Recensie

The Hunger Games: Catching Fire (2013)

Onder leiding van nieuwe regisseur Francis Lawrence neemt de populaire jongvolwassenenfranchise een zelfverzekerde aanloop naar wat een zinderende finale belooft te worden.

door Jelle Fastenau om 21:48 in RECENSIES
The Hunger Games: Catching Fire poster
Regie: Francis Lawrence | Cast: Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Elizabeth Banks (Effie Trinket), Donald Sutherland (President Snow), Lenny Kravitz (Cinna), Stanley Tucci (Caesar Flickerman), Phillip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee), Sam Claflin (Finnick Odair), Jena Malone (Johanna Mason), Jeffrey Wright (Beetee), e.a. | Speelduur: 146 minuten | Jaar: 2013

Sinds de enorm lucratieve successen van de Harry Potter- en Twilight-reeksen weet de jongvolwassenenliteratuur steeds vaker haar weg naar het witte doek te vinden. Dat het opzetten van een succesvolle franchise echter niet zo gemakkelijk is als het lijkt, blijkt wel uit het inmiddels uitpuilende kerkhof van gefaalde verfilmingen, met alleen al dit jaar nieuwe toevoegingen als Beautiful Creatures of The Mortal Instruments. Gelukkig was The Hunger Games, het eerste deel van de populaire reeks van Suzanne Collins, een beter lot beschoren. De verfilming van regisseur Gary Ross bracht een slordige zevenhonderd miljoen dollar op én viel met een score van 84% op recensieverzamelsite Rotten Tomatoes ook goed in de smaak bij de critici. Aan Francis Lawrence (geen familie van de dame op de poster), die het stokje van Ross overneemt, de taak om de hooggespannen verwachtingen rondom het vervolg Catching Fire waar te maken.

Aangezien de tweede Hunger Games een redelijk gehaaste productieperiode achter de rug heeft, met een regiewissel en een tijdsgat van slechts anderhalf jaar, is het een hele geruststelling dat de film allerminst aanvoelt als een snel en gemakzuchtig vervolg. In plaats van meteen in de actie te duiken, neemt Lawrence eerst ruim de tijd om voort te bouwen op de gebeurtenissen uit het vorige deel. De verrassende ontknoping van de vierenzeventigste hongerspelen heeft een hoop los gemaakt onder de bevolking van Panem. Katniss en Peeta worden als helden onthaald, maar hun daden zijn niet onopgemerkt gebleven bij de kille president Snow. Tijdens de zegetour langs de andere districten beginnen hier en daar relletjes uit te breken, en het laatste waar de leider van het totalitaire regime op zit te wachten is een verzetsheldin die het volk aanzet tot een potentiële staatsgreep.

Een complot waarmee de geliefde winnares uit de weg kan worden geruimd zonder het volk tegen het Capitool in het harnas te jagen, vraagt om een flinke dosis politiek venijn. En wie leent zich daar beter voor dan Philip Seymour Hoffman? Als nieuwe spelmeester Plutarch Heavensbee doopt hij het vijfenzeventigjarige jubileum van de hongerspelen om tot een ‘all star'-editie, waarbij Katniss en Peeta een stuk gevaarlijkere tegenstanders voor hun kiezen krijgen dan voorheen. Qua opzet lijkt Catching Fire dus een typisch gevalletje van ‘groter en beter’, maar ook op visueel gebied is een stijgende lijn te ontdekken. Het ietwat afleidende schokkerige cameragebruik uit het eerste deel blijft vaker achterwege, waarmee de actiescènes dit keer beter tot hun recht komen. Daarnaast brengt de nieuwe arena een stuk meer variatie en nieuwe gevaren met zich mee om de kijker op het puntje van zijn stoel te houden. Wat het verloop van het verhaal betreft houdt de film zich strak vast aan het boek. Dat is zeker geen ramp, aangezien de boeken van Collins (die begon als scenarioschrijfster voor televisie) van zichzelf al voor het witte doek geschreven lijken te zijn, al was het wellicht prettig geweest als het scenaristenduo Beaufoy en Arndt af en toe ook een beetje buiten de lijntjes hadden durven te kleuren.

