Recensie

Mad Max: Fury Road (2015)

Spectaculaire actiefilm die eigenlijk één lange, spannende achtervolging is.

door Kaj van Zoelen om 22:41 in RECENSIES
Mad Max: Fury Road poster
Regie: George Miller | Cast: Tom Hardy (Max Rockatansky), Charlize Theron (Imperator Furiosa), Nicholas Hoult (Nux), Hugh Keays-Byrne (Immortan Joe), Rosie Huntington-Whiteley (Splendid), Zoë Kravitz (Toast) e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2015

In 1979 maakt George Miller de cultfilm Mad Max, een actiefilm die gestructureerd is rondom autoachtervolgingen in een postapocalyptisch Australië. De film is succesvol genoeg voor een vervolg twee jaar later, Mad Max 2: The Road Warrior, dat nog altijd gezien wordt als één van de beste actiefilms ooit. Er volgt in 1985 nog een derde film: Mad Max Beyond Thunderdome. Dertig jaar later is er nu een reboot van de filmreeks, zoals dat tegenwoordig wel vaker gebeurt met materiaal uit de jaren tachtig. In tegenstelling tot vele soortgenoten is Mad Max: Fury Road niet alleen een waardige toevoeging aan het universum van het origineel, maar laat hij als actiefilm ook nog eens de hedendaagse concurrentie in het stof bijten.

Tom Hardy is de nieuwe 'Mad' Max Rockatansky, die in het postapocalyptische Australische woestijnlandschap zijn eenzame weg zoekt. Flitsen van visioenen openbaren een naar verleden waarin hij een jong meisje niet kon redden, mogelijk zijn dochter. In de proloog wordt hij gevangen genomen door vreemde witte mannetjes in dienst van tiran Immortan Joe, die een samenleving en religie rond zijn persoon heeft kunnen bouwen omdat hij in de barre droogte controle over het enige water in de weide omtrek heeft. Charlize Theron is Furiosa, een van Joes kapiteins die in een vrachtwagen met water wegvlucht voor zijn heerschappij en zijn 'broedvrouwen' met zich meeneemt. Max raakt betrokken bij de achtervolging op Furiosa door het leger van Immortan Joe en slaagt erin zich bij Furiosa aan te sluiten.

Na deze korte inleiding is Max Max: Fury Road één lange, spectaculaire achtervolging. George Miller vult gaandeweg met precies geplaatste details zijn filmwereld in, en geeft exact genoeg achtergrond aan de personages zonder het vaak moordende tempo te onderbreken of een overbodig ingewikkeld verhaal toe te voegen. Miller heeft bijvoorbeeld genoeg aan enkele treffende beelden van hoe Immortan Joe opereert en hoe zijn volgelingen op hem reageren, om je te vertellen wat je moet weten over hem, zijn stad en persoonlijkheidscultus. Mad Max: Fury Road is een pure actiefilm, simpel qua structuur en opbouw, maar rijk aan details die voor een fascinerende wereld zorgen.

Ondanks dat de film min of meer uit één lange achtervolging bestaat, is die wel opgebroken in verschillende onderdelen, die stuk voor stuk enerverende actiescènes opleveren. Furiosa en Max krijgen met meerdere belagers te maken, elk met hun eigen soorten wagens en wapens. Het indrukwekkendst is het legertje dat Joe met zich meebrengt, inclusief een wagen met drums en één met een elektrische gitaar, veel versterkers en een geblinddoekte gitarist. Beide bedoeld om de strijders aan te jagen en de tegenstander bang te maken, net zoals legers in de oudheid deden. Niemand minder dan onze eigen Junkie XL gebruikt onder meer de geluiden van die instrumenten als bouwstenen voor zijn effectieve score.

De gitarist is ook een voorbeeld van de unieke, soms waanzinnige wereld die George Miller heeft gecreëerd, vol van dat soort originele vondsten en maffe, misvormde figuren. Die wereld is anders dan in de voorgaande films, maar lijkt er natuurlijk wel op. Voorkennis van die films is overigens geen vereiste om van Fury Road te kunnen genieten. Een verklaring voor hoe de wereld één groot woestijnlandschap is geworden, wordt niet gegeven, behalve vage toespelingen op een nucleaire ramp. Meer is ook niet nodig en niet belangrijk. Miller gooit je vanaf het begin in het diepe en start meteen de motor voor de ouderwets goede actiescènes.

Op dat vlak kan Fury Road zich meten met illustere voorganger The Road Warrior, en dat is geen geringe prestatie. Twee uur lang houdt Miller het tempo en de spanning er goed in, terwijl Mad Max Furiosa en haar vrouwen helpt om hun belagers van hun wagen af te houden en het gevaarte draaiende te houden. Zij krijgen evenveel aandacht als Max, en alleen al doordat op die manier in deze denderende actiefilm vol gewelddadige mannen ruimte is voor zoveel verschillende vrouwelijke ervaringen en personages, is Fury Road haast feministisch te noemen.

