Recensie

The Banker [Apple TV+] (2019)

Boeiende Hollywoodfilm over de twee eerste zwarte bankiers in Amerika.

door Kaj van Zoelen om 21:49 in RECENSIES
The Banker poster
Regie: George Nolfi | Scenario: Brad Kane, Niceole R. Levy & George Nolfi | Cast: Anthony Mackie (Bernard Garrett), Samuel L. Jackson (Joe Morris), Nicholas Hoult (Matt Steiner), Nia Long (Eunice Garret) e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2020

Hoe maak je een verhaal over handel in ontroerend goed en bankieren interessant? Zelfs als het zich afspeelt in een fascinerende en belangrijke sociale context blijft dit lastig. Regisseur en co-scenarist George Nolfi slaagt er ten dele in om het waargebeurde verhaal van The Banker boeiend te maken, vooral met dank aan een sterke cast.

Anthony Mackie speelt het titelpersonage, Bernard Garrett, een arme zwarte man die opgroeit in Texas met maar één droom: geld verdienen zoals witte mensen dat doen, met pennen en pakken in plaats van handarbeid. Met geld meer geld verdienen. Hij verhuist naar Californië, waar hij in zee gaat met de door Samuel L. Jackson gespeelde Joe Morris. Samen kopen ze huizen en gebouwen op om te verhandelen. Omdat geen witte man zomaar aan een zwarte man zal verkopen, huren ze de witte Matt Steiner in om te poseren als derde partner, die de onderhandelingen moet doen en het gezicht van hun bedrijf is naar witte mensen toe.

Hun samenwerking is een vermakelijk succesverhaal, vooral leuk wanneer Garrett en Morris Steiner moeten leren hoe te praten, te rekenen en te golfen. Maar dan haalt Garrett het in 1953 in zijn hoofd om een bank te kopen in zijn geboorteplaats in Texas. In een raciaal gesegregeerd Zuiden is alles een stuk ingewikkelder en gevaarlijker.

Mackie speelt vaak bijrollen, maar laat hier wederom zien dat hij met zijn charisma makkelijk een film kan dragen, en op dat vlak nauwelijks onderdoet voor de bijna altijd betrouwbare Samuel L. Jackson. Terwijl Mackie doodserieus moet spelen, gedreven door ambitie en zelfvertrouwen, mag Jackson de joviale bon vivant uithangen, waar hij alles uithaalt.

Nia Long heeft een ietwat ondankbare rol als de ondersteunende vrouw van Garrett, maar geeft dat personage een innerlijk leven en intelligentie die er op papier niet altijd zijn. Behalve in een scène met Nicholas Hoult waarin het verschil in de sociale rangorde tussen een witte man en zwarte vrouw in dialoog letterlijk wordt uitgespeld. Die scène werkt alleen dankzij Longs acteren.

The Banker gaat iets te nadrukkelijk over de rassenproblematiek in de VS en de manier waarop een financieel systeem gebruikt kan worden om een bevolkingsgroep te onderdrukken. Het maakt van de film een typisch goedbedoeld Hollywoodproduct. Sympathiek, maar niet heel scherp of subtiel. De film bleef overigens een jaar op de plank liggen nadat een coproducent, de zoon van de echte Bernard Garrett, vorig jaar van seksueel misbruik werd beschuldigd door zijn halfzus Cynthia Garrett.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

The Banker

acties