Recensie

Despicable Me 2 (2013)

Niet alle nieuwe elementen werken even lekker, maar alle bekende uit de vorige film doen het nog zeer goed in dit frisse vervolg.

door Thierry Verhoeven om 00:00 in RECENSIES
Despicable Me 2 poster
Regie: Pierre Coffin & Chris Renaud| Cast: Steve Carell (Gru), Kristen Wiig (Lucy Wilde), Elsie Kate Fisher (Agnes), Miranda Cosgrove (Margo), Dana Gaier (Edith) e.a.| Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2013

In de zwaarbevochten markt van computergeanimeerde films wordt al jarenlang de dienst uitgemaakt door Pixar en Dreamworks, maar sinds enige tijd beginnen Disney, Sony en Blue Sky steeds meer terrein winnen. Een kleine twee jaar geleden bleek dat ook nieuwkomers hun voet tussen de deur kunnen krijgen, toen het relatief nieuwe Illumination Entertainment veel succes oogstte met het uiterst vermakelijke Despicable Me. Of de studio een blijvertje was mocht daarna echter al snel worden betwijfeld, aangezien de volgende twee films, Hop en The Lorax, door zowel de critici als het publiek heel wat minder enthousiast werden ontvangen. Het lijkt geen goed teken dat de animatiestudio nu een vervolg uitbrengt op de grote succesfilm (vooral omdat deze niet de indruk wekte franchisemateriaal te zijn), maar Despicable Me 2 blijkt net als zijn voorganger verrassend leuk.

Nadat we in het eerste deel zagen hoe superschurk Gru zijn ijskoude hart liet ontdooien door drie geadopteerde zusjes, zien we hem in dit vervolgdeel een stuk lekkerder in zijn vel zitten. Met het omarmen van zijn rol als vader van de meisjes heeft hij zijn leven als kwade genius achter zich gelaten en hoewel hij nog volop duistere trekjes heeft, heeft hij deze nu prima onder controle. Meestal in dit soort vervolgfilms kruipt het bloed waar het niet gaan kan, waardoor het hele riedeltje weer van voor af aan begint, maar Gru blijkt zeer tevreden met zijn nieuwe leven. Ietwat opvallend dus dat hij zich laat inhuren door een geheime organisatie die als doel heeft superschurken ten val te brengen. Een duidelijke reden voor Gru’s keuze krijgen we niet, maar goed, het plot moet toch ergens beginnen.

De organisatie die zich louter bezighoudt met de bestrijding van superschurken en hun megalomane plannen zien we helaas niet al te veel, maar een van hun agenten des te meer. Deze Lucy Wilde is de partner met wie Gru undercover gaat in een kleurrijk winkelcentrum, om een daar schuilgaande superschurk te ontmaskeren. Aangezien zijn dochters duidelijk behoefte hebben aan een moeder en Gru’s buurvrouw hem constant probeert te koppelen aan allerlei rampgevallen, is het niet lastig te voorspellen in welke richting de relatie tussen de twee zich ontwikkelt. Helaas komt Lucy als personage niet helemaal lekker uit de verf. Het ene moment is ze de situatie volledig meester, maar vrijwel direct daarna klungelt ze zich drie slagen in de rondte. Naast fysiek blijkt ze ook sociaal vrij onhandig, waardoor geregeld de irritatiegrens wordt opgezocht: iets wat bij haar vertolkster Kristen Wiig helaas wel vaker voorkomt.

Gelukkig pakt de film met zijn absurdistische antagonist een stuk beter uit en werken alle bekende elementen uit het eerste deel nog prima (en enkele keren zelfs beter dan voorheen). In zijn herboren vorm is Gru is een bijzonder aansprekend personage en zijn dochters (met name de jongste) hebben nog niets van hun schattigheid verloren. De animatie is geregeld verbluffend mooi en dankzij enkele ongewone camerastandpunten blijkt de 3D (zoals vaker bij kleurrijke animatiefilms) daadwerkelijk een toevoeging. Uiteraard geven de gele minions weer in groten getale acte de présence en opnieuw gaan zij er volledig met de film vandoor. Of hun non-verbale humor grappig genoeg is om een eigen film te kunnen dragen, kunnen we zien wanneer over anderhalf jaar de spin-off Minions uitkomt. Hopelijk staat deze film een derde Despicable Me niet in de weg, want dit vervolg laat zien dat er nog genoeg rek zit in deze franchise.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JamesBond

Avatar

Ik vond het tweede deel leuker dan het eerste deel, wat zelden het geval. Geweldige film! T+)

I_am_Batman

Avatar

De enige keren dat Carrell grappig is en Bruce Allmighty...ik ga voor deze zeker naar de bioscoop en dat is zaterdag !

