Recensie

Edge of Tomorrow (2014)

Tom Cruise vervolgt na Oblivion zijn loopbaan als scifi-actieheld en krijgt nu niet alleen ruzie met aliens, maar ook met de tijd. Intelligent, bot en ruw gefilmd.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Arjan Welles om 19:55 in RECENSIES
Edge of Tomorrow poster
Regie: Doug Liman | Cast: Tom Cruise (William Cage), Emily Blunt (Rita Vrataski), Bill Paxton (Sergeant Farell), Brendan Gleeson (Generaal Brigham), e.a. | Speelduur: 131 minuten | Jaar: 2014

De beste rol uit zijn carrière leverde Tom Cruise merkwaardige commentaren op. Critici schreven naar aanleiding van Cruise' bijrol in Magnolia dat het de eerste rol was waarin Tom Cruise niet Tom Cruise speelde. Een belediging verhuld als compliment en bovendien behoorlijk kort door de bocht. Toegegeven, de acteur moet het niet altijd hebben van een uitzonderlijke talent en heeft veel last van zijn reputatie, merkwaardige omgang met meubelstukken en dubieuze religieuze voorkeuren. Toch heeft Cruise wel een aantal aardige rollen op zijn cv staan. Zijn vertolkingen in Born on the Fourth of July, Rain Man en Jerry Maguire bewijzen dat de man toch echt wel wat kan, mits de context juist is. De laatste jaren timmert de vijftiger vooral aan de weg als actieheld, waarbij zijn beperkingen als karakteracteur hem weinig in de weg lijken te staan.

Zijn hoofdrol in Edge of Tomorrow van Doug Liman lijkt voor Cruise een logisch vervolg na zijn soloactie in de twijfelachtige genregenoot Oblivion. Met een knipoog naar Top Gun speelt Cruise dit keer de omlaag gevallen legerofficier William Cage. Van vechten heeft de militair, die als baan heeft de media te woord te staan, weinig kaas gegeten. Hij wordt voor de leeuwen geworpen als zijn nieuwe baas hem in een gevechtsunit plaatst. Strijdtoneel is onze planeet in de nabije toekomst. Een razendsnel buitenaards ras, waarvan we nauwelijks te weten komen wat ze bij ons te zoeken hebben, heeft de aarde ingenomen en zo'n beetje elke legereenheid de pan in gehakt. Op het slagveld komt Cage zij aan zij te staan met de onverschrokken Rita Vrataski die het gezicht is geworden van de strijd tegen de aliens.

Het is een amusante insteek om te zien hoe de door de wol geverfde officier als groentje wordt behandeld. Het leger zit vol onaangename verrassingen en zijn nieuwe collega's maken het de enigszins arrogante Cage niet bepaald gemakkelijk. Onderaan de pikorde is het een zwaar gelag. In deze verfilming van de Japanse tienerroman All You Need Is Kill is echter nog een complicerende en veel ingrijpender factor toegevoegd. Door direct contact met een buitenaards monster is Cage namelijk in een tamelijk frustrerende tijdsloop terechtgekomen. Elke keer als hij het loodje legt wordt hij teruggeplaatst naar de vorige dag en moet hij opnieuw het gevecht met zichzelf, zijn superieuren en de vijand aangaan. Elke keer komt Cage ook een stukje verder in zijn strijd omdat hij nieuwe vaardigheden en ervaringen heeft opgedaan. Hij krijgt hierbij hulp van Rita, die al eens met hetzelfde bijltje heeft gehakt.

Liman bijt zich in het eerste halfuur van deze actiethriller stevig vast in de herhaling van wat al snel routine wordt voor Cage. Als de scènes waarin de nieuwbakken soldaat kennis maakt met zijn hardvochtige sergeant Farell en zijn medestrijders voor een tweede keer herkauwd worden, lijkt de boodschap voor de kijker wel duidelijk. De reflexmatige ergernis die dit oproept verdwijnt echter al snel. Niet alleen gooit Liman er meer de vaart in, hij bouwt ook kleine variaties in, onder meer als Cage zijn collega's moet overtuigen dat hij aan een ernstig gevalletje déjà vu lijdt en in staat is een desastreuze afloop op het slagveld te voorkomen als er maar naar hem geluisterd wordt. Cage stuntelt heel wat af. Bovendien is het gegeven van neervallen en weer opkrabbelen niet zo eenvoudig als het lijkt. Het scenario zit zo slim in elkaar dat telkens opnieuw proberen niet zo eenvoudig is als het lijkt.

