Recensie

Ghostbusters (2016)

Geloof niet alles wat je op internet leest (behalve op FilmTotaal dan): deze reboot met een flinke dosis oestrogenen is vermakelijk en lekker gevat. Niks mis mee dus.

door Arjan Welles om 22:49 in RECENSIES
Ghostbusters poster
Regie: Paul Feig | Cast: Melissa McCarthy (Abby Yates), Kristen Wiig (Erin Gilbert), Kate McKinnon (Jillian Holtzmann), Leslie Jones (Patty Tolan), Chris Hemsworth (Kevin), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2016

Filmjournalistiek is bij voorbaat een subjectieve baan, maar om deze eervolle taak nog een beetje onbevooroordeeld uit te kunnen voeren moet je een aantal zaken zo veel mogelijk proberen te mijden. Trailers bijvoorbeeld, die tegenwoordig haast een samenvatting van de film zijn, zoals je vroeger voor je mondeling Nederlands de samenvatting las. Ook moet je recensies van anderen niet lezen en eigenlijk ook niet al te veel collega’s na afloop van de voorstelling spreken, want je gaat elkaar dan toch vaak napraten. En IMDb is perfect als encyclopedie, maar altijd achteraf. Zo kan het namelijk gebeuren dat na afloop van een vermakelijke twee uur Ghostbusters ik het niet kon laten de score op IMDb te bekijken. Op het moment van schrijven was deze 3,5 met ruim 3.400 stemmen (en dit is gedurende de dag alweer twee keer naar beneden bijgesteld). Nu weten we allemaal dat fanboys een film aanvankelijk ophemelen en in het geval van deze reboot is het omgekeerde aan de hand, Ghostbusters met vrouwen, hoe durven ze!? Als je het nog niet wist moet je de scores op de filmdatabase niet al te serieus nemen. De release is op twee Europese landen na pas later deze week dus hoeveel van deze 3.400 hebben ook daadwerkelijk hun mening kunnen baseren op een bioscoopbezoek?

"Een rip-off’ van het origineel," blaat een van de weinige ongefundeerde en vooral onjuiste commentaren (tja, je gaat dan toch doorlezen). Bij het zien van de eerste beelden van Ghostbusters met vrouwen was de kritiek niet van de lucht. Regisseur Feig heeft nooit getracht een remake uit de grond te stampen en ook niet om de twee classics uit de jaren tachtig van de vorige eeuw te imiteren. Anno 2016 hebben Venkman, Stantz, Spengler en Zeddemore helemaal nooit bestaan. Bill Murray speelt zelfs een klein rolletje als sceptische wetenschapper die helemaal niets gelooft van verhalen over het bestaan van spoken. De Ghostbusters die we kennen uit 1984 en 1989 maken in Feigs universum geen deel uit van de popcultuur en de brandweerkazerne aan 14 North Moore Street in New York heeft al die tijd gewoon leeg gestaan. Natuurkundige Erin Gilbert probeert een serieuze carrière op te starten aan een prestigieuze universiteit en wil dan ook niet herinnerd worden aan het boek over geesten dat ze met middelbareschoolvriendin Abby Yates schreef. Als hun geesteskind (woordspeling bewust) opeens overal op internet opduikt probeert Erin de schade te beperken en stapt op Abby af. Het blijkt dat Abby de zaken nog steeds zeer serieus neemt en met vriendin Jillian Holtzmann (de techneut van het stel) nog steeds hoopt een spook te zien. Als er een melding komt van een spookhuis elders in de stad stormt het drietal er ruziënd op af.