Met een ruime speeltijd van tweeënhalf uur duurt het even voordat de strijd echt losbarst, maar vervelen doet de film van Francis Lawrence nergens. Dat is voor een groot gedeelte ook de verdienste van het sterke acteerwerk van de altijd nuchtere Jennifer Lawrence. Ze schittert wederom als stoere heldin, maar ze blijft tegelijkertijd een kwetsbaar personage met wie de doelgroep zich makkelijk kan identificeren. Het is dan ook een verfrissend verschil met andere tiener- en fantasyreeksen dat Katniss niet over een speciale of uitverkoren kracht beschikt, maar simpelweg een normale tiener is die door een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden in een heldenrol terechtkomt. Lawrence weet de serie moeiteloos op haar schouders te dragen, al had aan de rest van de cast wel wat meer aandacht besteed mogen worden. Hoewel veel personages deze tweede keer beter uit de verf komen, voelen sommigen vaak nog een beetje onderontwikkeld. Met name Gale, die vrij kleurloos wordt ingevuld door Liam Hemsworth, lijkt in dit deel voornamelijk voor spek en bonen mee te doen.

Dat terzijde valt er weinig negatiefs over deze sequel te zeggen. Catching Fire is in vrijwel alles precies wat het tweede hoofdstuk van een trilogie hoort te zijn: een grootser, harder en meeslepender vervolg, dat voortborduurt op de uitgezette lijntjes uit het eerste deel en alle stukken op zijn plaats zet voor een spectaculair slotstuk. Geheel conform de huidige trend onder de jongvolwassenenverfilmingen zal de finale over twee films worden verdeeld, maar als beide Lawrences hun huidige niveau weten vast te houden is dat geen reden tot klagen.

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Ik heb het derde boek gelezen en dat is exht een kutboek, is zo anders dan de eerste twee. Katniss doet ook amper nog wat in dat boek. Hopelijk wijken ze van t boek af

Hancock

Avatar

SunChaser "Ik heb het derde boek gelezen en dat is exht een kutboek, is zo anders dan de eerste twee. Katniss doet ook amper nog wat in dat boek. Hopelijk wijken ze van t boek af"Hahahahaha ...... Ok dan :+

MrThedorkknight

Avatar

SunChaser "Ik heb het derde boek gelezen en dat is exht een kutboek, is zo anders dan de eerste twee. Katniss doet ook amper nog wat in dat boek. Hopelijk wijken ze van t boek af"
Bij het derde boek kreeg ik sterk het gevoel dat de schrijfster de hele tijd dacht : "Dit wordt een film dus ik moet het spannend maken." Maar ik vond het boek tergend saai.

ThinkTwoTimes

Avatar

Derde boek is inderdaad een tegenvaller.

SunChaser

Avatar

Vraag me af hoe t leuk kan zijn deel 3a en 3b als er niet eens een Hunger Game event zal zijn

Steve-O

Avatar

Goede recensie, denk dat ik deze wel in de bios wil zien :Y

AmadeusCho

Avatar

Filmtotaal "Met name Gale, die vrij kleurloos wordt ingevuld door Liam Hemsworth, lijkt in dit deel voornamelijk voor spek en bonen mee te doen"


In welke film is dat niet zo dan? Word niet goed van deze gast, 0% acteerskills.

horizon

Avatar

Blij met de review. Want in deel 1 waren regie en camerawerk doffe ellende.

Maar dus net als in deel 1 is maar 1 rol interessant en zijn de bijrolspelers slecht uitgediept.

