Recensie

Project T (2015)

Een optimistische blockbuster zoals je die zelden tegenkomt.

door Jim Pedd om 21:49 in RECENSIES
Tomorrowland poster
Regie: Brad Bird | Cast: Brittany Robertson (Casey Newton), George Clooney (Frank Walker), Hugh Laurie (David Nix), Raffey Cassidy (Athena), Tim McGraw (Eddie Newton), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2015

Er gaat bijna geen dag voorbij of er is wel iets te horen over aanslagen, oorlog in het Midden-Oosten, klimaatverandering of economische onrust. Vaak veroorzaakt het een gevoel van machteloosheid, dat kan overgaan in pessimisme. Het optimisme van de jaren zestig is allang verdwenen, maar regisseur Brad Bird lijkt daar hevig naar terug te verlangen. In Project T probeert hij samen met Damon Lindelof, medeauteur van hitserie Lost, die tijdgeest op te roepen.

Project T draait om een mysterieuze andere dimensie, Tomorrowland, waar de grootste genieën van de afgelopen decennia samenwerken aan een betere toekomst. De technologische ontwikkeling ligt mijlenver voor op die van ons, wat past bij de utopistische gedachte van Walt Disney zelf, die geloofde in vooruitgang middels technologie en dat daarin de oplossing van wereldproblemen lag. Geheel in lijn met dat denkbeeld wordt in Project T een maatschappij geschetst die doet denken aan de toekomstbeelden uit de jaren zestig en zeventig.

Toch wordt die optimistische wereld getroffen door hetzelfde pessimisme dat ons lijkt te raken. Alleen dankzij de geniale tiener Casey Newton, die op frisse wijze wordt neergezet door Britt Robertson, gloort er een sprankje hoop aan de horizon. En laat dat nu net iets zijn wat Frank Walker, voormalig kindgenie en nu baken van pessimisme, nodig heeft. Dankzij de jonge Athena, een meisje dat overtuigend gespeeld wordt door de onervaren actrice Raffey Cassidy, komen de twee in contact en krijgen ze een gezamenlijke missie. Die bestaat niet alleen uit het redden van Tomorrowland, maar ook van onze wereld, die een catastrofe te wachten staat. Maar eigenlijk doet dat verhaal er niet eens zo heel veel toe in Project T. Vooral de interacties tussen Frank, Casey en Athena en het geheimzinnige Tomorrowland staan centraal.

Daarin schuilt ook meteen het probleem waar Project T mee te maken heeft. Het concept van de film is mooi: de uitwerking is gedetailleerd en je ziet aan heel Tomorrowland dat er bijzonder goed over nagedacht is. Het geheel is uiterst tastbaar en de overgang van onze wereld naar Tomorrowland komt overtuigend over. Het verhaal zelf lijkt dan weer minder doordacht te zijn. Op sommige momenten voelt het alsof Lindelof en Bird niet zo goed wisten wat ze konden doen met hun technologische utopie. De vrij obligate slechterik, die pas erg laat in de film opdoemt, maakt dat gevoel er niet beter op.

Gelukkig vallen die gebreken nauwelijks op. Door het verhaal verweven thema’s als klimaatverandering en vooruitgangsdenken maken het zelfs een waardevolle kijkervaring. Daar komt nog eens bij dat het optimisme van de slimme tiener Casey erg aanstekelijk werkt. Zelfs de meest pessimistische kijker kan er bijna niet omheen en zal erin mee gaan. Ondanks dat Lindelof en Bird verhaaltechnisch hier en daar wat steken laat vallen, is Project T een geslaagde film, boordevol mooie visuele effecten. Sterk acteerwerk, waarbij vooral de jonge Cassidy opvalt, en een bijzonder vormgegeven wereld maken het plaatje af. Of Disney het forse budget van een geschatte honderdnegentig miljoen dollar terug zal verdienen is de vraag, maar het is in elk geval een gok geweest die meer dan de moeite waard is.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

dawgrule

Avatar

Ik dacht altijd dat de film "Tomorrowland" zou gaan heten? Waarom hebben ze dit veranderd in Project T?

benjamin

Avatar

dawgrule "Ik dacht altijd dat de film "Tomorrowland" zou gaan heten? Waarom hebben ze dit veranderd in Project T?"
Omdat er een bekend zomerfestival is met de naam Tomorrowland.

wezel

Avatar

De Blockbusters zijn lekker bezig dit jaar, Age of Ultron en Mad Max zijn ook beide positief tot zeer positief ontvangen. Ik hoop dat de andere blockbusters dit niveau vol kunnen houden, San Andreas en Jurassic World bijvoorbeeld, want dan wordt dit een top zomer.

Ontopic
Ik kijk best wel uit naar deze film, heb nog niet veel van de film gezien, maar wat ik gezien heb ziet er goed uit.