Het gekibbel van het eerste uur van deze derde (of eigenlijk eerste 2.0) Ghostbusters is heerlijk. De lol wordt helemaal compleet als de grofgebekte metrobediende Patty Tolan na een tweede klus in een metrostation aanhaakt. Het viertal neemt hun intrek in een aftandse ruimte boven een Chinees restaurant, want de huur van meer dan twintigduizend dollar kunnen de inmiddels werkloze dames niet betalen. Als secretaris wordt de oliedomme, maar waanzinnig knappe (althans volgens Erin) Australiër Kevin aangenomen, die werkelijk nog geen telefoontje kan aannemen. Wat betreft plot volgt Feig wel het stramien van het oorspronkelijke deel uit 1984, want zelfs daar haakte de donkere Zeddmore als laatste aan. Laten we dit dan maar niet beschouwen als een gebrek aan inspiratie maar houden op een eerbetoon aan de klassieker. Het komt er uiteindelijk op neer dat een losgeslagen idioot allerlei geesten de mensenwereld instuurt en koste wat kost gestopt moet worden. De schurk Rowan wordt echter gedegradeerd tot de zijlijn en lijkt enkel de geflipte aangever voor lekker veel actie. De grootste misser in deze verder zeer amusante reboot is het slappe verhaaltje, dat enkel dienstdoet als kapstok om zo veel mogelijk geestverschijningen aan op te hangen. En ja nog steeds zijn deze spoken tastbaar en kunnen ze mensen optillen. Vooral Erin heeft het zwaar te verduren, want ze is steevast de ontvanger van een fikse dosis ectoslijm.

Ghostbusters was en is een reeks die het vooral van de komedie en niet de horror moet hebben en ook al zijn de special effects in dertig jaar met enorme sprongen vooruitgegaan, het zijn toch vooral de oneliners en de een-tweetjes tussen de dames die de boel lekker op scherp zetten. Melissa McCarthy, die net als de overige drie hoofdrolspeelsters veel lof oogstte met optredens in Saturday Night Live, is zowel op het verbale als het fysieke vlak weer flink op dreef, vooral als ze de nieuwe wapens van Holtzmann mag uitproberen. Zij is toch wel de leider van het stel, zoals Bill Murray, ook al een SNL-coryfee, dit in het oorspronkelijke deel was. Maar we hebben hier niet te maken met een stel domme wichten die maar wat af bakkeleien en niet hun mannetje staan. Juist als het erop aankomt schieten de dames in actiemodus, zonder daarbij hun rappe tong en gevatte observatievermogen te verliezen. Als je deze recensie leest zal waarschijnlijk het nulpunt op IMDb al wel bereikt zijn. Er was tijdens het schrijven al een dalende lijn te zien. Als je kennelijk een vraag over deze nieuwe kijk op het spokenjagen moet beantwoorden dan is het toch: is het nou wat, Ghostbusters met enkel en alleen vrouwen? Het antwoord luidt een volmondig ja! De film knipoogt lekker naar het verleden inclusief een aantal geslaagde cameo’s, slaat wellicht weinig nieuwe wegen in, maar de Ghostbuststers zorgen voor vermakelijke actie en zijn lekker gebekt. Laat het vervolg maar komen! Trouwens even blijven zitten tot na de aftiteling.

36 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Spider-fan

Avatar

Een hele hoop herrie om niks dus. Lang leve het internet: maandenlang gekankerd op een trailer, terwijl de film oké blijkt.

Rolo2013

Avatar

Besta Arjan,

Ik ben het niet altijd met de recensies hier eens, maar dat is ook helemaal niet erg het blijven tenminste meningen al ben ik het met jou eens dat deze film helaas erg te leiden heeft aan mensen die hem een 0/0 geven en geen fragment hebben gezien.