Het grafisch duistere Edge of Tomorrow lijkt zich aanvankelijk op slechts enkele locaties af te spelen, maar waaiert in geografisch opzicht uit als Cage het bevechten van de monsters onder de knie heeft gekregen. Hoogtepunt vormt hierin een verbeten strijd die bij een (geënsceneerd) Louvre plaatsvindt. De intelligente benadering van het verhaal gaat Liman parten spelen in de wat teleurstellende ontknoping die tart met de logica. Daar is dan wel bijna anderhalf uur aan spectaculaire actie, waarbij Cruise en zijn charmante tegenspeelster Emily Blunt in loodzware gevechtspakken worden gehesen, aan voorafgegaan. Het einde is voor sommigen wellicht een domper. Toch slaat de balans voor Edge of Tomorrow positief uit door Limans wervelende regie en de al dan niet bewuste knipogen naar Starship Troopers en Full Metal Jacket.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Heb goeie dingen gehoord en gelezen over deze film. Blijkt vermakelijk met verstand op nul. Misschien toch een bioscoop bezoekje. Emily Blunt haar voice over in de trailer klonk best goed.

ironboy

Avatar

Ik ga naar bijna alle films in de bios maar deze sla ik
echt over, heb de trailers gezien vond t helemaal niks

jaime91

Avatar

Banned "Heb goeie dingen gehoord en gelezen over deze film. Blijkt vermakelijk met verstand op nul. Misschien toch een bioscoop bezoekje. Emily Blunt haar voice over in de trailer klonk best goed."

Ja daar sluit ik me bij aan. En ondanks dat ik geen problemen heb met Cruise als acteur had ik hier toch niet zo'n hele hoge verwachtingen van. Misschien omdat Oblivion me niet echt wegblies en ik vreesde dat deze film een herhalingsoefening van Source Code (wat ik een goede film vind) was. Maar als deze echt zo goed schijnt te zijn hoop ik dat ik deze ook nog wel ff kan meepakken in de bios.

Hij krijgt in ieder geval veel goede kritieken.

Rockatansky

Avatar

Goei filmke, heb er van genoten!! zeker ééntje voor in de bioscoop te zien

Olrik

Avatar

Klinkt als een prima film!
Misschien waag ik wel een bezoekje in de bios.

Pedrobear

Avatar

Geweldige film. Veel beter dan Source Code. Kwam echt tot zijn recht in de IMAX.

Tom Cruise speelt Tom Cruise, waar ik nooit problemen mee had. En ze hebben echt goed gebruik gemaakt van een bepaald element, dat is natuurlijk waar deze film over gaat als je de trailer al hebt gezien het herhalen van de dag na zijn dood.. het einde vond ik dan ook spannend.

SunChaser

Avatar

Goede film ook het einde, zeker niet teleurstellend

PRIME

Avatar

Fantastische film. Gegeven, ik heb al een zwak voor sci-fi en Tom Cruise films van de laatste jaren, maar deze was echt ijzersterk. Ook het einde, ondanks dat je dit vaker gezien hebt, viel nu niet tegen en viel zelfs op zijn plek als 'verklaarbaar' en 'logisch' binnen de film.

5/5

Chris23

Avatar

Deed me denken aan Back to the Future, The Butterfly Effect, Starship Troopers, Matrix 3 en Groundhog Day ... in a good way :)
(En, ik heb t al n keer eerder gezegd , ; ze hadden Emily Blunt als Sarah Connor moeten nemen in de nieuwe Terminator (niet dat ik ook maar enig vertrouwen heb dat die film uberhaubt wat gaat worden))

Ik had ook alleen maar de trailer gezien dus ik wist niet dat ie een onervaren coward was, dat was een leuke verassing. mogen ze meer doen met trailers; je op een leuke manier op het verkeerde pad zetten.(is wel een risico of zoiets goed uitpakt, e.g. Godzilla)

Vond het vooral goed hoe ze bepaalde herhalingen wel laten zien en sommige overslaan en dan ineens een stuk verder zijn enz., zonder dat het verwarrend word, maar juist daardoor boeiend.

