Recensie

Alita: Battle Angel (2019)

In deze visueel overweldigende mangaverfilming delft het verhaal het onderspit.

door Arjan Welles om 22:52 in RECENSIES
Alita: Battle Angel poster
Regie: Robert Rodriguez | Cast: Rosa Salazar (Alita), Christoph Waltz (Dr. Dyson Ido), Keean Johnson (Hugo), Jennifer Connelly (Chiren), Mahershala Ali (Vector), Ed Skrein (Zapan), Jackie Earle Haley (Grewishka), Jorge Lendeborg Jr. (Tanji), e.a.| Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2019

Niet iedereen zal James Cameron een briljant regisseur of verhalenverteller vinden, maar het staat als een paal boven water dat hij een visueel revolutionair is. Geen enkele moderne filmmaker heeft zo veel tijd, geld en moeite gestopt in nieuwe technieken. Of het nu onderwatercamera's of motion capture betreft: Cameron is een meester in het bedenken van manieren om zijn publiek visueel te overdonderen.

De technieken die de Canadees ontwikkelde voor zijn veelgeprezen Avatar komen in nog verfijndere vorm terug in de mangaverfilming Alita: Battle Angel. We zijn immers alweer tien jaar verder. De techniek is nog niet feilloos, zo blijkt vooral uit de moeilijk digitaal te vatten menselijke huid. Waar Cameron er in Avatar nog mee wegkwam omdat hij voornamelijk blauwe personages introduceerde is het dit keer wat lastiger om de vele lichtschakeringen, oneffenheden, bloedvaatjes en minuscule haartjes geloofwaardig uit de computer te toveren.

Het excuus van de makers van Alita kan dit keer nog zijn dat de hoofd- en titelpersoon niet honderd procent menselijk is, maar deels organisch en deels machine; een cyborg dus. Alita wordt gespeeld door actrice Rosa Salazar wier complete spel werd vastgelegd met motion capture. Wat betreft de enorme ogen van het personage is dat nog te snappen, maar waarom haar complete gezicht en lijf in een pak met stipjes moest worden gehesen blijft onduidelijk.

Je zou haast vergeten dat Alita, dat speelt in een dystopische wereld en draait om de weg die de eenmaal opgelapte Alita moet vinden in het leven, een regieproject is van Robert Rodriguez. In vijfentwintighonderdzoveel is er nog maar één van de befaamde zwevende steden over. Op de grond is het een ouwe rotzooi. Ingenieur Dyson Ido vindt de restanten van de cyborg in het afval dat de zwevende stad heeft gedumpt. Hij knapt haar op en er ontwaakt een dapper meisje dat nog maar weinig weet van de strijd die ze in de luchtstad leverde.

Als Alita met haar redder omhoog kijkt naar die glimmende zwevende stad vraagt ze of het magie is die het in de lucht houdt. "Nee," antwoordt Ido, "het is techniek". En daarmee brengt Rodriguez het voornaamste kritiekpunt van zijn mangaverfilming aan het licht. Het is razendknap gemaakt en brengt ons een wonderbaarlijke wereld vol verbazing en vernuft, maar de magie van de emotie en ontroering is er flink bij ingeschoten.

Dit wordt helemaal duidelijk als na de kennismaking met de cyborg de actie en het voornaamste plot worden ingezet. De ex-vrouw van Ido, die nog steeds treurt om de dood van hun echte dochter (die eveneens luisterde naar de naam Alita), is een keiharde vrouw geworden die samen met ene Vector de boel op de grond probeert te bestieren. Hun missie is wat obscuur en onduidelijk, maar het komt erop neer dat Alita (de cyborg) ontdekt dat ze ongekende krachten heeft, snel is en met gemak de grootst mogelijke halfmenselijke robot een kopje kleiner maakt.

Ze ontdekt dit tijdens een potje sport dat het midden houdt tussen American Footbal en Quidditch en waarbij elk middel geoorloofd is, hoe smerig ook. Uit deze sport haalt Rodriguez veel sensatie en actie en een beetje verhaal. Het moet gezegd dat deze scènes een lust voor het oog zijn, maar tegelijkertijd verdrukken ze ook de zoektocht naar Alita's ware zelf. Enige spanning wordt nog opgetuigd doordat Ido een geheime agenda lijkt te hebben, maar ook deze kwestie wordt vrij snel beslecht.

Alita: Battle Angel doet nog het meest aan als een goedgemaakte maar net iets te lange animatiefilm. In technologisch opzicht overtuigt het vrijwel altijd, al blijft de digitale aanblik van Alita zelf onwennig en twijfelachtig. Wie uit is op een avondje genieten van mooie actie en beelden in een bios is bij Rodriguez aan het juiste adres. Toch blijft je het gevoel bekruipen dat er meer in had gezeten, vooral op het intermenselijke en intercyborgelijke vlak.

