Recensie

A Good Day to Die Hard (2013)

De dood van een geliefde actieheld.

door Yara Plasman om 10:25 in RECENSIES
A Good Day to Die Hard poster
Regie: John Moore | Cast: Bruce Willis (John McClane), Jai Courtney (Jack McClane), Sebastian Koch (Komarov), Rasha Bukvic (Alik), Cole Hauser (Collins), Yulia Snigir (Irina), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2013

Bruce Willis is wederom op het witte doek te bewonderen in een van zijn meest iconische rollen als politieagent John McClane. Vijfentwintig jaar na de eerste Die Hard-film, maakt alweer het vijfde deel van de serie zijn opwachting in de bioscoop. Als John McClane heeft ontdekt waar zijn verloren zoon zich bevindt, besluit hij deze maar eens terug naar huis te halen. Aangekomen in Moskou komt hij erachter waar Jack zich al die tijd mee bezig heeft gehouden. Samen moeten ze de wereld redden van Russische terroristen met hun massavernietigingswapens.

Vijfentwintig jaar later betekent ook een vijfentwintig jaar oudere Bruce Willis, die inmiddels al bijna tegen de zestig loopt. Maar het is hem niet af te zien. Met dezelfde overtuiging, enthousiasme en vitaliteit als in het eerste deel zet hij ook nu zijn personage John McClane neer. Bruce laat zien dat hij nog steeds overtuigend een wapen kan bedienen. Het ligt dan ook niet aan de inzet van onze held Willis dat de film verder een complete mislukking is.

Het scenario getuigt van weinig creativiteit en laat veel te wensen over. De schrijvers vonden het nodig om McClane buiten de Amerikaanse grenzen te plaatsen dit keer. Op een heel jaren tachtig waardige locatie, namelijk Rusland, waar voortgeborduurd wordt op de ramp in Tsjernobyl. Hoewel in de jaren tachtig de Russen misschien de grootste vijand waren van de Verenigde Staten en het destijds gebruikelijk was dat zij de bad guys waren, past het totaal niet in het hedendaagse plaatje. In tegenstelling tot het vierde deel waarin juist hedendaagse technologische ontwikkelingen tot wapens werden gemaakt van moderne schurken. Had er nu nog een goed verhaal achter gezeten dan was het misschien geloofwaardig geweest en een mooie ode. Maar kernwapens en terroristen uit het Oostblok die verder weinig te melden hebben, kennen we inmiddels wel.

Diepgang proberen de makers te creëren door zich op de verstoorde vader-zoonrelatie te storten. Tot in den treure wordt deze uitgemolken, zonder daadwerkelijk in het hart te raken of tot de kern van het probleem te komen. Keer op keer moet John herhalen dat hij wel de vader is van zijn zoon en dat hij vindt dat hij dat respect van zijn zoon verdient. Waarop het standaard antwoord van Jack is dat John nooit een vader is geweest. Wat vreemd is want John lijkt dikke maatjes te zijn met zijn dochter, die toch echt in dezelfde situatie is opgegroeid als haar broer. Als John dan wel mijmert over het feit dat hij misschien wel teveel met zijn werk is bezig geweest, kan de kijker zich alleen nog maar meer ergeren. Je bent fucking John McClane, wie had anders de mensheid van al die schurken moeten redden? Dan ineens is daar het moment van verzoening, om er vervolgens vooral niet te lang bij stil te staan en weer over te gaan tot actie.

De film loopt over van actie, maar de schietpartijen, explosies en achtervolgingen weten niet te boeien. Misschien wel omdat de actie totaal niet verhalend is, maar puur dient om de film tot actiefilm te kunnen bestempelen. Daarnaast is het ook nog eens ongeloofwaardig. De schurken schieten op klaarlichte dag vanuit een helikopter het gebouw aan gort waar John en Jack zich in bevinden. Maar geen autoriteit die erop reageert. Het mag dan wel Rusland zijn, ook daar kan dit niet zomaar. In andere delen deden die tenminste nog mee, waardoor de ultieme actieheld juist nog veel heldhaftiger leek omdat hij voor elkaar kreeg wat politie of leger niet lukte.