Daarmee bewijst Miller niet alleen op zijn oude dag (hij is al zeventig) nog altijd zinderende actiescènes te kunnen afleveren met hard scheurende wagens, veel explosies en schietscènes, maar hij begeeft zich ook nog eens op nieuw terrein. Hij doet dat bovendien met fijne felle kleuren. Daar waar de meeste postapocalyptische films bleek en grauw eruitzien, koos Miller voor een mooi geel en blauw palet voor respectievelijk dag- en nachtscènes. Waardoor naast de bizarre wereld van Miller ook de Australische en Afrikaanse locaties waar Fury Road werd gedraaid, zeer fraai voor de dag komen. Mad Max: Fury Road is het werk van een kunstenaar, wiens kunst lange achtervolgingen door de woestijn is.

69 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Hoedenmans

Avatar

Ik mag er godverd**me niet naar toe ben godverd**me te jong

nicolaas1982

Avatar

Hoedenmans "Ik mag er godverd**me niet naar toe ben godverd**me te jong"


Ik zou mezelf niet afmaken voor een film hoor!
Dinsdag ga ik hihihi #ZinIn

YOLO

Avatar

Ja morgen kan ik het zelf met mijn eigen ogen zien :+
Heb er zin in. T+)

rick512

Avatar

Ga ik zien in de bios.
Goed geschreven recensie,
1 foutje: 1985 is alweer 30 jaar geleden

Brein8998

Avatar

Na mn eindexamens ga ik hier meteen heen!

Bilbo

Avatar

Ik lees heel veel positieve recensies en dat maakt me vrij nieuwsgierig, ondanks dat ik nog niet eens de trailer heb gekeken. Jammer dat dit midden in m'n examens valt en in ieder geval een IMAX-vertoning er sowieso niet in zit. Nu ben ik in ieder geval wel van plan het einde van m'n examens te vieren, maar dat was met Project T. Dan heb ik hier toch een vervanger in gevonden, of eventueel nog een biosbezoekje, als Project T schijnt tegen te vallen.

Goov25

Avatar

WAAAUWW. Ik wil hier heen! :D Awesomness Smiley face

Ereptile

Avatar

Zo dan dat klinkt als een goede recensie. Ik ken alleen het concept van de film, maar dat hij zo positief wordt ontvangen...!

JamesBond

Avatar

Niks gelezen, alleen naar het sterrenaantal gekeken. Morgen ga ik het allemaal zelf aanschouwen! T+)

KeesjeNL

Avatar

Hoedenmans "Ik mag er godverd**me niet naar toe ben godverd**me te jong"
Dat is ook aan je taalgebruik goed te zienSmiley face!

Infje

Avatar

Mijn kaarten voor IMAX Amsterdam liggen klaar. Morgen zit ik in het midden van het midden van de zaal. Laat maar komen!!!!!

Poltergeist

Avatar

Ik ben zoooo ontzettend hyped voor deze film!!. Voor mij is dit DE film van 2015 en ik ben blij dat hij uitstekend in de smaak valt bij de critics. Ik ga er binnenkort naartoe en ik ben heel erg benieuwd.

DeMuizenkoning

Avatar

Wat een recensie! Weet nog steeds niet zeker ik hem in de cinema wil gaan kijken maar naar zo'n recensie heb ik toch wel wat extra zin gekregen!:Y

nietselam

Avatar

Ik lees overal zeer goede recensies en 4,5 ster is natuurlijk supergoed maar dan vraag ik mij toch af waarom geen 5 sterren.

JamesBond

Avatar

nietselam "Ik lees overal zeer goede recensies en 4,5 ster is natuurlijk supergoed maar dan vraag ik mij toch af waarom geen 5 sterren."


Op Rotten Tomatoes zie ik genoeg mensen die hem een 5/5 of een A+ geven Smiley face

Olrik

Avatar

Positieve recensie! Ga er zeker heen in de bios!

M0vieFreak

Avatar

Ik heb er zin in! Ga hem in de bios bekijken! :Y

Muufley

Avatar

Deze film staat op Rotten Tomatoes op 99% fresh met 95 recensies. Buitengewoon sterk!

Dijkie

Avatar

Omg net gezien!! Wat een film wat een actie.

Ik kan alleen maar zeggen als je een liefhebber ben ga hem zien. En natuurlijk in imax!! Sommige momenten heb ik kippevel gehad zo mooi.
Voor mij tot nu toe de film van het jaar!!

movieboy

Avatar

Ik kom net terug van de film en man wat was die goed!. Zeker niet overrated! Ik vergat gewoon dat ik een film zat, elke second is actie en top soundtrack! Tom Hardey zegt amper iets en toch komt hij geweldig over!

