Recensie

Transformers: Age of Extinction (2014)

Michael Bay begint eindelijk een beetje door te krijgen hoe het moet.

door Thierry Verhoeven om 09:04 in RECENSIES
Transformers: Age of Extinction poster
Regie: Michael Bay | Cast: Mark Wahlberg (Cade Yeager), Nicola Peltz (Tessa Yeager), Jack Reynor (Shane Dyson), Kelsey Grammer (Harold Attinger), Stanley Tucci (Joshua Joyce), e.a.| Speelduur: 165 minuten | Jaar: 2014

In een van de eerste scènes van de nieuwste Transformers klaagt een oude bioscoopeigenaar dat het hedendaagse filmaanbod louter uit remakes en sequels bestaat. Aangezien Age of Extinction het vierde deel markeert in een reeks die gebaseerd is op een oude tekenfilmserie, lijkt dit een zelfbewuste knipoog naar de kijker, maar de zin die erna komt duidt meer op een statement. Wijzend naar een poster van de westernklassieker El Dorado stelt de grijsaard dat die film meer in zijn straatje ligt. Interessant genoeg was El Dorado geen volledig originele film, maar een remake van Rio Bravo, dat slechts zeven jaar eerder uitkwam en naast een grotendeels identiek plot beschikt over dezelfde regisseur en hoofdrolspeler. Het is haast alsof regisseur Michael Bay zijn publiek wil meegeven dat er niets mis is met een verhaal zo nu en dan opnieuw vertellen, zo lang er maar genoeg variatie is in de uitvoering.

Laat dat laatste nu juist een van de voornaamste problemen zijn van Bays vorige Transformers-films. Na het nog enigszins acceptabele eerste deel uit 2007 vielen vervolgdelen Revenge of the Fallen en Dark of the Moon enorm in herhaling. Niet alleen qua plot en actie, maar ook door het gegeven dat de kijker iedere keer met dezelfde acteurs werd opgezadeld. Hun oninteressante personages maakten in de laatste twee films geen enkele ontwikkeling meer door, maar ze leidden wel steeds de aandacht af van de buitenaardse robots waar deze filmreeks eigenlijk om zou moeten draaien. In drie films van elk tweeënhalf uur hebben we de Autobots en Decepticons weliswaar volop zien vechten, maar tussendoor nauwelijks leren kennen als personages. Bay en consorten hadden wat dat betreft een les kunnen leren van de Muppet-films. Daarin worden de Muppets iedere film omringd door andere mensen, wat henzelf tot de constante factor maakt.

Gelukkig is het nooit te laat om het roer om te gooien en met Age of Extinction gebeurt dat eindelijk. Vaste acteurs Shia LaBeouf, Josh Duhamel en John Turturro zien we niet meer terug en in plaats daarvan wordt een blik verse hoofdpersonages opengetrokken. Hoewel deze niet bijster interessant zijn, hebben ze onderling een aangename chemie en is het na de alsmaar uitdijende club van gestoorde figuren uit de vorige delen een hele verademing personages te zien die zich wel als normale mensen kunnen gedragen. Ook prettig: het menselijke gezelschap is niet overdreven groot. Ditmaal dus geen personages die onnodig lang op sleeptouw worden genomen of na een uur stilletjes uit de film verdwijnen omdat hun rol is uitgespeeld.

Het aantal Transformers is eveneens aangenaam beperkt, wat vooral te danken is aan het hoge aantal slachtoffers dat het slotgevecht in Dark of the Moon eiste. Daarin werd de oorlog tussen de Autobots tegen de Decepticons beslist in het voordeel van de eerste , dus komt de dreiging ditmaal uit een andere hoek: die van de mensheid. De vernietigende eindstrijd heeft namelijk dusdanig veel kwaad bloed gezet dat de resterende Transformers worden opgejaagd en afgemaakt, ongeacht het kamp waartoe ze behoren. En daarmee eindigt de ellende niet: gebruikmakend van hun restanten zijn megalomane wetenschappers erin geslaagd op grote schaal hun eigen Transformers te creëren. De gevolgen laten zich raden. Tevens krijgen Optimus Prime en zijn nieuwe bondgenoten het aan de stok met een vijandige Transformer-premiejager.

Hoewel weinigen rouwig zullen zijn om de afwezigheid van acteurs uit de vorige drie films, hadden velen waarschijnlijk nog liever regisseur Michael Bay zien wegblijven. Zijn hang naar zowel bombastisch als infantiel vermaak heeft deze reeks in het verleden immers niet veel goed gedaan. Kritiekpunten zoals de raciale stereotypen, kinderachtige humor en overdadige actiescènes zijn immers allemaal in zekere mate te herleiden tot Bay. Maar misschien begint de kritiek eindelijk tot de man door te dringen, want Age of Extinction is voor zijn doen opvallend ingetogen. Natuurlijk is er nog altijd volop vernietiging en schaamteloze productplacement, maar de hoeveelheid explosies is aanzienlijk lager dan gebruikelijk, het altijd zo opgehemelde Amerikaanse leger schittert door afwezigheid, de vrouwelijke rollen worden vertolkt door actrices in plaats van fotomodellen en de pijnlijke pogingen tot humor zijn tot een minimum beperkt.

Op het gebied van actie boekt Bay eveneens vooruitgang. Want waar in eerdere delen vaak totaal niet te zien was wie met wie vocht, worden ditmaal Transformers opgevoerd die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Daarnaast zijn het camerawerk en de montage minder hyperactief. Echt spannend of creatief wordt het helaas allemaal niet, maar in de actie is er gelukkig wel wat meer variatie dan enkel op elkaar inbeukende robots. Sterker nog: de film is al goed op de helft wanneer het eerste pure Transformer-gevecht eindelijk plaatsvindt. Het gaat misschien net iets te ver om dat een teken van een gedegen opbouw te noemen (vooral nadat het recente Godzilla dit allemaal net wat beter deed), maar een goede aanloop is het zeker. Jammer genoeg kan Bay het met de climax niet laten all-in te gaan, zodat hij zijn publiek na afloop toch weer grotendeels lamgeslagen de bioscoopzaal uitstuurt.

