Recensie

Black Widow (2021)

Eindelijk krijgt Marvels superspion een degelijke achtergrond. Spectaculair en grappig, maar niet zonder gebreken.

door Frank Stol om 23:53 in RECENSIES
Black Widow poster
Regie: Cate Shortland | Scenario: Jac Schaeffer, Ned Benson, Eric Pearson, Stan Lee, Don Heck en Don Rico | Cast: Scarlett Johansson (Natasha Romanoff/Black Widow), Florence Pugh (Yelena Belova), David Harbour (Alexei Shostakov/Red Guardian), Rachel Weisz (Melina Vostokoff), Ray Winstone (Dreykov), e.a. | Speelduur: 133 minuten | Jaar: 2021

Wie de Marvel-encyclopedie doorbladert, zal vermoedelijk niet zo snel Natasha Romanoff/Black Widow aanwijzen als zijn of haar lievelingspersonage. De heldin is weliswaar zeer bedreven in allerlei vormen van vechtkunst en acrobatiek, maar ondanks dat steekt ze toch een beetje flets af bij haar superheldencollega's zoals Thor, Iron Man, Captain America, Ant-Man en de Hulk. Wellicht is dat niet helemaal terecht, want in voorgaande Marvel-films diende Black Widow zich altijd netjes in de bijrol te schikken waardoor ze dus bij voorbaat nooit de kans, aandacht of verdieping kreeg die ze eigenlijk verdiende. De 'male gaze' bewees haar bovendien ook geen dienst: het objectiveren van een vrouw maakt haar als personage alleen maar minder interessant. Niets ten nadele van Scarlett Johanssons voorkomen, maar we zien graag iets meer van Black Widow dan haar voluptueuze boezem in spandex.

Met Black Widow van regisseuse Cate Shortland krijgt de Russische heldin eindelijk een degelijk achtergrondverhaal, waarin we meer inzicht krijgen in haar gedachten en beweegredenen. Gezien de gebeurtenissen in slotstuk Avengers: Endgame is het logisch dat we daarvoor terug in de tijd moeten; om precies te zijn naar het moment waarop Natasha Romanoff nog maar net het Sokovia-akkoord heeft geschonden. Commandant Ross en zijn bewapende manschappen hebben de jacht op haar geopend, maar rond diezelfde tijd dient zich ook nog een heel andere schim uit Romanoffs verleden aan: Task Master. Wie of wat achter dit schedelmasker schuilgaat, is voor de oplettende kijker niet zo moeilijk om te raden, maar het aardige is wel dat deze schurk gelinkt is aan Romanoffs traumatische verleden en daarom net iets tragischer aanvoelt dan gebruikelijk is binnen het Marvel-universum.

Daar staat dan weer tegenover dat de door Ray Winstone gespeelde slechterik een eendimensionaal figuur is met nogal voorspelbare, megalomane motieven. Het lijkt bijna een grap om zo'n personage op te voeren. En misschien is die moddervette benadering ergens ook wel heel bewust, want Black Widow verwijst in een enkele scène nadrukkelijk naar Moonraker, dat met de dubieuze eer mag strijken van slechtste Bond-film aller tijden. Winstone speelt overigens Dreykov, de grondlegger van het mysterieuze Red Room-programma, waarbij jonge meisjes worden opgeleid (of beter gezegd: worden geprogramméérd) tot hersenloze moordmachines. Dreykov is uiteraard op zijn hoede, want er is een neutralisator van rood gas in omloop die 'zijn' meiden in één klap uit de droom kan helpen. De feministische roep om geestelijke bevrijding van mannen weerklinkt hier luider dan ooit tevoren, en dat is in dit geval een uitstekende keuze.

Uiteraard mag er ook gelachen worden bij Black Widow. Het is immers een Marvel-film. Met name actrice Florence Pugh is lekker op dreef als Yelena, de cynische 'zus' van Natasha, die zich nooit te beroerd voelt om de aanstellerige superheldenposes van haar metgezel te bekritiseren. Dat wordt natuurlijk de inzet voor een 'running gag', met hilarisch effect. Maar het is uiteindelijk David Harbour die de meeste lachers op zijn hand heeft. Harbour vertolkt de rol van Alexei, een krachtpatser op leeftijd die zijn vette pens zo nu en dan in een Red Guardian-outfit probeert te persen en daar ook nog verdomd trots op is. Wat zo goed werkt is dat Alexei eigenlijk geen donder om zijn 'familieleden' lijkt te geven, maar een gesprek met hen louter aanknoopt om wat meer te weten te komen over zijn gedroomde rivaal en tijdgenoot Captain America, die vermoedelijk nog nooit van hém gehoord heeft. Heel grappig.

