Recensie

Alien: Covenant (2017)

Presequel die het beste van Alien vertroebelt met de problematiek van Prometheus.

door Martijn Hamerling om 00:00 in RECENSIES
Alien: Covenant poster
Regie: Ridley Scott | Cast: Michael Fassbender (David/Walter), Katherine Waterston (Daniels), Billy Crudup (Oram), Danny MccBride (Tennessee), Demián Bichir (Lope), Carmen Ejogo (Karine), Jussie Smollett (Ricks), Callie Hernandez (Upworth), Amy Seimetz (Faris), Nathaniel Dean (Hallett), Alexander England (Ankor), Benjamin Rigby (Ledward), Uli Latukefu (Cole), Tess Haubrich (Rosenthal), e.a. | Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2017

Na een twintigjarige intermissie en een terughoudende prequel is het eindelijk weer tijd voor een 'echte' Alien-film. Duidelijker wordt de tijdlijn er niet van, want deze presequel speelt zich af tussen Prometheus en het originele Alien, op het titulaire kolonieschip Covenant. Met de officiële terugkeer van de Xenomorph, Ridley Scott aan het roer en zicht op meerdere nieuwe delen in de serie, zijn de verwachtingen hoog. Temper deze verwachtingen, want Covenant mixt het beste van Alien met de problematiek van Prometheus.

Ridley Scott opent met voorspelbaar nostalgiegeweld: de minimalistische credits, langgerekte verlaten corridors, een spookachtige toon en een bevroren bemanning die hardhandig gewekt wordt. Prima in beeld gebracht met hier en daar visuele foefjes, zoals een prachtig ruimtepak in Power Loader-geel. Al wordt er gevarieerd met details en de precieze omstandigheden waarin deze kolonisten wakker worden, de opening is vrijwel een herhaling van het originele Alien.

Een interstellaire voicemail is buitengewoon aanlokkelijk voor de nieuwsgierige bemanningsleden, en beroert tevens diegenen met een greintje instinct. Na wat bekvechten over de implicaties besluit men toch de koers van het schip te veranderen en het signaal te onderzoeken. Het recyclen van het iconische eerste deel heeft zo zijn problemen, zo neemt men hier iets minder de tijd en doet het af aan de mysterieuze toon. Toch helpt het om de film duidelijk neer te zetten als een Alien]/i]-film, en zich ietsjes te distantiëren van het twijfelachtige [i]Prometheus.

Het duurt echter niet lang voordat de bezopen taferelen uit Prometheus opduiken. De trailers geven al weg dat de kolonisten in hun enthousiasme een nieuwe planeet bezoeken zonder ruimtepak - waarvan ze dus prachtige exemplaren hebben liggen - en solliciteren naar een darwinistisch einde. Deze stommiteit wordt al gauw overtroffen wanneer bemanningsleden naar een ziekenpost worden gebracht en het werk van de Neomorphs zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt. In blinde paniek schakelen mensen zichzelf op de meest dommige manieren uit. Het neigt bijna naar slapstick.

Natuurlijk zijn slasherelementen altijd onderdeel geweest van de serie, maar de eerste twee Alien-films waren juist zo sterk omdat de geloofwaardigheid zelden in het gedrang kwam. Er was altijd een balans tussen het slachtvee en de competente personages met overlevingsinstinct. Reacties waren realistisch en de gesprekken tussen overlevenden kwamen veelal natuurlijk over. Alien: Covenant kent nauwelijks doordachte personages - al komt Michael Fassbender dankzij ijzingwekkend acteerwerk in de buurt - en degenen die weerstand zouden moeten bieden aan de Xenomorphs, gooien zichzelf maar al te graag als lemmingen voor hun veelvuldige kaken. Het zorgt af en toe voor onbedoelde hilariteit in plaats van kosmische horror.