De vierde Transformers heeft veel weg van de vierde Pirates of the Caribbean. Ook hier lijken de makers te hebben ingezien dat de vorige delen veel te vol zaten met onnodige personages en doodlopende plotlijntjes, waardoor ditmaal is gepoogd een wat gestroomlijndere film te maken. Dat lukt heel aardig. De stoorzenders die de vorige delen zo godsgruwelijk irritant maakten, zijn veelal afwezig en het verhaal verkent eindelijk wat nieuw terrein. Het is echter wel een teken aan de wand dat ondanks dat de hoeveelheid personages, plotontwikkelingen en actiescènes redelijk laag wordt gehouden, de film nog altijd tien minuten langer is dan zijn overvolle voorganger. Met dit vierde deel zijn dus nog lang niet alle problemen verholpen, maar wanneer de lengte het grootste probleem is van een Transformers-film, mag best worden geconcludeerd dat Age of Extinction een redelijke stap vooruit is. Misschien wordt het nog wel eens wat met deze reeks.

44 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Ik vond de actie's scènes in deel 1 en 3 best wel overzichtelijk eigenlijk… Maar goed. Dit is nieuw voer voor onze home cinema en zal wss net zoals de voorgaande films meer dan vermakelijk zijn. Al hoop ik wel niet dat het verhaal al te simpel is want echt zo ongewikkeld was dit nu niet echt bij de vorige films. Het verhaal van deze film klinkt eigenlijk zoals het tweede deel had moeten zijn…

Brein8998

Avatar

Dit sla ik over. Heb niks met Transformers, ik vind het te simpel vermaak. Ik ga hier geen geld voor uitgeven, dat spaar ik liever voor Dawn Of The Planet Of The Apes.

KeesjeNL

Avatar

Ik vindt de recensie positiever dan het aantal gegeven sterren. Imdb en Rotten Tomatoes geven overigens een 6.4 en 5.9 voor de film.

Brein8998

Avatar

KeesjeNL "Ik vindt de recensie positiever dan het aantal gegeven sterren. Imdb en Rotten Tomatoes geven overigens een 6.4 en 5.9 voor de film."

17% op rotten tomatoes en 32 op IMDb

ironboy

Avatar

Ben ik totaal niet mee eens. Deze film is nagenoeg hetzelfde als zijn voorgangers. Ik raakte verveeld, er zat nauwelijks een verhaal in, nog steeds word er geen aandacht besteedt aan persoonlijkheden van de autobots en wanneer ik normaal gesproken op t puntje van me stoel zou moeten zitten was ik al zo gaar dat ik niet kon wachten totdat t afgelopen was, ik kon eerst niet wachten om die dinobots te zien en toen ze eindelijk in beeld kwamen ging het publiek like : oke dinobots leuk kunnen we nu gaan? Eerlijk is eerlijk ik had er weinig van verwacht maar dit is wel erg slecht. Mr.bay ga aub wat anders doen.

PRIME

Avatar

Allereerst wil ik de complimenten geven aan de recensent. Ik vind het prachtig om te lezen dat dit precies dezelfde mening is als die ik heb (al ben ik iets milder omtrend de laatste akte van de film, want EXPLOSIONS!) maar het feit dat deze film niet gewoon linea recta de grond in wordt geboord zoals dat bijna 'hoort' bij een Bay film.

Heel af en toe sijpelt Bay's stomme humor er nog door heen, misschien 1 a 2 scenes, maar verder toch een redelijk goed verhaal voor zo'n film en eindelijk ook een keer goeie montage, en rustige shots.


Ik vond het een topper van een film (maar ik vraag dan ook niet om theekransjes tussen de Transformers) en ga hem zeker nog een keer kijken. Iedereen die van actie houdt: Ga hem zien! Iedereen die gaat zeiken dat het na 4 keer hetzelfde is: Blijf thuis! (al vraag ik me af wat je anders verwacht?)

chrissie107

Avatar

Oef wat was deze film toch slecht. Het eerste half uur tot drie kwartier is goed te pruimen overigens, eigenlijk als er praktisch nog geen transformer aanwezig is en dat geeft te denken. Hierna gaat het nog dik 2 uur los met een continue saaie stroom aan gevechten en op den duur weet je niet meer wat nou het begin van een gevecht en wanneer er een nieuwe start. Op de één of andere manier zijn de tranformers gewoon niet sympathiek en interesseert het je geen reet meer wat er gebeurt met ze. De film is veels en veels te lang.
Er zitten een aantal storende fouten in en dan met name figuranten die niet op een natuurlijke manier reageren op bijvoorbeeld een ontploffing
De karakterontwikkeling vond ik persoonlijk heel matig en met name het idiote gekibbel tussen vader, dochter en vriend van dochter over relatie tussen dochter en vriend stoorde enorm .
De menselijke bad guys waren toch wel behoorlijke softies.
Mark Wahlberg, toch één van mijn favoriete acteurs, begon goed in de film maar naarmate de film vorderde vond ik hem vrij irritant.

Geen ziel, om even de woorden van Optimus te gebruiken, heeft deze film.

Misschien moet je ook wel echt fan zijn wil je dit leuk vinden, ik was in ieder geval blij dat die voorbij was

pecanbroodje

Avatar

Krijgt deze film van de recensent nu drie sterren omdat hij een verademing tov de vorige films?:P

benjamin

Avatar

PRIME "Allereerst wil ik de complimenten geven aan de recensent. Ik vind het prachtig om te lezen dat dit precies dezelfde mening is als die ik heb (al ben ik iets milder omtrend de laatste akte van de film, want EXPLOSIONS!) maar het feit dat deze film niet gewoon linea recta de grond in wordt geboord zoals dat bijna 'hoort' bij een Bay film."


Waarmee even handig toch nog maar gezegd is dat enkel wie de films goed vindt gelijk heeft en de rest enkel zich op vooroordelen baseert. Zo heb je natuurlijk altijd de enige echte juiste mening en is al de rest fout: oké, ze geven argumenten die van toepassing zijn op de film, maar die kan je negeren want we hebben net vastgelegd dat de persoon zelf niet correct kan een oordeel vellen.

