Recensie

Avengers: Endgame (2019)

Marvels grootse finalefilm is een wankelend, maar actierijk en hartverscheurend eerbetoon aan alle trouwe fans.

door Jeffrey Kouters om 00:04 in RECENSIES
Avengers: Endgame poster
Regie: Anthony & Joe Russo | Cast: Robert Downey Jr. (Iron Man), Chris Evans (Captain America), Chris Hemsworth (Thor), Scarlett Johansson (Black Widow), Mark Ruffalo (The Hulk), Jeremy Renner (Hawkeye), Brie Larson (Captain Marvel), Josh Brolin (Thanos), e.a. | Speelduur: 181 minuten | Jaar: 2019

Avengers: Endgame is niet alleen het slotdeel van het tweeluik dat vorig jaar met Infinity War werd ingezet, maar ook het einde van een reis die filmstudio Marvel elf jaar geleden samen met zijn vele fans begon. Endgame moet een eerbetoon zijn aan alle ervaringen en herinneringen die tijdens die rit zijn opgedaan, een viering van de ongekende prestatie van Kevin Feige, de schepper van dit filmuniversum. Toch bestaat na eenentwintig films het risico dat deze finalestrijd aanvoelt als een herhaling van zetten, want is er na jarenlang zaaien nog wel genoeg nieuws te oogsten?

Thanos heeft een dystopisch heelal achtergelaten na zijn vingerknip. De titaan heeft zijn missie volbracht, al het leven perfect gebalanceerd, en de Avengers zijn voor het eerst verslagen. Dat falen heeft zijn tol geëist, want de overgebleven helden zijn zichtbaar gebroken, beschadigd. Desalniettemin is het team na een nieuw teken van hoop vastberaden om hun ultieme nemesis voor eens en voor altijd te verslaan en zijn destructieve daden ongedaan te maken. In een bijzondere reis door de Marvel-annalen verzamelen de Avengers het benodigde geschut. Het zal geen verrassing zijn dat dit tot een ongekend groots avontuur leidt.

Hoewel Marvels filmuniversum de afgelopen jaren wijdvertakt is geraakt, focust Endgame vooral op de originele zes Avengers. Zij behoeven geen introductie meer en zijn de aanbeden personages met wie het ooit allemaal begon. Het speelveld is bekend en de terugkerende regiebroers Anthony en Joe Russo doen dan ook weinig moeite om terloopse toeschouwers onder te dompelen in de materie en achtergronden. Deze film is er simpelweg voor de fans. Zij worden op hun wenken bediend met een interessante verrijking van en knipogen naar het bredere universum. Dat Endgame een beloning is voor die devotie ligt er soms alleen wel érg dik bovenop.

Endgame is in beginsel een Marvel-film pur sang, doordrenkt met welbekende humor, snedige dialogen en actierijke extravaganza. Het verhaal, afkomstig uit de pen van terugkerend scenaristen Christopher Markus en Stephen McFeely (vaak ten onrechte overgeslagen in de complimentenparade), is echter overvol en lijkt geregeld te bezwijken onder het torenhoge ambitieniveau. Daartegenover staat dat sommige concessies (om de al zo forse speelduur toch nog enigszins behapbaar te houden) gemakzuchtig en ongeïnspireerd voelen. Zo wordt de introductie van Captain Marvel genegeerd en is de terugkeer van Tony en Nebula onbevredigend. Bovendien stroken sommige (mogelijk controversiële) ontwikkelingen niet helemaal met de geschapen verwachtingen en regels der logica.

Tijdens hét eindgevecht, waarin hordes vechtvee elkaar te lijf gaan, worden alle remmen losgegooid en ontaardt de film - à la Ready Player One en The Hobbit: Battle of the Five Armies - in een complete chaos. Hoewel dat narratief gezien de bedoeling is, mist dit gevecht de kracht en visuele aantrekkelijkheid van de veldslagen in Infinity War. Endgame is simpelweg het sterkst en meeslependst als de focus op het lijden van geliefde franchisepilaren als Captain America, Iron Man en Black Widow ligt. Het spel van hun respectievelijke vertolkers is werkelijk verbluffend en ontroert - mede door de naadloos aansluitende muziek - regelmatig tot tranen toe. Hier ligt de kracht van Endgame.

