The Volcano: Rescue from Whakaari [Netflix]
Recensie

The Volcano: Rescue from Whakaari [Netflix] (2022)

Wanneer een kluit toeristen op een actieve vulkaan staat en de berg besluit een fatale boer te laten.

in Recensies
Leestijd: 2 min 24 sec
Regie: Rory Kennedy | Scenario: Mark Bailey, Dallas Brennan| Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2022

Nieuw-Zeeland heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de avontuurlijke reiziger. Jaarlijks trekken bosjes toeristen naar het land om zich te vergapen aan de majestueuze glorie van het landschap en met een backpack vol verhalen huiswaarts te keren. The Volcano: Rescue from Whakaari toont echter dat de honger naar avontuur soms duur wordt betaald. De natuur laat zich namelijk niet de les lezen. Ook niet toen een groep vakantiegangers in 2019 met een georganiseerde tour naar het vulkanische eiland voer, om voor de grap te zien hoe een eitje in kokend zwavelwater gaart.

Rory Kennedy zit weliswaar op de regisseursstoel, maar je merkt wel dat er een hele bubs andere professionals in het soepje heeft geroerd. Naast oudgedienden Brian Grazer en Ron Howard doet bijvoorbeeld ook Leonardo DiCaprio als producent een duit in het zakje. De volle anderhalf uur kijkt daarom als een film en schakelt naadloos van de huiveringwekkende rampplek naar roerende verslagen van ooggetuigen. Het is natuurlijk niet te zeggen dat Kennedy de kar in haar uppie niet had kunnen trekken, maar de back-up van doorgewinterde producenten zorgt er toch voor dat het niveau een treetje hoger ligt.

Het ongemakkelijke aan documentaires is vaak dat ze over een waargebeurde aangelegenheid gaan. In feite kijk je voor je eigen vermaak naar andermans leed, alleen gaat hun lijden verder wanneer de televisie wordt uitgezet. En natuurlijk, The Volcano: Rescue from Whakaari vraagt ook om sympathie voor de slachtoffers, maar volgt daarbij wel netjes alle documentaireregels om de kijker te amuseren. Het resultaat is een heldere verzameling van informatie en gesprekken met overlevenden en nabestaanden, op de juiste momenten begeleid door dramatische muziek en zelfs gevonden telefoonbeelden ten tijde van de uitbarsting.

Wat ook opvalt is dat we te maken hebben met Nieuw-Zeelanders. Of niet met Amerikanen, moeten we eigenlijk zeggen. Het is heerlijk verfrissend om voor de verandering eens oprechte emoties te zien in plaats van geforceerd geperste tranen en een geacteerd verzoek of de camera even uit kan. De innemende Kiwi's vertellen meer dan openhartig over de tragedie op White Island en deze echtheid doet de documentaire zeker geen schade. Met The Volcano: Rescue from Whakaari wacht je een eerlijke docu. Niks geen acteerwerk, en godzijdank geen Amerikaanse show.

De natuur is onverbiddelijk en vaak onderschatten wij haar kracht. Sowieso gelooft de mens graag boven de wet te staan, maar zoals Whakaari bewijst heb je aan natuurwetten dan een heel slechte. Dus wie na het kijken van The Volcano: Rescue from Whakaari alsnog in een bootje stapt richting een sissende stapel rotsen hoeft van ons geen emmertje water te verwachten als de boel ontploft. Want wanneer we ons groter wanen dan het nietige stipje dat we eigenlijk zijn, kom je bovenop een borrelende vulkaan geheid voor een onaangename verrassing te staan.

The Volcano: Rescue from Whakaari is te zien bij Netflix.