En o ja, er zijn wel negatievere meningen over Bay, dat ontkent niemand - maar waarvan wil jij dan beweren dat die komen? Als al z'n films zo goed zijn en enkel soms negatievere geluiden krijgen van die stoute haters, betekent dat dan precies dat men met een dartspijl naar wat foto's gesmeten heeft en bij deze man uitkwam.

Pete_027

Avatar

Volgens mij krijgt deze film hier 3 sterren omdat Bay een paar kritiekpunten heeft verbeterd ten opzichte van de vorige delen.
Afgaande op andere recensies zijn het nieuwe modepopje(de dochter) en haar vriendje de nieuwe stoorfactors.


Ben ook wel benieuwd naar de recensie van Mark Kermode :D

jaime91

Avatar

benjamin "Wat een suggestieve post weer: de recensent in dit geval mag gerust z'n mening hebben, maar die suggestie dat alle andere meningen (ongeacht eventuele aangehaalde argumenten) waardeloos zijn omdat die enkel gebaseerd zijn op vooroordelen is alweer ferm overdreven en compleet onjuist. Waarom kun je niet gewoon andere meningen aanvaarden zonder die af te stempelen als 'gezeik' en manieren te vinden om aan te tonen dat die onjuist zijn?"


Helemaal mee eens. Ik stoor me daar ook onwijs aan. Een mening kan nooit onjuist zijn aangezien het een mening is. Je kan het er niet mee eens zijn, maar het afdoen als gezeik gaat inderdaad nergens over.

Prime leuk dat jij van de film genoten hebt, maar er zijn nou eenmaal ook mensen die geen fan zijn van het werk van Bay of van deze franchise. Dat mag ook best gezegd worden, niet iedereen hoeft vol lof over deze films te spreken.

Van de andere kant begrijp ik het ook wel, ik vind het namelijk ook lastig om accepteren als iemand The Empire Strikes Back de grond in trapt maar niet iedereen is zo'n grote Star Wars fanboy als ik ben.

Dus als je wilt dat mensen jou mening accepteren en jou serieus nemen neem dan ook anderen serieus.

Asperientje

Avatar

Wat een verschrikkelijke film was dit zeg. In Pathe Arnhem zat iedereen te klappen en ik was de enige die 'BOE' riep.
Ik heb me ontzettend verveeld. Ik ben er zonder verwachtingen ingegaan, zodat het beter zou kunnen uitpakken. Het bleek nog erger te zijn. Het dialoog is zo verschrikkelijk en achterlijk, bah. De film duurt veels te lang, waarbij je denkt dat de tweede acte de derde acte is, maar niet zo blijkt te zijn. En de one-liners over de 'seed'. Hoe komen ze er op. "Find my seed" "Give me the seed". Serieus??!!. Het plot gaat nergens over en er zitten ontzettend veel gaten in. Alsof er nooit een script geweest was. En ja, ik weet, dat wanneer je naar een Michael Bay film gaat dat je alleen maar explosies kan verwachten. Maar al mijn vrienden gingen erheen en ik dus ook maar. Geen verwachtingen. Ik dacht al dat deze slecht ging worden dus dan kan het alleen maar beter zijn (nog even herhalen want het staat hierboven ook al). Maar OMG. Dit is de slechtste film die ik in de afgelopen jaren heb gezien. Wat een ramp van een film. Jesus F*CK.

2/10

PRIME

Avatar

benjamin "Waarmee even handig toch nog maar gezegd is dat enkel wie de films goed vindt gelijk heeft en de rest enkel zich op vooroordelen baseert. Zo heb je natuurlijk altijd de enige echte juiste mening en is al de rest fout: oké, ze geven argumenten die van toepassing zijn op de film, maar die kan je negeren want we hebben net vastgelegd dat de persoon zelf niet correct kan een oordeel vellen.

En o ja, er zijn wel negatievere meningen over Bay, dat ontkent niemand - maar waarvan wil jij dan beweren dat die komen? Als al z'n films zo goed zijn en enkel soms negatievere geluiden krijgen van die stoute haters, betekent dat dan precies dat men met een dartspijl naar wat foto's gesmeten heeft en bij deze man uitkwam."Laat me een keer met rust man. Ik word het echt spuugzat. Je verdraait m'n woorden gewoon. Voor de zoveelste keer:

Wat boeit het mij nou dat jij die film shit vind man. Het gaat mij erom dat mensen al 4 films lang elk artikel van TF lopen onder te schijten terwijl er ook mensen zijn die wel met elkaar willen praten over hoe vet het is zonder dat zo'n hater erdoorheen komt met dezelfde troep.

De reden dat ik deze recensie goed vind, is dat het zowel toont dat het nog ver te gaan heeft, maar er niet meteen over alles gezeikt wordt. een 1,7% op RT vind ik namelijk echt overdreven.

Ik snap echt niet waarom je keer op keer op keer op keer deze artikelen blijft aanklikken gast, we weten allemaal dat je het kut vind, we weten allemaal dat er nooit een andere regisseur komt, we weten allemaal dat deze regisseur nooit een Chris Nolan wordt, dus waarom blijf je dan lezen en kijken?

PRIME

Avatar

jaime91 "Helemaal mee eens. Ik stoor me daar ook onwijs aan. Een mening kan nooit onjuist zijn aangezien het een mening is. Je kan het er niet mee eens zijn, maar het afdoen als gezeik gaat inderdaad nergens over.

Prime leuk dat jij van de film genoten hebt, maar er zijn nou eenmaal ook mensen die geen fan zijn van het werk van Bay of van deze franchise. Dat mag ook best gezegd worden, niet iedereen hoeft vol lof over deze films te spreken.

Van de andere kant begrijp ik het ook wel, ik vind het namelijk ook lastig om accepteren als iemand The Empire Strikes Back de grond in trapt maar niet iedereen is zo'n grote Star Wars fanboy als ik ben.

Dus als je wilt dat mensen jou mening accepteren en jou serieus nemen neem dan ook anderen serieus."