Avengers: Endgame is minder gestroomlijnd en overzichtelijk dan Infinity War. Bij de aftrap was Thanos vooral het middelpunt, maar nu moet de aandacht verdeeld worden over een hoop personages, waardoor enkele potentieel interessante plotpunten zijn opgeofferd (een trilogie had wellicht niet misstaan). Het is geen geheim dat deze film het afzwaaimoment van sommige acteurs is en dat niet elke ziel gered kan worden. Endgame is dan ook vooral een laatste, emotioneel eerbetoon aan zij die het universum groot hebben gemaakt. Hoewel er geen toegift volgt na de aftiteling, blijkt uit de laatste minuten wel dat Marvel nog volop plannen heeft voor nieuwe verhalen. Dit is dus niet het einde, maar een nieuw begin.

40 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Sander_1107

Avatar

Belachelijk laag FT, net zoals vorig jaar met IW (waar ik het ook niet mee eens ben). Maar 3,5 sterren, dus Vox Lux, Shazam en Baantjer het Begin zijn beter dan Endgame. En Endgame is een halve ster beter dan Hellboy?!?!?! Volgens mij klopt dit totaal niet

Moet hierbij wel weer zeggen dat de recensie netjes en volgens mij redelijk spoiler vrij zijn geschreven

Scheerzeep

Avatar

@Sander_1107

Bedankt voor het compliment! Ik begrijp je reactie, maar een score van 3.5 ster (een 7) is nog steeds ruim voldoende. Recensies laten tevens zich maar moeilijk vergelijken met elkaar. Je zult gegarandeerd van de film genieten!

eltorro

Avatar

Prima recensie.

@Sander_1107: Er is toch best een kans dat die films beter zijn. Dat deze film zo populair is betekend niet automatisch dat die goed is. En uiteindelijk gaat het natuurlijk om je eigen mening.

23VDV23

Avatar

Ik vond Infinity War ook al behoorlijk overrated toen ik hem zag na alle lovende reacties en kritieken. Vermakelijk, maar niets bijzonders. Ik ga deze wel weer zien, maar met een iets ander verwachtingspatroon. Deze recensie schetst wel een beetje het beeld van wat ik op basis van mijn eigen ervaringen met Marvel films al een beetje verwachtte.

SunChaser

Avatar

Dit is gewoon 5 sterren. Geen film is perfect maar ze nemen lekker de tijd en zit veel humor in en ook de nodige drama

Danista

Avatar

Van alle delen vind ik deze 1 van de zwakste. De opbouw van de film is goed maar veels te lang na wat we beleefd hebben met infinity. Ben enigzins teleurgesteld, misschien omdat mijn verwachtingen te hoog was voor deze film. Snap nu waarom mensen in tranen schieten. Omdat hij mij eigenlijk tegenviel. Ik houd het op 1x kijken naar deze end game. Maar meningen zullen verschillen dat houd je altijd. Veel plezier voor degene die nog heen gaan.

MovieMaster2

Avatar

Ik heb de film net gezien en vindt dat hij veel meer sterren verdiend

Master Of Films

Avatar

Ik snap de gedachte van Jeffrey wel in deze recensie. Ik vind Infinity War ook beter dan Endgame. IW was beter gepolijst.

Zo wordt de introductie van Captain Marvel genegeerd en is de terugkeer van Tony en Nebula onbevredigend.
Waar sommige scenes juist getrimd kunnen worden, slaan ze hier wel mis. Je moet dus de eind credits scene van Captain Marvel hebben gekeken. Dat was de enige en zeer korte intro van Carol en The Avengers.

Mav Damian

Avatar

Ik ben wel eens met de recensie. Wat Infinity War zo goed deed doet Endgame minder goed.

Artificialis

Avatar

Eerlijk gezegd kan ik mij goed in deze review vinden.
De film wordt onthaald als een meesterwerk, maar laten we eerlijk zijn.. De 1e act is veel te langzaam. De 2 act is een ongestructureerde bende. De 3e act eindigt in overvolle chaos. Het is gewoon teveel een zooitje geworden.

007

Avatar

Ik neem niet de moeite om hem te bekijken.

KeesjeNL

Avatar

Het is een doodzonde, maar ik vraag hem toch;

Kan ik Endgame zien zonder Cap. Marvel te hebben gezien?