9,5/10 voor mij Smiley face

benjamin

Avatar

Kom ook terug en dit was inderdaad een dijk van een actieprent.

YOLO

Avatar

Gewoon een topfilm. En helemaal de moeite waard in IMAX. Wat een prachtige IMSX DMR conversie (verwacht dan ook niks anders).

Darthmar

Avatar

Ik heb deze film nog niet gezien maar ik las iets raars Max Max rouwt over zijn dode dochter? Hij toch een zoon in de eerste film?
Doet Miller een Lucas? Oftewel niet houden aan de vastgestelde feiten uit eerdere delen?

YOLO

Avatar

Darthmar "IOftewel niet houden aan de vastgestelde feiten uit eerdere delen?"
Volgens IMDb

Instead of the reboot being a remake of Mad Max (1979), revealing how Max Rockantasky became The Road Warrior, George Miller decided that the reboot will take place in the post-apocalyptic Australia, years after the new Max (Tom Hardy) lost his family, because he did not wish to do a remake or retell the story that had already been told and had wanted to update the universe and the wasteland and wanted new moviegoers to remember Max as a man with nothing to lose after losing his family.


In dit geval maakt dus niet uit wat voor geslacht zijn kind heeft.

Darthmar

Avatar

YOLO "In dit geval maakt dus niet uit wat voor geslacht zijn kind heeft."


mmmm. Raar. Waarom dan dat verhaal veranderen. Meteen een groot minpunt voor mij. Een andere acteur ok. Waarom gewoon niet volgende verhaal over Mad Max. Je hoeft niet alles overnieuw te vertellen beschouw dan de bestaande films als canon. Bespaart je de moeite om alles over nieuw te vertellen. Het enigste wat je dan doet is gewoon een nieuw verhaal vertellen over Mad Max.

Lennardude

Avatar

Moet je de vorige delen zien om deze te kunnen zien?

YOLO

Avatar

Darthmar "mmmm. Raar. Waarom dan dat verhaal veranderen. Meteen een groot minpunt voor mij."
Ik zou deze vooroordeel niet van te vorenaannemen. Ga deze film gewoon zien en bepaal dan of het minpunt is. Sowieso al als je niet kijkt mis 1 van de beste actiefilms van de afgelopen jaren.

Darthmar "Een andere acteur ok. Waarom gewoon niet volgende verhaal over Mad Max. Je hoeft niet alles overnieuw te vertellen beschouw dan de bestaande films als canon. Bespaart je de moeite om alles over nieuw te vertellen. Het enigste wat je dan doet is gewoon een nieuw verhaal vertellen over Mad Max."
Het is Mad Max canon. Er zitten diverse easter eggs verwerkt van de vorige films. Mad Max fans zullen dat zeker herkennen. Het is een nieuw verhaal. Volgens AMC movietalk speelt het zich na The Road Warrior.

Ga gewoon zien. En dan liefst in de bioscoop. Mad Max: Fury Road komt het best op zijn recht op het grote scherm.

movieboy

Avatar

Lennardude "Moet je de vorige delen zien om deze te kunnen zien?"


Neen. Niet noodzakelijk.

Lennardude

Avatar

movieboy "Neen. Niet noodzakelijk."


Okay thanks!

Toen ik voor de eerste keer een trailer zag dacht ik dat beetje vage film zou worden maar nu na al die positieve reacties ben ik toch aant overwegen om een bezoekje aan de bios te brengen :P

Gigan72

Avatar

Lennardude "Moet je de vorige delen zien om deze te kunnen zien?"


Nee niet nodig maar als ik jou was zou ik zeker Mad Max 1 en 2 kijken die moet je een x gezien hebben ( zeker deel 2 The Road Warrior )
Deel 3 die kan je vergeten die is niet al te best.

Ed Crane

Avatar

Nee, het enige dat men nodig heeft om van Mad Max: Fury Road te kunnen genieten is een goed ontwikkeld gevoel voor ongelooflijke bad-ass-heid. En een schone broek voor na de film.

Fredius

Avatar

Gisteren in IMAX gezien. Wat een dijk van een actiefilm! Camerawerk, muziek, actie, alles wat je van deze film verwacht klopt gewoon. 90% is actie. Deze MOET je in het groot zien.

bose

Avatar

Wat een spektakel!
cast: hardy, theron blijven met minimalen dialogen boeiend/prettig om naar te kijken. soundtrack (hoewel ik niet chauvinistisch wil overkomen
)is er erg sterk. maar de meeste lof is voor de regisseur miller. wat maakt hij er een show van zeg, aktie,spanning,setting flitsende montage etc etc. het is gewoon een feest om naar te kijken.hulde. een ding nog, waarom heeft deze man zo weinig films gemaakt?

Lennardude

Avatar

bose "waarom heeft deze man zo weinig films gemaakt?"


Kwaliteit gaat boven kwantiteit...?

spock

Avatar

Wat een gave film bijna geen min puntje behalve dat irritante 3D.