Ook het personage van John McClane weten de makers te verpesten. Waar in eerdere delen zijn enigszins arrogante houding juist ironisch werkte en niet altijd opzettelijk leek, groeit de arrogantie in het vijfde deel McClane boven het hoofd. Zijn leuk bedoelde opmerkingen zijn herhalend, getuigen van zelfverheerlijking en komen niet over. Hij geeft zelfs een onschuldige automobilist een kopstoot om er vervolgens met zijn auto vandoor te gaan. Dit maakt het moeilijk om al te veel sympathie voor het personage te ontwikkelen. Dan komt vervolgens ook nog zijn meest geliefde kreet totaal niet uit de verf. Wat blijft er dan nog van John McClane over?

De film had een mooie opstap kunnen zijn voor een nieuwe Die Hard-held. Want laten we wel wezen, Jai Courtney als Jack McClane was best een leuke opvolger geweest. Een aantrekkelijke spierbundel die aardig acteert. In plaats daarvan is de kijker toeschouwer van de dood van een geliefde actieheld en een onbevredigend einde van de Die Hard-serie. Het is dan ook te hopen dat Willis dit ooit nog een keer over mag doen, maar dan met een goed script dat wel weet te boeien.

72 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

rick512

Avatar

Aiii valt dat even tegen. Ik had het ergens al zien aankomen, toen ik hoorde dat Hij geregisseerd zou worden door John Moore.

JamesBond

Avatar

Balen! Ik wil het wel met m'n eigen ogen aanschouwen. Hopelijk komt er nog wel een deel 6...

theDarkKira

Avatar

JamesBond "Balen! Ik wil het wel met m'n eigen ogen aanschouwen. Hopelijk komt er nog wel een deel 6..."


Waarom?

Dit is precies de reden waarom Hollywood dit soort luie kutfilms blijft maken.

Niet alleen blijft de massa (ondanks de belabberde kwaliteit) toch wel opdagen, maar ze blijven zelfs om meer vragen.

Hun respectloosheid naar de filmbezoekers wordt gewoon beloond, dus waarom zouden ze nog hun best doen?

Zolang de titel naamsbekendheid bevat, hoef je verder niets te leveren.

diepe, diepe zucht.

B@chelor

Avatar

Jammer. Maar goed, ik ga er toch heen morgen.

JamesBond

Avatar

theDarkKira "Waarom?

Dit is precies de reden waarom Hollywood dit soort luie kutfilms blijft maken.

Niet alleen blijft de massa (ondanks de belabberde kwaliteit) toch wel opdagen, maar ze blijven zelfs om meer vragen.

Hun respectloosheid naar de filmbezoekers wordt gewoon beloond, dus waarom zouden ze nog hun best doen?

Zolang de titel naamsbekendheid bevat, hoef je verder niets te leveren.

diepe, diepe zucht."


Stel, dit is een ongelooflijke rot film naar mijn mening. Dan vind ik dat McClane een nieuwe kans krijgt om puike Die Hard af te leveren net als de eerste 4 (op 2 na dan, wan die was niet zo goed).

Maar toch wil ik deze in de bios zien omdat ik hier al een tijdje naar uitkijk.

Gigan72

Avatar

Best jammer maar had het wel verwacht
Alleen deel 1 en deel 3 zijn goed
deel 2 was slecht en deel 4 dat was helemaal bagger
jammer dat dit deel dus ook weer bagger is tijd om te stoppen met de Die Hard films.
Anders verziek je het helemaal wat nu al een beetje het geval is.

eltorro

Avatar

Klinkt goed "John die een onschuldige automobilist een kopstoot geeft", zo te horen heeft hij schijt aan alles dit keer en zo hoort het. En gelukkig dus geen saaie hackers dit keer, maar weer gewoon ouderwetse badguys. Misschien dat ik de film dan maar wel in de bioscoop ga zien:Y

batmaster

Avatar

Zo zien we maar dat een rating niet een film beter of slechter maakt. Wat veel mensen dus wel vinden. Ach ja, ik vind het jammer. Keek er wel naar uit.