Banned

Avatar

Vond de regie van deel 1 zeker niet slecht. Het camerawerk was een stijl keuze die nog steeds door velen als een minpunt wordt beschouwd. Oké het is vervelend om naar te kijken maar het gaf de film wel een ruw kantje en zorgde ervoor dat het eerste deel zich kon onderscheiden van hapklare fantasy rommel als Beautiful Creatures en Moral Instruments.

Benieuwd wat de belgische DOP met Cathing Fire heeft gedaan. Benieuwd.

Asyrian

Avatar

SunChaser "Vraag me af hoe t leuk kan zijn deel 3a en 3b als er niet eens een Hunger Game event zal zijn"


De invasie van district 2 en het capitool mogen ze dan wel wat uitgebreider doen.

Gigan72

Avatar

Deel 1 vindt ik slecht en erg saai dus deze sla ik over.

benjamin

Avatar

En de RT-score is (voorlopig dan toch) nog hoger dan die van het eerste deel, dus dat ziet er meer dan dik in orde uit. Dat Lawrence schittert en Hemsworth tegenvalt, is niet direct iets verbazend, maar persoonlijk ben ik het meest benieuwd wat het talent van Seymour Hoffman zal toevoegen aan dit deel.

Angelater

Avatar

Gigan72 "Deel 1 vindt ik slecht en erg saai dus deze sla ik over."

Saai vond ik hem dan niet, maar slecht kan ik wel begrijpen. Maar de Twilight serie gaf ik (om één of andere verlepte reden) ook de kans tot het vervolg, dus nu maar weer. Hopelijk is het camerawerk en die kromme romantiek verbeterd.

SunChaser

Avatar

Gale heeft sowieso een ondergeschikte rol in de boeken.

benjamin

Avatar

Trouwens, wat dat saaie derde deel betreft: ik kan niet oordelen natuurlijk want ik ken het boek niet, maar alleen het ontbreken van eigenlijke Spelen hoeft niet te betekenen dat het zo saai is. In deze film beginnen de Spelen blijkbaar ook vrij laat, maar als de rest zo saai was, zouden er wel minder sterretjes ingekleurd zijn.

SunChaser

Avatar

De saaiheid ligt vooral in het feit dat Katniss in deel 3 een passief trutje wordt.

Blockbuster

Avatar

Al die gehypte tienerfilms gaan linea recta aan mijn neus voorbij. Weg met Harry Potter, Twilight, The Hunger Games, Step Up en hun oneindige vervolgen.

SunChaser

Avatar

De volgende Young Adult-trilogie komt alweer: Divergent

Pedrobear

Avatar

Kan iemand mij vertellen of er ook een 2B komt? voor mij was de film nog niet afgelopen zoals in deel 1 wel het geval was...

Expendable

Avatar

Vandaag gezien in bios. Aanrader! Lawrence is inderdaad goed op dreef.

De presentator (Stanley Tucci) met pony staart blijft grappig.

Darthmar

Avatar

Pedrobear "Kan iemand mij vertellen of er ook een 2B komt? voor mij was de film nog niet afgelopen zoals in deel 1 wel het geval was..."


Nee, deel 3 Mockingjay wordt in 2 delen gebracht.

SunChaser

Avatar

Pedrobear "Kan iemand mij vertellen of er ook een 2B komt? voor mij was de film nog niet afgelopen zoals in deel 1 wel het geval was..."


Nee, het boek eindigt ook zo ongeveer

TheFirst

Avatar

SunChaser "Nee, het boek eindigt ook zo ongeveer"


Sterker nog, de film eindigt precies hetzelfde als het boek. Dezelfde scene, dezelfde laatste zin.

SunChaser

Avatar

Door deel 3a en b te maken hebben we dus 2 clifhangers

1234abcd

Avatar

Ik ben naar The Hunger Games catching fire geweest en het was echt een geweldige film zeker in vergelijking met de eerste dus ik zou er zeker heen gaan!

The Hunger Games: Catching Fire

acties