Ed Crane

Avatar

Topfilm! Het aantal actiefilms uit Hollywood de laatste jaren dat écht goed is en een beetje ballen heeft is zo'n beetje op één hand te tellen, maar dit was er zeker één!

JKL34

Avatar

Vier en een halve ster? Serieus? Voor dit misbaksel? Wat een waardeloze film en waardeloze recensie. Ten eerste het beeld van de film. Veel te cartoonesk! Deze film hadden ze niet digitaal moeten schieten maar op grainy 35mm filmstock. Ruw! Slechte keus van de regisseur. Om met Tarantino te spreken, the end of cinema. Tegenwoordig is het gewoon publieke TV...
Deze film laat de kijker niet eens kennis maken met de hoofdpersonages, gelijk heftige actiescenes waarbij je echt niks voelt voor de karakters. En dit blijft heel de film zo. Het boeit gewoon niet. Al zou Max dood gaan in de eerste 5 minuten, prima, ik weet toch niet wie hij is. Ja, uit de voorgaande films, die echt stukken beter waren. Daar was tenminste nog reden voor alles. nu is het gewoon domme actie voor 16 jarige pubers die voor het eerst een film zien. Tuurlijk is dit dan gaaf. Felle kleuren, snel camerawerk en ditto montage. Maar dat staat niet garant voor kwaliteits cinema.
Die scores tegenwoordig slaan sowieso nergens op. 4,5 ster voor deze film, wat moet het veel betere origineel dan wel niet krijgen..? Ja, precies, dan blijft er geen ster meer over. Deze film krijgt van mij 1 ster. Puur omdat de montages van de actie scenes creatief zijn gedaan. Strobe effect en skip frames. Leuk gedaan. Voor de rest teleurstelling.

Ed Crane

Avatar

JKL34 "Vier en een halve ster? Serieus? Voor dit misbaksel? Wat een waardeloze film en waardeloze recensie. Ten eerste het beeld van de film. Veel te cartoonesk! Deze film hadden ze niet digitaal moeten schieten maar op grainy 35mm filmstock. Ruw! Slechte keus van de regisseur. Om met Tarantino te spreken, the end of cinema. Tegenwoordig is het gewoon publieke TV...
Deze film laat de kijker niet eens kennis maken met de hoofdpersonages, gelijk heftige actiescenes waarbij je echt niks voelt voor de karakters. En dit blijft heel de film zo. Het boeit gewoon niet. Al zou Max dood gaan in de eerste 5 minuten, prima, ik weet toch niet wie hij is. Ja, uit de voorgaande films, die echt stukken beter waren. Daar was tenminste nog reden voor alles. nu is het gewoon domme actie voor 16 jarige pubers die voor het eerst een film zien. Tuurlijk is dit dan gaaf. Felle kleuren, snel camerawerk en ditto montage. Maar dat staat niet garant voor kwaliteits cinema.
Die scores tegenwoordig slaan sowieso nergens op. 4,5 ster voor deze film, wat moet het veel betere origineel dan wel niet krijgen..? Ja, precies, dan blijft er geen ster meer over. Deze film krijgt van mij 1 ster. Puur omdat de montages van de actie scenes creatief zijn gedaan. Strobe effect en skip frames. Leuk gedaan. Voor de rest teleurstelling."


:Z

JamesBond

Avatar

JKL34 "Vier en een halve ster? Serieus? Voor dit misbaksel? Wat een waardeloze film en waardeloze recensie. Ten eerste het beeld van de film. Veel te cartoonesk! Deze film hadden ze niet digitaal moeten schieten maar op grainy 35mm filmstock. Ruw! Slechte keus van de regisseur. Om met Tarantino te spreken, the end of cinema. Tegenwoordig is het gewoon publieke TV...
Deze film laat de kijker niet eens kennis maken met de hoofdpersonages, gelijk heftige actiescenes waarbij je echt niks voelt voor de karakters. En dit blijft heel de film zo. Het boeit gewoon niet. Al zou Max dood gaan in de eerste 5 minuten, prima, ik weet toch niet wie hij is. Ja, uit de voorgaande films, die echt stukken beter waren. Daar was tenminste nog reden voor alles. nu is het gewoon domme actie voor 16 jarige pubers die voor het eerst een film zien. Tuurlijk is dit dan gaaf. Felle kleuren, snel camerawerk en ditto montage. Maar dat staat niet garant voor kwaliteits cinema.
Die scores tegenwoordig slaan sowieso nergens op. 4,5 ster voor deze film, wat moet het veel betere origineel dan wel niet krijgen..? Ja, precies, dan blijft er geen ster meer over. Deze film krijgt van mij 1 ster. Puur omdat de montages van de actie scenes creatief zijn gedaan. Strobe effect en skip frames. Leuk gedaan. Voor de rest teleurstelling."


