Recensie

Now You See Me (2013)

Net als een goede goocheltruc is Now You See Me voornamelijk show, maar is desondanks zeer vermakelijk.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Bart Snoek om 19:35 in RECENSIES
Now You See Me poster
Regie: Louis Letterier | Cast: Jessie Eisenberg (J. Daniel Atlas), Mark Ruffalo (Dylan Rhodes), Woody Harrelson (Merritt McKinney), Mélanie Laurent (Alma Dray), Isla Fischer (Henley Reeves), Dave Franco (Jack Wilder), Michael Caine (Arthur Tressler), Morgan Freeman (Thaddeus Bradley) e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2013

Bij een optreden van een illusionist weet je precies wat je te wachten staat. Dat wat zich op het podium afspeelt slechts een goede truc is, weet je van tevoren. Een deel van het vermaak is je mee te laten nemen in de illusie. Een goede illusionist kan je met alle show en spektakel even laten geloven dat wat hij laat zien daadwerkelijk magie is. Het leukste van zo’n show is om achteraf na te denken over hoe de vork nu precies in de steel zit. Hetzelfde geldt voor Now You See Me.

Het illusionistengezelschap The Four Horsemen maakt direct indruk door tijdens hun eerste show een bank aan de andere kant van de wereld te beroven, en daar laten ze het niet bij. De schaal en ambitie van hun trucs en de spectaculaire uitvoeringen hiervan vormen de hoogtepunten van de film. Met name het debuutoptreden in Las Vegas doet de reputatie van die stad eer aan. Met duizelingwekkende bewegingen zwiert de camera door de gigantische arena, en door al het vertoon kan je niet anders dan je afvragen hoe de vier hun onmogelijk lijkende trucs voor elkaar hebben gekregen.

Maar uiteraard is het allemaal maar show. Er steekt meer achter de optredens van The Four Horsemen, en wat dat precies is, is aan detective Rhodes en Interpol agente Dray om uit te zoeken. Uiteraard blijkt het achterhalen van de waarheid ingewikkeld in een vakgebied vol dubbele bodems, en Now You See Me probeert zijn geheimen dan ook zo lang mogelijk te bewaren. Hierdoor blijven de personages echter leeg, en hun motivaties maar vaag. Met name Ruffalo en Laurent zijn opgescheept met ondankbare rollen die aan hun talenten verspild zijn. Ook de vier illusionisten leren we na hun introductie nooit verder kennen. Eisenberg blijft de slimmerik, Fischer de sexy assistente, Harrelson de oude rot, en Franco de nieuwkomer. Wel hebben de vier een leuke aanwezigheid en zorgt hun wisselwerking voor een groot deel van de humor.

Doordat het verhaal zijn kaarten zo lang op tafel houdt, valt de film tussen de optredens van de Horsemen in regelmatig stil. Er wordt kwistig met halfslachtige en voorspelbare verdachtmakingen gestrooid, maar deze leiden helemaal nergens toe. Als ook de plotwendingen zich opstapelen worden de onwaarschijnlijkheden in het verhaal, die net iets te vaak worden afgedaan als de afleiding benodigd bij een goede truc, duidelijk zichtbaar. Al wordt het één en ander duidelijk tijdens de onthullingen in de finale, leiden deze alleen maar tot nieuwe vragen.

Met zijn vlotte stijl houdt regisseur Letterier de vaart er gelukkig goed in. Naast de indrukwekkende optredens bevat de film ook een aantal goede actiescènes, waarbij de Horsemen hun trukendoos helemaal opentrekken, en een flinke dosis humor. Now You See Me mag dan voornamelijk show zijn, zolang je er in mee blijft gaan is het prima vermaak.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

batmaster

Avatar

Deze wil ik wel zien. Ik verwacht gewoon een vermakelijke en leuke film.

Decepticon

Avatar

Deze wil ik wel in de bios zien. De trailer trekt mijn interesse en de film heeft een zeer goede cast en Leterier vind ik een regisseur die mooie films aflevert.

benjamin

Avatar

En België mag nog een maandje wachten. :)

Nu ja, film ziet er op zich wel aardig uit en ik zal hem wellicht wel gaan bekijken, maar toch ben ik wat teleurgesteld in de eerste reacties. Met deze cast en het idee van goochelaars had men volgens mij meer kunnen doen dan gewoon een 'leuke film'.

SunChaser

Avatar

Film begint goed maar t laatse half uur is zwak en saai

Moviemagic

Avatar

Decepticon "Deze wil ik wel in de bios zien. De trailer trekt mijn interesse en de film heeft een zeer goede cast en Leterier vind ik een regisseur die mooie films aflevert."


exactemundo. Deze wil ik ook snel gaan kijken.

Angelater

Avatar

Luchtige thriller/misdaad waar ik mij geen moment mee heb verveeld. Aan het einde zit je mogelijk nog met een aantal vragen, maar dat is niets wat een herziening kan repareren.

Asperientje

Avatar

Een paar dagen geleden gezien. De film verveelt niet, maar de twist aan het einde was voor mij al vanaf mijlenver te zien. Dat kon beter. The four horsemen worden niet uitgediept, terwijl ik juist meer van hun wilde weten. Het einde geeft veel vragen die niet beantwoord worden wat in sommige films goed uitpakt maar in deze niet. Te voorspelbare film maar toch vermakelijk. Hoef ik niet een tweede keer te zien.

6/10

B@chelor

Avatar

^^ what he says ;)
6/10

Genius

Avatar

Ik heb hem gezien in de bioscoop en vooral de eerste helft vond ik erg leuk, de tweede helft neigde wat meer naar een "gemiddelde actiefilm". Maar toch zou ik deze film echt aanraden, vooral vanwege de showmomenten die heel spectaculair in beeld zijn gebracht.

LuCos

Avatar

Asperientje " The four horsemen worden niet uitgediept, terwijl ik juist meer van hun wilde weten. "


Maar wat wilde je dan van hun nog meer weten? (of eigenlijk, wat valt er nog meer van hun te weten? Want voor mij wordt al best veel duidelijk wie of wat ze zijn.)

Ik hoop dat je deze vraag kunt beantwoorden, maar zal waarschijnlijk niet aangezien je dit waarschijnlijk niet terug gaat lezen :p. (zou dat misschien kunnen, mensen van Filmtotaal, dat wanneer je iemand quote diegene dan een berichtje krijgt? Of is dat alleen puur voor op het forum?)

Zelf vond ik het zeker geen onaardige film, zoals al werd gezegd misschien niet een tweede herziening. Ik heb mij prima (entertainelijk :p) vermaakt met deze film.
Omdat het vooral een entertainment film is snap ik daarom van mensen de reactie niet zo denderend goed waarom ze de personages uitgediept willen hebben. Het is in die zin een vrij oppervlakkige film, maar wat mij betreft was het voor deze film niet erg. (wat ik vaak wel meer last van heb in andere fims)

Now You See Me

acties