Recensie

Spider-Man: Far from Home (2019)

De tweede film in de derde Spider-Man-reeks is een fijne mix van karakterontwikkeling en actie met Hollands tintje.

door Arjan Welles om 00:23 in RECENSIES
Spider-Man: Far from Home poster
Regie: Jon Watts | Cast: Tom Holland (Peter Parker/Spider-Man), Jake Gyllenhaal (Quentin Beck/Mysterio), Zendaya (MJ), Jacob Batalon (Ned Leeds), Jon Favreau (Happy Hogan), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Marisa Tomei (May Parker), Cobie Smulders (Maria Hill), e.a.| Speelduur: 129 minuten | Jaar: 2019

Het aantal superheldenfilms is zo groot geworden dat het steeds moeilijker wordt het geheel te overzien. De verschillende reboots die in korte tijd over het publiek zijn uitgestort (naast Spider-Man ook Hulk, Fantastic Four en Superman) maken het er niet inzichtelijker op. Je moet flink investeren om het overzicht tussen alle delen, personages, studiorechten, verhaallijnen en acteurs te bewaren. Inmiddels zijn we aanbeland bij het tweede deel van de tweede Spider-Man-reboot. Deze zou aanvankelijk fase 4 van het Marvel Cinematic Universe aftrappen, maar bleek later fase 3 te mogen beëindigen. Daarmee is de Infinity Saga, de eerste drie fases tezamen, voltooid.

Na de storm van het laatste Avengers-deel, volgden stilte en berusting. Dreigt collectieve superheldenmoeheid of laten we ons meevoeren richting nieuwe climaxen? Kennis van het uitputtende Endgame is in ieder geval wel handig voor een bezoekje aan Far From Home, want de film borduurt slim verder op eerdere gebeurtenissen. Het goede nieuws is dat de zin in Marvel al snel weer helemaal oplaait, al is het maar omdat dit nieuwe Spiderman-avontuur meer memorabele momenten telt dan zijn voorganger.

Marvel nam samen met Sony een risico door niet alleen de avonturen van de spinnenman voor een tweede keer te resetten, maar ook door Peter Parker een tiener te maken en zijn ontdekkingstocht naar zijn ware zelf te draperen rond zijn middelbareschoolperiode. Tom Holland is met zijn jeugdige voorkomen en dito stemgeluid geknipt voor de rol. Als jonge Peter Parker moet hij niet alleen de superheld zien uit te hangen, maar zit hij ook nog eens middenin zijn puberteit. Zijn beste vriend Ned en tante May zijn inmiddels op de hoogte van Peters dubbelleven.

Maar op school is de slimme jongen nog steeds het pispaaltje, vooral van een arrogante vlogger die een bewonderaar van uitgerekend Spider-Man is. Als er een schoolreisje naar Europa aankomt, adviseert May haar neef om toch maar zijn Spider-Man-pak mee te nemen. Voor het geval dat van pas komt. Dat wordt bewaarheid als Peter in Venetië in actie moet komen, omdat een enorm vernielzuchtig watermonster de stad terroriseert. Spider-Man krijgt hierbij hulp van de intergalactische nieuweling Mysterio die wereldwijd gevechten levert tegen gedrochten die zijn opgetrokken uit de vier elementen. Er wordt van alle kanten getrokken aan Peter Parker en er komt de last op zijn schouders te liggen om zichzelf te bewijzen als aanvoerder van de volgende generatie superhelden. Vooral opperbaas Nick Fury zit de jongen achter de vodden. Hem negeren is schier onmogelijk.

Wat deze derde reeks zo aantrekkelijk maakt is dat Spider-Man het ongemakkelijke van een puber - inclusief zijn verliefdheid op MJ - combineert met de heldhaftigheid van een superheld. Holland weet met de juiste mix van terughoudendheid en bravoure de rol wederom naar zijn hand te zetten. Meer dan het vorige deel leunt Far from Home op speciale effecten. Het ziet er weliswaar gelikt uit, maar vormt ook een te gemakkelijke uitweg uit plotmatige doodlopende straten. Alles draait om de vraag wat echt is en niet. Tijdens zijn missie om de elementen uit te schakelen komt Peter op het spoor van een illusionist die hem alles kan laten geloven wat hij wil. Het ene moment waant Peter zich in een kantoorgebouw, om even later te merken dat het allemaal nep was en hij in werkelijkheid in een gore kelder zit. Daarbij blijkt dat je niemand echt kunt vertrouwen.

Visueel bekeken bieden deze gezichtsbegoochelingen een podium voor de immense kuddes digitale kunstenaars die ze hebben vormgegeven, maar terugkerend regisseur Jon Watts kan zich hiermee uit elke situatie redden. In de meeste gevallen is dat toch een zwaktebod. Wel is de uit de computer getoverde Spider-Man ten opzichte van Homecoming fors verbeterd. Dit keer zien de scènes waarbij de spinnenman tussen de gebouwen heen zoeft er door de natuurlijkere bewegingen niet uit als een computerspel en gaan digitaal en vlees en bloed naadloos in elkaar over.

Amusant zijn de vele Europese locaties, want naast Venetië komen ook nog Berlijn, Londen en Praag voorbij. Helemaal leuk en lachwekkend, maar op de verkeerde manier wordt Spider-Mans minibezoekje aan Nederland aangestipt. Naast Jeroen van Koningsbrugge als voetbalsupporter zal menig Hollander in een scheur liggen om de wijze waarop een Nederlandse markt en het Nederlandse landschap zijn vormgegeven, uiteraard met molens en tulpen. Gefilmd in Tsjechië welteverstaan.