Ik ben 16 en ik vond deze film fantastisch :P Maar aangezien 'Eyes Wide Shut', 'Apocalypse Now', '2001: A Space Odyssey', 'Alien' en 'The Shining' een paar van mijn favoriete films zijn, denk ik toch dat jouw argument over "domme actie voor 16 jarige pubers die voor het eerst een film zien" een overhaaste generalisatie is Smiley face Your argument is invalid and you know it!

JKL34

Avatar

JamesBond "Ik ben 16 en ik vond deze film fantastisch :P Maar aangezien 'Eyes Wide Shut', 'Apocalypse Now', '2001: A Space Odyssey', 'Alien' en 'The Shining' een paar van mijn favoriete films zijn, denk ik toch dat jouw argument over "domme actie voor 16 jarige pubers die voor het eerst een film zien" een overhaaste generalisatie is Smiley face Your argument is invalid and you know it!"


Je hoeft er niet mee eens te zijn..

benjamin

Avatar

JKL34 "Wat een waardeloze film en waardeloze recensie. "
Kun je ook argumenten geven waarom de recensie waardeloos zou zijn?

JamesBond

Avatar

JKL34 "Je hoeft er niet mee eens te zijn.."


Weet je überhaupt wel wat je zegt? Ik zeg niet dat ik het niet met je eens ben, ik zeg dat je een foutief argument gebruikt… Dat zijn twee hele verschillende dingen...

JKL34

Avatar

benjamin "Kun je ook argumenten geven waarom de recensie waardeloos zou zijn?"


De reviewer praat alle tekortkomingen goed:

"Na deze korte inleiding is Max Max: Fury Road één lange, spectaculaire achtervolging. George Miller vult gaandeweg met precies geplaatste details zijn filmwereld in, en geeft exact genoeg achtergrond aan de personages zonder het vaak moordende tempo te onderbreken of een overbodig ingewikkeld verhaal toe te voegen."

De film mist een boeiend verhaal en draait alleen om actie. Dit in tegenstelling tot de voorgaande films.

"Voorkennis van die films is overigens geen vereiste om van Fury Road te kunnen genieten. Een verklaring voor hoe de wereld één groot woestijnlandschap is geworden, wordt niet gegeven, behalve vage toespelingen op een nucleaire ramp. Meer is ook niet nodig en niet belangrijk. Miller gooit je vanaf het begin in het diepe en start meteen de motor voor de ouderwets goede actiescènes."

Hij accepteert domweg de film zoals hij is, en is totaal niet kritisch. Hij vindt het zelfs niet eens belangrijk om een goed verhaal te hebben. Ja, jeetje jongens, waar zitten we dan naar te kijken, een domme MTV clip??

"Op dat vlak kan Fury Road zich meten met illustere voorganger The Road Warrior, en dat is geen geringe prestatie. Twee uur lang houdt Miller het tempo en de spanning er goed in"

Duidelijk de voorgaande films niet recentelijk gezien. Misschien wel nooit gezien. Spanning zit dus nooit in een film zonder boeiend verhaal. Kijk naar Braveheart bv. Mel Gibson trekt er 45 minuten voor uit om je bekend te maken met de hoofdrolspelers voordat er wat met hen gebeurd, dit omdat je om hen gaat geven. Natuurlijk is alles wat daarna gebeurd spannend.

Sowieso raar dat Mad Max niet meer HET hoofdpersonage is in deze film, Charlize is dat meer.

benjamin

Avatar

JKL34 "De reviewer praat alle tekortkomingen goed:"
Misschien vond hij gewoon de film goed - een waardeloze recensie is niet hetzelfde als een recensie waarin jouw mening niet wordt weerspiegeld.

JKL34

Avatar

benjamin "Misschien vond hij gewoon de film goed - een waardeloze recensie is niet hetzelfde als een recensie waarin jouw mening niet wordt weerspiegeld."


Serieus..?

Een goede recensie is er één waar kritisch naar een nieuwe film wordt gekeken, zeker als er al voorgaande delen zijn die een bepaalde kwaliteit hadden. Als je een film gewoon maar goed vind, ja, dan kan iedere boer wel een filmrecensie schrijven, maar daar koop je niks voor natuurlijk. Zeker op een 'officiele' filmsite zoals Filmtotaal mag je toch meer verwachten?

JKL34

Avatar

Nee, laat ik het anders zeggen, ik verwacht er meer van, jullie duidelijk niet...

JamesBond

Avatar

JKL34 "Nee, laat ik het anders zeggen, ik verwacht er meer van, jullie duidelijk niet..."


Wellicht vinden wij het gewoon een goed geschreven recensie en jij niet… Daar ooit aan gedacht?

JKL34

Avatar

JamesBond "Wellicht vinden wij het gewoon een goed geschreven recensie en jij niet… Daar ooit aan gedacht?"