Black Widow vormt de aftrap van 'Phase Four': de vierde fase waarin Marvel wederom een reeks nog te verschijnen superheldenfilms onderling met elkaar zal verbinden, om vervolgens naar een gezamenlijk eindpunt toe te werken. Dan is het natuurlijk logisch om weer klein te beginnen, en daarna stapsgewijs de spanning op te bouwen en het spektakel op te voeren. Daarmee is echter niet gezegd dat er verder helemaal niets enerverends te beleven valt. Spectaculair is bijvoorbeeld de sequentie waarin Alexei uit een zwaarbewaakte gevangenis moet worden bevrijd, terwijl een lawine van de berghellingen raast en vervolgens het complete cellencomplex vernietigt. Ook een roekeloze achtervolging met een pantserwagen door de straten van Boedapest behoort al vroeg in de film tot een van de (kleine) hoogtepunten.

Jammer genoeg stevent de film ook af op een einde zoals we dat al vaker hebben gezien in Marvel-films: een enorm gevaarte stort uit de lucht, personages vliegen al schietend achter elkaar aan, en het scherm wordt van onder tot boven gevuld met gigantische CGI-explosies. Ondertussen klinkt op de geluidsband ook nog eens een dreigend Russisch mannenkoor. Dit alles bij elkaar zou een misser zijn geweest, ware het niet dat Black Widow een scherpe focus blijft houden op zijn sterke hoofdrolspeelster. Scarlett Johansson zwaait met dit avontuur (voorgoed?) af als de Russische superspion, dus als filmische elegie werkt Black Widow eveneens best aardig. We zullen haar missen.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Marklar

Avatar

Net gezien en zwaar teleurgesteld. De film komt maar niet op dreef na een aardig begin. Het drama raakte me niet, de humor is duidelijk door een vrouw bedacht en meestal ook niet echt grappig zoals we dat normaal van Marvel kennen en het verhaal is vrij standaard met een matige schurk. En de actie is geen enkel moment memorabel. 1 vd of de slechtste Marvel films.

Red guardian mag wel eens terug komen maar dan liefst in een grappigere film zoals ant man ofzo

Chris23

Avatar

Voor de helft gezien en geeuwend uitgezet.
Stakeloze bloed/goreloze pg 13 actie, slaapverwekkende drama( die ook nog lachwekkend was door de fake rrrusian accents) en voornamelijk flauwe grappen.
Ik kreeg het zelfde gevoel dat ik krijg als ik naar dames voetbal kijk.(terwijl ik nog niet eens van heren voetbal hou).

milo007

Avatar

Wrm focussen vrouwen in Hollywood zo op mannen? Want de focus vd film is wel degelijk vrouwen die onafhankelijk willen zijn van jawel mannen. Ze (Hollywood vrouwen) willen constant tonen dat ze beter zijn of zoiets en daardoor komen de meeste schrijversvrouwen (niet alle) af met zwakke brol door zich zodanig op de boodschap te focussen in de plaats vd plot. Ook jammer dat de enige twee mannelijke personages absolute luls zijn. Ze stellen niets voor in het verhaal. Zo dwing je geen wederzijds respect af maar enkel een geul tss beide.

Mijn mening (indien die ooit iets waard was): zwakke film, on geïnspireerde regie (met alle respect maar zo'n nobody een film v 200mil laten regisseren toont echt dat je als Marvel regisseur niets van talent nodig hebt), dezelfde zever als altijd eig van Marvel. 4/10

Master Of Films

Avatar

Natasha Romanoff/Black Widow vind ik een geweldige karakter.
Scarlett Johansson is een goeie actrice en zij speelt Natasha uitstekend.
Ik ben ook een fan van Florence Pugh. Dus super tof dat zij Yelena speelt.
Alleen daarom vind ik echt zo jammer dat Black Widow niet goed is geslaagd. Het kon echt beter. Veel beter. De potentie zat er echt in. Maar ik moet beseffen dat Marvel Studios eigenlijk een woke koekjesfabriek is geworden, en niet een ambachtelijke banketbakker.