Wat ik wel mis in jou verhaal en ik erg verrassend vond was het gebruik van 3D. Ik zal er niks over verklappen maar ik zie +100 films in de bioscoop elk jaar en heb nog niet eerder een film gezien waar 3D zo goed tot zijn recht kwam, als je dat een cijfer zou kunnen geven dan is het voor mij een 11/10 !!
(ik denk dat jij dat wel kan beamen)

nietselam

Avatar

Vreemd genoeg kijk ik na deze recensie nog steeds niet uit naar de film.
Zelfs niet als de film werd beoordeeld met een 10. Het kan best zijn dat als ik m thuis zie ik de film heel vermakelijk ga vinden maar bij het zien vd trailers en de clips heb ik niet het gevoel dat ik wat mis.
Ik vind het nog steeds jammer dat er niet gewoon een vervolg of spin-off(a la creed) gemaakt is. De oude garde hoeft van mij echt niet de hoofdrol te spelen maar de sfeer was perfect in voornamelijk de 1e film. Het zou dus makkelijk verder kunnen gaan in dezelfde wereld. Vind ik toch een gemiste kans. Voor Feig en iedereen die er aan gewerkt heeft is het iig mooi dat de film qua recensies aardig scoort en dat het waarschijnlijk niet zal gaan floppen.
Ik hoop nog steeds op een echt vervolg op de klassieke ghostbusters.

dawgrule

Avatar

Spider-fan "Een hele hoop herrie om niks dus. Lang leve het internet: maandenlang -edit- op een trailer, terwijl de film oké blijkt."


Gast doe even normaal.
Wij zijn niet je Mac Donalds collega's, even normaal taalgebruik svp

Havoc

Avatar

Net gezien. Heel hard van genoten. Niet alles is even goed, maar echt een hele vermakelijke film. Kijk nu al uit naar deel 2.

Rolo2013

Avatar

Beste Filmtotaal,

Kan inderdaad de reactie van Spider-fan verwijdert worden.

Gigan72

Avatar

De film kom niet uit in China
Sony loop dus een hoop geld mis

Al krijg hij 5 sterren ik ga deze troep niet kijken
kijk zo wie zo geen films met Melissa de hutt ze is totaal niet grappig en ze acteer ook super slecht snap niet wat men zo leuk vindt aan die eng nek

SunChaser

Avatar

Gezien in iMax
Erg leuk

Yawndough

Avatar

Okee..

First things first!

Net de film gezien en het klopt dat het verhaal flut is, maar ik heb in de zaal niemand zien of horen lachen.
Ook zelf was ik behoorlijk teleurgesteld als fan (die geen moeite had met alleen maar vrouwen)
Zoveel stukken zijn gejat van het origineel waardoor het gewoon een slechte remake is geworden (concert is hotel om maar even spoilerfree een vergelijking te maken)

Daarnaast is een recensie met zoveel fouten ook gewoon niet serieus te nemen!

- in het rijtje originele ghostbuster teammembers noemen jullie Tulley. Die in de film
Een bijrol heeft en niet dele van het team uitmaakt.

- Daarnaast is Melissa Mccarthy de enige van dit team die juist niet bij SNL begonnen is. Alleen als special guest is zij al een paar keer aanwezig geweest, maar nooit als onderdeel van de cast.


Do your homework filmtotaal! Dit ben ik niet van jullie gewend.

Thiver

Avatar

dawgrule "Gast doe even normaal.
Wij zijn niet je Mac Donalds collega's, even normaal taalgebruik svp"

Och, als de Van Dale het woord erkent, kan het hier ook best gebruikt worden.

CaptainCab

Avatar

De media maakt er graag een VROUWEN?! kwestie van, maar waar de meeste mensen zich aan lijken te storen is dat Sony de naam Ghostbusters pakt en er een ander soort film met een ander soort humor van maakt dan het origineel. De backlash was er ook geweest met Seth Rogen, Jonah Hill en Michael Cera in de titelrollen.

Maar goed, de recensies zijn niet heel goed of slecht, eerder meh. Slap verhaal en niet denderend grappig. Ik ben benieuwd, maar lang niet genoeg om er voor naar de bioscoop te gaan.

Gigan72

Avatar

Yawndough "

- in het rijtje originele ghostbuster teammembers noemen jullie Tulley. Die in de film
Een bijrol heeft en niet dele van het team uitmaakt.

."