Zo grappig dit, super kritisch zijn over wat ik als reactie op de film en recensie post, maar geen enkele kritisch noot naar de film of recensie zelf. Hebben jullie de film uberhaubt wel gezien?

benjamin

Avatar

JKL34 "Een goede recensie is er één waar kritisch naar een nieuwe film wordt gekeken, zeker als er al voorgaande delen zijn die een bepaalde kwaliteit hadden. Als je een film gewoon maar goed vind, ja, dan kan iedere boer wel een filmrecensie schrijven, maar daar koop je niks voor natuurlijk."
Sluit kritisch zijn uit dat je ook van een film kan genieten?

JKL34

Avatar

benjamin "En kun je nu ook toelichten waarom (in het algemeen) kritisch zijn zou moeten inhouden dat je nooit een film kan goedvinden?"


Ik ga en hoef helemaal niks toe te lichten. Ga eerst de film maar eens kijken dan weet je tenminste waar dit over gaat.

JKL34

Avatar

benjamin "Sluit kritisch zijn uit dat je ook van een film kan genieten?"


Praat je nou om geluid te maken, of heb je ook echt wat te vertellen?
Ga de film kijken.

benjamin

Avatar

JKL34 "Ik ga en hoef helemaal niks toe te lichten. Ga eerst de film maar eens kijken dan weet je tenminste waar dit over gaat."
Ik heb de film al gezien en ik vond hem goed.

Maar dat is niet eens nodig om te zien of recensies al dan niet waardeloos zijn - dat hangt af van de aanwezigheid van argumenten en de mate waarin de recensent z'n oordeel beargumenteert. En daar zie ik gewoon (zelfs in de quotes die jij aanhaalt) niks verkeerd mee.

JamesBond

Avatar

JKL34 "Hebben jullie de film uberhaubt wel gezien?"


Als je eens even terugleest vind je het antwoord...

JKL34

Avatar

benjamin "Ik heb de film al gezien en ik vond hem goed.

Maar dat is niet eens nodig om te zien of recensies al dan niet waardeloos zijn - dat hangt af van de aanwezigheid van argumenten en de mate waarin de recensent z'n oordeel beargumenteert. En daar zie ik gewoon (zelfs in de quotes die jij aanhaalt) niks verkeerd mee."


Nou prima toch dan. Wij hoeven het toch niet eens te worden met elkaar of wel? Maak je toch niet zo druk om wat een ander vind.

Ed Crane

Avatar

JKL34 "Nou prima toch dan. Wij hoeven het toch niet eens te worden met elkaar of wel? Maak je toch niet zo druk om wat een ander vind."


Jij bent degene die zich druk maakt om wat een ander vindt door de recensie af te kraken.

De recensent heeft kritisch naar de film gekeken en vrijwel alle keuzes van de filmmaker goed bevonden.

adofmirosch

Avatar

JKL34 "Nou prima toch dan. Wij hoeven het toch niet eens te worden met elkaar of wel? Maak je toch niet zo druk om wat een ander vind."Voor het eerst in 3 jaar reageer je weer haha.
Het zijn soms zeikerds hier dat wouw ik even zeggen.
Tot over 3 jaar weer!

Chris23

Avatar

A w e s o m e (En dat voor een 70 jarige regisseur waarvan de laatste films Happy Feet 1 & 2 en Babe: Pig in the big city waren)

Ik wou alleen dat er meer (obvious) CGI in zat ;) (Hier kan Micheal Bay enz. een punt aan zuigen.)


Charlize Theron mag van mij Snake Plisken spelen.

Chris23

Avatar

En JKL34, als u "meer verhaal" in een actiefilm wilt kunt u nog altijd Inception of The Dark Night enz. kijken. ;)
(Want Christopher Nolan begrijpt de kunst van verhaalvertelling: de acteurs het publiek in lange monologen laten uitleggen wat er eigenlijk aan de hand is :E )

Chris23

Avatar

Mijn mening dat mensen als ze jong zijn hun vette shit maken en als ze dan oud zijn hun oog of oor voor cool verliezen en dus alleen nog technisch voorruitgang kunnen boeken kan terug naar de tekentafel...fijn.

