [REC] is dan ook dat de film zo effectief is, ondanks een aantal clichés en voorspelbare momenten. Je ziet sommige schokmomenten duidelijk aankomen, maar toch spring je zowat uit je stoel als ze plaatsvinden.

Een deel van de door de keel gierende spanning is afkomstig van het camerawerk. Net als bij The Blair Witch Project en Cloverfield bekijkt de kijker de film vanuit het perspectief van een cameraman die met zijn camera alles vastlegt. Er zijn echter verschillen tussen het camerawerk van [REC] en die twee films. De belangrijkste daarvan is dat het personage met de camera in de hand een professional is, die weet waar hij zijn instrument op moet richten. In plaats van de eindeloze shots van de grond zijn er dus gelukkig bijna de hele tijd gezichten en bovenlichamen in beeld, waardoor het een stuk makkelijker is om met de personages mee te leven (je ziet ze namelijk) dan in de eerdergenoemde films.

Deze extreme (interne) focalisatie zorgt ook voor voortdurende onrust doordat angstaanjagende figuren elk moment aan de rand van het scherm kunnen opdoemen of juist net daarbuiten blijven. Vooral een bepaald shot aan het einde van de film maakt heel opzichtig doch sterk gebruik van deze verwachtingen. Het in sommige scènes slimme spel met licht en donker en het ontbreken van sturende muziek voeren de druk ondertussen extra op.

Het genadeloze tempo, de onaflatende dreiging, het slimme camerawerk, de uitstekende montage en de meesterlijke regie maken van [REC] een van de beste, meest uitputtende horrorfilms van dit decennium. Regisseurs Balagueró en Plaza weten wat het woord horror werkelijk inhoudt, welke kracht daar achter schuilt en hoe ze die een hele film lang in stand kunnen houden tot aan het einde dat op vele netvliezen lang zal nabranden.

De film was niet voor niets een hit op alle festivals die hij tot nu aandeed, waaronder in Nederland op het IFFR (International Film Festival Rotterdam) en het AFFF (Amsterdam Fantastic Film Festival), waar hij naar alle waarschijnlijkheid komend weekend de publieksprijs zal opstrijken. Op dergelijke festivals in Portugal, Frankrijk en Spanje won [REC] soortgelijke en andere prijzen al. Het is een enorme schande en teleurstelling dat de landelijke distributeur in Nederland de potentie van de film niet inziet en deze slechts in één bioscoop in Den Haag uitbrengt. Zul je zien dat aan het eind van dit jaar de nu al in productie zijnde Amerikaanse remake wél de kans krijgt…

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

akketa

Avatar

Ik ben hier zo benieuwd naar!

Ik heb niet echt de tijd om helemaal naar Amsterdam te gaan, dus ben ik door de slappe distributie gedwongen om hem te downloaden...

Het zal wel aan het spaanstalige liggen. Aan de andere kant onzin, gezien Pan's Labyrinth.

Ja, ik denk ook dat de remake eerst de sneaks afgaat en dan in veel bioscopen gaat draaien. Mits het succes in amerika.

Big Red

Avatar

Sterke recensie, sluit bovendien aan bij de verwachtingen die ik ervan heb. Wel opvallend vind ik het contrast met de recensie die ruben maakte vanaf het AFFF.

En over die distributie moeten we het maar helemaal niet hebben... }:

Steadicam

Avatar

Ik ga er zeker heen. Den Haag rules! En sinds gisteren ook weer een nieuwe Pathé erbij.

Biff Tannen

Avatar

Inderdaad een hele spannende film die zeker op het einde nagelbijtend spannend/eng wordt. Maar ik vond alleen het geluid een beetje slecht, mischien komt het door de Spaanse taal of de kwaliteit van de DVD-rip maar het wasl wel heel erg veel gekrijs.
Ook valt het me op dat de meest toffe films die dit jaar zijn uitgebracht onder de 90 minuten zaten. Rambo en Cloverfield duurde (gelukkig) ook niet zo ellenlang.
Maar qua documantaire film staat Blair Witch nog steeds op nummer één, die film was ECHT scary.

SunChaser

Avatar

Mooie film voor in de bios. Dat ie maar in 1 zaal draait is een schande. Ik heb m dan ook op DVD retail kwaliteit met surround en nl subs gedwonload. Eigen schukld. Deze film is minstes zo geod als BWP en beter dan Cloverfield

GeNiUz

Avatar

Vind het alleen jammer dat er eigenlijk geen verhaal in zit. De hele film leunt op de schrik- en suspensemomenten, waar ik in ieder geval na een half uur wel klaar mee was.

Neemt niet weg dat het een erg spannende film is Smiley face

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Quarantine (2008) Official Theatrical Trailer - [REC] Remake is er al USA versie:

zie trailer op you tube:

http://www.youtube.com/watch?v=z_o5ivLAfqU

Hampfhs

Avatar

Ik vond het niet echt een horror..

Meer een thriller.

Colonel_Kurz

Avatar

Hampfhs "Ik vond het niet echt een horror..

Meer een thriller."
Want?

Krebrev

Avatar

Ik heb de film gisteren gezien en hij viel nogal tegen moet ik zeggen. Voor mij kon de film alle positieve recensies en de hype niet waar maken...waarom niet?

- De enorme voorspelbaarheid van de film. Je weet gewoon iedere keer dat er een schrikmoment en bijbehorend soundeffect aan zit te komen. Dit staat ook in de recensie maar voor mij neemt het de spanning weg en worden het (goedkope) trucjes.
- Het gekrijs/praten van sommige hoofdpersonen. Zoals iemand eerder al aangaf, misschien ligt het aan de spaanse taal, maar het werkt vooral in het begin (gekoppeld met de shaky beelden) enorm op de zenuwen (op een slechte manier).
- Bovenal een totaal gebrek aan sfeer of suspense. Het lijkt wel een computerspelletje af en toe. Ik hou ook van een flinke portie gore maar dat is voor mij, alleen, niet genoeg om een film boeiend te houden. Het verhaal is natuurlijk nihil, zoals ook al in de recensie stond aangegeven.

Als ik zo de positieve reacties en recensies lees vraag ik me wel af of het nu aan mij ligt, dat ik te hoge verwachtingen van een horror film heb, of dat mensen het toch heel erg waarderen als ze steeds schrikken van een eng monster+hard geluidseffect (wat op zich weinig te maken heeft met de film, dit is gewoon de menselijke natuur)

Meningen?

major malfunction

Avatar

Onder het motto beter laat dan nooit hier ook mijn mening over de film. Was door de recensie toch erg nieuwschierig gewordenen heb hem van de week op dvd gezien. Maar dat viel even tegen zeg. Ik vond het een voorspelbare, goedkope B film. Het verhaal heb ik al 10,000 eerder gezien, en de manier van filmen ook. Vond het een slaapverwekkende en moeizame rit. Ik geef hem een 3 voor de moeite.

Jokaaa

Avatar

de grote klassieker van Polanski REPULSION de engste film die ik ooit gezien heb. Alwel uit 1966.

acties