Recensie

Supereroi (2021)

Een viering van de liefde die tijd en ruimte overstijgt.

door Aram Isaac om 23:58 in RECENSIES
Supereroi poster
Regie: Paolo Genovese | Scenario: Paolo Costella, Paolo Genovese, Rolando Ravello | Cast: Alessandro Borghi (Marco), Jasmine Trinca (Anna), Greta Scarano (Pilar), Vinicio Marchioni (Vittorio), e.a. | Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2021

Liefde en tijd zijn een beruchte combinatie. Tijd verandert een persoon en beïnvloedt relaties met dierbaren. Dit werd eerder al prachtig verbeeld in Richard Linklaters Before-trilogie, waar twee mensen elkaar op verschillende momenten in hun leven ontmoeten. Die filmreeks lijkt een grote invloed te hebben gehad op Supereroi, die de relatie tussen Marco en Anna over een periode van tien jaar achronologisch laat zien.

De kijker moet goed opletten bij Supereroi, want de film springt zonder waarschuwing heen en weer door de tijd. De leeftijdsverschillen worden zichtbaar gemaakt door subtiele nuances in het uiterlijk en gedrag van Marco en Anna. Hoewel ze duidelijk nog dezelfde personen zijn, is er een duidelijk verschil te zien in hun dynamiek in de verschillende tijden. Het verband tussen tijd en ruimte wordt mooi en creatief gebruikt om de relatie tussen Anna en Marco te verdiepen.

Zonder ruzie zou romantiek niet bestaan, ongeacht hoe lang een koppel samen is. Dat wordt op een unieke manier verbeeld door twee ruzies op dezelfde plek op verschillende momenten te laten zien in hetzelfde shot. Zelfs de oorzaak van de ruzie is hetzelfde: jaloezie. Het verschil zit hem in hoe de ruzie zich ontwikkelt. De aanvaring tussen Marco en Anna aan het begin van hun relatie is explosief en bouwt zich snel op; wanneer ze volwassener zijn praten ze het rustiger uit.

Deze prachtige beeldvorming van een complexe relatie wordt in de tweede helft echter gereduceerd tot een reeks clichés uit een telenovella. Ziektes, zwangerschap, huwelijksdrama: elk generiek plotpunt dat Supereroi leek te vermijden wordt op de meest oninteressante en geforceerde manier in het laatste uur gepropt. Geen relatie is perfect; dat is wat Supereroi probeert te zeggen. Daarom zijn alle koppels, aldus Anna, in feite superhelden. Ze doen alles wat ze kunnen om de slechte dingen in hun leven te bestrijden. De manier waarop deze clichés worden gehanteerd verandert Anna en Marco's tekortkomingen in giftige aspecten in hun relatie.

De liefde is in ieder medium een veelbesproken onderwerp. Net zoals de vurigste affaires is niets moois voor eeuwig. Zolang mensen niet perfect zijn, is niets dat uit de mens komt perfect. Tijd verandert de manier waarop we naar dingen kijken, maar wijzelf veranderen niet. Dat maakt Supereroi op het eerste gezicht een welkome toevoeging aan de filmografie van de romantiek. Had de film echt op deze thematiek gefocust, dan had het een van de beste romantische drama's van deze tijd kunnen worden.

Supereroi

acties