Recensie

Sicario (2015)

Villeneuve schiet opnieuw met scherp.

door Jelle Fastenau om 22:16 in RECENSIES
Sicario poster
Regie: Denis Villeneuve | Cast: Emily Blunt (Kate Macer), Benicio Del Toro (Alejandro), Josh Brolin (Matt Graver), Daniel Kaluuya (Reggie Wayne), Victor Garber (Dave Jennings), Jon Bernthal (Ted) e.a. | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2015

Denis Villeneuve is in korte tijd een zwaargewicht op thrillergebied geworden. In 2010 verdiende de Canadese regisseur een Oscarnominatie met het donkere en zorgvuldig gelaagde Incendies. Drie jaar later zette hij zichzelf met Prisoners ook bij het grote publiek definitief op de kaart. Sindsdien houdt Villeneuve er een druk werkschema op na. Goed nieuws voor de liefhebber, al blijft het uitzitten van een Villeneuve-film doorgaans geen eenvoudige opgave. De man deinst er niet voor terug om de kijker te choqueren met controversiële scènes zoals in de voorgenoemde films, maar net zo makkelijk distantieert hij zich van zijn publiek met een complex en verwarrend plot, getuige Enemy. Ondanks Villeneuves rijzende ster zijn er in Sicario nog geen concessies richting publiek te bekennen. De film richt zijn pijlen op de bloederige oorlog tussen de Amerikaanse overheid en de Mexicaanse drugskartels. Vanaf de bloedstollend intense openingsscène wordt al direct duidelijk dat Villeneuve nog steeds niet van plan is om de kijker bij het handje te nemen. Gelukkig maar.

Sicario valt in de eerste plaats te omschrijven als een, zoals ze dat in het Engels noemen, ‘procedural thriller’. Niet dat er geen onderliggend gedachtegoed te bespeuren valt, maar de film brengt vooral nauwlettend verslag uit van de activiteiten van – in dit geval – een militaire eenheid in hun strijd tegen drugscriminaliteit. FBI-agente Kate Macer wordt gerekruteerd in een speciale overheidselite-eenheid om een invloedrijke Mexicaanse drugsbaas op te sporen. Het klinkt wellicht als een wat rechtlijnige opzet, maar door zowel de kijker als de protagonist continu in het ongewisse te houden over een groot gedeelte van de missie blijft er gaandeweg nog genoeg ruimte over voor verrassingen. Dat het plot uiteindelijk net iets ingewikkelder in elkaar blijkt te steken dan verwacht wordt dan ook gauw duidelijk, maar waar Sicario het vooral van moet hebben is zijn ijzersterke spanningsopbouw.

Zo resulteert een korte stop in de Mexicaanse plaats Juarez bijvoorbeeld al snel in een van de meest zenuwslopende sequenties in de film. Vanaf het moment dat de grensstad – berucht om zijn torenhoge aantal moorden per inwoner – langzaam maar zeker in volle glorie in beeld verschijnt, dringt tot de kijker direct door: dit is een gedoemde plaats die je maar beter zo snel mogelijk ontvlucht. Die continue spanning blijft heersen terwijl de colonne pantservoertuigen door de stad rijdt en een aantal gruwelijke taferelen passeert, en mondt uit in een nagelbijtende climax tijdens een opstopping in het verkeer. Het is een van de vroege hoogtepunten uit de film, maar het knappe is dat het constante gevoel van dreiging nooit verloren gaat. Ondanks de zorgvuldige en trage opbouw in de film blijft er constant het vermoeden overheersen dat er elk moment een bom zou kunnen barsten. Alsof dat nog niet genoeg is om je als kijker op het puntje van de stoel te houden, zorgt de dreigende, soms haast agressieve score van de IJslandse componist Johan Johansson er wel voor dat er geen enkele ruimte overblijft om het publiek in zijn comfort zone te laten.