Ik vergeef de bad guys situatie. Ray Winstone hoort duidelijk in films zoals Sexy Beast thuis. Niet in die fanfilm van Indiana Jones en ook niet in BW.
Taskmaster is ook vergeetbaar. Maar gelukkig is dat niet Tony Masters. Alsof mensen nog steeds denken dat de MCU comic book accuraat is met Marvel Earth-616. Smiley face

Maar waarom krijgt Natasha zo laat haar eigen solo film. Ik weet Isaac Perlmutter voor een lange tijd de solo film van BW heeft tegengehouden. Maar dat deed hij ook met Black Panter.

Het momentum van BW was natuurlijk tijdens haar Avengers periode. Je weet wel. Toen ze nog leefde!!! Maar nee, virtue signalling is veel belangrijker om die paar woke idioten te pleasen met Captain Mary Sue. Nou het meisje van Danoontje Power is nog overtuigender dan Brie.

Marvel had al een grote superheldin in de vorm van een O.G. Avenger. Godsamme, in de BW film wordt continue tegen Nat verteld dat zij een Avenger is. Wat op zich geen goed teken is mbt je scripts. 1 keer vertellen meer dan genoeg, maar schijnbaar neemt Marvel haar eigen publiek toch als vergeetachtig aan.

Chris23 "Stakeloze bloed/goreloze pg 13 actie,"
Grootste minpunt in mijn optiek. Neem b.v. het mes gevecht met Yelena en een andere ex-widow. Alleen dat al verdiende het om een R-rating te krijgen. Men haalt duidelijk inspiratie uit Jason Bourne. Behalve dat Marvel geen kinderzieltjes wilt gaan kwetsen. Dus zelfs geen bloed aan het mes van Yelena, terwijl ze haar tegenstandester meerdere malen heeft geraakt.

Kortom, Marvel heeft kansen laten liggen. Maar dat zal Marvel een worst wezen. Kwaliteit maken is niet meer van belang. Het geld stroomt toch wel binnen.


Frank Stol "De 'male gaze' bewees haar bovendien ook geen dienst: het objectiveren van een vrouw maakt haar als personage alleen maar minder interessant."
Begin jij ook al mee te lullen met de woke crowd Smiley face

Waarom zou 'male gaze' geen dienst kunnen doen voor een spionne zoals Black Widow.
Een spionne zoals Mata Hari gebruikte juist haar lichaam als "wapen". Vrouwen kunnen de 'male gaze' als een zwakte gebruiken om hun voordelen uit te halen.

Oh enne gaan we het ook over 'female gaze' hebben.
Zoals een shirtloze Chris/Thor of die andere shirtloze Chris aka Starlord.

Zodra er bij Marvel wordt gepraat over 'male gaze', dan wordt er altijd eenzijdig bekeken.

centr1no

Avatar

Frank Stol "Niets ten nadele van Scarlett Johanssons voorkomen, maar we zien graag iets meer van Black Widow dan haar voluptueuze boezem in spandex."
Haar achterwerk zou ik inderdaad ook graag in Spandex zien.
Ze draagt echter nergens Spandex maar iets leerachtigs.
En wat is het verschil met deze Black Widow? Hoe is zij, of iedere andere vrouw in die film nu niet blootgesteld aan die 'male gaze'?
Dat hele gezever in dat interview dat hier ook 3 keer gepost is over dat objectificeren (objectiveren is iets anders) op basis van dat ene uit de context genomen zinnetje dat Stark in Iron Man 2 zegt is al erg genoeg, maar om dat hier dan nog eens vrolijk te gaan benadrukken alsof het waarheid is slaat werkelijk alles.
Dit gestoorde, hypocriete, Amerikaanse politiek correcte gedoe heeft niets in films te zoeken en zeker niet in recensies van Nederlandse filmrecensenten.

Die diepgang en inzicht in haar gedachten en beweegredenen is ook ver te zoeken want er wordt nergens verteld wat ze al die tijd gedaan heeft tussen de tijd waar de intro eindigt en wanneer ​ze in Iron Man 2 op duikt.
Deze film voegt daarom helemaal niets toe aan het hele verhaal zoals we het al kennen en dient alleen om misschien Yelena (Pugh) te introduceren en om een overdreven feministische film te maken zoals bij alle studio's ondertussen verplicht lijkt.