Ik heb NOOIT, maar dan ook NOOIT op deze site gezegd dat ik andermans mening niet accepteer. Overigens halen jullie woorden uit mijn post die ik niet zo bedoel. Ik vind het gewoon fijn voor de verandering een keer een TF recensie te lezen van iemand die de film beoordeelt op wat hij is. En niet een recensent die normaal alleen de serieuzere films kijken en nu ineens TF gaan recenseren. Daarnaast staat er NERGENS in mijn stukje dat mijn mening over de film en mijn mening over de recensie een statement zijn dat jullie meningen er niet aan toe doen, wat ik gewoon niet snap is dat als Twilight nu nog bezig was en ik de eerste een of twee films gezien heb en ze kut vond, waarom ik dan in godsnaam nog steeds zou posten bij twilight 5.

PRIME

Avatar

jaime91 "Helemaal mee eens. Ik stoor me daar ook onwijs aan. Een mening kan nooit onjuist zijn aangezien het een mening is. Je kan het er niet mee eens zijn, maar het afdoen als gezeik gaat inderdaad nergens over."


Overigens is het veelvoudig herhalen van je mening, al sinds de eerste film uit kwam en deze website er aandacht aan besteedde, gewoon zeiken.

benjamin

Avatar

PRIME "Terwijl er ook mensen zijn die wel met elkaar willen praten over hoe vet het is zonder dat zo'n hater erdoorheen komt met dezelfde troep."


Sorry, maar daarvoor zijn fansites in mijn ogen - op een site waar alle meningen wenselijk zijn ga je ook constant alle meningen terugvinden. Als je mag herhalen hoe 'vet' iets is, mag je ook herhalen wat de minpunten zijn - en indien een nieuw deel komt is het ook logisch dat dat opnieuw zal beoordeeld worden. Nu voor alle duidelijkheid: ik zeg ook niet dat je elke keer hetzelfde moet opmerken: altijd dezelfde argumenten intikken kan vervelen en simpel 'it sucks' zeggen is ook een waardeloze post wegens geen argumenten. Maar zeker als we weer een te grote box office zien of een reactie van Bay over de kritiek of een recensie zal je die meningen zien.

PRIME "Ik vind het gewoon fijn voor de verandering een keer een TF recensie te lezen van iemand die de film beoordeelt op wat hij is. En niet een recensent die normaal alleen de serieuzere films kijken en nu ineens TF gaan recenseren."


Maar nu lijk je weer wat kort door de bocht te gaan eerlijk gezegd: ik kan je nogmaals linken naar het filmpje van JeremyJahns waarin hij de film zeer negatief beoordeelt. Die persoon heeft de hoogste rating gegeven aan Pacific Rim, dus ik denk dat hij wel films als dit kan beoordelen op wat ze zijn of willen zijn hoor. Er zijn meer posts over mensen die de film slecht vinden (met aannames die ik dan nogal durf tegen te spreken - waardoor je meerdere reacties van mij zult zien) dan posts die op argumenten ingaan.

Om op je vraag van enkele dagen terug te antwoorden waarom ik vaak The Avengers gebruik: omdat dat zo'n voorbeeld is van ook een simpele film die puur vermaak biedt, maar die heel goed ontvangen is (en die ik zelf ook heel goed vond). En die dus aantoont dat mensen die niet direct fan zijn van Transformers toch entertainment ook kunnen waarderen en dat er dus iets anders fout zit (volgens bepaalde meningen) met deze films.

jaime91

Avatar

PRIME "Ik heb NOOIT, maar dan ook NOOIT op deze site gezegd dat ik andermans mening niet accepteer. Overigens halen jullie woorden uit mijn post die ik niet zo bedoel. Ik vind het gewoon fijn voor de verandering een keer een TF recensie te lezen van iemand die de film beoordeelt op wat hij is. En niet een recensent die normaal alleen de serieuzere films kijken en nu ineens TF gaan recenseren. Daarnaast staat er NERGENS in mijn stukje dat mijn mening over de film en mijn mening over de recensie een statement zijn dat jullie meningen er niet aan toe doen, wat ik gewoon niet snap is dat als Twilight nu nog bezig was en ik de eerste een of twee films gezien heb en ze kut vond, waarom ik dan in godsnaam nog steeds zou posten bij twilight 5."


Dus als ik jou reacties begrijp mag ik als ik een Transformers en Bay fan ben wel onder elk artikel en recensie zetten hoe vet ik Transformers en Bay vind, maar als ik geen fan ben van zijn films mag ik dat alleen doen bij de eerste Transformers film en bij 1 artikel.

Zodat onder elke recensie het merendeel van de comments positief is. Dat gaat toch ook helemaal nergens over. Als ik een film gezien heb ben ik vrij om mijn mening daarover te posten. Als er een nieuws is over zijn films ben ik ook vrij om daar mijn mening over te geven. En dat blijf ik ook gewoon doen.

Daar kan jij het als fan dan niet mee eens zijn, dat is pech voor jou maar nogmaals niet iedereen is zo'n grote fan als jij.

Bij die negatieve reacties zul je je gewoon moeten neerleggen.

En om op jou laatste zin te reageren. Misschien is Twilight 5 wel beter dan Twilight 4. Ik acht die kans zeer klein maar alles kan. Ik neem aan dat iedereen die betaalt voor een film ook hoopt dat de film vermakelijk of goed is, en als het een sequel is dat de film wellicht beter is dan de vorige.

Je kan pas echt oordelen als je de film gezien hebt niet waar. ;) Maar vooraf mag je ook een mening hebben zolang je maar blanco de bios in gaat en het allemaal op je af laat komen. Zo zie ik het in ieder geval.

Chrischzz

Avatar

De verbeteringen die Bay gedaan zou hebben, hebben wat mij betreft niet gewerkt hoor..

De film zou kleinschaliger zijn, zei meneer Bay nog..
Nou.. daar heb ik niets van gemerkt..

Zitten er minder menselijke personages in die tijd vragen? Volgens mij niet.. Het liefdes koppeltje had compleet na de eerste actie scene op de boerderij eruit geschreven moeten worden, net als de onderzoekster.. allemaal nutteloze karakters.. Daar waar de meeste karakter dan wel serieuzer zijn als in de voorgaande delen, veranderd Tucci zodra hij voet zet in China bijna in een exacte kopie van Turturro..

