Recensie

Bohemian Rhapsody (2018)

Weergaloze biopic over Freddie Mercury en Queen. Van de moeizame totstandkoming is niets te merken.

door Arjan Welles om 23:50 in RECENSIES
Bohemian Rhapsody poster
Regie: Bryan Singer en Dexter Fletcher | Cast: Rami Malek (Freddie Mercury), Gwilym Lee (Brian May), Ben Hardy (Roger Taylor), Joseph Mazzello (John Deacon), Lucy Boynton (Mary Austin), Aidan Gillan (John Reid), Mike Myers (Ray Foster), e.a.| Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2018

'Is this the real life? Is this just fantasy?' Het zijn de eerste twee zinnen van de bekendste hit van Queen, het bombastische, operateske Bohemian Rhapsody. De twee regels geven perfect het leven van de charismatische leadzanger Freddie Mercury weer, die voortdurende schipperde tussen het showbeest dat hij op het podium was en de twijfelende privépersoonlijkheid.

Toen Bohemian Rhapsody in 1975 verscheen waren de critici verdeeld. Was het door de strakke, gelaagde stemmenproductie en complexe structuur een meesterwerk of was het achteloze kitsch? Hoe je ook over het nummer denkt, het is een tijdloze klassieker geworden die nog regelmatig bovenaan prijkt bij de top 2000. Volgens de platenbaas van Queen was het onmogelijk om een single van zes minuten op de radio af te spelen. De band met frontman Freddie Mercury voorop, besloot anders en stak een middelvinger op naar de bons.

Enkel een verfilming over het leven van Freddie Mercury moest het naar de monsterhit vernoemde Bohemian Rhapsody absoluut niet worden. De twee bandleden die tevens als producenten optreden wilde de synergie van de band vangen. Zonder enige twijfel kun je echter stellen dat er zonder Mercury geen Queen was, maar of dat andersom ook zo geldt valt te bezien. In de biopic van Bryan Singer noemt de excentrieke zanger zijn drie bandleden zijn 'familie'. Maar hij ging net zo gemakkelijk overstag op een aanbod van de Amerikanen om twee soloalbums op te nemen.

Mercury werd geboren op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar onder de naam Farrokh Bulsara en groeide op in zijn Indiase gezin in Londen. Het was altijd al een paradijsvogel, die opviel door zijn opmerkelijke gebit. Volgens de drie overgebleven leden van de band Smile, met tandartsstudent John Deacon voorop, ging het nooit wat worden met Mercury door die tanden. Mercury had zijn antwoord klaar door te stellen dat hij geboren is met vier extra snijtanden en zet vervolgens een indringende zangstem op. Aangenomen.

En zo had Mercury altijd een antwoord op alles. Wat volgt is de creatie van Queen; in grote stappen snel thuis. Mercury dringt zich hierbij al snel op als de frontman die veel bepaalt. Hij verzon de naam Queen, verandert zijn naam, stort de band in onbekend creatief territorium en is een extravagante showman pur sang. Na David Bowie had de wereld niet meer zo'n aansprekende zanger gezien.

Ook Singer is niet bang om het theater op te zoeken. Zo worden de totstandkomingen van legendarische songs nogal prominent en vet aangezet, waarbij toch de vraag opdoemt of de zaken niet wat te rooskleurig worden weergegeven. De hits kwamen voort uit gekibbel, creatieve meningsverschillen en de experimenteerdrift van Mercury. Singer komt in de tweede helft tot rust, legt de focus meer op Mercury maar daarmee ook op diens strijd om zichzelf te kunnen zijn. Het is een zegen dat er geen zaken onder het tapijt worden geschoven, vooral als het gaat om de ontluikende homoseksualiteit van de zanger en diens moeizame relatie met zijn verloofde, een vrouw.

Bohemian Rhapsody was een ware productiehel. Het project liep jaren vertraging op, versleet behoorlijk wat namen voor de rol van Mercury (met Sascha Baron Cohen als bekendste) en Singer werd door wangedrag en wanprestatie aan het eind ontslagen en vervangen door Dexter Fletcher. En tot slot boterde het voor geen meter tussen de regisseur en hoofdrolspeler Rami Malek, die zelfs met spullen smeten.