Ik vraag me werkelijk af wat het doel kan zijn om een film bewust zo te maken.
Het plot is op zichzelf niet heel erg verkeerd, sommige actiescenes zijn best goed gelukt. De regie van de onervaren Shortland valt niet tegen en Pugh speelde haar rol best goed en was af en toe daadwerkelijk verfrissend in de saaiere stukken van de film.
Maar voor het hele verhaal en dan nog met name de slechterik/eindbaas die totaal geen verdieping krijgt zijn zulke rare keuzes gemaakt dat het, zelfs voor een fantasiefilm van Marvel een onlogisch, ongeloofwaardig en bovenal nietszeggend tussendoortje is geworden met een boodschap waar niemand op zit te wachten.
Ik vraag me werkelijk af wat het doel kan zijn om een film bewust zo te maken.
Van de 4(?) mannen die een bijrol in deze film hebben is er één overduidelijk een simp, één is een goedbedoelende flapdrol waar je niets aan hebt en één is een megalomane vrouwenmanipulator.
Dit commentaar is bijna letterlijk afkomstig van één van de dames met wie ik de film gekeken heb.
Is deze film alleen geboren als nagedachte, om de woke-score nog wat op te vijzelen en nog even mee te laten liften op het succes van Endgame?

Jeroenevertp

Avatar

Ik vond er niks aan. Na een half uur uitgezet

kokosnoot

Avatar

Apart dat de reacties van de posters toch een stuk negatiever zijn dan Filmtotaal. Maar een mes gevecht en dan geen bloed aan het mes hmmm dat wordt wel erg ongeloofwaardig. Zonde.

tk1989

Avatar

Zwaar teleurgesteld door deze film. Alleen Thor TDW vond ik nog tergender, maar deze behoort voor mij toch wel tot de dieptepunten van het mcu en de bevestiging dat ik na Endgame toch echt wel klaar ben met deze superherofilms.

De actie heeft een vlakke choreografie en hangt vooral samen met het herkennen van iconische “moves” van Taskmaster. Bovendien wordt alles zo trillend gefilmd en zowel te snel als bij tijden te langzaam gemonteerd dat er nooit een goede flow in die scenes komt. Ook de setpieces lijken allemaal op herkauwde sets vanuit eerdere (geslaagdere) mcu-films.

Acteerwerk is groteendeels prima maar de russische accenten komen en gaan en als ze er zijn komen ze niet bepaald overtuigend over. Florence Pugh is wat mij betreft de ster van de film, terwijl Taskmaster dan weer de meest onuitgewerkte en ongebruikte villain blijkt te zijn die ik in tijden heb gezien.

Het lijkt erop alsof ze bij Marvel vooral een film hebben gemaakt om te laten zien dan een superheromovie over een vrouwelijk karakter net zo goed kan zijn als een over een mannelijk karakter. En daar hebben de makers 100% gelijk in, maar door daarop te focussen hebben ze echte een slechte kopie gemaakt van alle films waar het zich aan wil meten.

RogueWon

Avatar

Wat een droevige film zeg. In alle aspecten ondermaats. De gevechten stelden niks voor, zowel qua choreografie, que filmtechniek als verhaaltechnisch (als je niet goede gevechten kan schieten, kijk gewoon af bij Winter Soldier). Het verhaal rommelt aan alle kanten en het draaft maar door. De zogenaamde humor heb ik nog nooit zo cringe meegemaakt. De Taskmaster doet voor spek en bonen mee en alle coole dingen zijn in alle trailers al voorbij gekomen - er is niet eens een goede volle gevecht te zien, ze snijden constant en wisselen van scenes. De 'mastermind' heeft ook niks toe te voegen. Je voelde nauwelijks echte dreiging van alle villains, Taskmaster, hoofdvillain als de Widows afkomen. Waarom ze constant van accent wisselen is mij een raadsel. Hetzelfde geldt met de vergelijking met James Bond. Die hele gevangenis breakout scene was niet om aan te zien zo dom. Al het gelul en gejank eromheen hielp Johansson's personage niet. Vrijwel NIKS in deze film kon mij bekommeren. Wat een teleurstelling. Dit is voor mij officieel de slechtste MCU film, wat een afgang als afsluiting van Black Widow's verhaal....

