Recensie

Ghostbusters: Afterlife (2021)

Het nieuwe hoofdstuk in de Ghostbusters-reeks zit boordevol nostalgie, maar heeft een groot gebrek aan charme.

door Aram Isaac om 00:14 in RECENSIES
Ghostbusters: Afterlife poster
Regie: Jason Reitman | Scenario: Gil Kenan, Jason Reitman | Cast: Finn Wolfhard (Trevor), Mckenna Grace (Phoebe), Carrie Coon (Callie), Logan Kim (Podcast), Paul Rudd (Mr. Grooberson), Celeste O'Connor (Lucky), e.a. | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2021

Nadat de reboot uit 2016 het graf van de Ghostbusters-franchise gegraven leek te hebben, doet Jason Reitman een poging om het erfgoed van zijn vader nieuw leven in te blazen. In zijn interview met FilmTotaal zegt Reitman heel beleefd dat Paul Feigs versie wel degelijk belangrijk is geweest voor het Ghostbusters-universum. Die film leerde hem dat iedereen een Ghostbuster kan zijn, zolang het maar gaat over menselijke verbondenheid.

Deze les heeft Reitman zeker meegenomen. De regisseur bevindt zich op onbekend terrein, maar hij slaagt er toch in een thematische brug te slaan tussen dit actieavontuur en eerdere wapenfeiten zoals Juno en Tully. Want zoals vaker het geval is in zijn filmografie staat het familieleven centraal. Ghostbusters: Afterlife draait om Callie en kids, die uit huis worden gezet en noodgedwongen intrekken in de vervallen boerderij van Callies recent overleden vader. Hij was echter niet zomaar iemand, maar niemand minder dan Egon Spengler; één van de oorspronkelijke Ghostbusters.

Callie en Egon zijn van elkaar vervreemd geraakt door Egons obsessie met paranormale verschijningen. Ook na zijn overlijden probeert Callie zo veel mogelijk afstand te houden van alles waar haar vader zich mee bezighield. Trevor en Phoebe kunnen hun nieuwsgierigheid naar hun grootvader echter niet bedwingen en ontdekken wie Egon echt was. Met hun nieuw vergaarde kennis blazen ze de Ghostbusters nieuw leven in, al doen ze dat op hun eigen kinderlijke en avontuurlijke manier.

Het verhaal leent zich eenvoudig voor een nostalgietrip naar de klassieker uit 1984. Dat is dan ook hoe Ghostbusters: Afterlife het beste omschreven kan worden; een ode aan Ghostbusters. Dat betekent overigens niet dat hij niet reflecteert op de speelse belachelijkheid van het origineel. Zonder kritiek te leveren kaart de film luchtig de foute humor en onzinnigheden aan.

Dat is helaas ook het enige wat deze film te bieden heeft: verwijzingen en eerbetonen. Een sort Ready Player One, maar dan uitsluitend met Ghostbusters-referenties. Dat zorgt voor een aantal grappige en slimme momenten, maar na verloop van tijd wordt het nogal irritant. De film heeft geen eigen benen om op te staan. De personages zijn niet sterk of boeiend genoeg om de film te dragen. Er is te weinig variatie in hun persoonlijkheid: het zijn allemaal nieuwsgierige types die niet vies zijn van een groot avontuur. De bijrollen leveren slechts de komische tegenhang, maar er is niemand die het verhaal fatsoenlijk ondersteunt.

Vooral teleurstellend zijn de komische botsingen tussen de personages. Door het gebrek aan eigenzinnigheid zijn alle interacties vrijwel identiek. Ideologische verschillen of contrasterende drijfveren zijn er niet; iedereen werkt mee omdat ze Ghostbusters-fan zijn. Dat gebrek aan conflict maakt de film oninteressanter dan hij had kunnen en moeten zijn. Goedkope en oninteressante fanservice krijgt meer prioriteit dan een solide script.

Dit complete gebrek aan persoonlijkheid doet de film merkbaar geen goed. Met opzettelijk slecht bedoelde grappen wordt nog wel een poging tot zelfreflectie gedaan, maar de uitvoering laat veel te wensen over. De clou is meestal hoe slecht de grap is. Dat is in het begin wel geestig, maar na drie of vier keer wordt het irritant.

Toch is Ghostbusters: Afterlife zeker niet compleet mislukt. Het is duidelijk dat dit project Jason Reitman aan het hart ging. Zijn doel is de klassieker van zijn vader te eren en nog meer impact te geven. De focus ligt echter zo sterk op de verwijzingen dat al het andere verloren gaat. De thematiek van onvoorwaardelijke familieliefde raakt vertroebeld in de dikke laag nostalgie. Dat maakt dit derde deel uit de Ghostbusters-canon niets anders dan teleurstellend.

