Recensie

Empire State (2013)

De jaren tachtig komen tot leven in deze dramafilm gebaseerd op een waargebeurde roof.

door Michelle Iwema om 20:25 in RECENSIES
Empire State poster
Regie: Dito Montiel | Cast: Liam Hemsworth (Chris), Michael Angarano (Eddie), Dwayne Johnson (detective Ransome), Jerry Ferrara (Jimmy the Greek), Emma Roberts (Nancy), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2013

Empire State werd in Amerika alleen op video on demand, dvd en Blu-ray uitgebracht. Toch gek als je bedenkt dat de film boordevol bekende namen zit. Zo staan Dwayne Johnson, Liam Hemsworth, Emma Roberts, Jerry Ferrara en Michael Angarano allemaal op de titelrol. Dat is een hoop talent om de bioscoop over te slaan.

Het is begin jaren tachtig, wanneer Chris een baan krijgt als beveiliger van geldtransporten. Na een keer slachtoffer te zijn geworden van een beroving, gaat Chris zelf nadenken over de mogelijkheid om de boel te bestelen. Hij wordt daarin bijgestaan door zijn jeugdvriend Eddie. De 'heist' loopt niet geheel volgens de planning, ook al levert hij miljoenen op. De vriendschap tussen Eddie en Chris komt in deze periode onder druk te staan en de politie komt ze al snel op het spoor.

Empire State is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een roof die plaatsvond in 1982, waarbij elf miljoen dollar werd buitgemaakt. In het begin wordt de kijker lekker gemaakt met de echte televisiebeelden rond die roof, waarna het verhaal met de acteurs volgt. Dat begint met het schetsen van een tijdsbeeld van de jaren tachtig aan de hand van muziek, de cinematografie en uiteraard foute kleren. Maar wie denkt meteen de gebeurtenissen te zien die leiden tot de roof, komt bedrogen uit. Er wordt zoveel aandacht besteed aan het uitdiepen van de personages dat je de interesse in de heist al kwijt bent, tegen de tijd dat deze plaatsvindt.

De filmposter van Empire State impliceert een actiethriller met Dwayne Johnson, met een behoorlijke rol van Emma Roberts, die eveneens op de poster staat afgebeeld. De waarheid is echter dat beide acteurs bijna niet in de film voorkomen en het geheel meer drama is dan thriller. Hemsworth doet zijn best binnen zijn rol, maar is verkeerd gecast als zoon van een Griekse immigrantenfamilie. Zijn blonde Australische looks lenen zich daar namelijk niet echt voor. Als we helemaal aan het einde van de film de echte Chris te zien krijgen, is het nog minder te bevatten waarom Hemsworth is gevraagd de rol te spelen. De echte Chris lijkt namelijk op een Griekse Joe Pesci. Hemsworth is puur op naam en populariteit gevraagd, ongeacht of hij de rol geloofwaardig kon vertolken.

Het is dus niet geheel verwonderlijk dat de film in Amerika de bioscoop niet haalde. Ondanks het veelbelovende begin vervalt de film in een saai verhaal, dat ondanks goede acteurs maar niet kan boeien.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MikeyMo

Avatar

Apart ook om deze in de bios te releasen als de blu-ray al enige tijd online te vinden is.

benjamin

Avatar

Het lijkt een trend: wekelijks een zwakke film van Liam Hemsworth.

jaime91

Avatar

benjamin "Het lijkt een trend: wekelijks een zwakke film van Liam Hemsworth."

Hij zou zijn broer Chris eens mogen vragen voor wat tips, want hij maakt idd niet zo beste keuzes met de projecten waar hij ja tegen zegt. En ik neem aan dat Liam niet in de schaduw van zijn grote broer wil staan maar daar is hij wel hard naar op weg.

B@chelor

Avatar

Ik vind Liam niks hebben. Geef mij zijn broer maar ;)

Hipper2dHopper

Avatar

Wat een slechte film is dit. Heb hem af moeten zetten en dat doe ik zelden

Spijker2

Avatar

Waar gebeurd?? Detective "Ransome"? Het zal wel..

Empire State

acties