Katrina Babies [HBO Max]
Recensie

Katrina Babies [HBO Max] (2022)

Indringende documentaire over de impact van orkaan Katrina op de jonge zwarte gemeenschap van New Orleans.

in Recensies
Leestijd: 2 min 14 sec
Regie: Edward Buckles Jr. | Speelduur: 79 minuten | Jaar: 2022

In haar soort en kracht was Katrina de twee na hevigste orkaan die het continent van Noord-Amerika aandeed. De dijken en voorzorgsmaatregelen van de staten Louisiana en Mississippi waren geschikt voor stormen van de derde categorie. Katrina zat hier nog twee tandjes boven. Haar toorn was ongekend. Ruim achttienhonderd mensen kwamen om het leven en zevenhonderd zielen zijn tot op de dag van vandaag vermist. Zeker vijftien miljoen mensen hebben in meerdere of mindere mate de gevolgen van de orkaan ondervonden. De totale schade wordt geschat op ruim honderdzestig miljard dollar.

Na de orkaan was heel New Orleans - of wat er nog van over was - een enorme puinzooi, maar de stad ging ook gebukt onder plunderingen en vele vluchtelingen. Vooral op de jeugd had deze situatie een immense impact. Debuterend filmmaker Edward Buckles Jr. was dertien toen Katrina het leven van zijn familie, zijn vrienden en hemzelf compleet overhoopgooide. Voor de indringende documentaire Katrina Babies interviewde de filmmaker mensen die ten tijde van de allesvernietigende orkaan tussen de drie en negentien jaar oud waren. Deze portretten laten een uiteenlopend beeld zien.

Vooral tragisch aan de situatie was dat sociale en economische status bepaalde hoe je de ramp het hoofd kon bieden. Vlucht- en uitwijkmogelijkheden en de kans op schade aan je spullen waren afhankelijk van het milieu waaruit je afkomstig was. Naburige stadjes moesten zo veel mogelijk mensen opvangen, maar ook daar bleek weer dat de hoeveelheid geld in je portemonnee allesbepalend was. Het is dan ook de trieste conclusie dat de zwarte gemeenschap bij deze ramp het slechtst af was.

Wat Buckles met name laat zien, is dat deze zwarte gemeenschap een enorm gevoel van saamhorigheid wist op te brengen. Het leed werd gezamenlijk doorstaan en vele handen maakten licht werk. Hierdoor is zijn documentaire, ondanks de problematiek die wordt behandeld, niet pessimistisch van toon. Eigenlijk zeggen de beelden die worden doorsneden met de interviews al genoeg. Dat Buckles zo veel mensen aan het woord laat, geeft een wat gefragmenteerd beeld, terwijl juist de individuele verhalen zo'n enorme indruk maken.

Buckles had nog uren kunnen vullen met de persoonlijke verhalen van de inwoners van New Orleans, maar hij heeft genoeg aan een kleine tachtig minuten om zijn publiek te overtuigen, als dat met de chaos van modderstromen en inwoners die in het water dobberen nog nodig is. Hij maakt gretig gebruik van elk denkbaar filmmateriaal en prachtige animaties. Katrina Babies is vooral sterk wanneer de ongelijkheden en onderhuidse segregatie die de Amerikaanse maatschappij tot de dag van vandaag teisteren worden belicht. Het zelflerend vermogen van de mens blijkt nog steeds onderontwikkeld.

Katrina Babies is te zien bij HBO Max.