Klopt hij is een flat genoot van Dana
in deel 2 is hij een advocaat

Baron Von Marlon

Avatar

Yawndough "Zoveel stukken zijn gejat van het origineel waardoor het gewoon een slechte remake is geworden (concert is hotel om maar even spoilerfree een vergelijking te maken)"

Stoorde me ook aan Jurassic World. Overbodige, gerecycleerde stukken uit deel 1. Schrappen of iets nieuws verzinnen.

dawgrule "Gast doe even normaal.
Wij zijn niet je Mac Donalds collega's, even normaal taalgebruik svp"

Rolo2013 "Beste Filmtotaal,
Kan inderdaad de reactie van Spider-fan verwijdert worden."


Frietgezicht

Avatar

CaptainCab "
Maar goed, de recensies zijn niet heel goed of slecht, eerder meh. Slap verhaal en niet denderend grappig. Ik ben benieuwd, maar lang niet genoeg om er voor naar de bioscoop te gaan."Bij movietalk zei Schnepp dat het de beste 3D was die hij ooit gezien heeft dus als dat de waarheid is zou dat voor mij de enige reden zijn. In de recensie niks over 3D.

Darthmar

Avatar

Geen woord over het feit dat alle mannen in de film worden afgedaan als dom?

Muufley

Avatar

dawgrule "Gast doe even normaal.
Wij zijn niet je Mac Donalds collega's, even normaal taalgebruik svp"


Wat is jouw probleem?

Neothanos

Avatar

Muufley "Wat is jouw probleem?"


Wat. Wat kijk je.

SanneWinchester

Avatar

Darthmar "Geen woord over het feit dat alle mannen in de film worden afgedaan als dom?"


niet zeker wetende of dit serieus commentaar is, maar; alleen Chris Hemsworth's rol toch? de rest werd na mijn mening niet (extra) dom neer gezet. al moet ik zeggen dat Kevin soms zo dom moest zijn dat het af en toe wat pijnlijk was om te zien. dat vond ik wel een minpunt, verder vond ik de film prima vermakelijk, en het 3D was inderdaad heel erg tof, nog nooit eerder gezien zo.

Steadicam

Avatar

Yawndough "Daarnaast is een recensie met zoveel fouten ook gewoon niet serieus te nemen!

- in het rijtje originele ghostbuster teammembers noemen jullie Tulley. Die in de film Een bijrol heeft en niet dele van het team uitmaakt.
- Daarnaast is Melissa Mccarthy de enige van dit team die juist niet bij SNL begonnen is. Alleen als special guest is zij al een paar keer aanwezig geweest, maar nooit als onderdeel van de cast.."
Zoveel fouten? Je noemt er twee, we horen graag de rest. Tulley is inderdaad slordig, stomme fout. Maar er staat nergens dat McCarthy begonnen is in SNL. Misschien dat 'sporen verdienen' dat suggereert, maar die uitdrukking betekent niet meer dan 'bewijs van bekwaamheid leveren' (en daarvoor erkend worden). En dat heeft ze zeker met haar gewaardeerde host-optredens. Voor ieders gemoedsrust is de zin iets aangepast.

sephiroth1986

Avatar

Ik heb de film (nog) niet gezien en op zich lijkt me 'm beste vermakelijk.
Enige waar ik moeite mee heb is Melissa mc Carthey (spel het wss verkeerd). Ligt dus meer aan mezelf dat ik de film vooral af afzeik in mijn hoofd.

blijfaandegang

Avatar

3D is geweldig...
De chemischtrie tussen de meiden is goed.
Effect zien er ook goed uit.. Maaarrrr