Luthron

Avatar

En op RT 11%. Ik zal het vanavond zien..

Cole_be

Avatar

Deze geliefde actieheld werd al vermoord in deel 4...
Had niks anders verwacht van deze 5de deel.

lastresort

Avatar

Slechte film uit de heele reeks gistere gaan zien geweest dik spijt van ik vond 4 nog wel heel goed maar nummer 5 waar zit het verhaal,enzo

Angelater

Avatar

batmaster "Zo zien we maar dat een rating niet een film beter of slechter maakt. Wat veel mensen dus wel vinden. Ach ja, ik vind het jammer. Keek er wel naar uit."


Bedoeld u met rating de PG-13 en R-rating? Want daar heb ik toevallig een antwoord op; FOX is weer goed bezig geweest met naaien. Ze hebben juist hier en daar de PG-13 versie naar bioscopen verzonden, waardoor men niet de films krijgen die ze wel horen te hebben. Hier in NL ben ik ook bang voor de PG-13 versie, want er staat 12+ op de pathe site; naja, ik ga er zo naartoe. Kom er snel genoeg achter.

Oh, bezoek de forum van imdb.com anders; daar laat men weten in welke landen ze welke versie krijgen; merendeels de 12+ versie. FOX tegenwoordig :N

Masterbrain

Avatar

Kan me volledig vinden in deze recensie, de man is gewoon te oud en geen een keer is hij op de vuist gegaan in de film en niet alleen in deze film ook in zijn vorige films je ziet hem niet meer kick Ass action doen , alleen maar ontploffingen en schietpartijen nou dat is even snel gedaan zeg.

Aston

Avatar

Jammer, 4 was nog erg goed, ook met Mary Elizabeth Winstead. :~

Kamajiisama

Avatar

Alleen om Bruce Willis is het de moeite waard al is het deze keer voor maar 96 Minuten :?, vergeleken met de voorgaande delen

PKP

Avatar

Ik ga 'm na het weekend bekijken.
Ben er nu toch wel wat huiverig voor. Hoor overal negatieve verhalen..

Tijd om de mindset te zetten op 0.0 verwachting en gaaaaaan.

Glennekeeeee

Avatar

Ik denk als je deze met lage verwachtingen gaat zien, hij nog kan meevallen...

Decepticon

Avatar

Degenen die nu huiverig worden, moeten even de recensie van de telegraaf lezen, dan kunnen jullie weer positief worden, want die recensie is positief, wel kort en wordt niet veel uitgelegd, maar dat is misschien ook niet nodig bij een film als deze. Ze geven 3,5 ster.

En de quote hierboven in de recensie:

De film loopt over van actie, maar de schietpartijen, explosies en achtervolgingen weten niet te boeien.

Ik denk dat de veel actieliefhebbers na het zien van de film het tegenovergestelde zullen zeggen. Je weet het niet, maar ik denk dat ik de actie vast wel boeiend ga vinden, afgaande op de trailer.

Vleeshaak

Avatar

Recensies zijn slechts de mening van één persoon en misschien heeft de Telegraaf voor één keer wel gelijk (klinkt onwaarschijnlijk). Ik ga hem in ieder geval een keertje thuis in de speler stoppen, dan zie ik het allemaal zelf wel.

