Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem
Recensie

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (2023)

De vechtende schildpadden krijgen een nieuw begin, en het is een goede start.

in Recensies
Leestijd: 3 min 49 sec
Regie: Jeff Rowe, Kyler Spears | Scenario: Seth Rogen, Evan Goldberg, e.a. | Cast (stemmen): Nicolas Cantu (Leonardo), Micah Abbey (Donatello), Shamon Brown Jr. (Michelangelo) Brady Noon (Raphael), Ayo Edebiri (April O'Neil), Jackie Chan (Splinter), Rose Byrne (Leatherhead), Seth Rogen (Bebop), Maya Rudolph (Cyntia Utrom), John Cena (Rocksteady), Paul Rudd (Mondo Gecko), Ice Cube (Superfly), Post Malone (Ray Fillet), Giancarlo Esposito (Baxter Stockman), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2023

Het woord 'reboot' is nergens gevallen tijdens de promotie van Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem. Dat is te begrijpen, want mensen worden een beetje moe van ongeïnspireerd Hollywood dat oudere film- en televisietitels van de plank haalt om ze nieuw leven in te blazen. Maar dat is toch wat Mutant Mayhem blijkt te zijn: de oorsprong van 'ooze' en alle gemuteerde dieren die het groene goedje heeft gecreëerd. Gelukkig is het allemaal goed uitgevoerd met een goed opgebouwd plot en veel humor.

Vier schildpadtieners worden door hun 'vader' Splinter gedwongen om in het riool te leven, want ervaring heeft geleerd dat mensen ze zullen aanvallen als ze zich onder hen zouden begeven. Maar de groene pubers willen niets liever dan gewoon deel uitmaken van de maatschappij. Ze komen op het idee om een mysterieuze crimineel, die de laatste tijd actief is in New York, op te sporen en te verslaan, en op die manier gezien te worden als helden. Klinkt simpel, maar dat blijkt het niet te zijn.

De animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-Verse heeft filmmakers geleerd dat het publiek klaar is voor afwijkingen in het bronmateriaal waar het bekend mee is. Iets mag opnieuw beginnen, het mag zich zelfs in een alternatief universum afspelen. Dus alle ruimte om bij Leonardo, Donatello, Michaelangelo en Raphael op de resetknop te drukken en baan vrij te maken voor een reeks films en series.

Deze vier helden waren voor het eerst te zien in een strip, bedoeld als parodie op superhelden. Dus laat het scenarioschrijven over aan onder andere een stripliefhebber als Seth Rogen, stop er wat popcultuurhumor in á la Deadpool en het zal per definitie alvast een gegarandeerde voldoende krijgen. En die zit er dik in, er komt onder andere de He-Manversie van het 4 Non Blondes-liedje voorbij.

Ook de animatie is niet de gebruikelijke soepele stijl van bijvoorbeeld Pixar of Disney, maar die van Into the Spider-Verse en de recentste Puss in Boots-film. Hierdoor verhoogt het 't stripgehalte, en er wordt in een scène in een bowlingcentrum ook mooi gebruik gemaakt van een blacklight-effect. Af en toe is het tijdens gevechtsscènes wat lastiger te volgen omdat er visueel veel gebeurt, maar de dialogen (voornamelijk grapjes) ook in hoog tempo doorgaan.

Met Seth Rogen als coscenarist lenen natuurlijk veel sterren hun stemgeluid, waaronder zijn persoonlijke maatjes Rose Byrne en Paul Rudd (die voor de grap op de aftiteling staat vermeld onder "introducing"). Jackie Chan is een leuke keuze voor Splinter. Ook zijn uiterlijk is aangepast: de reuzenrat is niet meer de wijze martial arts-mentor maar een stoffige vader die chronisch overbezorgd is om zijn jongens. Maar zodra die in gevaar zijn, gaat hij los als, tja, Jackie Chan.

Het plot volgt strak de standaard vertelstructuur en de lengte is perfect. Het is geen baanbrekend verhaal, maar de mix van hoe het plot wordt ingevuld en de humor geven het genoeg originaliteit. Dat beetje extra komt uit het thema dat nergens te sentimenteel wordt: verricht goede daden niet voor de prijs die je er mee hoopt te winnen, maar doe ze gewoon omdat het hoort.

De Turtles zelf, die helaas nooit volledig bij naam worden genoemd - het blijft bij afkortingen - zijn echt jonge tieners, net als zij die hen van hun stemmen voorzien. Het speelt zich af in onze tijd, dus ze hebben mobieltjes waar ze TikTok-achtige video's mee maken. Ze hebben in theorie nog steeds hun obsessie met pizza, hoewel, wanneer Splinter ze er een paar voorschotelt nemen ze er geen hap van. De slechteriken die bekend zijn uit de oude tekenfilms Bebop en Rocksteady zijn ook van de partij. De grootste antagonist doet voorlopig nog even niet mee.

Er is al sprake van een vervolg in de vorm van een tv-serie, omdat het succes dat de film momenteel in de VS boekt al was voorzien. Het einde van de film zet daar een status quo voor neer, die sterk afwijkt van hoe we de Teenage Mutant Ninja Turtles gewend zijn. Maar wel op een manier die potentie heeft. In Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem is het alvast een hecht en komisch groepje, waar jong en oud prima mee uit de voeten kan.