Recensie

Dashing Through the Snow [Disney+] (2023)

Matige kinderfilm over een gescheiden vader die niet gelooft in de Kerstman, tot deze recht voor zijn neus staat.

Arjan Welles
20 november 2023 16:00 in RECENSIES
Leestijd: 2 min 24 sec
Regie: Tim Story | Scenario: Scott Rosenberg | Cast: Ludacris (Eddie), Lil Rel Howery (Nick), Madison Skye Validum (Charlotte), Teyonah Parris (Allison), Oscar Nuñez (Conrad Harf), e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2023

De magie gaat definitief van de kindertijd af zodra je de waarheid krijgt te horen over Sinterklaas. In veel andere landen doet zich hetzelfde fenomeen voor met hun equivalent, de Kerstman. Eddies kindertijd werd voorgoed verpest toen zijn ruziënde ouders het ook nog eens aan de stok kregen met Santa. Het leidde tot gênante taferelen en Eddie heeft als volwassen man dan ook een bloedhekel aan de feestdagen

Eddie is een sociaal werker, werkt voor de politie en heeft het hart op de goede plek zitten. Relationeel gaat het minder. Met zijn vrouw Allison ligt hij in scheiding en zit hij in relatietherapie. De zorg voor dochter Charlotte wordt door haar twee ouders gedeeld. Als hij op een avond waarop hij op Charlotte moet passen een kijkje bij de buren gaat nemen, komt hij oog in oog te staan met een man. Die hij aanziet voor een inbreker, maar die zich voorstelt als Nicholas Sinter-Clause, kortweg Nick.

De Kerstman dus. Aangezien Eddie denkt dat de man ernstig in de war is, besluit hij hem samen met Charlotte naar een opvangplek te brengen. Verderop in de Amerikaanse stad Atlanta is congreslid Conrad Harf bezig om zieltjes te werven en vooral om geld binnen te harken voor zijn campagne. Zijn tablet met adressen is verwisseld met de tablet van Nick. Harf schakelt zijn sullige onderknuppels in om de tablet terug te krijgen.

Het is wel vrij vlot duidelijk dat Nick de echte Kerstman is. Charlotte is er met haar jeugdige onschuld en goedgelovigheid al meteen van overtuigd. Dat Eddie er zo lang over doet, ondanks het opstapelend bewijs heeft maar een functie: hem van de ene in de andere bizarre situatie doen belanden. Het is een gammel vehikel om de kijker te boeien en het geeft een fragmentarische indruk waar bij er van scène naar scène wordt gehobbeld in een nachtelijke, stedelijke roadtrip.

De door komiek Lil Rey Howery vertolkte Nick is een wonderlijk figuur die de sterkste verhalen uit zijn mouw schudt, maar als snel op de zenuwen gaat werken. Rapper Ludacris kruipt in de huid van hoofdfiguur Eddie en gooit er nog een zelfspottende 'it's ludacrous!' uit. Het is helaas dit soort humor waar Dashing Through the Snow het van moet hebben, en dat was nog een van de betere grappen.

Tim Story's kerstavontuur is formulewerk met veel vaart, maar ontbeert het warme kleffe kersthart waar het genre nou eenmaal lekker op gaat. Er is echter bitter weinig liefde verwerkt in het verhaal en afgezaagde moraal. Voor hele kleine kijkers is er misschien nog wel wat te beleven, zolang Charlotte met haar voortdurend verbaasde ogen het gezichtspunt vormt.

Dashing Through the Snow is te zien bij Disney+.

Dashing Through the Snow

acties