Far from Home, de eerste Marvelfilm zonder een cameo van de in november overleden geestelijk vader Stan Lee, brengt ons anders dan de titel suggereert dichter bij de persoon van Peter Parker. Daarmee vergeleken waren de interpretaties van Sam Raimi en Marc Webb afstandelijk, te veel door actie gedreven en te zelfverzekerd. Bij dit deel hoeft het zeker niet te blijven, maar ze mogen nog wel een paar jaar wachten.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Echt een goede film. En realistischer met het zweven waarbij vooral aan t eind G krachten met webslingeren wel degelijk aanwezig zijn.

Wat me wel bezighoudt als je het begin ziet dat uitlegt hoe mensen terugkwamen na de snap.

Als je op dat moment vijf jaar terug in een vliegtuig zat of midden op zee vaarde, of in de auto zat op het vliegveld.

Wat dan?

Ang3l

Avatar

Wie zou die illusionist zijn? :o

McKelly

Avatar

Vond het een fantastische film. Een van de beste marvel stand alone films! Goeie actie, en heel veel gelachen! Enige punt is dat als je mysterio al kent, dan kan je wel raden wat er gaat gebeuren. Maar alsnog goed neergezet door Gyllenhaal. Aanrader!

Master Of Films

Avatar

Ik vond deze deel iets minder dan Home-coming.

Helaas is Mysterio voorspelbaar. Zelfs al ken je hem niet van de comics/games/animaties. Zijn achtergrond was ook jammer. Weer een Stark connectie zoals The Vulture. Tov The Vulture is Mysterio eigenlijk een zwakke Spider-Man villian. Hij heeft EDITH, maar benut nauwelijks EDITH. Door een fout van Peter om 1 van zijn klasgenoten te vermoorden, liet hij de kijker al zien dat EDITH levensgevaarlijk kan zijn. Heb je zoveel macht, dan ben je in ene ingetogen met die macht die je hebt gekregen. Waar bleef die macht corrumpeert filosofie bij Mysterio.

Jake Gyllenhaal wist gelukkig iets te geven, ondanks dat zijn karakter zwak was geschreven. Gyllenhaal, die een goeie chemie had met Tom Holland, was idd een uitstekende castingkeuze geweest. Zonder Gyllenhaal was Mysterio een vergeetbare villian geworden.

Ook jammer dat Ned samen met Betty Brant een running joke krijgt, dat begon mij te vervelen. De leraren werden later ook vervelend. Happy Hogan maakt trouwens ook een zeer stomme fout. Toegeven dat hij date met de tante van Spider-man. Het was bedoeld als een grapje. Maar zijn klasgenoten kennen toch Aunt May (als MILF).

Wat wel goed aan is aan Far from Home.
Tom Holland. Ik vind hem nog steeds de beste Peter Parker/Spider-Man vanuit de jaren 60 comics perspectief.
De illusies van Mysterio. Hetzij in een moderne variant, maar week nauwelijks af van de comic roots.
2 verrassende cameo's Ben Mendelsohn & J.K. Simmons
De beste truc van Mysterio kwam in de mid credits en dan snap je de 1e reactie tweets. Ik vond het wel een WTF momentje.
Het Nederlandse momentje was een leuke verrassing en best wel grappig gedaan.

Overlord

Avatar

Erg van genoten, goeie humor, goeie actie en leuk verhaal.
Voor diegene die hem nog gaat kijken, zeker de filmpjes achteraf bekijken !

Master Of Films

Avatar

Sh!t was ik helemaal die Spider-Sense/Peter Tingle vergeten. Dat was toch geen aan/uit knop Smiley face
In mijn ogen werd het meer misbruikt als een deus ex machina Smiley face

Mav Damian

Avatar

Ik had een déjà vu gevoel bij de soundtrack. Bepaalde elementen heb ik al eens eerder gehoord. In de MCU films waaronder Iron Man en de Avengers.

Swat dat heeft de pret niet bederft in het algemeen. Leuke Spider-Man film, maar tot nu toe nog steeds niet de best live action Spider Man film gezien.

Effie

Avatar

Ik trap er niet in. Bij Homecoming zeiden jullie ook gelijk dat het de beste film was en geweldig en hosannah en weet ik al veel niet meer, en toen ben ik het laatst eens gaan kijken en dat was me toch een partij kut. Ophouden met die kinderachtige onzin aub. Ik begrijp het echt niet dat mensen voor dit soort prenten maar naar de bioscoop blijven komen. Elke film is hetzelfde...

Kridikaster

Avatar

Mij deed deze helemaal niks, ik kan het niet omschrijven maar ik ben de zaal buitengestapt zonder enige emoties, was eerder blij dat het afgelopen was, iets wat ik bij Home-coming helemaal niet had...

lamoteg

Avatar

Niet meer dan als een leuke kinderfilm de zondag namiddag.

Misschien waren mijn verwachtingen te groot, het word dan ook de hemel in geprezen.

Maac

Avatar

Het script is zwak, de humor is op een paar uitzonderingen na echt kinderachtig en ik blijf Tom Holland te klein vinden.

Toch heb ik me vrij goed vermaakt; de actie was snel maar duidelijk, en ik heb genoten van de choreografie.
Waarschijnlijk komt het omdat Spider-Man altijd één van de weinige superhelden blijft waar ik iets om geef, dat webslingeren verveelt me niet snel.

MattCurlew84

Avatar

Bepaalde camerahoeken en CGI vond ik top. Verhaal vermakelijk maar brengt zoals gewoon niks nieuws. Tom Holland blijft het uitstekend doen! Maar zoals altijd met die films rammelt het aan alle kanten

Alles wat een illusie was moest al in Venetië zijn ontdekt gezien een hoop mensen er waren en water en andere elementen dus niet gevoeld zouden kunnen hebben

Spider-Man: Far from Home

acties