Terwijl de dommigheid van Prometheus is overgesprongen, weet men wel het filosofische gebrabbel van Damon Lindelof te vermijden. Het thema van creatie is nog steeds aanwezig, maar ditmaal zijn er minder cryptische McGuffins en krijgen we wat antwoorden die sommige fouten van Prometheus wegpoetsen. Nadeel is wel dat Alien: Covenant overduidelijk een brug probeert te vormen en daarmee discussies forceert om losse eindes aan elkaar te knopen. Deze halen niet alleen wat van de spanningsopbouw weg, maar zijn ook wat doorzichtig met makkelijke referenties naar Frankenstein of Ozymandias; te vluchtig en niet verdiend.

Een technisch pijnpuntje is het wisselvallige CGI-werk. Vrijwel elk moment met lichaamshorror begint fantastisch met een gruwelijke overdaad aan bloedfonteinen, brekende botten en menselijke lichamen die verscheurd worden. De baby Neomorph wordt echter in beeld gebracht met een CGI-model dat niet helemaal overtuigend is. Een enkele scène in het bijzonder toont het wezen, niet in een schaduwachtige omgeving met flitsend licht en rook, maar in vol ornaat in een heldere omgeving met overmatig kunstlicht. Het werkt onvoldoende en voor een serie die bekend is geworden met fantastische special effects, is het simpelweg beneden niveau. Gelukkig wordt CGI voor de Xenomorph en de Engineers wel fraai ingezet, voor imposante actiescènes die anders onmogelijk zouden zijn. Toch blijven die enkele beelden die niet werken des te venijniger op je netvlies hangen.

Wat Alien: Covenant enigszins redt, is een reeks interessante plottwists die de tweede helft van de film iets meer een eigen identiteit geeft. Tot dat punt is de film te veel een mengelmoes die enerzijds onze tere hartjes als Alien-fans probeert te paaien en vervolgens besmeurt met een slordig script dat doet denken aan Prometheus. Uiteindelijk is er genoeg goeds door de film heen gesprenkeld om een bioscoopbezoek te rechtvaardigen en is het een stap in de goede richting. Die ijzersterke balans van eerdere films - de darwinistische overlevingstrijd tussen mensen en Xenomorphs, fantastische spanningsopbouw, realistische dialogen en geloofwaardige confrontaties - is echter ver te zoeken.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

tk1989

Avatar

Bijzonder om een recensie te lezen waar ik het met het aantal sterren volledig eens ben, maar met de recensie (toelichting zelf) juist compleet niet (wel hulde voor het vermijden van spoilers, want dat is nog niet eens makkelijk bij deze film). De CGI was in mijn optiek overal onwijs overtuigend en zeker sommige scenes die Fassbender mag spelen zijn prachtig gemaakt. Sowieso is dit Fassbender's film. Zijn aanwezigheid door de hele film voelbaar en zijn acteerwerk is van de bovenste plank. Sowieso wordt er erg goed geacteerd. De horror-elementen waren mij wat te vlak en voorspelbaar en had ik op basis van sommige recensies heftiger verwacht. Deze film hebben we al een aantal keer eerder gezien en daardoor is de spanning er ook een beetje af. Sowieso is er in mijn optiek van plottwists geen sprake, want door het sublieme acteerwerk (van wie laat ik vanwege spoilers even in het midden) goed te volgen wat er gebeurd. Wat betreft het "domme" gedrag van de karakters; daar had ik eigenlijk geen moeite mee omdat deze crew bestaat uit koppels en niet puur uit wetenschappers en/of techneuten. De af en toe irrationele/domme beweegredenen van de personages vond ik daardoor een stuk beter te verklaren dan in Prometheus. Ook al wordt het allemaal wel wat voorspelbaar als er een karakter in zijn eentje even "een luchtje gaat scheppen..."

Master Of Films

Avatar

Het was voor mij een OK film. Beter dan Prometheus/minder dan de Alien klassiekers (uit 79 en 86). Goeie recensie overigens.

