Blast Beat [VOD]
Recensie

Blast Beat [VOD] (2020)

Ondanks een interessant thema van broederliefde en immigratie, raakt dit Latijns-Amerikaanse drama niet de juiste snaar.

in Recensies
Leestijd: 2 min 7 sec
Regie: Esteban Arango | Scenario: Esteban Arango, Erick Castrillon| Cast:
Mateo Arias (Carly), Moises Arias (Mateo), Kali Uchis (Mafe), Teo Aguiar (Chuleta), Wilmer Valderrama (Ernesto) e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2020

Broederliefde is een bijzondere band. Het kan zorgen spanning of steun, voor vechten of voor leren. En vaak lopen al die dingen door elkaar, waarbij onderlinge verschillen van ondergeschikt belang zijn. Over zo'n broederband gaat Blast Beat. Carly en Mateo verhuizen vanuit Colombia achter hun vader aan naar de Verenigde Staten. De één is een wiskundenerd en metalhead, de ander een hiphoppende wietroker met een kort lontje. Beiden hopen in de Verenigde Staten iets te vinden wat in hun Zuid-Amerikaanse land onmogelijk was, maar ze worden daarbij voortdurend in de weg gezeten; door regelgeving, door zichzelf, maar vooral ook door elkaar.

Hun doelen zijn weinig doordacht en bijzonder weinig genuanceerd. En daar mogen we filmmaker Esteban Arango voor bedanken. Zo wil wetenschapper in spé Carly studeren aan het 'Aerospace Institute' en voor NASA werken. Hij heeft een idee voor een satelliet en de wetenschappelijke wereld zou wel gek zijn als ze dit idee niet direct voor vol aanzien en hem een beurs geven en voor de meest prestigieuze ruimtevaartorganisatie ter wereld laten werken. Mateo daarentegen wil vooral tekenen, blowen en naar New York. Het liefst met zijn nieuwe Amerikaanse vriendinnetje. Hij blijft zichzelf alleen steeds in de nesten werken.

Dat begon al in Colombia, waar Mateo een buitenspeelhuisje van een buurmeisje opblaast met een toevallig meegenomen rotje. De daaropvolgende explosie zou niet misstaan hebben in een Vietnamfilm. De problemen en de oplossingen zijn van het niveau dat normaal niet in een coming-of-agedrama zoals Blast Beat thuishoort. Ze zijn acuut en onontkoombaar. De zorgeloze Amerikaanse droom verandert zonder verdere aankondiging in een nijpende situatie waarin uitzetting onvermijdelijk lijkt. Tenzij een kant-en-klare oplossing zich als een gouden wikkel van Willie Wonka presenteert. Ook de haat-liefdeverhouding tussen de broers slaat om van wit naar zwart, van beste vrienden naar gezworen vijanden, zonder ooit het tussenstation van gezonde rivaliteit aan te doen.

Vooral door deze welhaast klunzige manier van verhaalopbouw en vertelling krijgt Blast Beat een behoorlijke bijsmaak van een B-film. De meer artistiek bedoelde elementen worden er raar en misplaatst van en de soms wat willekeurig aandoende tweetaligheid maakt de film nodeloos ingewikkeld. Als Wilmer Valderrama luttele jaren na That Seventies Show de rol van hardwerkende en bemiddelende vader aanneemt, blijft er voor deze vertelling van broederliefde maar weinig over om van te houden.

Blast Beat is te zien bij Amazon Prime Video, Pathé Thuis en andere video-on-demanddienst.