Thiver

Avatar

KeesjeNL "Kan ik Endgame zien zonder Cap. Marvel te hebben gezien?"

Moeiteloos. De rol van Captain Marvel is uiterst karig en geen van de plotpunten uit haar eerste film wordt opgevolgd.

Deveronc88

Avatar

Zeer goed geschreven en kan mij hier ook helemaal in vinden.
Ik vond het een leuke film heb er ook echt van genoten maar het had in mijn ogen zo veel beter gekund.
Goed sterk begin maar duurde daarna erg lang voordat hij weer goed op gang kwam.
En het einde was leuk maar ook erg voorspelbaar en chaotisch

STYD

Avatar

3,5?? Hoe kom je daar op. Weet je wel hoe laag dat is. Nu weet ik het zeker, reviews van FT hoef ik niet meer serieus te nemen. Zou mij niets verbazen dat dit bewust is gedaan zodat iedereen er op zou gaan reageren.

3,5, de Russo’s hebben een meesterwerk afgeleverd. Die 3,5 zag ik niet aankomen.

STYD

Avatar

HAHah, de reacties van een aantal vaste FT’ers, ze weten het allemaal weer beter. Ik zou zeggen ga naar Hollywood. Blijkbaar talent genoeg hierzo, verdoe je tijd niet met reacties plaatsen maar ga naar Hollywood. Make a difference

Master Of Films

Avatar

STYD "3,5?? Hoe kom je daar op. Weet je wel hoe laag dat is. Nu weet ik het zeker, reviews van FT hoef ik niet meer serieus te nemen."
Kijk je alleen maar wat voor sterren waardering Jeffrey heeft gegeven? Of heb je werkelijk de recensie gelezen waarom Jeffrey zo'n lage waardering heeft gegeven. Een waardering geven is een ding, uitleggen waarom je die waardering is een andere verhaal.

STYD "Zou mij niets verbazen dat dit bewust is gedaan zodat iedereen er op zou gaan reageren."
Omdat deze waardering lager is dan de "norm" en hiermee afwijkt zeker. Echter kwa reacties overtreft het nog steeds niet tov een andere Avengers topic. Mag er dan vanuit gaan dat het een aanname maakt, en geen feit. :P

STYD "3,5, de Russo’s hebben een meesterwerk afgeleverd. Die 3,5 zag ik niet aankomen."
Nou maak je borst maar nat. Die 3,5 ster staat al geschreven in de sterren. Accepteer het maar gewoon. Fijn het een meesterwerk is voor je geworden. Ook heel fijn dat iedereen een andere mening heeft en dat je niet met iedereen eens hoeft te zijn.

STYD "HAHah, de reacties van een aantal vaste FT’ers"
Zoals naar de obsessie naar de waarderingcijfer/sterren gaan kijken. Maar oh wee als het niet zint.

STYD "Ik zou zeggen ga naar Hollywood. Blijkbaar talent genoeg hierzo, verdoe je tijd niet met reacties plaatsen maar ga naar Hollywood. Make a difference"
Dus je beweert dat je juist geen kritiek mag gaan leveren. Zodra je het beter weet, moet je maar zelf gaan maken of gaan oplossen.

Waarom ga jij dan niet naar Hollywood? Of zijn alle films uit Hollywood zo geweldig dan. Ik geloof dat James Cameron wel je hulp kan gebruiken voor Avatar 2. Immers jij vond Avatar een niets film. Hopelijk kan jij de nieuwe Avatar sequels beter maken dan zijn voorganger.

STYD

Avatar

Master of Films, je maakt alleen maar aannames. Maar het zit diep zo te lezen.

chrissie107

Avatar

Ben geen echte fan van Avengers film fan maar vind deze wel 1 van de betere. Een waardige afsluiting denk ik. Kan me prima vinden in de 3,5 ster

Scheerzeep

Avatar

@STYD

3,5?? Hoe kom je daar op.


Dat staat dus, zoals @Master Of Films al aangeeft, in de recensie. Misschien kun je daar mijn argumenten uit plukken en die weerleggen? Dan kunnen we een leuke, inhoudelijke discussie met elkaar voeren.

mikev030

Avatar

De tekst is wel begrijpelijk, maar wat een belachelijk lage score qua sterren.