Decepticon

Avatar

Vleeshaak "Recensies zijn slechts de mening van één persoon en misschien heeft de Telegraaf voor één keer wel gelijk (klinkt onwaarschijnlijk)."
Ja, is heel goed mogelijk. De recensenten van de telegraaf zijn imo wat minder kritisch en geven over het algemeen misschien een milder oordeel.
Ik lees die (soms) puur, omdat de telegraaf bij mij op het werk ligt.

jaime91

Avatar

Welke debiel is er in hemelsnaam op het idee gekomen om John Moore (de regisseur van die vreselijke Max Payne film) te laten regisseren en Skip Woods (de schrijver van Hitman en X Men Origins Wolverine) te laten schrijven? Deze film was gewoon gedoemd om te mislukken.

En in tegenstelling tot velen vond ik deel 4 helemaal niet slecht. Timothy Olyphant deed het prima als badguy, en het concept van John McClane die in een digitaal tijdperk boeven moet vangen werkte prima. PG13 of niet, Len Wiseman begreep ten minste beter wat Die Hard was dan die sukkel van een Moore.

Laten we hopen dat er nog een 6de deel komt, met een regisseur die wel verstand heeft van Die Hard films, en hier niet een domme actiefilm van maakt. Op zich zat hier best potentie in, Jai Courtney lijkt mij een prima sidekick en misschien ook nog wel geschikt om de reeks ooit over te nemen. Dit is gewoon fucking jammer. Hopelijk gaat Die Hard niet zo ten onder.

JamesBond

Avatar

jaime91 "Welke debiel is er in hemelsnaam op het idee gekomen om John Moore (de regisseur van die vreselijke Max Payne film) te laten regisseren en Skip Woods (de schrijver van Hitman en X Men Origins Wolverine) te laten schrijven? Deze film was gewoon gedoemd om te mislukken.

En in tegenstelling tot velen vond ik deel 4 helemaal niet slecht. Timothy Olyphant deed het prima als badguy, en het concept van John McClane die in een digitaal tijdperk boeven moet vangen werkte prima. PG13 of niet, Len Wiseman begreep ten minste beter wat Die Hard was dan die sukkel van een Moore.

Laten we hopen dat er nog een 6de deel komt, met een regisseur die wel verstand heeft van Die Hard films, en hier niet een domme actiefilm van maakt. Op zich zat hier best potentie in, Jai Courtney lijkt mij een prima sidekick en misschien ook nog wel geschikt om de reeks ooit over te nemen. Dit is gewoon fucking jammer. Hopelijk gaat Die Hard niet zo ten onder."


Jij snapt het T+)

Decepticon

Avatar

jaime91 "Welke debiel is er in hemelsnaam op het idee gekomen om John Moore (de regisseur van die vreselijke Max Payne film) te laten regisseren en Skip Woods (de schrijver van Hitman en X Men Origins Wolverine) te laten schrijven?

En in tegenstelling tot velen vond ik deel 4 helemaal niet slecht. Timothy Olyphant deed het prima als badguy, en het concept van John McClane die in een digitaal tijdperk boeven moet vangen werkte prima. PG13 of niet, Len Wiseman begreep ten minste beter wat Die Hard was dan die sukkel van een Moore. "
De door velen gehate filmstudio 20th Century Fox. Die ook de films heeft geleverd, die je aanhaalt.

Wat betreft Die Hard 4, ben ik het met je eens. Ik vind deel 4 beter dan deel 2 en zelfs beter dan deel 3.

Blockbuster

Avatar

Heeft Bruce Willis eigenlijk na Die Hard 4.0 nog een goede film afgeleverd? Waarschijnlijk over de houdbaarheidsdatum, zodat het lachwekkend gaat worden, zoals in het geval van Steven Seagal, Jean Claude Van Damme, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, enz.

jaime91

Avatar

Decepticon "De door velen gehate filmstudio 20th Century Fox. Die ook de films heeft geleverd, die je aanhaalt.

Wat betreft Die Hard 4, ben ik het met je eens. Ik vind deel 4 beter dan deel 2 en zelfs beter dan deel 3."