Banned

Avatar

Meh dit kijk ik op Blu-ray wel, Ga liever naar Monsters University

Roeltje

Avatar

Was bij de première, hele goede film vond vooral de Evil Minions leuk. En op het eind toen El Macho ook het serum binnenkreeg :Y

bobocad

Avatar

In de zwaarbevochten markt van computergeanimeerde films wordt al jarenlang de dienst uitgemaakt door Pixar en Dreamworks, maar sinds enige tijd beginnen Disney, Sony en Blue Sky steeds meer terrein winnen.
The Walt Disney Company is eigenaar van Pixar Animation Studios. Tegenwoordig is het Disney/Pixar. M.a.w. het is raar om te zeggen dat Disney meer terrein wint van Pixar. O+

Banned

Avatar

bobocad "The Walt Disney Company is eigenaar van Pixar Animation Studios. Tegenwoordig is het Disney/Pixar. M.a.w. het is raar om te zeggen dat Disney meer terrein wint van Pixar. O+"


Dat is ergens helemaal niet raar om te zeggen omdat Rapuzel, Wreck it Ralph, en dergelijk, Walt Disney producties zijn en geen Pixar.

bobocad

Avatar

Banned "Dat is ergens helemaal niet raar om te zeggen omdat Rapuzel, Wreck it Ralph, en dergelijk, Walt Disney producties zijn en geen Pixar."
Dat maakt niet uit want zowel de producties van Pixar Animation Studios alsmede Walt Disney Studios Motion Pictures vallen onder hetzelfde bedrijf The Walt Disney Company! Dat zijn dus geen concurrenten van elkaar. Notebene John Lasseter van Pixar was executive producer van Wreck it Ralph. Verder heeft hij enorme invloed gehad op de Rapunzel productie. Dus hoezo wint Disney meer terrein van Pixar? Kwa ca$hflow maakt dat voor Disney company geen bal uit.

BTW: situatie is trouwens wel anders voor Blue Sky Studios & DreamWorks Animation. Van de 1e is Rupert Murdoch de sleutelfiguur hiervan, waarbij DreamWorks Animation onafhankelijk is. 20th Century Fox verzorgt enkel de distributie voor DreamWorks Animation.

Brein8998

Avatar

Lijkt me een erg leuke film, deze wil ik zien

Thiver

Avatar

bobocad "Dat maakt niet uit want zowel de producties van Pixar Animation Studios alsmede Walt Disney Studios Motion Pictures vallen onder hetzelfde bedrijf The Walt Disney Company! Dat zijn dus geen concurrenten van elkaar."

Het is net hoe je het bekijkt. Als SBS 6 en Veronica op dezelfde tijd een programma uitzenden en de ene zender is daarmee succesvoller dan de ander, dan is er een zekere vorm van concurrentie... zelfs al behoren beide zenders tot hetzelfde concern. Dat Pixar in 2006 is opgekocht door Disney wil niet zeggen dat het bedrijf niet meer bestaat, noch dat de computeranimatiestudio van Disney dezelfde is als die van Pixar.

bobocad "Notebene John Lasseter van Pixar was executive producer van Wreck it Ralph. Verder heeft hij enorme invloed gehad op de Rapunzel productie. Dus hoezo wint Disney meer terrein van Pixar? Kwa ca$hflow maakt dat voor Disney company geen bal uit."

John Lasseter is sinds de overname in 2006 niet louter een Pixar-persoonlijkheid. Een van de afspraken van de deal was dat hij ook CCO van Disney zou worden, vandaar zijn betrokkenheid bij Wreck-It Ralph en Rapunzel.

bobocad

Avatar

Thiver "Het is net hoe je het bekijkt. Als SBS 6 en Veronica op dezelfde tijd een programma uitzenden en de ene zender is daarmee succesvoller dan de ander, dan is er een zekere vorm van concurrentie... zelfs al behoren beide zenders tot hetzelfde concern. Dat Pixar in 2006 is opgekocht door Disney wil niet zeggen dat het bedrijf niet meer bestaat, noch dat de computeranimatiestudio van Disney dezelfde is als die van Pixar."
Slecht voorbeeld van SBS6 en Veronica. Want beide zenders hebben andere profielen (doelgroepen ivm adverteerders). Dus geen concurrentie van elkaar. :P

Verder heb ik nergens beweerd dat Pixar en/of Disney animatie niet meer bestaat oid. Het gaat erom dat beide productiebedrijven bij hetzelfde concern horen. Ze concurren niet met elkaar, ze versterken het marktaandeel voor the Walt Disney Company dat echt concurreert met o.a. Dreamworks, Fox, Sony en natuurlijk Universal (Illumination Entertainment)

Thiver "John Lasseter is sinds de overname in 2006 niet louter een Pixar-persoonlijkheid. Een van de afspraken van de deal was dat hij ook CCO van Disney zou worden, vandaar zijn betrokkenheid bij Wreck-It Ralph en Rapunzel."
Dat is algemeen bekend hoor :P
Hoe je went of keert. John blijft wel aan Pixar verbonden. En hiermee duidt ik enkel meer de synergy in het bedrijf van Walt Disney. ;)

Despicable Me 2

acties