Ang3l

Avatar

Wat een testosteron gedreven commentaar ;)

Master Of Films

Avatar

@Ang3l
Het zal wel aan mij liggen, maar ik begrijp niks van je recensie. Smiley face

Wesley33m

Avatar

Snap de kritieken niet zo. Oké, als je de film in zijn Marvel-tijdlijn bekijkt had het allemaal beter gekund. Dat geldt ook voor de badguy. Maar als actiefilm vond ik 'm toch wel lekker. Aan spektakel geen gebrek, en Scarlett blijft een genot om naar te kijken.

Ik heb me er prima mee vermaakt, maar het ligt er denk ik aan hoe je naar de film kijkt. Verhaaltechnisch geen hoogstandje, maar spectaculair was het wel degelijk!

Gigan72

Avatar

Deze film is alleen gemaakt om geld te verdienen en om de pro woke mensen blij te maken.

Maac

Avatar

Ang3l "Wat een testosteron gedreven commentaar"


Ang3l "Ik zou Johnny Depp best eens willen wippen."
Ang3l "En dan de hele tijd shirtless? Prima, bring it on! Wat een lekkere vent is dat zeg....
"
Ang3l "Dan hoop ik op de alternate universe versie... wil Hugh Jackman en Henry Cavill best zien zoenen ;)"
Ang3l "Als Hercules komt, dan hoop ik op die alternate timeline variant. Wil hem wel zien zoenen met Hugh Jackman >Smiley face"
Ang3l "Yes please. Prima acteur en godcrisis lekker."
Ang3l "Een vloekende Spiderman en Tom Holland past niet nee. Een naakte daarentegen.... ;)"

Master Of Films

Avatar

^
Ouch. Pijnlijk. Nog steeds geen (eigen) mening over Black Widow trouwens. Hoeven we ook niet te verwachten denk ik.

Ang3l

Avatar

@MOF ik kan de recensie pas geven als ik m ook gezien heb he. En dat was afgelopen weekend.

Ik vond t eigenlijk een van de leukere films van t MCU. Vooral de humor van de Yelena black widow. Hoop echt dat zij t stokje gaat overnemen. Gezien de aftercredits komt ze bij US Agent in t team..... Soort Dark Avengers?

De finale vond ik wel weer iets te veel CGI en uit de bocht gevlogen,. maar verder zeker een vermakelijke film.

Ang3l

Avatar

@Maac Ah, je hebt al mijn counter-posts gevonden? Da's mooi. Daar waren ze helemaal voor bedoeld. Fijn dat je er de moeite voor hebt genomen!

Niks pijnlijk aan dus.

Master Of Films

Avatar

Ang3l "ik kan de recensie pas geven als ik m ook gezien heb he. En dat was afgelopen weekend."
Ok duidelijk. Je was dus eerder bezig als een trol. Goed bezig.

Ang3l

Avatar

Nee, want mijn enige post hier was over de inhoud van de recensies, niet de inhoud van de film. En had ook geen enkel statement over de film, slechts over de toon van recensies. Behoorlijk verschil ;)

Maac

Avatar

Ah het waren counter-posts. Dus jij bent wel degelijk beter dan de rest en vrij van testerongedreven gedachtegoed?

Zolang jij het zelf maar gelooft kerel!

Robbepost

Avatar

Wat een slechte film zeg. Ik zal het even beargumenteren:

ALLES IS SLECHT

Master Of Films

Avatar

Ang3l "Nee, want mijn enige post hier was over de inhoud van de recensies, niet de inhoud van de film. En had ook geen enkel statement over de film, slechts over de toon van recensies."
Kortom je maakt een nare trolpost niets meer, niets minder. Dat had niet gehoeven. Je had de film niet eens gezien, dus waarom commentaar opleveren op de inhoud van andere recensies. De meeste hebben argumenten waarom men de film niet geweldig vindt. Waarvan ik centr1no nog extra laat belichten

centr1no "Van de 4(?) mannen die een bijrol in deze film hebben is er één overduidelijk een simp, één is een goedbedoelende flapdrol waar je niets aan hebt en één is een megalomane vrouwenmanipulator.
Dit commentaar is bijna letterlijk afkomstig van één van de dames met wie ik de film gekeken heb."
Weliswaar hebben vrouwen ook testosteron, maar het punt ligt uiteraard bij die nare mannen van Filmtotaal.

Dat je niet met inhoud van de recensies eens bent is 1 ding. Maar om dan zo lekker kort door de bocht komen met je "testosteron gedreven commentaar" + smiley zegt veel meer over jezelf dan de rest.

Scheerzeep

Avatar

Goede film! Erg van genoten.

Black Widow

acties