Verder zitten er ook weer een paar overbodige scenes in.. Zoals het gevecht tussen Cade en de CIA gozert..


Daarnaast wordt het ontstaans-plot van Optimus Prime uit de voorgaande films met deze film weer compleet over een andere boeg gegooit.. Leuk dat er een reverentie wordt "gemaakt" naar de quintessons maar er wordt op die manier weer een niet plotje toegevoegd wat niet had gehoeven..


De Dinobots hadden ook net zo goed geschrapt kunnen worden.. voegden ook totaal niet toe.

De film ad makkelijk een half uur korter gekunt en dan ok wat vlotter.. het maakt de film mijnsinziens zelfs saai, net als de vorige film.

Dan de designs.. de bountyhunters zijn net mannen in pakken.. de term robot is haast weg.. En hoe kan ee robot die in een Lambo veranderd nu even groot zijn als Optimus Prime die in een vrachtwagen veranderd? Daar is helemaal de massa niet voor.

Dan ook nog dat de tf's op de vlucht zijn.. dan moeten ze vooral nog steeds veranderen in dure sportwagens en opvallende vrachtwagens..

Nee.. ik had stiekum gehoopt op een eenduidiger verhaal en inderdaad een minimalistischere film.. maar helaas schiet Bay ook weer hiermee te ver door..


Het is nu echt tijd voor een andere regisseur.. want Bay snapt het nog steeds niet..

PRIME

Avatar

jaime91 "Dus als ik jou reacties begrijp mag ik als ik een Transformers en Bay fan ben wel onder elk artikel en recensie zetten hoe vet ik Transformers en Bay vind, maar als ik geen fan ben van zijn films mag ik dat alleen doen bij de eerste Transformers film en bij 1 artikel.
"En weer verdraai je woorden. O+


Benjamin, Jaime, ik ga hier geen woorden meer aan vuil maken. Vanaf nu negeer ik je comments gewoon. Heel veel plezier met de komende films en good day!

benjamin

Avatar

PRIME "Benjamin, Jaime, ik ga hier geen woorden meer aan vuil maken. Vanaf nu negeer ik je comments gewoon."


Je bent uiteraard vrij in te gaan op wat je wil, maar ik snap alleen niet waar je het in dit geval over hebt. Het enige wat in de comments staat hier, is een vraag om wat respect te hebben voor andere meningen (om even samen te vatten: dat is niet direct gezeik, dat is niet linea recta afbreken of enkel van andere genres houden): dus wat is er daar precies te negeren aan. Je kunt inderdaad dat negeren en dingen blijven zeggen die enkel personen met een andere mening beoordelen en vaak foutief (ja, wie The Avengers waardeert, houdt echt niet van actie), maar wat is daar de meerwaarde van?

Brasco

Avatar

Waarom altijd de zelfde discussie bij deze film haha mensen die het leuk vinden gaan hm zien en de rest is heus niet verplicht ofzo vind ik mja 3 sterren is nog best netjes volgende week maar is gaan bekijken.

AlPac

Avatar

Ik ben het eens met de recensie, de film duurde inderdaad te lang en was soms moeilijk te volgen(dit kwam ook door die vreselijke 3d bril).
Volgens mij gaat deze film beter zijn na een 2 keer thuis op de bank te kijken, dit had ik namelijk ook bij de eerdere films. Er was meer karakterontwikkeling bij de transformers, en Lockdown vond ik ook een groot pluspunt. Enkel liet de menselijke cast weer wat steken vallen, Wahlberg, Grammer en Tucci vielen nog mee, maar de jongeren echt niet. Ik vond het persoonlijk ook spijtig dat er geen enkele link was met de personages van de vorige films.

En wat betreft de discussies; iedereen heeft een eigen mening probeer deze dan ook te respecteren en ga er niet onnodig op in, probeer ook niet te extreem te reageren en daarmee bedoel ik de duidelijke haters en fanboys, en de meelopers. Je kan een (negatieve/positieve) mening hebben maar verwoord deze dan ook met respect tegenover de rest.

Van mij krijgt de film een 6 waarschijnlijk word het nog een 7 na een 2e kijkbeurt.

IMAX3D

Avatar

PRIME "Allereerst wil ik de complimenten geven aan de recensent. Ik vind het prachtig om te lezen dat dit precies dezelfde mening is als die ik heb (al ben ik iets milder omtrend de laatste akte van de film, want EXPLOSIONS!) maar het feit dat deze film niet gewoon linea recta de grond in wordt geboord zoals dat bijna 'hoort' bij een Bay film.

Heel af en toe sijpelt Bay's stomme humor er nog door heen, misschien 1 a 2 scenes, maar verder toch een redelijk goed verhaal voor zo'n film en eindelijk ook een keer goeie montage, en rustige shots.


Ik vond het een topper van een film (maar ik vraag dan ook niet om theekransjes tussen de Transformers) en ga hem zeker nog een keer kijken. Iedereen die van actie houdt: Ga hem zien! Iedereen die gaat zeiken dat het na 4 keer hetzelfde is: Blijf thuis! (al vraag ik me af wat je anders verwacht?)"


Ben benieuwd, zondag ga ik hem checkuh in IMAX 3D, neem me gordel wel mee want ben bang dat ik weg wordt geblazen van de actie scenes :~

IMAX3D

Avatar

Ps. Benjamin hou toch een x op met die poppenkast reacties heel het jaar door haha, pak een :+ neem je vriendin mee naar het strand en maak een selfie >Smiley face

patrick_h

Avatar

PRIME "maar het feit dat deze film niet gewoon linea recta de grond in wordt geboord zoals dat bijna 'hoort' bij een Bay film."
? De vorige twee films van meneer Bay kregen toch een positieve recensie op filmtotaal?

benjamin

Avatar

IMAX3D "ps. Benjamin hou toch een x op met die poppenkast reacties heel het jaar door haha, pak een :+ neem je vriendin mee naar het strand en maak een selfie >Smiley face"


Oké, bedankt voor de tip zeker.