Brein8998

Avatar

Hier ga ik zeker heen.

adofmirosch

Avatar

Ook binnenkort even zien :D

Marjoo

Avatar

In meerdere reviews al iets gelezen over de goede acteerprestatie van Raffey Cassidy, ik ben benieuwd! Deze week even checken in Imax

DeMuizenkoning

Avatar

Vandaag er naartoe geweest, maar weet nog niet precies wat ik ervan moet denken. Aan een kant is het een heel mooi en leuk verhaal. Het is een interessant onderwerp en zet je wel aan het denken. Mooie visual effects maar geeft toch genoeg tijd om het verhaal diepte te geven. Maar tegelijkertijd zie je veel dingen al van tevoren aankomen, en voelen sommige elementen wat geforceerd aan. Wel knap dat Disney weer eens wat nieuws en verfrissend probeert, maar uiteindelijk kon ik toch niet zo genieten van de film als ik van tevoren had gehoopt (misschien deels door het feit dat ik Mad Max een paar uur van tevoren had gezien en wel heel erg onder de indruk was van die film). Hoe dan ook, de magie van Disney is er wel weer duidelijk in te zien, maar zal ik hoogstwaarschijnlijk weer snel vergeten.

kidcassidy

Avatar

Ik wil mensen toch even waarschuwen voor deze film. De 4 sterren geeft aan dat het gaat om een goede film, maar in mijn ogen absoluut niet het geval. Het verhaal weet je geen moment te pakken en is iets wat we al meerdere keren gezien hebben in andere films. Hierdoor is elke scene zowat te voorspellen.
Tevens valt de rol van Clooney en die van Laury helemaal, erg tegen. De eerste helft van de film is traag en binding met de karakters krijg je niet.
Tomorrowland wordt neergezet als een fantastische plek, maar dat zien we totaal niet terug. Het oogt allemaal wat nep en ziet er eerder uit als een pretpark.

Ik zou de film max 2* geven. Soms is er nog wel een leuk grapje en de cinematografie is in orde.

JamesBond

Avatar

Gisteren voor 'Mad Max: Fury Road' (in IMAX) heb ik de trailer pas voor het eerst echt gezien. Zag er goed uit! Smiley face

Gigan72

Avatar

Ik weet het nog zo net niet ziet er wel aardig uit maar meer voor een x op blu-ray niet voor in de bios

TheFirst

Avatar

Ik heb 'm net gezien en zou hem inderdaad ook iets van 3.5/4 sterren geven. Visueel ziet het er erg mooi uit, vooral in Imax. De effecten zijn dik in orde en je ziet duidelijk dat hier veel geld in is gaan zitten. Je zag ook heel goed dat 'Tomorrowland' gebaseerd was op het gebied in Disneyland.

Het verhaal is echter inderdaad wat traag en mist soms wat spanning. De slechterik voelt een beetje overbodig.

De acteerprestaties van Clooney zijn oké, maar die van Robertson en (met name) Cassidy hebben me zeer verrast. Cassidy is dan wel de jongste van alle hoofdrolspelers en krijgt de minste aandacht in de cast, maar in tegenstelling tot veel andere kinderacteurs, was ze heel overtuigend en echt de verassing van de film voor mij.

Olrik

Avatar

Ga er morgen heen! Heb er zin in!

Darthmar

Avatar

benjamin "Omdat er een bekend zomerfestival is met de naam Tomorrowland."


En het is beschermde naam. Als Tomorrowland een festival in de USA wilt organiseren moet het Tomorrowworld heten (volgens IMDB).

Moviemagic

Avatar

De trailer ziet er veelbelovend uit.

SunChaser

Avatar

Mensen let op, de film is kinderachtig en kitsch. Het is hooguit 2 sterren waard, zonde van je tijd.

kidcassidy

Avatar

TheFirst "Ik heb 'm net gezien en zou hem inderdaad ook iets van 3.5/4 sterren geven. Visueel ziet het er erg mooi uit, vooral in Imax. De effecten zijn dik in orde en je ziet duidelijk dat hier veel geld in is gaan zitten. Je zag ook heel goed dat 'Tomorrowland' gebaseerd was op het gebied in Disneyland.

Het verhaal is echter inderdaad wat traag en mist soms wat spanning. De slechterik voelt een beetje overbodig.

De acteerprestaties van Clooney zijn oké, maar die van Robertson en (met name) Cassidy hebben me zeer verrast. Cassidy is dan wel de jongste van alle hoofdrolspelers en krijgt de minste aandacht in de cast, maar in tegenstelling tot veel andere kinderacteurs, was ze heel overtuigend en echt de verassing van de film voor mij."


Een film 3,5 of 4 sterren geven voor alleen leuke visuals gaat mij te ver. Je geeft al aan dat de film spanning mist en het verhaal wat traag is. Dit zorgt ervoor dat de film alles behalve vermakelijk is en daar draait het uiteindelijk om.

Op Rottentomatoes zijn de reviews ook niet echt positief en het cijfer op IMdB is ook dalende. Ik raad deze film echt af!

timdekw

Avatar

kidcassidy "Een film 3,5 of 4 sterren geven voor alleen leuke visuals gaat mij te ver. Je geeft al aan dat de film spanning mist en het verhaal wat traag is. Dit zorgt ervoor dat de film alles behalve vermakelijk is en daar draait het uiteindelijk om.

Op Rottentomatoes zijn de reviews ook niet echt positief en het cijfer op IMdB is ook dalende. Ik raad deze film echt af!"

Het is maar waar je naar op zoek bent in een film. Ik had echt totaal geen verwachtingen van deze film, maar ik heb me er gister persoonlijk prima mee vermaakt.
De film ziet er inderdaad mooi uit, het bevat de nodige humor (de ene grap iets beter geslaagd dan de ander) en het verhaal bied genoeg om van te genieten. Als je op zoek bent naar een luchtige feelgood, avonturen film met een sterke Disney vibe dan ben je bij Project T aan het juiste adres.

Hou je hier bij voorbaat al niet van, ga dan zeker naar een andere film. ;)

PeterKjeld

Avatar

De film komt niet op gang, is voorspelbaar en kinderachtig. Ik zou de film een dikke onvoldoende geven.

Ironplayer

Avatar

Moet nog gaan kijken maar ben wel heel benieuwd Smiley face .
Ben wel bang dat dit weer underrated gaat worden zoals Bird's Iron Giant

Tomorrowland

acties