The Family Plan [Apple TV+]
Recensie

The Family Plan [Apple TV+] (2023)

Marky Mark blijkt geen brave huisvader maar een huurmoordenaar in deze onderhoudende actiekomedie.

in Recensies
Leestijd: 2 min 35 sec
Regie: Simon Cellan Jones | Scenario: David Coggeshall| Cast: Mark Wahlberg (Dan), Michelle Monaghan (Jessica), Zoe Margaret Colletti (Nina), Van Crosby (Kyle), Maggie Q (Gwen), Saïd Taghmaoui (Augie), Ciarán Hinds (McCaffrey), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2023

Mark Wahlberg heeft de reputatie aan zijn doorgetrainde door Calvin Klein verhulde kont hangen dat hij een niet bijster goed acteur is. In karakterrollen zul je hem zelden aantreffen, maar toch is het een bijzondere prestatie dat de voormalig rapper en ondergoedmodel nog steeds aan de bak is. Het hangt er vooral vanaf of de inmiddels tweeënvijftigjarige Marky Mark de juiste rollen krijgt toegespeeld, waarbij het scenario hem past.

De actiekomedie The Family Plan ontstijgt nergens de middelmaat maar is een perfect vehikel voor de beperkte talenten van Wahlberg. De acteur moest de teksten van hoofdpersonage Dan Morgan uit zijn hoofd leren, een familieman die tot grote frustratie van zijn vrouw Jessica een behoorlijk ingedut bestaan als autoverkoper leidt. Er is echter een reden dat Dan in de luwte blijft, nooit eens iets leuks met zijn drie kinderen wil doen en het liefst zit te vegeteren op de bank.

Dan is namelijk een afgezwaaid huurmoordenaar voor de regering en het is hem in achttien jaar huwelijk tamelijk goed gelukt zijn cv voor zijn gezin verborgen te houden. Hij verbiedt zijn zoon Kyle om nog langer gewelddadige videogames te spelen, maar de jongen maakt zonder Dans weten online furore als Kyllboi. Dochter Nina komt al maanden niet meer op de krantenredactie waar ze stage loopt. Als zijn tegenstanders Dan hebben opgespoord zit er weinig anders op dan het gezin mee te nemen in een vluchtpoging.

Regisseur Simon Cellan Jones weet met zijn speelfilmdebuut ruim een uur te teren op de onwetendheid van Dans gezin onder het mom van een spannende vakantietrip naar Las Vegas. Dit leidt tot absurde taferelen, zoals een ruwe auto-achtervolging, terwijl het voltallige gezin ligt te maffen op de passagiersstoel en achterbank. Of een open dag op een universiteit waar Dan uit het zicht van zijn familie een aanvaller een kopje kleiner maakt in het scheikundelokaal.

Het is al die tijd wachten tot het goede moment zich aandient waarop Dan in alle rust zijn voormalige carrière uit de doeken kan doen. Het laat zich eenvoudig raden dat de perfecte gelegenheid zich natuurlijk nooit voordoet en dat er een boel actie tegenaan moet worden gegooid om de zaken helder te krijgen. Dit is echter ook het moment waarop de toon omslaat en de kluchtige toestanden, bedoeld om Dans ware identiteit verborgen te houden, naar de achtergrond verdwijnen.

Qua plot is The Family Plan schematisch en daardoor doorzichtig opgetuigd. Aanhoudende onwetendheid leidt tot conflict, leidt tot misverstanden en leidt tot het inzicht waar het in het leven daadwerkelijk om draait. Details, hoe klein ook, worden opzichtig genoemd of in beeld gebracht om vervolgens op het juiste moment van stal te worden gehaald. Deze gezinskomedie bevat wat aardige momenten, zoals een vechtpartij in een supermarkt met een baby op Dans borst, maar zorgt door de lange aanloop tevens voor ongeduld en irritatie.

The Family Plan is te zien bij Apple TV+.