Ze proberen te vaak en vaak niet te grappig te zijn. Poep en pies humor past hier niet.
De villan slaat echt echt helemaal nergens op. Er word niks uitgelegd waarom nou precies en hoe hij het doet.
Net als het verhaal. Zoveel plot gaten.
Totaaaaaal geen respect voor de ghostbusters regels. Ze vangen 1 spook en laten ze weer vrij. De rest maken ze nog een keer dood. Slaat echt nergens op. Net als de nieuwe wapens... Een schredder..fuck off zeg.
Hoe ze met slimer en zn sidekick omgaan is om te janken.
Elke man in deze film is een klootzak,loser of een sukkel.
Hoe ze de eind villan verslaan is zo verdomde achterlijk.
De hele film is gemonteerd alsof het korte sketches zijn. Totaal geen continu te vinden.
Het eerste uur van de film was leuk, echt waar. Maar daarna zat ik me dood te ergeren aan alles. En Bill Murray...man man man..was een achterlijke rol speel jij zeg.
Ik was een fan van je. Maar eigenlijk geef ik jou de schuld van dit allemaal. Als jij niet zon zeikerd was geweest hadden we met zn allen een fatsoenlijk deel3 gehad.jaren geleden al. En nu verneuk je je cameo ook nog eens. De enige goede was spengler.

Nee ik ben een echte fan. En ik kan veel hebben maar ging met een echte zure smaak de bios uit. Gelukkig was het gratis en heeft me de hele avond niks gekost..

dawgrule

Avatar

Muufley "Wat is jouw probleem?"


Really..? heeft dat uitleg nodig?

YOLO

Avatar

SanneWinchester "[quote=Darthmar]Geen woord over het feit dat alle mannen in de film worden afgedaan als dom?"
niet zeker wetende of dit serieus commentaar is, maar; alleen Chris Hemsworth's rol toch? de rest werd na mijn mening niet (extra) dom neer gezet. [/quote]Het komt er eigenlijk op neer dat alle mannen bekaaid er vanaf komen. Dom of een hufter of beide.

Ik vond Ghostbusters ook een grote teleurstelling. Sowieso was ik niet eens met de casting (muv van Wig zij is een goeie actrice).
Ik moet wel toegeven Melissa in deze film wel een beetje meevalt. De andere 2 blijven meer in hun SNL gewoonte zitten.
Ok, dus van te voren had was ik het al niet de casting van de female Ghostbusters, ook niet dat ze een 1 op 1 copieen waren van de orginele mannelijke versies.
Had b.v. Leslie Jones een rol als Jillian Holtzmann, dan zat er tenminste nog een draai aan.
Maar het liefst had ik dat de dames andere (studie)achtergronden hadden en meer diversiteit in ras/huiskleur. Was dat nou zo moeilijk.

Paul Feig was geen slechte keuze. Zijn Bridemaids was leuk, zelfs met Melissa (daarna was er bij haar weinig acteervarities te vinden).
The Heat was vreselijk slecht. En Spy was gered door The Stat en Rose Byrne (had beter gecast kunnen worden)

Enige hoop was dus een orginele Ghostbusters film, maar ook daar zijn ze niet in geslaagd. Maar nee, De script was weer een makkelijke, luie zonder risico's versie. De film barst vol van de cameo's en referenties en nostalgie, waardoor de 2016 versie totaal niet werd losgerukt van de 1984 versie.
Nee, het is gewoon een herhaling en staat totaal niet op zichzelf. Het lijkt alsof ze niet zonder de 1984.
Als de 1984 versie een KitKat is, dan is de 2016 versie een Kit Kat Chunky, terwijl het eigenlijk een Kit Kat McFlurry had kunnen zijn.

Uiteraard zijn er nog meer problemen, Blijfaandegang heeft een prima samenvatting gemaakt.

Postieve punten was Kristen Wig uiteraard. 3D was leuk en goed gedaan.

Voor degene die zich afvragen waarom een reboot en geen vervolg/spin-off met nieuwe Ghostbusters, luister dan naar de podcast van Midnight's Edge.

mooffie

Avatar

Thiver "Och, als de Van Dale het woord erkent, kan het hier ook best gebruikt worden."

Wat een flutopmerking. De taalkundige status van het woord wordt niet betwist en is ook niet relevant. Het gaat om de onbetamelijkheid van het gebruik ervan, maar een trol als jij weet dat natuurlijk als geen ander.

