Crypto Boy [Netflix]
Recensie

Crypto Boy [Netflix] (2023)

Je hoeft geen kaas gegeten te hebben van cryptovaluta om mee te kunnen gaan in dit Egyptisch-Nederlandse familiedrama.

in Recensies
Leestijd: 2 min 51 sec
Regie: Shady El-Hamus | Scenario: Shady El-Hamus en Jeroen Scholten van Aschat| Cast: Shahine El-Hamus (Amir), Minne Koole (Roy), Sabri Saad El-Hamus (Omar), Raymond Thiry (Ger), Jonas Smulders (Danny), Leny Breederveld (Ans), Loes Schnepper (Bertha), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2023

Snel geld verdienen bestaat niet, al zou je er vurig op hopen met het huidige economische klimaat. Door de hoge inflatie verdampt je spaargeld, want van de rente moet je het ook niet hebben. Beleggen rendeert eigenlijk alleen als je er ontzettend veel geduld voor kunt opbrengen. Het ei van Columbus leek lange tijd beleggen in cryptovaluta. Als je al in staat bent iets van de materie te snappen. Maar is dit niet gewoon de nieuwste bubbel die uiteen dreigt te spatten?

Omdat er maar weinigen zijn die de hele handel - en eigenlijk speculatie - in crytomunten snappen, neemt regisseur Shady El-Hamus zich in Crypto Boy niet de moeite om het uit te leggen. Een verstandige keuze, want het verhaal over de Egyptische zoon van een restauranthouder in de Amsterdamse Dapperbuurt tracht niet een spoedcursus crypto te serveren. Maar of het de oplossing is voor financiële problemen?

El-Hamus' derde lange speelfilm stelt de relatie tussen vader en zoon centraal. Als het Mexicaanse restaurant van Amirs vader een huurverdubbeling tegemoet mag zien is de twintiger niet van plan om tot in lengte van dagen burrito's te gaan rondbrengen. Tijdens een van zijn bezorgklussen belandt Amir in een commerciële presentatie voor potentiële crypto-durfals. Amir weet zich in de start-up van de charismatische Roy te kletsen en een nieuwe carrière lijkt geboren.

Crypto Boy is een familieproject, want naast El-Hamus broer Shahine, die de hoofdrol van Amir invult, is ook hun vader Sabri Saad van de partij. Dit gegeven onderstreept maar weer eens dat er uitstekende Egyptisch-Nederlandse talenten is ons land rondlopen. De familie El-Hamus legt sterk de nadruk op wat de omstandigheden - en het mogelijke uitkopen door gewiekste woningbeleggers - met de onderlinge relaties doen.

Het CDA zou jaloers zijn op de ongekende drang naar gemeenschapszin die Crypto Boy tentoonspreidt. Het burritorestaurant met de toepasselijke naam Burrito in Amsterdam Oost kan rekenen op een hechte band tussen collega's. Daarnaast zijn er vaste stamgasten die klaarblijkelijk elke dag wel zin hebben in een Mexicaanse hap. Het is alleen jammer dat El-Hamus weinig haalt uit grote acteurs als Raymond Thiry, Leny Breederveld en Loes Schnepper. Als bijrolacteurs behoren ze meer tot het meubilair dan dat ze daadwerkelijk een fundamentele bijdrage mogen leveren.

Amir komt terecht in de wereld van het snelle geld, decadente feestjes en andere oppervlakkige onzinnigheden als privéjets. Zijn brutale straatjongensmentaliteit heeft ervoor gezorgd dat hij een grote influencer aan Roys bedrijf heeft weten te binden. Anders dan in veel soortgelijke verhalen verliest Amir zijn familie nooit uit het oog. Vervreemding ligt op de loer, maar El-Hamus blijft zich voortdurend focussen op de familiebanden. Hoofdrolspelers El-Hamus en Minne Koole tonen bravoure en dagen elkaar in hun wisselwerking lekker uit.

Plotmatig is Crypto Boy vrij doorzichtig, maar soms is het best prettig om het onderbuikgevoel gelijk te kunnen geven. Na dik anderhalf uur vinden El-Hamus en coscenarist Jeroen Scholten van Aschat het wel mooi geweest en geven ze er op gemakzuchtige wijze de brui aan. Losse eindjes worden haastig aan elkaar geknoopt. De overwegend sympathieke film met het hart op de goede plek wordt zo op weinig bevredigende wijze afgeraffeld.

Crypto Boy is te zien bij Netflix .