Ed Crane

Avatar

FT "Het duurt echter niet lang voordat de bezopen taferelen uit Prometheus opduiken. De trailers geven al weg dat de kolonisten in hun enthousiasme een nieuwe planeet bezoeken zonder ruimtepak - waarvan ze dus prachtige exemplaren hebben liggen - en solliciteren naar een darwinistisch einde."

Ja dat wordt nogal eens aangehaald om aan te tonen hoe dom Prometheus zou zijn: dat ze hun helmen afdoen. Maar dat wordt wel een beetje overdreven imo. Echt slim is het inderdaad niet (ook al hebben ze eerst de lucht gescand en zijn er geen pathogenen), maar volgens mij vergeten mensen dat het ook verder geen gevolgen heeft en dat niemand dáár besmet door raakt; volgens mij herinneren veel mensen zich het verkeerd.

Ed Crane

Avatar

Dat stukje/ die beelden van die 'prologue' waarin David aankomt op die planeet met van de Engineers (of hybriden daarvan, whatever), het schip aanmeert aan dat zwevende gevaarte en dan die lading capsules dropt... zit dat ook in de film of helemaal niet?

IMAX3D

Avatar

vannacht de nachtvoorstelling gepakt @ Pathe. Had hoge verwachtingen van deze film, echter stelde me deze op vele vlakken teleur. Sommige scene's leken best nep (heb de film in IMAX bekeken). Zoals de recensie al aangaf, domme doodsoorzaken. Had het wel enger verwacht, dit is dus wel de minst engste van alle Alien films. Tevens zeer voorspelbaar. Maar goed dat is mijn mening. Al bij al vind ik dit een 3 sterrenfilm. Hoop dat jullie wat meer genoten hebben van deze film.

IMAX3D

Avatar

@Ed Crane
Dat stukje zit in de film. Dat vond ik dus ook 1 van de betere scenes.

Ed Crane

Avatar

Oké dank je Smiley face

Decepticon

Avatar

Zie je wel, ik wist wel dat je die proloog niet moet kijken. Ze zeiden dat dat niet in de film zou zitten, blijkbaar wel dus. Dan moeten ze het ook geen proloog noemen.
Ben ik blij dat ik die hele scene nog niet heb gezien, ik hoef geen complete scenes te zien voordat ik de hele film heb gezien.

Ik ga hem zaterdagavond zien en ik heb er zin in, want ik verwachtte altijd al een lekkere mix van Prometheus en Alien. Vrijdagavond eerst even Prometheus weer kijken, wat ik een hele mooie en goede film vind.

tk1989

Avatar

@ Ed Crane & Decepticon
Enkele shots van de proloog zitten in de film, maar persoonlijk vond ik die 2 minuten proloog toch wel iets toevoegen aan het geheel. Echter, de grootste "onthulling" van de film wordt in de proloog gespoilt (een plotwending die in deze recensie uiterst behendig is ontweken) dus mijn advies zou zijn deze NIET te kijken voordat je naar Alien Covenant gaat.

aac

Avatar

Vind deze recensie toch wat te negatief, en ben het niet eens met enkele uitspraken, der zijn best toch wel wat sterke momenten, en kanten aan de deze film, die niet vermeld worden (ligt misschien aan mijn gevoelig Alien-zieltje ;)
Der ontbreekt evenwel wel een en ander in de film, wat we eerder al wel zagen ivv prologen, en clips.
Hopelijk komt er nog een stevige directors cut zoals met de eerdere delen
Voor mij scoort hij 4/5 tot 4.5/5

SeanDeNiro

Avatar

Prometheus was gisteren op tv en was toch beter dan ik dacht. Door de rare fratsen was het geen Alien (2) maar zeker een 7.
Ik denk dat Covenant ook minstens een 7 zal zijn. Ik ga er volgende week naar toe, ik wil de backburster en Naomi wel eens zien.

