The Unbreakable Tatiana Suarez [HBO Max]
Recensie

The Unbreakable Tatiana Suarez [HBO Max] (2024)

Aangrijpend, inspirerend verhaal over MMA-vechter Tatiana Suarez had nog zoveel meer kunnen zijn.

in Recensies
Leestijd: 3 min 20 sec
Regie: Cassius Corrigan | Cast: Tatiana Suarez (zichzelf), Andrew Galpin (zichzelf), Ariel Helwani (zichzelf), Dana White (zichzelf), e.a. | Speelduur: 79 minuten | Jaar: 2024

In de wereld van mixed martial arts zijn er weinig verhalen zo inspirerend als het verhaal van Tatiana Suarez. The Unbreakable Tatiana Suarez vertelt haar bijzondere verhaal van jong worsteltalent tot haar successen in de UFC, terwijl ze tegenslag na tegenslag overwint. Helaas wordt dit op zo'n gehaaste manier in beeld gebracht, dat de boodschap niet helemaal overkomt.

Al vanaf jonge leeftijd toont de Amerikaanse, met een Mexicaanse achtergrond, veel interesse in het worstelen. Ze blijkt veel talent te hebben, en het worstelen wordt meer dan een hobby. Met een ongekende toewijding voor iemand van haar leeftijd maakt ze enorm veel trainingsuren. Het is echter ook een uitlaatklep, die haar helpt om te gaan met alle tegenslagen. Suarez heeft een moeilijke jeugd, waarin onder andere haar vader plotseling zijn gezin achter laat. Dit alles zorgt voor een ongelooflijke drijfveer om succesvol te worden in het worstelen.

Maar de weg naar succes kent vele hobbels. In 2012, tijdens een training voor de Olympische Zomerspelen in London, raakt ze zwaar geblesseerd aan haar nek. Een blessure waardoor één verkeerde beweging ervoor kan zorgen dat ze verlamd raakt. Artsen adviseren haar om te stoppen met worstelen. Dit is een grote klap voor de jonge Suarez, die, na successen op wereldkampioenschappen, nu de Olympische titel als ultiem doel had.

Een MRI en een CAT scan laten helaas niet alleen een verschoven nekwervel zien, maar tonen ook een gezwel op haar schildklier. Het blijkt kanker te zijn. Dit deel van The Unbreakable Tatiana Suarez is bijzonder aangrijpend en toont haar onverzettelijke geest en vastberadenheid om niet alleen de ziekte te bestrijden, maar ook om, na een succesvolle behandeling, terug te keren naar haar geliefde sport.

The Unbreakable Tatiana Suarez schakelt vervolgens over naar de belangrijkste keuze in Suarez' carrière: haar overstap naar mixed martial arts. Het blijkt dat ze in deze gevechten haar nek minder vaak zwaar hoeft te belasten. Door haar talent en wil om te leren maakt ze een natuurlijke overgang door en maakt ze al snel naam in de strogewicht divisie van de UFC.

Het tempo van The Unbreakable Tatiana Suarez ligt, net als bij veel MMA gevechten, behoorlijk hoog. Niet alleen wordt het verhaal haastig verteld, ook de wisselwerking tussen beelden van de geïnterviewde Suarez en fragmenten van haar jeugd of van gevechten volgen elkaar in rap tempo op. Wanneer je niet bekent met haar bent of zelf niet vergelijkbare situaties hebt meegemaakt, gaat The Unbreakable Tatiana Suarez niet genoeg de diepte in om echt een klik te voelen met Suarez. Het zorgt ervoor dat ook absolute hoogtepunten wat oppervlakkig voelen.

Iets anders dat negatief opvalt is dat er voor een groot deel een zeurderig, gevoelig muziekje op de achtergrond afgespeeld wordt. Muziek kan aanzetten tot emotie en verbinding, mits het op de juiste manier gebruikt wordt. Dan voegt het iets toe, en leidt het niet af. De manier waarop regisseur Cassius Corrigan het toepast, geeft het gevoel dat je naar een lange reclame zit te kijken.

Het meest inspirerende aspect van het verhaal van Suarez, en een belangrijk aandachtspunt van de documentaire, is haar vermogen om tegenslagen te overwinnen. Of het nu gaat om de strijd tegen kanker of het opnemen tegen formidabele tegenstanders in de achthoek, haar veerkracht en onbreekbare geest hebben haar tot een voorbeeld gemaakt voor zowel atleten als niet-atleten. Dat is fantastisch om te zien, en haar verhaal op zich werkt ook inspirerend en hoopgevend.

Maar door de haastige manier waarop het gebracht wordt, voelt het als een eerste hoofdstuk. Suarez is nog altijd actief, waardoor het verhaal niet af is. Aan de andere kant wekt het een nieuwsgierigheid op om meer over haar te weten te komen. Een tweedelige documentaire na haar carrière, waarbij ruim stilgestaan wordt bij bepalende momenten hadden het verhaal, en Suarez, nog meer recht aangedaan.

The Unbreakable Tatiana Suarez is te zien bij HBO Max.