Vooral op technisch vlak steekt Villeneuves nieuwste ook weer uitstekend in elkaar. Sicario markeert de tweede samenwerking tussen Villeneuve en meester-cinematograaf Roger Deakins, die van haast ieder shot een kunstwerkje op zich weet te maken. Van de onheilspellende cameravoeringen boven het woestijnachtige landschap tot een schitterend geschoten missie die in de bloedrode gloed van een zonsondergang begint en doorgaat in het pikkedonker van de nacht. Naast Deakins levert ook de cast solide prestaties af. Emily Blunt is uitstekend als FBI-agente die als een soort speelbal in de drugsoorlog terechtkomt en ook Josh Brolin steekt in goede vorm als haar tamelijk onorthodoxe teamleider. De grootste verrassing komt echter uit de koker van Benicio Del Toro, die de rol van de geheimzinnige consultant Alejandro op zich neemt. Lange tijd is het gissen hoe zijn personage in het verhaal past, maar wanneer dat in de laatste akte helder wordt, zorgt de Puerto Ricaanse acteur voor puur kippenvel. Het is alweer een tijdje geleden dat we Del Toro in echte topvorm hebben gezien, maar kijk niet raar op als zijn naam later dit jaar plotseling weer eens op een lijstje met Oscarnominaties mag prijken.

Eveneens is het deze laatste akte waarin de hoofdgedachte van de film zich af begint te tekenen. Zonder al te veel weg te geven is het duidelijk dat de problematiek zoals die in Sicario geschetst wordt eerder is samen te vatten in een hoop grijstinten dan zwart-wit. In de oorlog tegen drugs is immers geen ruimte voor helden of idealisten. Als er dan toch een puntje van kritiek genoemd zou moeten worden, is het dat Sicario ons daarmee niet heel veel nieuws te leren heeft – Steven Soderbergh arriveerde zo’n vijftien jaar geleden met Traffic al op een soortgelijke conclusie. Zo zenuwslopend als deze door Villeneuve gebracht wordt, hebben we echter nog niet eerder gezien.
10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Ik ga me aansluiten bij deze positieve woorden. Aanrader.

tk1989

Avatar

Heerlijke film, past uitstekend in de "trilogie" met Prisoners en Incendies. Die laatste sla ik nog net iets hoger aan, maar de 4,5 ster van de recensie is zeker verdiend. Wat een pracht van een film om naar te kijken (de shots van de gordijnen zijn prachtig, samen met de beeldschone genoemde overgang naar de nacht). Goed verhaal, uitstekend acteerwerk maar vooral, zoals in elke Villeneuve-film, een briljante spanningsopbouw die tot in de laatste scene aangesterkt wordt. Het was een tijd geleden dat ik in de bios ben geweest, maar Sicario deed me weer herinneren wat ik zo geweldig vind aan film. Top!

Banned

Avatar

Ja dit gaan we in de eerste plaats kijken voor Roger Deakins.

YOLO

Avatar

Verplichte kost om te gaan deze weekend. Denis Villeneuve is een topper T+)
Roger Deakins is een topper T+)

Ik was al jaren een anti Blade Runner 2, maar Denis Villeneuve & Roger Deakins zitten aan BR2 project verbonden. Nu kijk ik enorm naar BR2 uit.

Olrik

Avatar

Sicario is inderdaad een geweldige film! Villeneuve heeft wederom bewezen dat hij een van de beste regiseurs van dit moment is. Aanrader!

DeMuizenkoning

Avatar

Lees de recensie vanavond na mijn bezoekje aan 'Sicario' wel! :+ Ben erg benieuwd!

benjamin

Avatar

DeMuizenkoning "Lees de recensie vanavond na mijn bezoekje aan 'Sicario' wel! :+ Ben erg benieuwd!"
Geniet ervan.

DeMuizenkoning

Avatar

benjamin "Geniet ervan."


Dat zal wel lukken! Smiley face

patrick_h

Avatar

In het begin lijkt het erop dat Villeneuve Heli heeft gezien en dacht "Dat ga ik ook doen, maar niet zo subtiel," maar daarna verzandt het allemaal in een saaie rechttoe-rechtaan politiethriller. Met een half uur van de saaie meuk eruit geknipt was het nog een aardige b-film geweest. (Met Nicolas Cage op Bad Lieutenant-sterkte in de rol van Benicio del Toro. :~ ) Nu ga ik liever nog een keer Heli kijken.

MasterTim

Avatar

Na het lezen van diverse positieve recensies had ik van Sicario misschien teveel verwacht. Om eerlijk te zijn vond ik het weinig zenuwslopend of spannend maar eerder langdradig en wat aan de saaie kant. Over het algeheel gebeurt er eigenlijk vrij weinig en is deze film niets meer of minder dan de gemiddelde thriller. Acteerwerk was wel heel goed en de shots zijn inderdaad geweldig.

acties