23VDV23

Avatar

Gezien. Het was een waanzinnige achtbaanrit, waarbij het echt een verademing was dat er relatief veel 'echte' stunts werden gedaan en dit ondanks alle gekkigheid gewoon nog te volgen blijft door de fantastische cameravoering en montage. Knap. Maar er valt toch wel genoeg op aan te merken. Max sneeuwt als personage gewoon onder door met name Theron's personage. Hij krijgt namelijk op scenario vlak weinig tot geen verdieping of aandacht. Slechts hints naar het verleden dat je als kijker nog moet kennen uit de oudere Mad Max films, maar verder is zijn ontwikkeling gewoon 0. Hardy's invulling is verder gewoon prima, met duidelijk wat invloeden van Mel Gibson en je voelt echt dat hij zich fysiek compleet in de strijd gooit. Maar zelfs deze inspanning van Hardy kan niet verbloemen dat daar gewoon iets mist. Hij doet er na een tijdje zelfs niet meer zo veel toe. Vreemd vond ik ook, maar dat kan aan mij liggen, dat bij wat meer uitvoerige dialogen (want zo veel zegt hij niet) het lijkt alsof zijn stem overal opnieuw is nagesynchroniseerd. En dat is natuurlijk iets heel gebruikelijks in film, maar het viel hier vaak ontzettend op. En bij hem meer dan bij anderen, misschien deels omdat hij zijn stem duidelijk een beetje probeert te vervormen zodat hij qua klank wat lijkt op die van Mel Gibson

Ed Crane

Avatar

Chris23 "(...) Christopher Nolan begrijpt de kunst van verhaalvertelling: de acteurs het publiek in lange monologen laten uitleggen wat er eigenlijk aan de hand is :E )"


:D T+)

Chris23

Avatar

23VDV23 "Max sneeuwt als personage gewoon onder door met name Theron's personage. Hij krijgt namelijk op scenario vlak weinig tot geen verdieping of aandacht. Hij doet er na een tijdje zelfs niet meer zo veel toe."


Meer mensen vinden dat blijkbaar.
Maar denk je niet dat het zou kunnen zijn dat het de bedoeling van de film was om het publiek het verhaal van Furiosa door de ogen van Mad Max te laten zien? (`Fury` road).
Ik vond dat zelf juist een (van de vele) aangename verassing(en die deze film te bieden heeft ... i.p.v. voorspelbaarheden zoals veel andere actiefilms).

Het zou ook nog een originele manier geweest kunnen zijn om niet Mel Gibson, die natuurlijk (nog) de echte Mad Max is, gelijk al met de eerste film te vervangen.(er komen meer delen; misschien word daarin Tom Hardy`s Mad Max steeds meer opgebouwd.(of niet, ook goed.))
Tom Hardy speelde het Mad Max karakter (bewust?) heel bescheiden op een toch sympathieke manier vond ik.


Op zich had van mij Max ook door Mel (ondanks dat ik de persoon niet zo mag) gespeeld mogen worden, juist omdat ie in dit verhaal wat op de achtergrond is had hij een oudere Mad Max kunnen spelen en de fakkel door kunnen geven aan b.v. Furiosa.
Maargoed dat doen ze al in veel andere films zo.

Alle oude delen worden ingeleid door een verhaalverteller.
De vorige delen waren dus eigenlijk de legende van Mad Max verteld door een ooggetuige.
Het feit dat die delen eigenlijk een soort kampvuurverhalen waren (die niet altijd even goed worden na verteld) is dus gelijk het "excuus" voor de continuiteits"problemen" die de delen hebben. (de zelfde acteurs die in andere delen andere rollen spelen enz.)
Dit deel word ingeleid door Max zelf, dus je zou kunnen zeggen dat dit deel de legende van Imperator Furiosa was, verteld door ooggetuige Mad Max. (ook gelijk het excuus dat ie dus "blijkbaar geen zoontje had, maar een dochtertje" ;) )

23VDV23

Avatar

Chris23 "Meer mensen vinden dat blijkbaar.
Maar denk je niet dat het zou kunnen zijn dat het de bedoeling van de film was om het publiek het verhaal van Furiosa door de ogen van Mad Max te laten zien? (`Fury` road).
Ik vond dat zelf juist een (van de vele) aangename verassing(en die deze film te bieden heeft ... i.p.v. voorspelbaarheden zoals veel andere actiefilms).

Het zou ook nog een originele manier geweest kunnen zijn om niet Mel Gibson, die natuurlijk (nog) de echte Mad Max is, gelijk al met de eerste film te vervangen.(er komen meer delen; misschien word daarin Tom Hardy`s Mad Max steeds meer opgebouwd.(of niet, ook goed.))
Tom Hardy speelde het Mad Max karakter (bewust?) heel bescheiden op een toch sympathieke manier vond ik.


Op zich had van mij Max ook door Mel (ondanks dat ik de persoon niet zo mag) gespeeld mogen worden, juist omdat ie in dit verhaal wat op de achtergrond is had hij een oudere Mad Max kunnen spelen en de fakkel door kunnen geven aan b.v. Furiosa.
Maargoed dat doen ze al in veel andere films zo.

