Recensie

Justin Bieber’s Believe (2013)

Promotiefilm met een mediabewuste Justin Bieber.

door Yara Plasman om 21:55 in RECENSIES
Justin Bieber's Believe poster
Regie: John M. Chu | Cast: Justin Bieber (zichzelf), Usher (zichzelf), Will i Am (zichzelf) | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2013

Deze documentaire toont een Justin Bieber die duidelijk op weg is naar volwassenheid. Hij woont inmiddels op zichzelf, is trots op zijn beginnende baardgroei, krijgt steeds meer tatoeages en is druk geweest met zijn Believe-tour. Samen met de mensen met wie hij werkt, blikt hij in chronologische volgorde terug op de gebeurtenissen rondom deze tour, die misschien wel zijn laatste is. Want net nu de film in de bioscoop gaat draaien, komen geruchten naar buiten dat Justin het rustiger aan wil gaan doen.

De documentaire is met name een promotiepraatje. In alles is duidelijk dat Justin met media-aandacht opgegroeid is en daardoor uitvoerig getraind is in wat hij moet zeggen en hoe hij zich moet opstellen om een zo positief mogelijke indruk achter te laten. Tot en met de bijna poëtische traan die over zijn wang biggelt als hij vertelt over de inmiddels overleden jonge fan met wie hij zo'n speciale band had dat hij haar gekscherend Mrs. Bieber noemde. De befaamde traan van koningin Maxima tijdens haar huwelijk is er niets bij. Ondanks dit theatrale moment waarover dus te twijfelen valt of dit niet extra dik is aangezet, is toch ook wel te zien dat Justin een vriendelijke warme kant heeft en echt verdriet had over het overlijden van de fan. Dit gedeelte uit de film is een van de weinige momenten die weten te raken.

Voor een documentaire heeft het geheel namelijk weinig diepgang. Als kijker kom je niet veel meer te weten over Justin Bieber. Zelfs als je geen fan bent en alleen de nieuwsberichten over Justin toevallig voorbij hebt zien komen, biedt de film nog steeds op geen enkel moment nieuwe inzichten. Veelal zijn grote stukken van zijn Believe-tour te zien. Wanneer voor de zoveelste keer een playbackende Justin en gillende kleine meisjes voorbij komen, neemt de ergernis over de oppervlakkigheid van de documentaire snel toe.

Toch wordt wel duidelijk hoe hectisch het leven van een superster is en hoe angstaanjagend de pers en fans kunnen zijn wanneer deze zich teveel opdringen. De scène waarin Justin in de auto door een horde fans heen moet, zorgt wel even voor klamme handen. De fans duiken voor en op de auto en schromen niet om de deuren gewoon open te rukken. Deze beelden worden ondersteund door homevideo's van hysterische fans die gillen, janken en bijna hyperventileren wanneer ze van hun ouders een concertkaartje cadeau krijgen. Als je als jonge tiener opgroeit in zulke hectiek en meisjes met bosjes voor je flauwvallen, is het misschien ook niet vreemd dat je uiteindelijk een beetje ontspoort.

Opvallend is dan ook dat Justin aan het eind nog even vertelt waarom hij niet van het rechte pad af zal raken. Misschien hadden ze beter in kunnen gaan op het feit dat dit al gaande is, als we tenminste de recentere persberichten kunnen geloven. In de film wordt daarover alleen kort gezegd dat Justin zo succesvol is dat mensen hem graag zien vallen en elk moment aangrijpen om dit uit te lokken.

Behalve weinig diepgang en een overduidelijk mediabewuste Justin, vertoont de film nog meer storende gebreken. Zo worden andere personen die voorbij komen slecht aangekondigd. Hoewel de personen elkaar meestal wel met naam noemen en er enkele heel bekende gezichten voorbij komen, was het toch wel prettig geweest als er gewoon netjes een titelbalkje geplaatst was. Dat dit niet gedaan is, voelt vooral erg slordig. Het wekt bovendien irritatie op en het kost extra inspanning om het verhaal te volgen.

Al met al blijft er weinig overeind van deze zogenaamde documentaire. Wellicht is dat ook de reden dat de film in Amerika inmiddels al zo enorm geflopt is. Het enige dat na afloop met recht kan worden gezegd, is dat wat je dan ook van Justin vindt, hoe slecht deze documentaire ook is, de jongen heeft wel talent. Jammer dat hij door deze film niet een beetje meer diepgang krijgt.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Moviemagic

Avatar

Yara Plasman "Het enige dat na afloop met recht kan worden gezegd, is dat wat je dan ook van Justin vindt, hoe slecht deze documentaire ook is, de jongen heeft wel talent. "


Ik geloof dat ik nergens ooit zo oneens ben geweest met een recensie. Justin Bieber heeft in mijn ogen geen talent. Serieus niet. Het playbacken is omdat je dan een bijgewerkte stem hebt.

Er zijn meer artiesten die ik niet hoog heb zitten, maar wel kan zeggen dat ze talent hebben. En dat is dan de reden tot twist in muzieksmaak. Justin is geen talent, maar een product dat gemaakt is om tienermeisjes en hun ouders geld uit het zak te kloppen. Is niet erg, maar noem het zoals het is...

