Recensie

Race (2016)

De biopic over atleet Jesse Owens heeft een slechte start, maar komt vervolgens alsnog goed op dreef.

door Thierry Verhoeven om 23:24 in RECENSIES
Race poster
Regie: Stephen Hopkins | Cast: Stephan James (Jesse Owens), Jason Sudeikis (Larry Snyder), Jeremy Irons (Avery Brundage), William Hurt (Jeremiah Mahoney), Carice van Houten (Leni Riefenstahl), e.a.| Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2016

De eenentwintigste eeuw is pas zestien jaar oud, maar heeft al de nodige sportevenementen gekend waarvan het gastland omstreden was. China en Brazilië waren niet de meest humane landen om de Olympische Spelen te laten organiseren en hun schimmige imago heeft voetbalbond FIFA er niet van weerhouden de aankomende twee edities van het WK te laten plaatsvinden in Rusland en Qatar. Sportevenementen in een gastland dat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten roepen vaak weerstand op, doorgaans resulterend in een publieke discussie waarin regelmatig het woord ‘boycot’ valt. Wie meent dat dit een recent verschijnsel is, komt bedrogen uit. In 1936 was het immers nazi-Duitsland dat de Olympische Zomerspelen mocht organiseren. De oorlog en de Holocaust waren op dat moment nog ver weg, maar Adolf Hitler en zijn beleid waren desondanks niet bepaald populair in andere landen.

Dat deze editie van de Spelen al aan Berlijn was toegezegd voordat Hitler aan de macht kwam, weerhield de dictator er niet van het sportevenement aan te grijpen om er de nationaalsocialistische ideologie mee uit te dragen (propagandafilmer Leni Riefenstahl stond al klaar om alles vast te leggen). Dat leidde in de Verenigde Staten tot de vraag of men niet beter hun atleten thuis kon houden. Deze kwestie vormt een subplot in Race, waarin de hoofdlijn verhaalt over de Amerikaanse atleet Jesse Owens. Dat hij de geschiedenis inging als winnaar van vier gouden plakken in Berlijn, beantwoordt gelijk hoe die discussie eindigde. Het is de moeilijkheid met dit soort biopics; als de hoofdpersoon was thuisgebleven, was er nu geen film geweest. Eenieder die hoopt te worden verrast door het plot heeft bij dit soort films dan ook weinig te zoeken.

Dat neemt niet weg dat er wel degelijk een interessante stukje sportgeschiedenis uit de doeken wordt gedaan. Een niet onbelangrijk detail is namelijk dat Owens’ donkere huidskleur ervoor zorgde dat hij niet bepaald voldeed aan het Arische übermensch-ideaalbeeld dat de nazitopstukken voor ogen stond. Nadat de Amerikanen hebben besloten toch hun atleten naar Berlijn te sturen en Owens zich heeft gekwalificeerd, krijgt laatstgenoemde twijfels of hij wel moet gaan. Aangezien de uitkomst al bekend is, lijkt het onnodig deze gewetensnood breed uit te meten, maar het levert juist een van de beste delen van de film op. Misschien wel juist omdat het plot even wordt stilgezet om het hoofdpersonage wat ruimte voor bezinning te bieden. Het voorafgaande uur zit namelijk vol uitleggerige dialogen, inspirerende speeches en overdadige muziek, bij elkaar houden door een nogal rommelige montage. Niets nieuws voor een sportfilm, maar sporters moeten ook rusten.

De reden waarom Owens uiteindelijk besluit toch te gaan, is aangenaam pragmatisch: waarom zou hij Duitsers die op hem neerkijken uit de weg moeten gaan als zijn Amerikaanse medemensen hem dagelijks van dezelfde racistische behandeling voorzien? Het maakt de verrassing des te mooier dat in het Olympisch dorp iedereen gelijkwaardig wordt behandeld en Owens hulp krijgt van zijn Duitse tegenstander Luz Jong. Hier dus geen geschiedvervalsing à la Cool Runnings om de Duitsers nog wat duidelijker als de schurken neer te zetten. Een boeiende scène waarin Owens en Long een gesprek voeren, hint zelfs naar wat een betere film had kunnen opleveren: een duobiopic zoals Rush waarin de verhalen van beide atleten wordt verteld. Owens’ underdogstory blijkt net boeiend genoeg voor zijn eigen film, maar het is moeilijk te ontsnappen aan de gedachte dat sommige bijrolspelers misschien wel veel interessanter filmmateriaal waren geweest.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

YOLO

Avatar

Wow, nu pas in de bios. Ik zag maanden geleden al reviews op Youtube. Je zou enigzins verwachten dat een film met Carice van Houten wat eerder in de bios zou komen. Uitgerekend nu releasen in de zomer waar blockbusters heer en meester zijn.

patrick_h

Avatar

YOLO "Uitgerekend nu releasen in de zomer waar blockbusters heer en meester zijn."
Er schijnt deze zomer ook een gebeurtenis plaats te vinden die te linken is aan de film. En heer en meester, ach, er is genoeg ruimte in de bios naast die (hoogstens) ene blockbuster per week.