DepecheWorld76

Avatar

Ik vind hem erg goed.
Het is wel een vervolg op Prometheus, maar dat wordt een beetje weggemoffeld/niet echt op ingegaan naar mijn mening.
De Neomorphs zagen er inderdaad wat nep uit, maar de Xenomorphs zagen er super uit.
Ik vond David een beetje over the top handelen/beetje ongeloofwaardig.
Hele mooie vormgeving en special effects.
Jammer dat hij niet in 3D was.
Nog minimaal 2 films te gaan Smiley face

jimb

Avatar

Gisteravond geweest, ik vond hem erg vet, de suspense van de eerste film zit er natuur niet meer, iedereen kent de alien al.
Net wat meer opbouw was beter geweest voor de personages, maar ik vond het geheel wel erg goed.
De eerste grote actie scene op de planeet vond ik wel erg vet, pure paniek :D

esteban

Avatar

Gevoelsmatig stroken het aantal sterren niet met de inhoud van de bespreking. 3,5 lijkt enorm veel voor wat ietwat klinkt als een klaagzang.

chrissie107

Avatar

Dikke tegenvaller deze. Grootste probleem was dat het totaal niet spannend was op de scène na die ook in de trailer zat waarbij die gozer zo'n alien in zich had zitten. Kromme tenen dialogen en inderdaad continue de stomste doodsoorzaken. 2 sterren

Paulusie

Avatar

Ik vind deze film heel erg tegenvallen. Het hele syfy mythe over waar de Aliens vandaan komen wprdt met deze film teniet gedaan. Totaal niet spannend of eng. Heel erg jemmer en de plank is compleet mis geslagen.
De eerste film's waren zo onwijs gaaf, dit hebben we allemaal al gezien en orgineel is het verhaal totaal niet. Ik wil deze film eigenlijk vergeten en gewoon genieten van de orginele.

neo123

Avatar

flinke tegenvaller, totaal niet de spanning van de oude films en de aliens zijn veel te vaak in beeld waardoor ze in de oude films veel angstaanjagender waren. Daarnaast ook een erg slecht script dat ook nog eens erg voorspelbaar is. Meer dan 2 sterren krijgt tie van mij niet.

Film en Eten

Avatar

Film zojuist gezien. De film krijgt van mij 3,5 ster, de film heeft zeker wat minpunten maar al met al heb ik een leuke filmavond gehad.

Robin80

Avatar

Om kort te zijn: deze film is een enorme tegenvaller!
Was een zeer groot fan van Ridley Scott, maar hij bakt er met deze film helemaal niks van! Soms zie je niet eens wat er nou gebeurt! De film zit vooral vol met slapstick momenten!!! Hoe vaak kan een mens wel niet uitglijden over bloed! En dan als klap op de vuurpijl je "eigen" gastank (brandstoftank) raken!!! En die Alien rent rustig het transportschip uit! Slaap lekker Ridley! Wat ben ik blij dat je gelukkig niet de regisseur bent van die "nieuwe" Bladerunner! Kan je die franchise gelukkig niet eigenhandig om zeep helpen! Trouwens het einde van deze film, daar klopt helemaal niets van!

Goov25

Avatar

Wel heel erg het zelfde verhaal als met Prometheus, deze. Zelfde veelbelovende ingrediënten, maar er wordt wederom veel te weinig mee gedaan. Het ziet er allemaal weer prachtig uit (behalve idd de xenomorph, ik vond dat glimmende geval maar niks), maar nergens wordt het spannend of memorabel. Het lijkt er toch echt op dat Ridley Scott z'n magie kwijt is. Een 7tje voor Alien: Covenant; net als Prometheus.

Edit: Alle zgn. plottwists zag ik al mijlenver aankomen, inclusief die aan het eind. Het was echt geen verrassing dat Walter toch David was

Gerlof1378

Avatar

Wat een draak van een film zeg, deze film voegt niets toe aan het Alien universum. Ridley Scott zou zich moeten schamen voor deze en beter zelf zijn 1st Alien nog eens gaan zien zo ziet hij hoe het wel moet. Enigste pluspunt wat ik nog wil zeggen is de rol van Michael Fassbender als David/Walter.

Alien: Covenant

acties