En vergeet niet dat dit 'talent' letterlijk spuugt op zijn fans! Iets wat nu dus blijkbaar gebeurt met zijn documentaire.

jaime91

Avatar

Moviemagic "Ik geloof dat ik nergens ooit zo oneens ben geweest met een recensie. Justin Bieber heeft in mijn ogen geen talent. Serieus niet. Het playbacken is omdat je dan een bijgewerkte stem hebt.

Er zijn meer artiesten die ik niet hoog heb zitten, maar wel kan zeggen dat ze talent hebben. En dat is dan de reden tot twist in muzieksmaak. Justin is geen talent, maar een product dat gemaakt is om tienermeisjes en hun ouders geld uit het zak te kloppen. Is niet erg, maar noem het zoals het is...

En vergeet niet dat dit 'talent' letterlijk spuugt op zijn fans! Iets wat nu dus blijkbaar gebeurt met zijn documentaire."

Je bent me net voor, maar ik had het niet beter kunnen zeggen.

JamesBond

Avatar

Volgens mij mogen deze films, samen met Bieber, verbannen worden naar de diepste en donkerste lagen van de hel...

movieboy

Avatar

WTF 2 sterren?? ik had nog geen halve ster verwacht... zeer teleurstellend.

jermainma

Avatar

En dan te bedenken dat de laatste Potter-film een halve ster meer kreeg dan deze troep!

Angelater

Avatar

jermainma "En dan te bedenken dat de laatste Potter-film een halve ster meer kreeg dan deze troep!"

Kreeg tie maar 2,5? Damn, ik dacht wel wat meer. Van mij mag deze film 0 sterren krijgen en wel meetellen met het gemiddelde. 'Film'... :|

iTED

Avatar

Als je dit soort "artiesten" negeert, kun je je er ook niet aan ergeren.
Ik weet gewoon, dat als ik MTV opzet, dat ik binnen een halve minuut kots in mijn mond heb, en kromme tenen heb.
Daarom staat die zender hier nooit aan.
Ik haat commerciële muziek, dus luister ik bijna niet naar commerciële radio zenders.

Staat er een nieuws bericht o.i.d. met de naam Bieber erin, sla het dan over als je je irriteert aan deze artiest.
Negatieve reacties maken deze mensen ook bekend, en levert ook publiciteit op.
Ze doen vaak expres dingen die negatieve reacties oproepen, want het levert alleen maar meer bekendheid op.
Negeren die hap.
Nu ren ik snel weg uit dit topic, want eigenlijk ben ik hopeloos verdwaald op internet.

iza

Avatar

iTED "Als je dit soort "artiesten" negeert, kun je je er ook niet aan ergeren."

Voor mijn gevoel schijnt het niet uit te maken hoe sterk ik de gehele situatie probeer te negeren, vroeg of laat hoort bijna iedereen zijn naam en met grote pech ook zijn muziek.

Zijn financiële ontwikkeling blijft mede daarom een onontkoombaar feit en ergens benadrukt het voor mij de wereld waar in wij nu leven. Een onbenullige observatie die naar mijn mening toch wel ietsjes verder gaat dan alleen de mensen die zijn muziek kopen. Hoeveel onsterfelijke mensen zijn niet rijk geworden?

Scheerzeep

Avatar

Ik vind het zo slap van sommige gebruikers hier om zo overdreven en kinderlijk te reageren op dit soort recensies en nieuws. Je kunt inderdaad geen fan zijn van Justin Bieber, dat ben ik ook niet, maar om altijd zo te doen.

Ik moet toch een compliment maken naar Yara Plasman voor de redelijke objectieve recensie. Goed gedaan! Ik wil deze film denk ik wel zien en als ik het commentaar op de documentaire moet geloven, zal het niet je van het zijn, maar wel vrij amuserend (2 sterren van de vijf... is best oké).

Dat er vervolgens in de recensie wordt opgemerkt dat Justin Bieber 'talent' heeft en dat er dan zulke reacties weer verschijnen... nou... nou... Deze jongen heeft daadwerkelijk talent, anders zou hij nooit in zo'n positie zijn beland. Dat je jaloers bent op deze ster of hem simpel weg niet uit kan staan, is geen reden om er al definitief vanuit te gaan dat deze documentaire een slechte film zou zijn/is. Wat je zelf van de film vindt, dat respecteer ik dan, maar kijk dan wel eerst de film voordat je (zó) reageert.