Beter dan Die Hard With A Vengeance? Zo ver wil ik niet gaan, maar hij is wel beter dan het 2de deel ja.

jaime91

Avatar

Blockbuster "Heeft Bruce Willis eigenlijk na Die Hard 4.0 nog een goede film afgeleverd? Waarschijnlijk over de houdbaarheidsdatum, zodat het lachwekkend gaat worden, zoals in het geval van Steven Seagal, Jean Claude Van Damme, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, enz."

Naast Looper misschien Red maar verder valt het vies tegen.

JamesBond

Avatar

jaime91 "Naast Looper misschien Red maar verder valt het vies tegen."


'Moonrise Kingdom' en 'The Expendables 1 & 2'?

jaime91

Avatar

JamesBond "'Moonrise Kingdom' en 'The Expendables 1 & 2'?"

Ja The Expendables films natuurlijk ook maar daarin heeft hij een bijrol. En Moonrise Kingdom heb ik nog niet gezien. Looper trouwens ook nog niet maar die wil ik wel nog zien, bij Moonrise twijfel ik nog.

Fredius

Avatar

Op voorhand lees ik al paniek bij de meeste mensen. Terecht, deel 1 en 3 waren de beste maar deel 4 vond ik in elk geval niet slecht. Ik ben gek op actiefilms en ga vanavond dan ook met frisse moed naar deze film. Wat is er dan volgens de kenners zo 'slecht' aan deel 4? Ik ben 47, kijk al jaren films in alle genres, maar soms begrijp ik de kreet 'slecht' niet altijd. Wat ik dan graag wil weten is waar jullie dan op letten. Deel 5 kan idd nooit zo goed zijn als de eerste maar wat is er dan 'slecht'. Veelal ga ik voor de actie en als ik daar genoeg van zie ben ik tevreden. Voor een intelligent verhaal lees ik wel een boek of kijk ik een ander soort film. Afijn, na vanavond weet ik meer. Kijken wat er nu precies zo slecht is zoals ze schrijven...

JamesBond

Avatar

jaime91 "Ja The Expendables films natuurlijk ook maar daarin heeft hij een bijrol. En Moonrise Kingdom heb ik nog niet gezien. Looper trouwens ook nog niet maar die wil ik wel nog zien, bij Moonrise twijfel ik nog."


Ik heb 'Moonrise Kingdom' ook niet gezien maar die schijnt erg indrukwekkend te zijn. Evenals 'Looper'.

JamesBond

Avatar

Fredius "Op voorhand lees ik al paniek bij de meeste mensen. Terecht, deel 1 en 3 waren de beste maar deel 4 vond ik in elk geval niet slecht. Ik ben gek op actiefilms en ga vanavond dan ook met frisse moed naar deze film. Wat is er dan volgens de kenners zo 'slecht' aan deel 4? Ik ben 47, kijk al jaren films in alle genres, maar soms begrijp ik de kreet 'slecht' niet altijd. Wat ik dan graag wil weten is waar jullie dan op letten. Deel 5 kan idd nooit zo goed zijn als de eerste maar wat is er dan 'slecht'. Veelal ga ik voor de actie en als ik daar genoeg van zie ben ik tevreden. Voor een intelligent verhaal lees ik wel een boek of kijk ik een ander soort film. Afijn, na vanavond weet ik meer. Kijken wat er nu precies zo slecht is zoals ze schrijven..."


Klopt, Die Hard-films kijk je niet om het verhaal, je kijkt ze om de actie Smiley face

Decepticon

Avatar

JamesBond "Ik heb 'Moonrise Kingdom' ook niet gezien maar die schijnt erg indrukwekkend te zijn. Evenals 'Looper'."
Looper is een leuke en goede film, maar imo echt niet indrukwekkend.

JamesBond

Avatar

Decepticon "Looper is een leuke en goede film, maar imo echt niet indrukwekkend."