YOLO

Avatar

patrick_h "Er schijnt deze zomer ook een gebeurtenis plaats te vinden die te linken is aan de film."

Oh ja. Olympische Spelen. Daarom was die film al te zien in februari. :+
Inmiddels al verkrijgbaar op Blu-ray, goeie timing voor die gebeurtenis. T+)

patrick_h "En heer en meester, ach, er is genoeg ruimte in de bios naast die (hoogstens) ene blockbuster per week."
Wat ben je toch heerlijk positief ingesteld. T+) Lees: heer en meester als in bezoekersaantallen. :P

Open boodschap aan de bioscoopexploitanten.
Haal Race maar uit jullie zalen, want blockbuster Gho$tbu$t€r$ komt eraan. :+

patrick_h

Avatar

YOLO "Oh ja. Olympische Spelen. Daarom was die film al te zien in februari."
In de VS is februari Black History Month, daar past het ook bij. (Jaja, altijd een antwoord. :P )

Wat ben je toch heerlijk positief ingesteld. T+) Lees: heer en meester als in bezoekersaantallen. :P
Nee, je meent het, en ik maar denken dat je het had over de merchandise bij het McDonald's kindermenu.

En wat een heren en meesters zijn die blockbusters toch momenteel qua bezoek, geen enkele film is in de afgelopen twee maanden boven een miljoen geopend in Nederland (in de eerste vier maanden van dit jaar waren dat er 5)

Dat er blockbusters zijn betekent niet dat er geen mensen meer naar andere films kunnen gaan.

Open boodschap aan de bioscoopexploitanten.
Haal Race maar uit jullie zalen, want blockbuster Gho$tbu$t€r$ komt eraan. :+
Ja, wat is het nou, zit je nou je eigen argument onderuit te halen?

YOLO

Avatar

patrick_h "JIn de VS is februari Black History Month, daar past het ook bij. (Jaja, altijd een antwoord.
afbeelding )"

Ja en. In de UK is het dan ook Black History Month, maar Race werd pas begin Juni in de bios gedumpt.
Natuurlijk kan je weer de excuus van de Olympische Spelen gebruiken, maar dat is so lame. Dat evenement begint pas op 4 augustus.

patrick_h "Nee, je meent het, en ik maar denken dat je het had over de merchandise bij het McDonald's kindermenu."

Tja, daar kan ik niks aan doen dat je niet al te snugger overkomt. :P

patrick_h "En wat een heren en meesters zijn die blockbusters toch momenteel qua bezoek, geen enkele film is in de afgelopen twee maanden boven een miljoen geopend in Nederland (in de eerste vier maanden van dit jaar waren dat er 5)"

Sinds wanneer moet een blockbuster de voorwaarde hebben van 1 miljoen en hoger bezoekers. Ach want mensen niet allemaal verzinnen om hun gelijk te krijgen.

patrick_h "Dat er blockbusters zijn betekent niet dat er geen mensen meer naar andere films kunnen gaan."

Nou vooruit, ik moet je 1/5 gelijk geven. Er zijn mensen die inderdaad thuis blijven om blockbusters op Netflix te zien en/of (illegaal) blockbusters downloaden. Dan hebben we Patrick_h. De meest optimistische bioscoop bezoeker van Nederland. Die het hele land afgaat voor een filmpje. T+) Of het Leeuwarden is voor een Zweedse indie film of Vlissingen voor Bollywood Blockbuster, maakt niet uit. Elke film die in premiere gaat, zal Patrick_h zien, zodat alle films tenminste 1 bezoeker zal gaan krijgen. :+

Eigenlijk verdient onze Patrick_h wel heel veel lof hoor. Hij is de redder in nood voor de NL bioscoopbranche. Zo optimistisch en toegewijd.
Je verdient erkenning, je verdient een pluim. FT geef deze man een pluim, anders doe ik het zelf wel.

patrick_h "Ja, wat is het nou, zit je nou je eigen argument onderuit te halen?"

He wat is dit! Wil jij beweren dat je deze film graag ziet floppen. Ben jij een vrouwenhater of zo.
Wees niet zo bevooroordeeld en ga ajb toch naar Gho$tbu$t€r$ toe. Sterker nog ik ga ook. Zullen we samen gaan, dan kan ik je live een pluim geven en een McDonald's kindermenu. Maar die kindermenu merchandise is alleen voor jou ok, niet voor je kinderen.

P.s. hopelijk is Patrick_h geen onderwereld figuur van de bioscoopbranche. :X Ik weet dat het een heel goed Nederlands gebruik is, dat de achternamen van verdachten niet volledig worden gepost. Alleen de eerste letter. Echter ik heb niets voor niets de term YOLO gekozen. 8-)

Het antwoord van Patrick_h zal volgen...3....2....1

patrick_h

Avatar

Dude, neem een pilletje.

acties