Steve-O

Avatar

Ik vond juist dat de film ten onder ging aan de vele plot elementen. Ik denk dat het beter was geweest als ze de mens gemaakte Transformers eruit hadden gelaten. Het idee is leuk maar de uitvoering liet wensen te over. Het idee van Lockdown vond ik wel aardig al werd er teveel gehint naar pot materiaal voor een vervolg. Het was ook leuk geweest als we wat dieper op de Dinobots waren in gegaan. De marketing was veelal op hun gericht maar ze waren nauwelijks te zien.
Dat dit een nieuwe cast had is wel fijn al is de kinderachtige humor nog wel aanwezig. De nieuwe Transformers zagen er goed uit al hadden ze wel weer de meest cheesy teksten uit de film. Het zou toch wat zijn als een regisseur met een visie die niet alleen om explosie draait een Transformers film kan maken met een goed plot en interessante menselijke en Transformer personages. Van al de Transformers films is dit denk ik wel de meest commerciële. Ik zie niet in waarom de producers en Bay het over een heel andere boeg zullen gooien met deel 5… Helaas.

Hoe dan ook, de VFX zagen er weer top uit, de Dinobots waren gaaf ondanks het feit dat ze bar weinig aanwezig waren en puur om het feit dat er een nieuwe cast was maakte het toch niet zo vervelend als bijvoorbeeld Revenge of the Fallen dat naar mijn idee nog steeds de slechtste is uit de reeks.

JamesBond

Avatar

Krijg het idee dat deze recensie positief is geschreven om positief te zijn, de 3 sterren lijken namelijk niet echt gemeend... Maar dat zal wel aan mij liggen

Frietgezicht

Avatar

Ik hoop dat er nog 30 Transformers-films komen zodat discussies zoals boven er continu weer zijn. Heerlijk.

Ach ik gooi dr wat bier in en dan kijk ik thuis wel keertje. Een voetbalwedstrijd is ook niet altijd boeiend maar dan kijk je voor die paar momentjes die wel leuk zijn.

PRIME

Avatar

IMAX3D "Ben benieuwd, zondag ga ik hem checkuh in IMAX 3D, neem me gordel wel mee want ben bang dat ik weg wordt geblazen van de actie scenes :~"


Hijs tof, veel plezier, en ja, gordel was wel handig geweest haha Smiley face

PRIME

Avatar

patrick_h "? De vorige twee films van meneer Bay kregen toch een positieve recensie op filmtotaal?"Hmm, weet ik eigenlijk niet meer. Viel me wel voor het eerst op dat de recensie een keer overeen kwam met wat ik dacht haha

YOLO

Avatar

PRIME "maar het feit dat deze film niet gewoon linea recta de grond in wordt geboord zoals dat bijna 'hoort' bij een Bay film."
Naast dat Pain & Gain 4 sterren kreeg. En Transformers: Dark of the Moon slechts 3 sterren, kreeg The Island zelfs 3,5 sterren. Maar om jouw een plezier te doen heeft een FT recensent Bad Boys II 1 sterretje gegeven, zoals het 'hoort' bij een Bay film. Hiermee scoort BB2 lager dan tot nu toe 4 uitgebrachte TF films. Simpel gezegd. Het is gewoon een kwestie van opzoeken en dan relativeren. ;)


PRIME "Iedereen die gaat zeiken dat het na 4 keer hetzelfde is: Blijf thuis! (al vraag ik me af wat je anders verwacht?)"
Blijf thuis. Right...
Even een huishoudelijke medeling voor de thuisblijvers onder ons. TF4 is vanaf 26-11-2014 verkrijgbaar op Blu-ray, want je hoeft idd TF4 niet in de bios te kijken. :P

Roeltje

Avatar

Ik ga deze waarschijnlijk in glorieus IMAX zien!
Maar kan iemand mij zeggen of IMAX het wel waard is?
Want ik weet dat een deel met IMAX 3D camera's is opgenomen, maar hoeveel, en hoe goed is dat verschil?

PRIME

Avatar

Roeltje "Ik ga deze waarschijnlijk in glorieus IMAX zien!
Maar kan iemand mij zeggen of IMAX het wel waard is?
Want ik weet dat een deel met IMAX 3D camera's is opgenomen, maar hoeveel, en hoe goed is dat verschil?"


Heel erg waard!

Roeltje

Avatar

PRIME "Heel erg waard!"


Maar zag je ook verschil tussen de gewone 3D shots en de IMAX 3D shots?

Decepticon

Avatar

Er worden hierboven al wat spoilers vermeld, dus ik zal ook SPOILERS weggeven.

Ik vind het een gave en ook goede film, maar ik vind hem op sommige fronten ook tegenvallen. Hoewel hij wat lijkt op de eerste film, door de introductie van de nieuwe cast, vind ik het toch een ander soort film, dan eerste 3 films.

De lange speelduur speelt mij geen parten, maar omdat er idd minder actie in zit, voelt het door de lange speelduur ook aan dat er echt minder actie in zit, vooral vergeleken met Dark of the Moon en dat vind ik jammer.
Ik had toch graag wat meer actie gezien, maar het ziet er wel subliem uit!

Het verhaal wordt imo goed opgebouwd en uit de doeken gedaan. De nieuwe cast is fris en voelt goed, ze zijn serieus en hebben goede chemie en er is leuke humor van TJ Miller en tussen vader, dochter en vriendje.

Tucci's personage is zoals Chrischzz zegt, zodra ze in China zijn, een kopie van Torturro's personage, terwijl hij eerst nog bloedserieus is en best dreigend overkomt, maar dat vind ik niet zo erg. Ik heb erg gelachen om de humor die hij in China bracht. Maar het was leuker en beter geweest als hij serieus was gebleven.

De humor is verder idd ingetogen, maar wel heel goed. Ik heb ook echt gelachen om de tekst van Bumblebee. Hij zegt een keer WTF en dat soort dingen. Echt lachen!
Maar bij Bumblebee gaat Bay wel weer helemaal de fout in, hij praat nog steeds niet! Hij communiceert nog steeds via de radio.