Alle oude delen worden ingeleid door een verhaalverteller.
De vorige delen waren dus eigenlijk de legende van Mad Max verteld door een ooggetuige.
Het feit dat die delen eigenlijk een soort kampvuurverhalen waren (die niet altijd even goed worden na verteld) is dus gelijk het "excuus" voor de continuiteits"problemen" die de delen hebben. (de zelfde acteurs die in andere delen andere rollen spelen enz.)
Dit deel word ingeleid door Max zelf, dus je zou kunnen zeggen dat dit deel de legende van Imperator Furiosa was, verteld door ooggetuige Mad Max. (ook gelijk het excuus dat ie dus "blijkbaar geen zoontje had, maar een dochtertje" ;) )"


Dat zou zeker kunnen. Ik denk ook wel dat dat de gedachte er achter is, maar dat kan natuurlijk nog steeds op bepaalde zaken een 'negatief effect' hebben, althans naar mijn mening ;). Begrijp me niet verkeerd: ik vind Hardy's invulling verder alleraardigst en zie hem dit wel meerdere films doen. Echter, zelfs als een personage vooral bedoeld is om je door zijn/haar ogen de gebeurtenissen en personen te doen laten zien mag het van mij wel iets meer aandacht krijgen dan nu het geval was. Natuurlijk verwacht ik geen karakterstudie, maar het was nu wel erg vlakjes en ik kan me heel goed voorstellen dat er kijkers zijn die niet goed begrijpen/voelen wat hem nou precies motiveert om bepaalde keuzes te maken en om op een bepaalde manier te reageren op personages om hem heen die méér zijn dan alleen your everyday post-apocalyptic psycho. In een verhaalwereld die zó bomvol zit met de gekkigheid heb je wat menselijks nodig dat jou als kijker daar doorheen leidt, tenzij het je bedoeling is om bewust afstand te creeeren zoals dat soms in arthouse films of bijvoorbeeld films van Kubrick gebeurt/gebeurde, om je te laten reflecteren op de materie. Dit is echter een film die duidelijk als doel heeft om je mee te slepen in een bizarre wereld, met bizarre situaties. Dan vind ik zo'n hoofdpersonage toch een cruciale schakel, of Max zélf dat nou is of iemand anders. Het begint en eindigt nu gewoon met Max, dus het is inderdaad min of meer zo dat we als kijker via hém het verhaal van Furiosa zien en Furiosa absoluut een interessant personage is. Maar dat werkt niet altijd even lekker omdat je zo weinig binding met Max krijgt. Als het een verhaal was dat duidelijker vanuit het perspectief van Furiosa werd verteld, waarin Max als een soort mysterieus figuur een cruciale rol speelt in haar verhaal was het misschien in mindere mate een probleem geweest. Nu zijn er op dat vlak naar mijn idee gewoon geen heldere of misschien wel de verkeerde keuzes gemaakt.

Chris23

Avatar

Ok, had misschien toch iets meer karaktermomentjes kunnen hebben misschien.

En ... hij had ook wel op z`n minst een van die fotomodellen een kusje kunnen geven voor hij weg ging(waarom zou ie uberhaubt eigenlijk weg willen gaan nu de kust veilig was? ... ok het is Mad Max), , zeker na al die moeite en nadat ie 20 x z`n leven voor ze op het spel had gezet. ;)

23VDV23

Avatar

Chris23 "Ok, had misschien toch iets meer karaktermomentjes kunnen hebben misschien.

En ... hij had ook wel op z`n minst een van die fotomodellen een kusje kunnen geven voor hij weg ging(waarom zou ie uberhaubt eigenlijk weg willen gaan nu de kust veilig was? ... ok het is Mad Max), , zeker na al die moeite en nadat ie 20 x z`n leven voor ze op het spel had gezet. ;)"
`

Ok beetje nasty is deze wel, maar omdat het zo'n inkoppertje is ga ik 'm toch maar maken: Misschien was hij bang dat Furiosa te gehecht aan hem zou raken en vluchtte hij voor het vooruitzicht dat ze in haar genegenheid die mechanische arm van haar wat werk zou laten doen om hem te belonen? Daar zou ik ook wel voor vluchten :P

Chris23

Avatar

23VDV23 "`

Ok beetje nasty is deze wel, maar omdat het zo'n inkoppertje is ga ik 'm toch maar maken: Misschien was hij bang dat Furiosa te gehecht aan hem zou raken en vluchtte hij voor het vooruitzicht dat ze in haar genegenheid die mechanische arm van haar wat werk zou laten doen om hem te belonen? Daar zou ik ook wel voor vluchten :P"


:E

ik had ook wel een coole scene gemist dat hij z`n auto zou reclamen. (dan zou alleen dus wel de shot waarin die vernietigd word er eerst uit geknipt moeten worden.)

Dr. Strangelove

Avatar

Wat een bagger!
Ik moet zeggen dat ik zelfs Waterworld beter vind.

Tuurlijk, blik.op oneindig en verstand verwijderd en kijken maar.
Genoeg actie, geweld en bizarre voertuigen en dito wapens maar het verhaal is echt kil en ik haat deze Mad Max die overgenomen lijkt te zijn uit The Dark Knight Rises. Fucking Bane.
Bah!

Mad Max: Fury Road

acties