'The Imaginary': kinderlijke verbeelding zorgt voor een bom aan creativiteit
Recensie

'The Imaginary': kinderlijke verbeelding zorgt voor een bom aan creativiteit (2023)

Deze prachtig geanimeerde film met een magisch verhaal is af en toe net iets te ambitieus.

in Recensies
Leestijd: 1 min 57 sec
Regie: Yoshiyuki Momose| Scenario: Yoshiyuki Momose, A.F. Harrold, Emily Gravett | Cast: Kokoro Terada (Rudger), Rio Suzuki (Amanda), Sakura Andô (Lizzie), Riisa Naka (Emily), Issei Ogata (Mr. Bunting), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2023

Kinderlijke verbeelding is het meest wonderlijke dat er is, maar verdwijnt helaas naarmate men ouder wordt. Iedereen heeft als kind wel eens de meest bizarre avonturen bedacht met gekke figuren. Dit is exact waar The Imaginary over gaat, maar net als met kinderlijke fantasie kan het nog wel eens chaotisch worden. Desalniettemin heeft Yoshiyuki Momose, ooit animator bij Studio Ghibli, een prachtige film afgeleverd, met het hart op de goede plek.

In deze anime staat de wonderlijke wereld van verbeelding in de schijnwerpers. Amanda is niet lang geleden haar vader verloren. Sindsdien heeft zij een denkbeeldig vriendje genaamd Rudger. Samen maken zij de meest spannende avonturen mee in de verbeelding van Amanda. Totdat zij door een noodlottig incident gescheiden raken. De mysterieuze slechterik Mr. Bunting is erop uit om Rudger te verorberen. Hij haalt levenskracht uit het opzuigen van verbeeldingen en fantasieën. Rudger moet vluchten en zijn weg terug vinden naar Amanda, met de hulp van allerlei andere verbeeldingen.

Er zijn twee dingen die direct opvallen bij The Imaginary. Ten eerste dat Yoshiyuki Momose duidelijk zichtbaar bij Studio Ghibli werkte. De bekende charme straalt er direct van af. Ten tweede dat de film er werkelijk prachtig uitziet. Sommige shots lijken net schilderijen en vooral de achtergronden zijn vaak fenomenaal. De scherpe en vloeiende animatie van alle fantasievolle, kleurrijke creaties maken het kunstwerk af.

Aan al deze ongelimiteerde fantasie en creativiteit wordt soms wel wat chaotisch en onsamenhangend. Op bepaalde momenten gebeurt er zó veel op het scherm, dat het lastig te volgen is. Ook verhaaltechnisch brengt dit de nodige uitdagingen met zich mee: hoe de verbeeldingswereld precies werkt, wordt nooit helemaal duidelijk. Hierdoor is het soms even achter de oren krabben bij bepaalde scènes.

Desalniettemin weet het verhaal wel te pakken en behandelt het diepere thema's als rouw, onschuld kwijtraken en volwassen worden. Op sommige momenten verschiet men iets te snel van serieus naar lollig, waardoor de bedoelde emotionele impact mist. Ondanks het wat rommelige verhaal heeft de film het hart op de goede plek én een mooie boodschap. Daardoor voelt deze als een warme denken van fantasierijke verbeelding.

The Imaginary is te zien bij Netflix.