STYD

Avatar

Misschien handiger om geen cijfers meer te geven maar gewoon een review plus eindconclusie. Wat ik niet begrijp is dat er een review wordt geschreven en hij wordt elke keer vergeleken met IW. Dat snap ik niet helemaal. Vechtvee. Er zijn een aantal gevechten die zo ontzettend goed waren en die worden niet eens meegenomen in je review.

Dus Endgame krijgt een halve ster meer dan Hellboy???

Scheerzeep

Avatar

[Oops! Hier stond eerst mijn oorspronkelijke reactie richting @STYD, maar die heb ik per ongeluk weggehaald]

STYD

Avatar

Maar dat bedoel ik dus met het geven van cijfers. Als lezer ga je toch kijken naar de scores van andere films op FT. En dan zie je een verschil die soms te ver uit elkaar ligt.

Dus als ik het goed begrijp had er een totale andere score uit kunnen komen als een andere collega naar de film was geweest? Dus het hangt er net van af wie de film mag bezoeken? Hmmm, dat is wel raar. Want dan schrijf je eerder een mening dan een review namens Filmtotaal in mijn ogen.

Maar wel netjes dat je alles beantwoord hebt

Scheerzeep

Avatar

@STYD

Dus als ik het goed begrijp had er een totale andere score uit kunnen komen als een andere collega naar de film was geweest? Dus het hangt er net van af wie de film mag bezoeken? Hmmm, dat is wel raar. Want dan schrijf je eerder een mening dan een review namens Filmtotaal in mijn ogen.


Jup. Een recensie is altijd een mening van iemand. FilmTotaal wordt gevormd en gemaakt door meerdere mensen, dus meerdere, verschillende opvattingen (dé FilmTotaal-mening bestaat niet). Het is niet alsof wij gezamenlijk naar een film gaan en dan met elkaar gaan sparren over de beoordeling. Je ziet op Rotten Tomatoes ook veel verschillende meningen en beoordelingen (strikt genomen zou iedereen volgens jouw redenatie dezelfde beoordeling moeten geven).

Ik snap je opmerking wel. Ideeën mag en kun je altijd aandragen via dit formulier! Smiley face

Master Of Films

Avatar

STYD "Master of Films, je maakt alleen maar aannames. Maar het zit diep zo te lezen."

Nee, vriend. Ik relativeer. Daarbij bevestigd Scheerzeep (Jeffrey Kouters) mijn bevindingen. En sorry dat ik zeg, maar je staat standaard te kijken naar een waardering, getuige wat je hier allemaal hebt geschreven.

Daarom wijs ik je nog een keer niet blind te gaan staren op de waardering, maar inhoudelijk op de recensie. Lees ook WIE de recensie heeft geschreven, sluit ik meteen aan op de volgende quotes.

STYD "Dus Endgame krijgt een halve ster meer dan Hellboy???"

Sander_1107 "Maar 3,5 sterren, dus Vox Lux, Shazam en Baantjer het Begin zijn beter dan Endgame."


Jullie zien dat verkeerd. 5 verschillende filmreviews werden geschreven door 5 verschillende personen.

Shazam! Martijn Hamerling 4 sterren
Baantjer het begin Arjan Welles 4 sterren
Vox lux Sil Smit 4 sterren
Hellboy Frank Stol 3 sterren
Avengers: Endgame Jeffrey Kouters 3,5 sterren

BTW: Justice League en Avengers: Infinity War hebben ook 3,5 sterren gekregen, maar beide werden door 2 andere filmrecensenten geschreven. Hiermee kan je niet beweren dat Avengers: Endgame gelijk staat aan Justice League en Avengers: Infinity War volgens Filmtotaal. Je kan eigenlijk Filmtotaal recensies niet met elkaar gaan vergelijken.

Wellicht kan je het proberen als het van dezelfde filmrecensent afkomt. B.v. de remake van Papillon. Jeffrey gaf deze film 4 sterren.
Kwa films zijn Papillon en Endgame wel anders. Maar als je toch wilt gaan vergelijken denk dan om de kern van de zaak. Waarom. Dus inhoudelijk gaan lezen, en niet blind staren naar de waardering. Ja, ik blijf dat herhalen!

STYD "Misschien handiger om geen cijfers meer te geven maar gewoon een review plus eindconclusie."

Dat zou niet verkeerd zijn.

