Recensie

Pet Sematary (2019)

Deze tweede verfilming van de Stephen King-klassieker teert op schrikmomenten zonder spanning of sterke psychologie.

door Arjan Welles om 23:26 in RECENSIES
Pet Sematary poster
Regie: Kevin Kölsch en Dennis Widmyer | Cast: Jason Clarke (Louis), Amy Seimetz (Rachel), John Lithgow (Jud), Jeté Laurence (Ellie), e.a.| Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2019

Misery, The Green Mile, Carrie, The Shawshank Redemption en natuurlijk The Shining bewijzen dat Stephen King-verfilmingen het beste werken als ze een flinke dosis drama bevatten. Al is de schrijver uit Maine het bekendst om zijn horrorwerk, hij excelleert toch vooral als je de emoties voelt en sympathie voor de personages kunt opbrengen.

Laten die elementen nou precies ontbreken in deze tweede verfilming van Kings Pet Sematary. De roman uit 1983 werd dertig jaar geleden al eens verfilmd, maar omdat Hollywood kennelijk nog steeds door de ideeën heen is werd een nieuwe poging ondernomen. Daarbij was zelfs het bronmateriaal niet heilig; er is qua plot behoorlijk veel overhoopgegooid.

Het accent is vrijwel volledig komen te liggen op vele jumpscares en daarbij heeft plot en vooral de dramatische omlijsting het moeten ontgelden. Het uitgangspunt is nog wel intact gebleven. Een arts en zijn gezin ontvluchten de grote stad om wat groter en landelijker te gaan wonen. Louis en vrouw Rachel hebben een prachtig huis met een flink stuk bosgrond gekocht. Het enige, levensgevaarlijke lawaai komt van een drukke weg waar de tankwagens voorbijrazen.

Het duurt niet lang of de achtjarige dochter Ellie ontdekt achter het huis een dierenbegraafplaats. Buurman Jud, blij met eindelijk weer wat aanspraak, legt het meisje uit dat hier de kinderen in de buurt hun overleden dieren begraven. Als Ellies geliefde kat Church wordt aangereden door een tankwagen, heeft Jud wel een manier om het dier weer tot leven te wekken. Louis heeft slapeloze nachten nadat hij een jonge student, aangereden door een auto niet kan redden.

Pet Sematary anno 2019 is het resultaat van de luie inspanningen van regieduo Kevin Kölsch en Dennis Widmyer. Ze maken de fout het verhaal van een gezin dat toe is aan rust, maar het tegenovergestelde vindt, met te weinig emotionele lading te portretteren. Als er al volume aan de personages wordt gegeven dan zijn het vergezochte trauma's, zoals Rachel die in haar jeugd iets verschrikkelijke heeft meegemaakt.

In plaats daarvan gingen Kölsch en Widymer voor goedkoop effectbejag. Als je graag van je stoel opvliegt dan heb je een leuke avond, maar de regisseurs tappen voortdurend uit hetzelfde vaatje. Het wordt helemaal vervelend als ze hun eigen schrikmomenten gaan recyclen. Er wordt in tegenstelling tot in Kings boek nauwelijks geïnvesteerd in de relatie tussen Louis en zijn toch wat merkwaardige buurman.

Het is onvergeeflijk dat je bij een zeer tragische gebeurtenis binnen het gezin van Louis je schouders ophaalt en het je eigenlijk allemaal geen donder kan schelen. In tegenstelling tot slashers met oninteressante en onderling uitwisselbare personages, worden hier wel degelijk pretenties gewekt. Deze kunnen onmogelijk waargemaakt worden. De afsluitende akte doet weinig onder voor een slechte B-film en is een optelsom van de vaste ingrediënten in een letterlijk moordend tempo. Het beklijft voor geen meter.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

chrissie107

Avatar

En dan toch 3 sterren? Kan ik niet rijmen met de toch wel erg negatieve recensie. Hoor helemaal niets positiefs. En daarbij 88% op rotten tomatoes??

Steadicam

Avatar

"chrissie107" "En dan toch 3 sterren?"
Goed opgemerkt. Het moest een sterretje minder zijn. Aangepast.

Chris23

Avatar

Jammer; door hun Starry Eyes had ik juist hoge verwachtingen.

chrissie107

Avatar

Hmmm net gezien ben het helemaal eens met recensie. De verandering t.o.v. het origineel vond ik zeer zwak en is meer b-horrorfilm waardig. Het andere einde was een volgend dieptepunt. Nu maar hopen dat ze deze film niet op pet sematary gaan begraven anders komt er ook nog een sequel

conspiracy

Avatar

Waardeloze film inderdaad. Jammer dat deze het boek loslaat en gaat voor de jumpscares. Het verhaal in het boek is juist zo goed dat er geinvesteerd wordt in de karakter. Zodoende kan de horror toeslaan omdat het emotioneel bindt. Deze film doet het tegenovergestelde. Goede recensie. Erg mee eens. Het blijft jammer dat filmmakers een verfilming willen maken van een boek en dan het verhaal zo gaan veranderen. Als de bron goed is, zorg dan dat je dat goed op film krijgt. Net zo waardeloos als It dus.

Spider-fan

Avatar

Maar waarom dan eerst een artikel als dit waarin het juist heel sterk aangeprezen en getipt wordt?

https://www.filmtotaal.nl/nieuws/64973

Ik had sowieso al sterk mijn bedenkingen bij dat artikel, maar wat is het nut van het plaatsen van zoiets? Zo spreek je als site jezelf tegen.