Bekijk ook ons interview met regisseur Jason Reitman.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Riinyosa81

Avatar

Gisteren gezien en ik kan mezelf he-le-maal niet terug vinden in de mening van de recensent. Voor mij was het een zeer geslaagde hommage aan de originele films maar Afterlife kan wel degelijk op eigen benen staan. Het heeft een heerlijke coming of age-vibe, de onderlinge chemistry van de cast is om te smullen en Mckenna Grace is fantastisch. Eerlijk is eerlijk; sommige personages zijn niet goed uitgewerkt (het 4e teamlid) maar dit is eindeijk weer eens een AAA titel die de verwachtingen waar weet te maken.

chrissie107

Avatar

Waardeloze maar ook rare recensie waar ik in ieder geval absoluut niet mee eens ben. Echt een nostalgie Ghostbusters deel 1 rit plus ook een heleboel waar de nieuwe generatie ook iets mee kan hebben. Komisch, warm en echt weer een goede blockbuster

007

Avatar

Ik heb hem gisteren gezien vond het een geweldige film echt veel beter als de vrouwen versie.

Ray1976

Avatar

Helemaal mee eens. Hype niet waardig niveau GB 2016

tol187

Avatar

Kan mij niet vinden in deze recensie, maar ja ieder zijn mening.

De reboot in 2016 vond ik ronduit slecht. Het was een totale afbreuk aan de franchise.

Afgelopen dinsdag 16.11.2021 deze film in de sneakpreview gezien. Hele mooie opbouw met veel nostalgie. Grappige momenten en zelfs twee lichte jumpscares. Vond deze film zeker op zich zelf staan qua verhaal maar het gaf wel een vorm van euforie om de originele cast terug te zien. Ook werden we nog getrakteerd op een extra scene tussen de aftiteling door. Kortom een film waar ik hoge verwachtingen van had en die deze zeker heft waargemaakt!

Risyenth86

Avatar

Wat een achterlijke recentie is dit zeg! De film was hardstikke sterk goed verhaal mooi in elkaar gezet nieuwe spoken gewoon top!????

Eriky

Avatar

Deze recensie snap ik ook niet. Heb de film met m’n zoon gezien (12) hij heeft de oude films niet gezien. Hij vond deze geweldig. En ik ook omdat ik de eerste films wel heb gezien. Volgens mij moeten tegenwoordig films een boodschap hebben. En gewoon een leuke film mag tegenwoordig niet meer. Ik heb mij prima vermaakt en ik raad iedereen aan om naar de bios te gaan om deze film te kijken.

TheVault

Avatar

Ik sluit me gedeeltelijk bij de reviewer aan. De film heeft idd geen 'eigen benen om op te staan' en puur op zichzelf gezien is het geen bijzondere film.
Maar goed: ik denk ook niet dat dit de bedoeling was. Deze film kan gewoon niet los gezien worden van het origineel uit 84. Het is gewoon een hommage aan die film. Als losse film idd 2.5 ster of zo. Als hommage film 4 sterren.
Zat er naderhand over na te denken, maar kan me geen film herinneren die op deze manier een hommage brengt aan het origineel. Er zijn afgelopen jaren genoeg van dit soort films gemaakt maar dat waren meer reboot achtige films.

Gigan72

Avatar

FT geeft WonderWoman84 4 sterren sinds die tijd kan een recensie op FT niet meer serieus nemen.

Filmhead

Avatar

Wat Eriky zegt! Net gezien. Sorry, ik geef deze recensie juist een paar sterren, niet mee eens. Klinkt meer alsof een onwetende Millennial een beetje het heeft overgeschreven. Geen probleem, noem t maar een generatiedingetje. Het was namelijk een good old blockbuster, super leuk. Had ik niet verwacht. Zeker heen gaan voor 35+ met kids a 10 jaar. Daarvoor is het gewoon gemaakt!

Civilian Supreme

Avatar

Dit lees ik nou nooit bij de FF reviews. Gebrek aan persoonlijkheid etc.

Chris23

Avatar

Kben `t wel eens met deze recensie.
Twas enkel en nie meer dan cringy memberberries.

kben `t ook eens met Jay en Mike ;

Chris23

Avatar

Hier ben ik t ook mee eens;

Caligari

Avatar

De revieuw is nog zeer lief voor deze saaie film !

Ghostbusters: Afterlife

acties