Recensie

The Grand Budapest Hotel (2014)

Wes Anderson komt wederom met een prachtig gelaagde film.

door Fabian Melchers om 19:39 in RECENSIES
The Grand Budapest Hotel poster
Regie: Wes Anderson | Cast: Ralph Fiennes (M. Gustave), Tony Revolori (Zero), Adrien Brody (Dmitri), Willem Dafoe (Jopling), F. Murray Abraham (Mr. Moustafa), Mathieu Amalric (Serge X), Jeff Goldblum (Deputy Kovacs), Harvey Keitel (Ludwig), Jude Law (schrijver), Bill Murray (M. Ivan), Edward Norton (Henckels), Saoirse Ronan (Agatha), Jason Schwartzman (M. Jean), Léa Seydoux (Clotilde), Tilda Swinton (Madame D.), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2014

De Nederlandse regisseur George Sluizer legde het ooit uit in een interview: “Je brengt verschillende lagen aan in een film en helemaal onderin verberg je dan je juwelen.” Een filmmaker die dat tegenwoordig als een van de besten doet is Wes Anderson. Zijn uitbundige stijl is vervreemdend en kolderiek, maar in de kern zijn z’n films tegelijkertijd heel menselijk en doorvoeld. Het ziet er verraderlijk simpel en kinderlijk uit, maar dat is juist het knappe.

Andersons eigenzinnige stijl is meestal het eerste dat opvalt, zo ook hier. The Grand Budapest Hotel is gefilmd in strakke en kleurrijke kaders (ditmaal grotendeels in de klassieke 4:3-ratio), met houdingen van acteurs die op de millimeter zijn geregisseerd en decors die er regelmatig ook gewoon uitzien als decors. Het is een opzettelijk knullige, oubollig ogende stijl, die de ruimte biedt voor speelse en cartooneske situaties. Gortdroge humor levert dat op. Waar Anderson dat in zijn vorige films voornamelijk uit dialogen haalde, doet hij dat nu meer met visuele grappen. Zijn gevoel voor detail leent zich daar uitstekend voor.

Het maakt van The Grand Budapest Hotel in de eerste plaats een heerlijke komedie, vol met maffe personages en kluchtige taferelen. Maar je doet de film tekort door alleen daar naar te kijken. Zoals gezegd zijn Andersons films meer dan alleen een reeks grappen in een aanstekelijk vervreemdende stijl. Zo was The Fantastic Mr. Fox naast een ouderwetse stop-motionfilm met poppen, vooral een verwarmend verhaal over trouw zijn aan jezelf en familie. En zijn vorige film Moonrise Kingdom speelde zich dan wel af op een verzonnen eiland; het kloppende hart was een ontroerende en herkenbare kalverliefde. Ook Andersons nieuwste film speelt zich af in een fictief universum, hoewel het land Zubrowka duidelijke Oost-Europese kenmerken heeft.

Voor een groot deel kijken we naar een flashback van een hoteleigenaar, wat op zijn beurt weer een personage is uit een boek dat we in de openingsscène zien. Die verschillende lagen lijken aanvankelijk onnodig en vergezocht, maar zijn belangrijk voor waar The Grand Budapest Hotel uiteindelijk heen gaat. In zijn essentie draait de film om het in leven houden van vervlogen tijden en de verhalen die daarbij horen.

De hoteleigenaar uit het begin blikt terug op zijn tijd als piccolo tijdens het interbellum in (een fictief) Oost-Europa. Het hotel is dan nog van Meneer Gustave, een personage dat met zichtbaar plezier wordt gespeeld door Ralph Fiennes, het charmante middelpunt van de film. Gustave erft een duur schilderij van zijn bejaarde geliefde maar wordt tegelijkertijd de hoofdverdachte rond haar mysterieuze dood. Samen met zijn piccolo slaat hij op de vlucht en probeert er intussen achter te komen wie de daadwerkelijke schuldige is.

Dat levert een levendige reeks komische en absurdistische verwikkelingen op, met een achtervolging in een Winterspelen-gebied als krankzinnig hoogtepunt. Maar aan de basis van al die uitzinnigheid ligt een fijngevoelig drama dat melancholie en nostalgie ademt. Een weemoedig verhaal over vriendschap en loyaliteit in tijden waarin verraad overheerste. Dat maakt Andersons nieuwste film weer zo sterk. Hij werkt op meerdere niveaus, met de juwelen helemaal onderin.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Ben niet zo'n Wes Anderson fan maar dit wil ik toch wel eens zien.

Timme

Avatar

Ik heb echt zo'n zin in deze film.

benjamin

Avatar

Tijdje geleden al kunnen zien en echt een geweldige film. Aanrader.

WesleyK

Avatar

Zeker een aanrader, ook voor niet Anderson fans! Genoten op het PAC

SilentF0rce

Avatar

Geweldige film! Zo droog, zo grappig! Dit was mijn favoriete PAC-festival film.

Angelater

Avatar

Door de titel raak ik continue in de war met 'The Best Exotic Marigold Hotel'.

In het algemeen heb ik het niet zo met Anderson's films, maar zover ik mij kan herinneren vond ik 'The Life Aquatic With Steve Zissou' en 'Moonrise Kingdom' wel oké. Dus je weet maar nooit.

SunChaser

Avatar

Ik heb nog nooit n film van Wes Anderson kunnen uitkijken maar de trailer van deze leek me wel goed

Jonathancrane

Avatar

Ben een fan, ondanks dat ik Moonrise Kingdom een pretentieus stuk **** vond. Ben blij dat deze meer lijkt te focussen op het verhaal en de geweldige personages.

dusk

Avatar

Deze wil ik heeeeel graag zien Smiley face

NWRfan

Avatar

Geweldige film ! Zelf vond ik Moonrise Kingdom net iets beter, maar ook deze film is echt een dikke aanrader. Anderson creëert een wereld waarin je opgeslokt wordt. Heerlijk!

tk1989

Avatar

Ben altijd gesplitst over Anderson; Fantastic Mr Fox was fantastisch (no pun intended) maar Moonrise Kingdom vond k dan weer zeer tegenvallen. Deze was echter geweldig. Giechelen om het volgende bekende gezicht en de rare situaties en misschien wel de tofste achtercolgingsscene die ik me kan herrinneren. Topfilm.

Olrik

Avatar

Erg goede recensie!!!!

supermutantvirus

Avatar

Geweldig leuke en mooie film.

Het oogt wellicht wat pretentieus maar dit is filmmaken 101 Smiley face

Noah436

Avatar

Opzich wel leuke film, we gingen hem kijken met school. Ik genoot er opzich wel van wel jammer dat ik er een opstel voor moest schrijven van 2500 woorden, word het toch iets minder leuk.

TearsinRain

Avatar

Prachtige film, gisteren voor de 4e keer gekeken en deze blijft genieten. De humor, de tijdsgeest, al die bekende acteurs en actrices. Pareltje!

The Grand Budapest Hotel

acties