Het valt er gelukkig allemaal niet aan af te zien. De enigszins timide ogende Malek speelt een weergaloze versie van een legendarische artiest. Als je voorbij het vervreemdende gebitje weet te kijken dan zie je een nauwgezet acteur die meer doet dan een imitatie neerzetten. Malek beheerst zijn personage tot in alle finesses, gebaren en karakteristieken. Het voert te ver om te stellen dat Malek Mercury doet vergeten, maar het neigt er soms wel naar.

Deze biopic begint en eindigt met beelden van het baanbrekende optreden tijdens Live Aid in de zomer van 1985. Het vormde niet alleen een hoogtepunt van het benefietconcert, maar tevens een comeback voor de band, die met name in de conservatieve Verenigde Staten terrein had verloren. Singer laat een groot deel van het optreden naspelen, waarbij elk detail lijkt te kloppen. Van de kleding tot de bekers cola op de vleugel van Mercury. De enorme mensenmenigte werkt hypnotiserend.

Een perfecte biopic bestaat niet, daarvoor moet je de geportretteerden misschien laten spelen door de echte personen, maar Bohemian Rhapsody komt in buurt. Hij weigert compromissen te sluiten en er lijkt geen punt te worden onderbelicht of weggelaten. Deze maand is het zevenentwintig jaar geleden dat Mercury, die leed aan aids, overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Dat betekent dat een hele generatie is opgegroeid zonder herinneringen aan deze legende. Deze verfilming vormt een goede kennismaking met een man die je meegemaakt moet hebben, maar van wie nooit een tweede zal opstaan.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SeanDeNiro

Avatar

5 sterren lijkt mij wat overdreven. Dat is een tien en dus een klassieker. Dat hij een homofiel was, komt totaal niet in de film voor en ook zijn enige vriendin ook niet. Het is een film die op safe speelt.
En over Bowie gesproken, die zal er vast ook niet in voorkomen, iets wat de film (vanzelfsprekend) ten goede zou komen.
Ik wil hem wel zien, thuis welteverstaan.

Darthmar

Avatar

John Deacon werd pas lid van Queen nadat Freddie Mercury al frontman was van Queen.

Master Of Films

Avatar

Arjan Welles "Een perfecte biopic bestaat niet, daarvoor moet je de geportretteerden misschien laten spelen door de echte personen"

Nee, want acteren is een vak. Als je echte personen zichzelf laat spelen (indien wel mogelijk) dan gaat het sowieso al fout zoals The 15:17 to Paris (met alle respect van deze helden uiteraard).

2 linkjes die fact vs fiction verschillen aantonen.
Queen Bohemian Rhapsody movie- fact vs fiction

What’s Fact and What’s Fiction in Bohemian Rhapsody

Herrcolin

Avatar

Ik ga vanavond naar Bohemian Rhapsody. Als Queen fan heb ik de film op de voet gevolgd. Dat zijn geaardheid niet in de film voorkomt, is onzin. Aaron McCusker staat namelijk in de cast als Jim Hutton, Mercury's laatste levenspartner. Nee, Freddie's duitse "seks"Queen Barbara Valentin zit niet in de film, Mary Austin daarentegen wel. Dus was SeanDeNiro hier meld is niet waar.

De film zal uiteraard rooskleuriger zijn dan het origineel, en ook sommige facts zullen niet kloppen. We Will Rock You en Fat Bottomed Girls staan bijvoorbeeld in een compleet verkeerde tijd in de film. Maar dit is een film, niet alleen voor Queen fans, dit is een film voor massa's mensen die een avondje film willen kijken. Dan hoeft de film (naar mijn mening) niet 1000% waarheidsgetrouw te zijn. Daarbij, als de film het ware leven van Mercury zou moeten vertonen, zou de film 4,5 uur moeten duren (I personally wouldn't mind tho) en rated R (18+) worden.

Het is een film voor de massa.

SunChaser

Avatar

Vijf sterren is inderdaad overdreven zeker omdat de claim van Arjen dat er geen compromissen zijn gesloten voor de film verre van klopt. Het is braaf en Freddy kreeg pas 2 jaar na live aid de diagnose van hiv.

Master Of Films

Avatar

Herrcolin "Dan hoeft de film (naar mijn mening) niet 1000% waarheidsgetrouw te zijn."
Maar je moet ook niet expres gaan opzoeken zoals je zelf een voorbeeld gaf.

Herrcolin "We Will Rock You en Fat Bottomed Girls staan bijvoorbeeld in een compleet verkeerde tijd in de film."
Meest simpele dingen zoals een tijdlijn kan wel veel meer waarheidsgetrouw maken.

