Recensie

What's Love Got to Do with It? (2022)

Romkom-fans die met clichés kunnen leven hebben weinig te klagen met deze feelgoodfilm.

door Didier Becu om 00:45 in RECENSIES
Regie: Shekhar Kapur | Scenario: Jemima Khan| Cast: Emma Thompson (Cath), Lily James (Zoe), Oliver Chris (James), Shazad Latif (Kazim), Nosheen Phoenix (Pucci), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2022

De ietwat ongelukkig gekozen titel What's Love Got to Do with It? heeft niets te maken met de gelijknamige biopic van Tina Turner uit 1993. Wel is het de nieuwe romkom van Shekhar Kapur, de man achter het voor zeven Oscars genomineerde Elizabeth en het iets minder goed onthaalde The Four Feathers.

Wie een broertje dood heeft aan oubollige feelgoodfilms die geen millimeter buiten het boekje gaan skipt deze titel meteen maar beter. Alles draait in deze komedie om gearrangeerde huwelijken, of geassisteerde huwelijken zoals de Pakistaanse familie het in deze film zo mooi verwoordt.

Kazim is een modelzoon die alles doet wat zijn ouders hem bevelen. Ook al durft hij stiekem wel eens een sigaretje in zijn boomhut te roken, hij gedraagt zich voor de rest als een voorbeeldige moslim. Zijn hele leven is perfect voor hem uitgestippeld, en dus ook een huwelijk met een vrouw die hij nog nooit eerder in zijn leven zag.

Kazim vindt dat allemaal niet zo erg tot zijn buurmeisje Zoé, die een gevierde documentairemaakster is, hem kan overhalen om een documentaire te maken over gearrangeerde huwelijken waarin hij het voorbeeld is.

Samen met haar moeder, vertolkt door een vrij irritante Emma Thompson, reist Zoé naar het Pakistaanse Lahore waar de ceremonie plaats zal vinden. En geloof het of niet, de ware liefde van Kazim blijkt zijn buurmeisje te zijn. Het enige wat hem nog te doen staat is zijn ouders proberen te overtuigen van zijn keuze.

Wie van dit soort films houdt zal zeker in zijn nopjes zijn met What's Love Got to Do with It? want zowat alle clichés van het genre passeren de revue, ook al worden ze vrij origineel toegepast. Het enige wat de film nekt zijn de dwaze personages die eerder in een stripverhaal thuishoren.

De zwakke schakel is Lily James wier naam regelmatig gedropt wordt als één van de actrices om te volgen, maar toch niet in staat blijkt een hele film te dragen. Nu nog niet tenminste, en zeker niet in What's Love Got to Do with It?

Niet dat we nu absoluut de azijnpisser moeten uithangen, want wie plezier had met Love Actually of Pretty Woman zal What's Love Got to Do with It? zeker weten te waarderen. Het doet sowieso deugd om te zien dat een romkom anno 2023 niet per se een synoniem hoeft te zijn voor Netflix-rommel.

What's Love Got to Do with It?

acties