Er is weer geen karakterontwikkeling van de nieuwe bots en de nieuwe robots zijn er weer gewoon op aarde, zonder enige uitleg en karakterontwikkeling.

En idd, de Dinobots, zij hebben als enigste nieuwe bots een intro, zei het wel erg mager en ze komen in de laatste acte pas aan bod en ook nog eens heel kort.
Zoals Chrischzz ook zegt, ze hadden eigenlijk geschrapt kunnen worden. Maar ook de Dinobots praten niet en ze worden niet eens bij naam genoemd!
Er zijn ook niet veel transformaties te zien, vooral van de nieuwe Autobots, waar het toch ook om draait.

Dit vind ik toch wel grote missers een TF film, je wilt als fan de namen horen.

De transformaties van de door mensen gemaakt Transformers is heel apart en wel mooi om te zien, maar ik vind het eigenlijk niet passen.
Bay wilde graag wat anders blijkbaar, maar het heeft weinig met Transformers te maken. Ze veranderen van auto in blokjes in robot en waar in blokjes naar voertuig. Je ziet zo geen voertuig in een robot veranderen en vice versa.

Bay zei dat de vechtstijl van Drift waanzinnig zoud zijn, nou, dat viel imo ook tegen, de vechtscenes van Bumblebee zien er veelal beter uit.
Ook de eindbattle tussen Optimus en Lockdown vond ik wat tegenvallen, wat kort, geen echte battle.

De ontwikkeling van Galvatron vind ik goed gedaan en daar zullen we de volgende film meer van zien.
Lockdown is ook erg gaaf en dreigend als de main villain, maar het klopt niet dat hij als sportwagen, net zo'n grote robot is als Optimus Prime, die een veel grotere vrachtwagen is. Bay zei bij de eerste film zelfs dat hij die 'massdisplacement' wilde voorkomen. Dat is hem dus niet gelukt wat Lockdown betreft.

Al met al vind ik het wel een goede film, maar ik ga hem zeker nog een keer in de bios kijken en dan zal ik hem nog wel wat beter vinden denk ik.

Hancock

Avatar

PRIME "Laat me een keer met rust man. Ik word het echt spuugzat. Je verdraait m'n woorden gewoon. Voor de zoveelste keer:

Wat boeit het mij nou dat jij die film shit vind man. Het gaat mij erom dat mensen al 4 films lang elk artikel van TF lopen onder te schijten terwijl er ook mensen zijn die wel met elkaar willen praten over hoe vet het is zonder dat zo'n hater erdoorheen komt met dezelfde troep.

De reden dat ik deze recensie goed vind, is dat het zowel toont dat het nog ver te gaan heeft, maar er niet meteen over alles gezeikt wordt. een 1,7% op RT vind ik namelijk echt overdreven.

Ik snap echt niet waarom je keer op keer op keer op keer deze artikelen blijft aanklikken gast, we weten allemaal dat je het kut vind, we weten allemaal dat er nooit een andere regisseur komt, we weten allemaal dat deze regisseur nooit een Chris Nolan wordt, dus waarom blijf je dan lezen en kijken?"


Hahahahaha amen dude !
Laat ze hun mening gewoon geven of het nou goed of slecht is maak niet uit.


Ik moet helaas nog ff wachten maar imax3D staat vast!! :~
En weet al bijna zeker dat ik net als de voorgaande delen lekker nog de blu-ray ga aanschaffen :P

Dus dat !

Havoc

Avatar

Enorm van genoten. Ja, de films zijn niet perfect, maar vermaak is het beter!

daniel12345

Avatar

Ik wil hier niet Micheal Bay zwart maken maar, hij snapt het gewoon echt niet. LUISTER MEER NAAR DE ECHTE FANS MR. BAY!!!. Het gaat gewoon weer om geld, en om zoveel mogelijk mensen naar de bios te lokken met zijn leugens. En dat gebeurd ook. De eerste drie Transformers films vond ik goed (de derde was iets minder), de eerste vond ik zelfs een geweldige topfilm. Ik had hele hoge verwachtingen voor dit vierde deel, mede door het kijken van de trailers. Deze zijn absoluut niet waargemaakt. Eén ding moet wel gezegd worden, ik heb de film in de Imax Pathé Arena bioscoop gekeken. Pff, dat was een hele beleving. Hoe onduidelijk het 3D normaliter is, hoe super scherp het juist is in Imax 3D, wat geweldig!!! Wat een beeld en geluid, echt prachtig. In de recensie van deze film lees ik dat in Age Of Extinction geen gestoorde, irritante figuren of personages zitten, daar ben ik het echt niet mee eens. Inderdaad de derde film spande de kroon met irritante figuren, ik noem een John Malkovich en Ken Jeong. Dat werd gelukkig nog goed gemaakt door toffe actie. In deze film zitten weer enkele irritante figuren. En niet alleen bij de mensen zitten irritante figuren, ook sommige robots maken er een komedie film van. Er wordt gezegd dat Micheal Bay het nu eindelijk snapt, Absoluut niet.... Hij blijft flauwe humor in een film stoppen waar dit helemaal niet in thuis hoort. Natuurlijk zijn wat grappige momenten leuk, en houdt het de film aantrekkelijk maar hij blijft er maar mee door gaan. Ook de mensen hebben een veel te prominente rol in de film. Deze film moet om Transformers draaien, niet om de mensen. Het vriendje van de dochter van Mark Wahlberg heeft totaal geen meerwaarde. De film is veel te lang, en de gevechten tussen de Transformers bieden niets nieuws, en zijn er veel te weinig. Er zijn veel ontploffingen te zien maar deze worden door andere factoren veroorzaakt. Ook zijn er zo goed als geen Decepticons te zien. Dat was juist tof aan de andere delen. Dat was echt een strijd tussen de Autobots en de Decepticons. Met deze verhaallijnen kunnen ze wel 10 films maken. Toch kiezen ze ervoor om compleet andere dingen te verzinnen. Op zich leuk dat de mensheid nu de grootste dreiging vormt maar introduceer geen Galvatron en doe er vervolgens niets mee, natuurlijk is het wel weer een opzet voor een volgende film!!!. Ook slaat het nergens op hoe de Transformers later in de film transformeren. De Dinobots zagen er dan wel weer leuk uit, daar heb ik wel eem beetje van genoten. Dat ging alleen weer veel te snel. Zo ineens waren ze er, en zo ineens waren ze weer weg. Juist dat moet worden opgebouwd zodat je een gevoel en band met de personages krijgt, ook al zijn het robots. Lockdown was daar in tegen wel leuk gevonden.