Ik denk dat het origineel wat onderschat wordt. Het probleem daarmee is dat het acteren niet altijd optimaal is en het heeft een wat cheesy einde (het is feitelijk hetzelfde einde als het boek, alleen het boek doet het veel subtieler). Ik zag het origineel toen heel vroeg, en je voelde wel in de zaal dat de film echt werkte - de spanning tot het moment dat Gage terugkomt is heel groot, omdat je je afvraagt hoe hij eruit zal zien en wat hij zal doen.
Tijdens dat cheesy einde (Louis die zijn net uit de dood opgestane, onsmakelijk uitziende vrouw uitgebreid kust) was er toen een door hilariteit gevoed applaus - uiteindelijk doet die kus erg af aan de film, die als geheel toch echt wel werkte voor het grootste deel.

Chris23

Avatar

Toch maar gegaan omdat ik Starry Eyes zo`n beetje de enige horrorclassic van de afgelopen jaren vind en ... ik vond `m best ok eigenlijk. (geen classic deze keer, maar zeker wel ok)
Af en toe iets te langdradig, vooral in het begin.
Maar i.i.g. beter dan de versie uit de 80`s, beter dan It (2017) ... en zeker beter dan 2 sterren. (Deze reviewer vond Alita ook niet zo goed; ik neem zijn raad niet meer aan denk ik Smiley face)
Kvond juist niet dat de film het van jumpscares moest hebben.
Maar van de sfeer, en waar ie dat deed deed ie `t goed (net als in Starry Eyes; dus ik ga ze verder in de gaten houden deze regisseurs (ik hoop dat ze ook weer eigen verhalen gaan doen ipv alleen directors for hire projecten).
Kvond `t wel jammer dat het meisje (die beter acteerde en creepieer was dan dat jochie uit de vorige versie) zo snel ineens evil werd. Ik vond het juist wel creepy en (op een "mooie" manier) tragisch dat ze niet meer dat naive meisje was dat zich in het begin nog sprookjes over wat er na de dood gebeurt liet vertellen, maar nu juist de gene met meer ervaring (de volwassene zeg maar) was, toen ze net terug kwam. Ze was nu zelf geweest waar je heen gaat als je dood gaat en de vader was nu de naiveling. Ik zou het verhaal beter gevonden hebben als het meisje aan de vader gevraagd zou hebben of hij zou zorgen dat ze daar nooit meer heen hoefde. Maar dat na verloop van tijd de vader toch spijt zou krijgen van haar reanimatie (b.v. omdat het meisje een gevaar word op de een of andere manier) en dat hij haar toch weer dood wil maken. En dat ze "evil" word omdat ze niet weer dood wil en terug wil gaan ... maargoed, ze moeten zich natuurlijk aan het boek houden. (kweet niet in hoeverre dat zou afwijken van het boek btw; ik heb het vroeger ooit gelezen, maar kan me er weinig meer van herinneren, mede omdat het toen geen indruk op me gemaakt heeft.)

Edit (09-05): Kheb gisteravond de eerste helft weer gekeken, en moet toegeven dat er wel degelijk aardig wat jumpscares in zitten.
Was me de eerste keer niet zo opgevallen.
Waarschijnlijk omdat het verhaal gewoon verder ging en de jumpscares geen "atracties" waren, die tijd van de film op eisten, zoals bij jumscaresfilms.

Spider-fan

Avatar

Chris23:

Waar heb je Starry Eyes gezien? Het is niet zo'n algemeen bekende titel. Waarschijnlijk alleen beperkt uitgebracht.

Ik weet niet of ik Pet Sematary tot zijn absoluut beste boeken zou rekenen, maar de constructie van het verhaal heeft wel iets heel aangenaams. Het is King's versie van het bekende korte verhaal The Monkey's Paw van W.W. Jacobs.

Chris23

Avatar

Bij RARBG, Spider-fan ;)

Spider-fan

Avatar

Hij lijkt in Nederland helemaal niet uitgekomen te zijn. Bol.com heeft ook alleen maar een Duitse.

Chris23

Avatar

Schandalig eigelijk dan.


Edit (09-05): Kheb gisteravond de eerste helft weer gekeken, en moet toegeven dat er wel degelijk aardig wat jumpscares in zitten.
Was me de eerste keer niet zo opgevallen.
Waarschijnlijk omdat het verhaal gewoon verder ging en de jumpscares geen "atracties" waren, die tijd van de film op eisten, zoals bij jumscaresfilms.

Spider-fan

Avatar

De schrijver van de review kent of het boek en de originele film niet goed, of is het vergeten, want het trauma van Rachel's jeugd speelt een belangrijke rol in beiden.
Ik vond de film verrassend goed. Haalt het niet helemaal bij het origineel, maar heel erg veel scheelt het ook weer niet. Door de meer campy elementen van het origineel weg te laten, wordt het geheel serieuzer en duisterder. Er zijn de nodige veranderingen, maar als men dat niet had gedaan dan was er weer geklaagd dat het niks nieuws toevoegt.
Eén van de veranderingen vind ik zelfs heel sterk:

dat het ongeluk met de truck gebeurt door de kat zelf die over de weg loopt waardoor de kinderen afgeleid worden

Een minpunt ten opzichte van de eerste film is dat de Indiaanse begraafplaats er niet bijzonder uitziet. De film gaf me als geheel, ook al ken ik het boek en de originele film al, toch weer een beklemmend gevoel. Het duistere van het verhaal blijft overeind en door de veranderingen blijft het interessant om te zien hoe het zich op een andere manier ontwikkelt.

Er zitten trouwens de nodige beelden in de trailer die niet in de film zitten. Ik vraag me af of er misschien een plotlijn weggehaald is die te maken heeft met die kinderen met de dierenmaskers, want in de film zie je die maar eenmaal overdag, terwijl je ze in de trailer ook 's nachts ziet in het bos, zowel als binnen in een huis.

Pet Sematary

acties