Wat anders ook mogelijk kan, is de layout van de recensies veranderen. M.a.w het aantal sterren niet bovenin plaatsten, maar onderaan tijdens de conclusie. Het eerste wat men ziet is voornamelijk de waardering dat groter aangemerkt dan de naam van de filmrecensent.

Scheerzeep "(dé FilmTotaal-mening bestaat niet)"

Laten we dat op een blauwe tegel gaan zetten. Een zeer belangrijke statement. Hopelijk onthouden de lezers dat i.p.v zo naïef te zijn.

Civilian Supreme

Avatar

Kon het toch niet laten deze recensie te lezen voordat ik hem zie.
Er is dus 'zucht' weer een standaard big cgi fight tegen nietszeggende vijanden waarbij weer 0,0 spanning is?!!
Wanneer leren ze het nu eens dat de kleinere gevechten veel meer spanning opleveren? De kleinere gevechten in bijvoorbeeld winter soldier en ook Infinity war waren geweldig maar ook weer bij het massale gevecht in IF zat totaal geen spanning.

Mav Damian

Avatar

^Het eindgevecht was juist het hoogtepunt van heel de film en overtreft alle vechtscene's in Infinity War.
Zeker voor de fans en degene die al jarenlang deze filmreeks volgen was dit echt wel de moeite om te zien

LeonDM

Avatar

Veel te hoog FT.
Deze film is een langdradige opbouw -en afbraak- van personages. Iedereen is triest (huil, huil) en uit balans (Hulk, Thor, IM). Dan ineens is tijdreizen mogelijk, onmogelijk, toch weer mogelijk en worden onmogelijke tijdparadoxen aan de lopende band uit de hoed getoverd.
De actie begint overigens pas na zo'n 1,5 uur en duurt zo'n 20 minuten. Het slot wijkt zo af van de comics dat het een gepast dieptepunt is van iets dat niet gemaakt had moeten zijn.
"The last Jedi" is niet meer de meest beroerde SciFi-Fantasy film. Er is een nieuwe leider opgestaan. Advies: vermijdt deze en wacht op de dvd.

Master Of Films

Avatar

LeonDM "Veel te hoog FT."
Daar is ie weer. De waardering. En Jeffrey wilt zo graag leuke, inhoudelijke discussies hebben. Moet er wel inhoudelijk op de recensie worden gereageerd.

LeonDM "Het slot wijkt zo af van de comics dat het een gepast dieptepunt is van iets dat niet gemaakt had moeten zijn."
Welke van de 22 MCU films week nou niet af van de comics? Zeg het maar, want ik ken alleen maar afwijkingen.

De meeste bekende afwijking is wel de motivatie van Thanos om Infinity Gaunlet te gaan gebruiken. Dat was toch anders in Infinity War dan in Infinity Gaunlet. Een andere heel bekende afwijking is de gehele film van Captain America: Civil War. Gelukkig was die ene shot tussen Cap en Iron Man wel hetzelfde . film vs comic

Avengers: Endgame is niet gebaseerd op 1 Marvel comic, maar trekt inspiratie vanuit 13 Marvel verhaallijnen te weten:
Infinity Gauntlet, Vision Quest, Infinity, Avengers Forever, Avengers Disassembled, Secret Wars, The Thanos Imperative, Avengers Time Runs Out, Annihilation, The Kang Dynasty, X-Men: The Fall Of The Mutants, Avengers: The Korvac Saga & Avengers: Operation Galactic Storm.

Kortom: Marvel Cinematic Universe is een eigen Marvel Universie en is geen Earth-616!

Lewis

Avatar

Ik baalde ook van de 3.5 ster en er valt vanalles over te zeggen als je kijkt naar andere films en het aantal sterren.

Maaaar. Ik vond hem helaas een stuk minder goed dan het
Vorige deel.

Thor zijn personage was een minuut redelijk leuk maar daarna pff.

Verder beetje een herhaling van...

Tegenvaller ondanks dat hij nog steeds leuk was.