ValarMorghulis

Avatar

Dit is de slechtste recensie die ik ooit heb gelezen op Filmtotaal... Matige films krijgen 1.5 ster en deze afval film krijgt 2 sterren omdat hij ''talent'' heeft :Y laat me niet lachen want hij is volkomen nep :B

benjamin

Avatar

Scheerzeep "Dat je jaloers bent op deze ster of hem simpel weg niet uit kan staan, is geen reden om er al definitief vanuit te gaan dat deze documentaire een slechte film zou zijn/is. "


Documentaires die uitgebracht worden door het onderwerp van de documentaire zijn zelden vrij relevant - als de reclame niet stopt op het einde van het voorprogramma is dat niet echt het teken dat je in een goede film zit.

canton75

Avatar

Ik kots op deze pieper en toen de geruchten rond gingen dat hij Paul walker ging vervangen werd daar ook snel een eind aan gebracht hij en Paul walker is een wereld van verschil kwijlen bal dat het is

Blockbuster

Avatar

Heeft FT wel eens een film 0 sterren gegeven? Of is dat niet mogelijk? Een halve ster? :P

patrick_h

Avatar

Blockbuster "Heeft FT wel eens een film 0 sterren gegeven? Of is dat niet mogelijk? Een halve ster? :P"

In de recensie van Vlees schrijft Evert de Vries:

Tot die tijd weiger ik in ieder geval Vlees ons minimum van één ster toe te kennen.


Ah, hier staat de toelichting op de rating, maar het is altijd leuk om even naar Vlees te linken (leuker dan het was om die film te kijken in ieder geval).

Verder is het natuurlijk onzin om zo negatief over een niet gekeken film te doen omdat het onderwerp ervan je niet zint, maar we zijn hier natuurlijk wel op een site waar 220(!) artikelen zijn gewijd aan The Hobbit: An Unexpected Journey en slechts 1(!) aan Misterios de Lisboa, het enige artikel zijnde een recensie met vijf sterren. Dat trekt toch een bepaald type mensen aan...

En nou niet gaan beweren dat ik deze draad wil laten ontsporen en onnodig lang maken met provocerend gedrag. >Smiley face

Brasco

Avatar

Ik heb totaal niks met deze gast maar ook niet zo heel erg veel tegen. Ik ben wel heel blij dat hij een pauze gaat nemen om wat "volwassener" te worden zo iets las ik. Ik heb wel me twijfels of ieder ander tiener wel zou kunnen omgaan met de druk en geld die je op zo een leeftijd hebt. Ik persoonlijk zou ook denk ik gek worden als ik straks kijk en er staat 100 miljoen op mijn bankrekening :P

Yara

Avatar

Scheerzeep " Ik moet toch een compliment maken naar Yara Plasman voor de redelijke objectieve recensie. Goed gedaan!"


Dank!

Ed Crane

Avatar

Ik val Yara ook bij, al was het alleen maar omdat ze zich niet laat leiden door de mening van jonge jochies die menen niets met Bieber te hebben, maar het niet kunnen laten zoveel berichten en energie aan hem te verspillen. Om losjes een uitspraak uit The Big Bang Theory te gebruiken: Bieber weet toch mooi jullie breinen als zijn zomerhuisje in te richten. En al heb ik de film niet gezien, 2 sterren verdient die alleen al als bizar tijdsdocument. Correct op waarde geschat dus :+

eltorro

Avatar

Ik vraag me af hoeveel van de klagers de documentaire echt hebben gezien:P De 17 reactie die hier bij staan, zorgen er weer voor dat deze documentaire sneller gevonden wordt op het internet.

jermainma "En dan te bedenken dat de laatste Potter-film een halve ster meer kreeg dan deze troep!"

Misschien waren ze dan wel allebei bijna even slecht.

Remco

Avatar

Tering hee had ook moeten gaan zingen:

SeungRi1997

Avatar

Het is al gezegd, maar ik ben het er helemaal mee eens dat Yara Plasman een erg goede, objectieve recensie heeft geschreven. Mijn complimenten.

En dan nog, 2 sterren staat volgens mij nog altijd gelijk aan een onvoldoende, bovendien denk ik dat Biebers team wel zo slim is om hier een degelijk uitgevoerde film over te maken waarmee de doelgroep tevreden kan zijn. Of het iedereen aanspreekt is een ander verhaal, maar dat hoeft toch geen reden te zijn om allerlei kinderachtige reacties te plaatsen?

Yara

Avatar

Ed Crane "Ik val Yara ook bij, al was het alleen maar omdat ze zich niet laat leiden door de mening van jonge jochies die menen niets met Bieber te hebben, maar het niet kunnen laten zoveel berichten en energie aan hem te verspillen. Om losjes een uitspraak uit The Big Bang Theory te gebruiken: Bieber weet toch mooi jullie breinen als zijn zomerhuisje in te richten. En al heb ik de film niet gezien, 2 sterren verdient die alleen al als bizar tijdsdocument. Correct op waarde geschat dus :+"


Dank!

Yara

Avatar

SeungRi1997 "Het is al gezegd, maar ik ben het er helemaal mee eens dat Yara Plasman een erg goede, objectieve recensie heeft geschreven. Mijn complimenten.

En dan nog, 2 sterren staat volgens mij nog altijd gelijk aan een onvoldoende, bovendien denk ik dat Biebers team wel zo slim is om hier een degelijk uitgevoerde film over te maken waarmee de doelgroep tevreden kan zijn. Of het iedereen aanspreekt is een ander verhaal, maar dat hoeft toch geen reden te zijn om allerlei kinderachtige reacties te plaatsen?"


Dank!

Justin Bieber's Believe

acties