Wat ik wel vreemd vond was dat je eerst ziet dat Tom een tv-bekendheid is, maar als hij dan naar het front gestuurd word , dat niemand hem kent.

stefanvh

Avatar

Potverdrie, wat een toffe film was dit!
De trailers konden me niet echt boeien, maar de recensies zijn zo goed dat ik toch maar ben gegaan.

Veel beter dan verwacht, verhaal zat goed in elkaar en de actie voelde zowaar fris aan. Zoals in de review was het einde... discutabel.. maar de film was gewoon goed. Wat mij betreft de aanrader van dit moment, nog meer dan x-men zelfs!

SunChaser

Avatar

Chris23 "Deed me denken aan Back to the Future, The Butterfly Effect, Starship Troopers, Matrix 3 en Groundhog Day ... in a good way :)
(En, ik heb t al n keer eerder gezegd , ; ze hadden Emily Blunt als Sarah Connor moeten nemen in de nieuwe Terminator (niet dat ik ook maar enig vertrouwen heb dat die film uberhaubt wat gaat worden))

Ik had ook alleen maar de trailer gezien dus ik wist niet dat ie een onervaren coward was, dat was een leuke verassing. mogen ze meer doen met trailers; je op een leuke manier op het verkeerde pad zetten.(is wel een risico of zoiets goed uitpakt, e.g. Godzilla)

Vond het vooral goed hoe ze bepaalde herhalingen wel laten zien en sommige overslaan en dan ineens een stuk verder zijn enz., zonder dat het verwarrend word, maar juist daardoor boeiend.

Wat ik wel vreemd vond was dat je eerst ziet dat Tom een tv-bekendheid is, maar als hij dan naar het front gestuurd word , dat niemand hem kent."


Eerste twee punten haal ik duidelijk uit de trailer
Punt drie heb je verkeerd begrepen, hij is de man achter campagnes, niet ervoor

bose

Avatar

Heerlijk filmpje

Blargon7

Avatar

Vond het ook een vermakelijke film. Alleen irriteerde ik me wat aan de primitiviteit van het oorlogsmaterieel. 1:1 combat op het strand... Zwaarden... Waar zijn de drones en lange afstandsraketten?

IMAX3D

Avatar

Gewoon een dikke film! Echt een aanrader voor de Sci-Fi liefhebber!

tk1989

Avatar

Zeker een interessante film. Leuk concept en de filmmakers hebben er zelf ook overtuigend plezier in. Echter, ik had wel het idee dat ze zichzelf vast werkten, waardoor er in de derde akte opeens een of ander machientje naar voren komt waardoor alles opgelost kan worden. Alsof Cruise niet geïnteresseerd was in wat dat was, die wetenschapper hield t iedere keer onder z'n neus . Daarna schreeuwt ie na een visioen uit waar de Omega zit, schiet 'm dan gelijk dood, want met zo'n wond in z'n been hebben ze 'm eerder afgeschoten. En al helemaal in het ziekenhuis ook hier heeft hij eerder gesmeekt om 'm niet te vermoorden, maar deed ze t toch. Het had imho leuker geweest als ze het aangedurfd hadden hem ook echt om zeep te helpen en het verhaal met Emily Blunt te vorvolgen. Zeker omdat aan het einde iedereen weer terug komt. . Deze drie momenten zitten binnen vijf minuten van elkaar en zorgden ervoor dat ik het einde eigenlijk niet meer boeiend vond. Maar tot op dat punt met een grote glimlach gekeken. Cruise en Blunt speelden prima en de effecten zagen er geweldig uit. Wat mij betreft een van de leukste/beste films van deze zomer tot nu toe.

Edge of Tomorrow

acties