Steadicam

Avatar

Rustig aan. Wij hadden hier ook liever een synoniem als 'geklaagd' of 'gezeikt/gezeken' gezien, maar het wordt hier nou ook weer niet als scheldwoord gebruikt. Klein verschil in intentie dus. In onze ogen dus vooral een ongelukkige woordkeuze, maar onvoldoende reden om te verwijderen.

MoJo

Avatar

Mijn complimenten aan filmtotaal voor deze recensie en het uitstekende moderator gedrag in de reacties Smiley face

Ed Crane

Avatar

Baron Von Marlon "
"


Oh krijgen we deze onzin weer...

Baron Von Marlon

Avatar

Ed Crane "Oh krijgen we deze onzin weer..."


Verklaar je nader Smiley face

Frietgezicht

Avatar

MoJo "Mijn complimenten aan filmtotaal voor deze recensie en het uitstekende moderator gedrag in de reacties Smiley face"


Zeker het type die als 1ste zijn vinger opsteekt bij echt elke vraag van de leraar?

Als je al klaar bent met de afwas bij de buurvrouw kun je mij dan vertellen of ik de originele 2 Ghostbusters gezien moet hebben om dit deel te begrijpen?

Moviemagic

Avatar

Ik heb de film gekeken en het is best vermakelijk. Ik moet er wel bij vertellen dat mijn verwachting ook erg laag was. Daarnaast komt de humor niet echt over. Ik heb zoals iemand eerder melde niemand hardop horen lachen. Daarvoor komt het allemaal net te geforceerd over. Ook de verhaallijn uit het origineel is beter. De beelden zijn best goed. De chemie tussen de karakters zoals die was in de oude ghostbusters was minder. Er wordt wel genoeg tijd besteed om de karakters te introduceren en dat geeft dat beetje extra. Ik zou zelf net met moeite 3 sterren geven van de vijf. Helaas kan ik niets anders doen dan dit deel vergelijken met het origineel terwijl sommige zouden zeggen dat het apart gezien moet worden.

horizon

Avatar

Frietgezicht "Zeker het type die als 1ste zijn vinger opsteekt bij echt elke vraag van de leraar?

Als je al klaar bent met de afwas bij de buurvrouw kun je mij dan vertellen of ik de originele 2 Ghostbusters gezien moet hebben om dit deel te begrijpen?"

Nee, niet nodig om gezien te hebben.

Deel twee is sowieso een slechte film.

Barnes

Avatar

Valt me op dat er redelijk veel positieve reviews zijn van recensenten. Maar op imdb zijn bijna alle user reviews heel negatief. In deze tijd van gesponserde reviews kijk ik toch argwanend...

CaptainCab

Avatar

Barnes "Valt me op dat er redelijk veel positieve reviews zijn van recensenten. Maar op imdb zijn bijna alle user reviews heel negatief. In deze tijd van gesponserde reviews kijk ik toch argwanend..."


Ik kijk even argwanend naar de user reviews, zeker met de backlash die deze film heeft. Maar het is wel fascinerend allemaal, al die commontie rond de film. Veel reviews van recensenten lezen als volgt:

"Het verhaal is niet goed, de humor is slap en sporadisch aanwezig, de film is hooguit vermakelijk, 3-4 sterren"

Klinkt gewoon als een middelmatige film. Enkel de 3D lijkt me, voor de verandering, interessant om in de bios te zien.

benjamin

Avatar

Barnes "Valt me op dat er redelijk veel positieve reviews zijn van recensenten. Maar op imdb zijn bijna alle user reviews heel negatief. In deze tijd van gesponserde reviews kijk ik toch argwanend..."
Ik neem aan dat je toch bedoelt dat je argwanend kijkt naar de reviews op imdb.

Thiver

Avatar

Barnes "In deze tijd van gesponserde reviews kijk ik toch argwanend..."

Dus ze bestaan echt? Enig idee hoe ik in aanmerking kan komen voor sponsoring?

Ghostbusters

acties