IMAX3D

Avatar

benjamin "Oké, bedankt voor de tip zeker."


wel echt doen gozer, begin me zorgen om je te maken :E

starbass

Avatar

Deze ga ik ook lekker thuis een keer kijken, dat kan ik dan toch weer niet laten.

Voor mij blijft The Island het beste wat Bay ooit gemaakt heeft, die staat zeker op mijn lijstje met 50 favoriete films, maar daar zullen de transformers films nooit op komen als ze zo slap blijven.

IMAX3D

Avatar

Heb hem gisteren eindelijk kunnen checkin in IMAX 3D. Door al die slechte recensies zat ik echter op een tegenvaller te wachten maar deze film was alles behalve tegenvallend. Om maar eerst te beginnen over het kijken in IMAX 3D. Geweldig gewoon, alsof je er zelf in speelt. Over het verhaal, ik vond deze persoonlijk hooguit de beste uit de TF franchise.

Mark Wahlberg, alsof hij Jason Bourne speelde. De opkomst van de Dinobots, net als het moment toen Ghandalf kwam opdagen bij the battle of Helms Deep. Kippenvel gewoon. Ben er zo overvol enthousiast over dat ik hem gewoon nog een keer ga kijken van de week. Michael Bay is zeker geslaagd hoe hij de film kan overbrengen bij een die-hard TF fanaat. Het verhaal is goed opgebouwd, enigste kritiek puntje was het acteer werk van een aantal acteurs.

Het is zeker een aanrader deze film!

IMAX3D

Avatar

Decepticon "Er worden hierboven al wat spoilers vermeld, dus ik zal ook SPOILERS weggeven.

Ik vind het een gave en ook goede film, maar ik vind hem op sommige fronten ook tegenvallen. Hoewel hij wat lijkt op de eerste film, door de introductie van de nieuwe cast, vind ik het toch een ander soort film, dan eerste 3 films.

De lange speelduur speelt mij geen parten, maar omdat er idd minder actie in zit, voelt het door de lange speelduur ook aan dat er echt minder actie in zit, vooral vergeleken met Dark of the Moon en dat vind ik jammer.
Ik had toch graag wat meer actie gezien, maar het ziet er wel subliem uit!

Het verhaal wordt imo goed opgebouwd en uit de doeken gedaan. De nieuwe cast is fris en voelt goed, ze zijn serieus en hebben goede chemie en er is leuke humor van TJ Miller en tussen vader, dochter en vriendje.

Tucci's personage is zoals Chrischzz zegt, zodra ze in China zijn, een kopie van Torturro's personage, terwijl hij eerst nog bloedserieus is en best dreigend overkomt, maar dat vind ik niet zo erg. Ik heb erg gelachen om de humor die hij in China bracht. Maar het was leuker en beter geweest als hij serieus was gebleven.

De humor is verder idd ingetogen, maar wel heel goed. Ik heb ook echt gelachen om de tekst van Bumblebee. Hij zegt een keer WTF en dat soort dingen. Echt lachen!
Maar bij Bumblebee gaat Bay wel weer helemaal de fout in, hij praat nog steeds niet! Hij communiceert nog steeds via de radio.

Er is weer geen karakterontwikkeling van de nieuwe bots en de nieuwe robots zijn er weer gewoon op aarde, zonder enige uitleg en karakterontwikkeling.

En idd, de Dinobots, zij hebben als enigste nieuwe bots een intro, zei het wel erg mager en ze komen in de laatste acte pas aan bod en ook nog eens heel kort.
Zoals Chrischzz ook zegt, ze hadden eigenlijk geschrapt kunnen worden. Maar ook de Dinobots praten niet en ze worden niet eens bij naam genoemd!
Er zijn ook niet veel transformaties te zien, vooral van de nieuwe Autobots, waar het toch ook om draait.

Dit vind ik toch wel grote missers een TF film, je wilt als fan de namen horen.

De transformaties van de door mensen gemaakt Transformers is heel apart en wel mooi om te zien, maar ik vind het eigenlijk niet passen.
Bay wilde graag wat anders blijkbaar, maar het heeft weinig met Transformers te maken. Ze veranderen van auto in blokjes in robot en waar in blokjes naar voertuig. Je ziet zo geen voertuig in een robot veranderen en vice versa.

Bay zei dat de vechtstijl van Drift waanzinnig zoud zijn, nou, dat viel imo ook tegen, de vechtscenes van Bumblebee zien er veelal beter uit.
Ook de eindbattle tussen Optimus en Lockdown vond ik wat tegenvallen, wat kort, geen echte battle.

De ontwikkeling van Galvatron vind ik goed gedaan en daar zullen we de volgende film meer van zien.
Lockdown is ook erg gaaf en dreigend als de main villain, maar het klopt niet dat hij als sportwagen, net zo'n grote robot is als Optimus Prime, die een veel grotere vrachtwagen is. Bay zei bij de eerste film zelfs dat hij die 'massdisplacement' wilde voorkomen. Dat is hem dus niet gelukt wat Lockdown betreft.

Al met al vind ik het wel een goede film, maar ik ga hem zeker nog een keer in de bios kijken en dan zal ik hem nog wel wat beter vinden denk ik."


Op een aantal punten heb je gelijk maar man oh man wat een gave film was dit! Ik vind het verhaal goed opgebouwd en save the best for last heeft die prima toegepast.

Paul83NL

Avatar

Fantastische actiefilm! Heerlijk. Een filmpje die ik makkelijk nog een keer of twee in de bioscoop kan kijken Smiley face

Transformers: Age of Extinction

acties