Recensie

Squared Love [Netflix] (2021)

Klaudia leidt een dubbelleven als lerares en topmodel, maar moet dit geheim houden tegenover haar vader en haar nieuwe liefde.

door Tom van der Krieke om 22:24 in RECENSIES
Squared Love poster
Regie: Filip Zylber | Scenario: Wiktor Piatkowski en Marzanna Polit | Cast: Adrianna Chlebicka (Monika/Klaudia), Mateusz Banasiuk (Enzo), Agnieszka Zulewska (Alicja), Miroslaw Baka (Vader Klaudia), e.a. | Jaar: 2021

Het is een bekende scène in romkoms: het moment dat het nerderige meisje haar bril van haar gezicht haalt, haar haren los doet en 'opeens' een seksueel wezen blijkt. De makers van Squared Love hebben het voor elkaar gekregen om een hele film rond dit clichématige moment op te tuigen. Met een onhandig plot hebben ze een personage gecreëerd dat zowel seksuele, uitdagende en aantrekkelijke als zorgzame, sociale en nerdy kanten heeft. Vrouwen verenigen deze eigenschappen natuurlijk al, maar toch vinden de makers het nodig om een vrouw een contrasterend dubbelleven te laten leiden als basisschoollerares Klaudia en sexy model Monicka. Het resultaat is nog vele malen rampzaliger dan de premisse doet voorkomen.

De vader van Klaudia heeft een auto-ongeluk veroorzaakt, buiten zijn schuld om, maar hij moet nu wel geld betalen aan louche types. Het is onduidelijk wat er precies gebeurde, maar het is de reden dat ze de modewereld in stapte. Uit schaamte houdt ze geheim dat ze model is geworden, maar een verklaring voor die schaamte ontbreekt. Voor een shoot moet ze samenwerken met mannelijk model, semi-bekende Pool en womanizer Enzo. Zoals het een romkom betaamt, vindt Klaudia hem eerst een ongelofelijke lul, maar ontdekt ze al snel dat hij ook een zachte kant heeft. Enzo is de oom van een meisje dat ook in de klas zit van Klaudia, waardoor het onvermijdelijke moment komt dat Enzo aan de betrouwbare Klaudia datingadvies gaat vragen voor zijn afspraakje met de sexy Monicka. Waarom niemand herkent dat dit één en dezelfde vrouw is, wekt nog de meeste irritatie op van alle dingen die niet goed uitgelegd worden.

Zelfs als we dit belachelijke plot accepteren blijft er niet veel inhoudelijks over. De personages bevestigen alle schadelijke stereotyperingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Enzo houdt alleen maar van snelle auto's en vrouwen en heeft uiteraard een afgetraind lijf. Klaudia lijkt alleen maar passie te hebben voor Enzo en kinderen en heeft een ongelofelijk slank lichaam. Volgens Enzo willen alle vrouwen model worden, wat Klaudia niet tegenspreekt. Zo wordt eigenlijk gezegd dat het modellenleven het hoogst haalbare voor een vrouw is. Dat Klaudia ook een hele goede lerares is, lijkt een stuk minder interessant.

Uiteindelijk accepteert de vader van Klaudia natuurlijk zijn dochter als model. Waarom dit een groot geheim moest zijn blijft een mysterie, waarmee duidelijk wordt dat dit alleen maar een artificiële constructie is om een soort Clark Kent/Superman-dualiteit te creëren. Het werkt geen moment. De komische situaties zijn schaars en veelal irritant. Het niveau van de humor is zo laag dat het bijna alleen maar om een hele grote hond die wil paren lijkt te draaien en een oudere vrouw die de hele tijd rookt. Het lijkt alsof tegenwoordig in elk land maar de meest vervelende romkoms gemaakt moeten worden, die aan elkaar hangen van stompzinnigheid en onsamenhangende plotpunten. Het probleem is dat ze allemaal hetzelfde zijn. Deze Poolse film had ook zomaar in Nederland gemaakt kunnen worden. In bijna al deze films wordt gepropageerd dat het leven van vrouwen afhangt van mannen en dat deze mannen vaak ook nog rijk, gespierd en succesvol moeten zijn. Als er al doelen zijn naast de (veelal heteroseksuele) liefde bestaan deze uit materialistische behoeften of een kinderwens. Blijkbaar is dat alles wat je uit het leven kunt halen. Wanneer vernieuwt dit genre zich nou eindelijk eens een keer?

Squared Love is te zien bij Netflix.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Squared Love

acties