Alles wijst erop dat dit niet het laatste is wat we van Alita hebben gezien. Al is het maar omdat een bekend acteur in het afsluitende shot zijn entree maakt. Het is de makers aan te raden om bij een vervolg meer te letten op de balans tussen lichaam en geest, en tussen actie en emotie.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

film kan fantastisch zijn maar nu het publiek nog

SuPa

Avatar

Het ziet er gewoon te nep uit.

Maac

Avatar

Het verhaal is slecht, de effecten goed (en ook weer niet, aangezien het hoofdpersonage er onwennig en twijfelachtig uitziet), en de film krijgt 3,5 ster? Wat voor positieve aspecten van de film heb ik gemist in deze recensie?

Darkknight21

Avatar

Net alita gezien vond het een goeie film met emotie. Goeie actie sequenses en goed verhaal . Alleen spijtig van het einde weer wachten tot hopelijk de volgende . Met edward norton meer in de picture

abon

Avatar

Uhhh ...darkknight....spoiler??

Hancock

Avatar

Man man man, wat kansloos dark knight

JackyMax

Avatar

Heerlijk genoten!!

Op naar deel 2

JackyMax

Avatar

@ Filmtotaal..


kan die reactie van Darknight21 niet worden verwijderd???

slechte actie DIT

Chris23

Avatar

Sympathieke protagonist.
F*king coole, retestrakke en duidelijk zichtbare actie. (Lekker hard geluid en haarscherp beeld in IMAX laser.) insert duim-omhoog-icoontje
Lang geleden dat ik zo enthousiast een bioscoopzaal uit liep. (met Mad Max Fury Road voor het laatst geloof ik, en daarvoor ook heel lang niet.)
Binnenkort nog `n keer kijken. (en hopelijk komt er een deel 2)

emma-sophie

Avatar

De film was waanzinnig goed! Ik begrijp niets van al die negatieve meningen en recensies.

Visueel een lust voor het oog. Verhaal is prima. Actie scenes zijn geweldig. Ik heb mij 2 uur kostelijk vermaakt en kijk uit naar deel 2.

supermutantvirus

Avatar

Voor de volledigheid.
Prima sci-fi waar ik graag ook voor een deel 2 ga betalen.

Fantastische choreografie

David Mills

Avatar

Net Alita gezien en wat heb ik genoten. Onbegrijpelijk dat de critici zo negatief zijn. Natuurlijk is het geen oscar materiaal en zitten er de nodige clichés in maar wel pure popcorn vermaak. Het publiek weet de film gelukkig wel te waarderen. De film begon op imdb met een magere 6,4 maar zit inmiddels op een terechte 7,6.

Effie

Avatar

Huh Christoph Waltz zit in deze film. Dat is die gast die iedereen ineens zo briljant vond na Inglourious Basterds en Django Unchained. Hoe is hij in deze film? In Spectre viel het een beetje tegen, eerlijk gezegd...

TheVault

Avatar

Gewoon een leuke zaterdagavond film. Niks meer en niks minder. Geen oscarmateriaal (nou CGI misschien), maar wel heerlijk kijkvoer. Verhaal is bij tijd en wijlen wat slapjes, maar visuals zijn impressive.

JesseG79

Avatar

Geweldige film...eindelijk eens geen bombastisch cgi einde waarbij de halve stad in lijn ligt door draak/superheld/monster/aliens/...
De film had voor mij iets meer characterbuilding mogen hebben maar in het algemeen een goede film met spannende vechtscenes en ontroerende momenten

Riezteam

Avatar

Superfilm!!! Goede animaties en special effects..Al 2 keer geweest. Doe maar meer van deze films. Goede tegenhanger van de Marvel en DC films.

Maac

Avatar

Vrij matig helaas, hoewel niet geheel onverwacht. Prima effecten en actiescènes, maar daar is al het positieve wel mee gezegd.
Door de belabberde karakterontwikkeling en world building kan ik me voorstellen dat Alita: Battle Angel meer tot zijn recht was gekomen als (mini)serie.

MattCurlew84

Avatar

Ik vind CGI van tegenwoordig juist nepper uitzien dan vroeger. Rook, water e.d zijn altijd te scherp en teveel details wat onrealistisch is. Ook de bewegingen van het haar en het hele karakter van Alita is gewoon te duidelijk geanimeerd.

MattCurlew84

Avatar

Zojuist gekeken en vond het toch wat tegenvallen. Weinig emotie, ook vond ik de acteurs onder maat presteren (zeker Waltz). Ziet er visueel goed uit maar niets nieuws wat we tot nu toe hebben gezien (Lion King bv of zelfs Avatar). Prima vermaak overigens hoor maar geen sterk verhaal

Alita: Battle Angel

acties