Pronk47

Avatar

Gisteren gekeken, ik ben het wel eens met die 3,5 sterren ik had er toch meer van verwacht en 3 uur is iets te lang(maar ja dat wist ik wel)

FTNeo

Avatar

Ik vond het een waardige afsluiting van de Infinity Saga. Enorm genoten van de film. Enige smet, maar niet doorslaggevend, was de herintroductie/ontwikkeling van een paar personages die naar mijn mening achterwege mochten blijven.

chefry1983

Avatar

Ik ben het wel eens met de recensie maar ik zou een 4,5 geven.
Ik vond de opbouw prima en het finale gevecht was ook goed met ruimtes voor pauzes.
Alleen had ik persoonlijk meer gehoopt op een groter aandeel van Carol denvers en de dikke Thor was even leuk maar werd daarna wel iets vervelend.

Jusy

Avatar

Wat een tegenvaller. Een grote opeenstapeling van cliche na cliche. Niks origineels. Niks verrassends. Het plot zie je van kilometers ver aankomen. Ellenlange intro’s, theoretische flauwekul en meer van hetzelfde bij mekaar maakt het geen grootse finale, maar een in elkaar stortend kaartenhuis. Zelden zo vaak op mijn horloge gekeken als tijdens deze film. Dus ja, inderdaad gemakzuchtig scenario. Dus ja, breekt met eigen logica. En ja, het herkwaiwt zich zelf (maar dat is voor mij geen teken van ambitie).

Misschien had ik er allemaal doorheen kunnen kijken als de film anderhalf uur geduurd had. Maar met drie uur is dit duidelijk een van de zwakste uit de serie.

Zelfs mijn zoon en dochter, die letterlijk met marvel groot geworden zijn, vonden het een afknapper. Of zoals hij zei: Ze hadden we iets origineels mogen doen.

B@chelor

Avatar

Ik zie dit soort reacties (negatieve kritiek) op recensies ook veel op game sites. Wellicht een idee om het cijfer te laten varen en alleen de recensie zelf door de lezer te laten interpreteren? Ik moet toegeven dat ik mij soms vaak laat beïnvloeden door cijfertjes of sterren. Als ik dan de desbetreffende film kijk pakt het regelmatig anders uit (zo van...hij was toch beter (of slechter) dan de recensies aangaven). En inderdaad....het blijft een mening van 1 persoon en die strookt niet altijd met de consensus.

Ik mag de film morgen eindelijk aanschouwen.....zin in.

Update: film gezien en ja, mooi einde van een mooie reeks. Een dikke voldoende!

Steve Harwin

Avatar

Ik ben gisteren deze in de bioscoop gaan kijken. En ik heb voorganger Infinity Wars (nog) niet gezien. Wel een flinke hoop van de andere Marvel films, maar blijkbaar niet genoeg want ik begreep de helft van alle verwijzingen naar andere films niet. Vooral aan het einde is het een potpourrie van verwijzingen met al die mini rolletjes om die en die ook maar nog even de revue te laten passeren. Het is zeker geen film die je op zichzelf kan zien maar duidelijk eentje voor die hard fans.
Qua verhaallijn vond ik het nogal dun ook. Ik vrees dat de schrijvers veel consessies hebben moeten doen. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan het stukje 'dames ten strijde' tegen het einde van de eindstrijd, die kwam me te geforceerd over.

Ik kan me goed vinden in de recensie. Voor mij was het eerder een dikke zes dan een dikke zeven. Wel voldoende, maar geen topfilm.

Maac

Avatar

Zojuist gezien, prima film. Ben niet vaak onder de indruk van Marvel-films, maar heb me met dit tweeluik zeker vermaakt. De actie is goed en eerlijk gezegd vond ik de humor ook aardig (al duren sommige sketches veeeel te lang). Endgame had wat mij betreft helaas wat tempoprobleempjes en teveel irrelevante, saaie scènes.

Het meest negatieve aan de hele ervaring waren eigenlijk de spoilers van Filmtotaal en de reacties onder deze review. Wat een schaamteloosheid. Persoonlijk gekrenkt door het aantal sterren van een tweederangs recensent? Kleuters.

MattCurlew84

Avatar

Probleem met al die Marvel-films is dat alles zo ongeloofwaardig is en logica soms ver te zoeken is. Ook hoe sommige werkelijk alles kunnen overleven, zelfs als een enorm complex in elkaar stort. Niettemin visueel fraai en heb ook wel paar traantjes moeten laten terwijl MCU echt mijn ding niet is en ik ook niet elke film gezien heb. IW was imo ook beter

Avengers: Endgame

acties