'A Pinch of Portugal': zo zoet dat het glazuur van je tanden springt
Recensie

'A Pinch of Portugal': zo zoet dat het glazuur van je tanden springt (2023)

Zelfs voor Hallmark is dit wel erg ongeïnspireerde meuk.

in Recensies
Leestijd: 2 min 19 sec
Regie: Clare Niederpruem | Scenario: Nicole Baxter | Cast: Heather Hemmens (Anna), Luke Mitchell (Russ), Amy Louise Pemberton (Hope), Duarte Gomes (Lucas), Johnna Dias-Watson (Brooklyn), e.a. | Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2023

Afgaand op romantische komedies zouden er meer vrouwelijke dan mannelijke chefkoks moeten zijn. Waarom heeft dit genre toch met dit beroep? De enige film die voedsel eten op een erotische manier in beeld bracht was 9½ Weeks en dat was niet bepaald een romkom. A Pinch of Portugal neemt dit uitgekauwde uitgangspunt en plaatst het op een zonnige en pittoreske plek, wat een aardige hint is naar het algehele niveau van de film.

Anna is de keukenassistent van een televisiekok met een kort lontje. Ze heeft eigen ideeën, maar die houdt ze voor zichzelf omdat haar voorganger werd ontslagen om het geven van een suggestie. Het programma mag een aflevering opnemen in Portugal, maar eenmaal daar moet Anna alles presenteren omdat de chef over zijn contract aan het onderhandelen is. Gelukkig is daar de zwoele Lucas om haar gezelschap te houden, maar is dat wel de juiste man voor haar?

Nee, natuurlijk niet. De juiste man is haar Australische cameraman die in het verleden haar uitnodiging voor een date afsloeg maar sindsdien tot inkeer is gekomen. Daardoor is Anna blind voor zijn onsubtiele avances. En dan heeft hij nog wel zo'n leuk hipsterbaardje en zijn blonde lokken in een hip knotje. Al vanaf het begin ligt het er te dik bovenop hoe deze film zal aflopen om er een amusante kijkervaring van te maken.

De cast bestaat geheel uit onbekende C-acteurs, waarvan niemand voorbij middelmatig tv-acteren komt. Erger nog: hoofdrolspeelster Heather Hemmens zit daar een snufje onder. Dat wordt vooral duidelijk wanneer haar personage een eerste poging tot presenteren doet. Deze scène is zo achterlijk slecht uitgevoerd dat het gewoon bizar wordt.

Hemmens mikt er vooral op sprankelend te zijn. Het scenario maakt van haar personage iemand waar iedereen voor smelt, dus vindt de crew haar veel leuker dan de baas en moet de kijker vallen voor haar puike ingevingen en zelfinzicht. Toch spat de chemie niet bepaald af van het toekomstige stelletje.

In ieder geval wordt Portugal af en toe prachtig in beeld gebracht en oogt wat er zoal op het dinerbord belandt oprecht als culinaire meesterwerkjes. Sommige afdelingen hebben zowaar hun best gedaan en dat mag best worden benoemd. Alleen tilt dat een film met een voorspelbaar en nutteloos verhaal niet naar een hoger niveau.

A Pinch of Portugal is hoogstens leuk voor een vriendinnenavondje met wat wijn en een film die bewust is uitgekozen om te ridiculiseren. Hallmark maakt dit soort televisiefilms puur om er wat reclameblokken tussen te plaatsen, maar streamingdiensten hebben die niet. Een voordeel: de film is daardoor een stuk sneller voorbij.

A Pinch of Portugal is te zien bij Videoland.