Herrcolin "Daarbij, als de film het ware leven van Mercury zou moeten vertonen, zou de film 4,5 uur moeten duren (I personally wouldn't mind tho) en rated R (18+) worden."
Net zoals een best of album kan men gewoon de hoogtepunten van Mercury's leven verfilmen in een film van 2 uur. Show no tell is een filmkunst. Daarnaast is R Rated geen 18+ film. Film is nu idd voor de massa met een zijn PG-13, gewoon commercieel gericht niets meer of minder.

EntertainmentWatcher

Avatar

Film laat ook belangrijke personen achterwege uit het leven van Freddie uit die periode, want waar is Barbara Valentin???:

https://www.telegraph.co.uk/films/2018/10/23/bohemian-rhapsody-film-accused-airbrushing-freddie-mercurys/https://www.stern.de/kultur/film/-bohemian-rhapsody---queen-film-verschweigt-freddie-mercurys-grosse-liebe-8423292.htmlhttps://www.telegraaf.nl/entertainment/2743927/freddies-eigen-queen-uit-film-gekniptLijkt me dus wel een zeer belangrijk feit wat ontbreekt & jammer dat het niet over zijn leven gaat tot en met zijn dood. Dat had ik beter gevonden. Als echte Queen film laat ik deze achterwege, ik kijk liever naar het origineel & niet naar iets wat dingen compleet negeert!

SeanDeNiro

Avatar

Herrcolin Avatar 01.11.2018 16:39
Nee, Freddie's duitse "seks"Queen Barbara Valentin zit niet in de film, Mary Austin daarentegen wel. Dus was SeanDeNiro hier meld is niet waar.
Die eerste bedoelde ik dus...

Gerard Eummelen

Avatar

Niet John Deacon studeerde voor tandarts maar Roger Taylor. Bryan May en Roger Taylor kwamen voort uit Smile. John Deacon kwam als laatste in 1971 bij Queen. Ik had Freddy Mercury nog weleens als Larry Lurex willen zien. Onder die naam had hij een nummer van de Beach Boys gecoverd (I can Hear music) 8 December 1974 zag ik Queen voor het eerst live in het Haags congresgebouw met Kayak in het voorprogramma (voor 10 gulden) Hun eerste concert in Nederland. Pas een paar jaar geleden is daar een dvd van uitgebracht. Weliswaar niet uit Den Haag maar "live at the Rainbow" was hetzelfde concert. Ik ben fan vanaf hun eerste lp en zal de film met plezier gaan bewonderen.

TheVault

Avatar

Geweldige film. Er zullen misschien wat hiaten zitten Echt vs Film maar neemt niet weg dat de film gewoon heel erg goed is. Geweldig (oscar-worthy?) spel van Rami Malek.
Onthoud ook dat het meer dan 25 jaar geleden is dat Freddy is overleden en er dus een hele generatie mensen bestaat die hem niet kennen.

Duck-Twacy

Avatar

Hij was bi.


Als Freddie wilt zien kijk je beter naar "Queen: Days of our lives", denk niet dat de film daar aan kan tippen


https://www.youtube.com/watch?v=8REFycB6EZ8

https://www.youtube.com/watch?v=ZJBRe7dQK4o

en

https://www.youtube.com/watch?v=uazC2IdI8rw

Ben wel blij dat het niet Sacha is geworden die Freddie speelt

Pauli

Avatar

@SeanDeNiro: uit je reactie maak ik op dat je de film (nog) niet gezien hebt...? Zijn enige vriendin, Mary - love of his life, speelt wel degelijk een (grote) rol in de film. Zijn seksuele geaardheid wordt ook zeker besproken... Dus je reactie ontgaat me even...
Bowie zit er niet in, dat klopt.

chefry1983

Avatar

Als groot Queen fan ben ik gisterenavond de film wezen kijken. Ik moet zeggen: hele goede film. Oké het is waar dat er wat historische feiten zijn verdraaid maar het is niet hinderlijk.

Effie

Avatar

Mooie film. Wel heel erg lichtvoetig, vond ik.
Ik had stiekem op een stukje David Bowie gehoopt, maar ja wie moet hem nou spelen.
Ik vond Bob Geldof heel goed gelukt, echt sprekend!

Kabol

Avatar

Gister gezien, was boven verwachting sterk. 10 punten en 6,2 is veel te laag.

Bohemian Rhapsody

acties