Ik vond hem als film over tijdreizen wel redelijk indrukwekkend. Misschien is dat niet het juiste woord... Laten we het erop houden dat het een geweldige film over tijdreizen is Smiley face

Euro95

Avatar

Erg jammer dit. Was dit ook niet de eerste die hard waar daadwerkelijk het script voor geschreven was? meen ik een keer opgevangen te hebben.

eltorro

Avatar

Dat mensen klagen over een gebrek aan verhaal trouwens bij een Die Hard film :| Het enigste waar ik me denk ik echt aan ga storen is de vader zoon gezeik. En een r rating is sowieso al een pluspunt.

SunChaser

Avatar

"In plaats daarvan is de kijker toeschouwer van de dood van een geliefde actieheld en een onbevredigend einde van de Die Hard-serie."

Is de opmerking van de dood van een actieheld nu ironisch bedoeld of gaat Maclane dood op het eind?

benjamin

Avatar

Vleeshaak "Recensies zijn slechts de mening van één persoon."


En de absolute meerderheid van de personen brandt de film af.

benjamin

Avatar

eltorro "Dat mensen klagen over een gebrek aan verhaal trouwens bij een Die Hard film :| "


Nog maar eens voor mensen als jij die het echt niet doorhebben: de mensen die nu zo negatief zijn waren wel positief over de vorige delen!! Zelfs deel vier (waarvan blijkbaar iedereen vindt dat die zo slecht is) kreeg een dikke 80% op RT.

benjamin

Avatar

JamesBond "Ik heb 'Moonrise Kingdom' ook niet gezien maar die schijnt erg indrukwekkend te zijn. Evenals 'Looper'."


Die is ook steengoed. En Looper ook natuurlijk, volgens Willis zelf zelfs de beste film die hij ooit gemaakt heeft.

JamesBond

Avatar

benjamin "Die is ook steengoed. En Looper ook natuurlijk, volgens Willis zelf zelfs de beste film die hij ooit gemaakt heeft."


'Looper' was echt geweldig, vond alleen het einde beetje zwak maar dat ligt vast weer aan mij.

Frietgezicht

Avatar

Vraag me af waar op McClane na een Die Hard-film nog over gaat. Die nieuwe film die eraan komt met Gerard Butler en Morgan Freeman had ik liever met McClane gezien in een afgesloten ruimte.

Angelater

Avatar

Vond de film inderdaad een beetje tegenvallen (krappe 2/5*), en de R-rating was wel bedroevend; een paar F-woordjes, maar verder absoluut geen bloederig geweld, dus vergeet dat maar.

Er zaten wel een paar mooie stunts in moest ik zeggen (CGI-vrij nog wel), maar wat de film toch de nek omdeed was het af en toe gebruik van shaky cam (vooral tijdens praat scènes erg irritant) en de dialogen; ze vulden elkaar zo tenenkrommend aan. En Bruce... hij was gewoon McClane niet. Hij was meer een zeurpiet "I'm on my holiday!" in plaats van dat hij leuke one-liners maakte.

De vader/zoon relatie was ook belabberd gedaan. Ze leken ook maar weinig gemeen te hebben. Hun dialogen vulden ook niet zo goed op elkaar aan vond ik persoonlijk.

JamesBond

Avatar

Frietgezicht "Vraag me af waar op McClane na een Die Hard-film nog over gaat. Die nieuwe film die eraan komt met Gerard Butler en Morgan Freeman had ik liever met McClane gezien in een afgesloten ruimte."


Toch lijkt me 'Olympus Has Fallen' best een vermakelijke film Smiley face

Frietgezicht

Avatar

JamesBond "Toch lijkt me 'Olympus Has Fallen' best een vermakelijke film Smiley face"


Nee true maar toch had ik het liefst McClane in zulke settings gezien. Maybe dan maar 1 waar Alcatraz is overgenomen door terroristen met raketten en hij toevallig toerist is daar.

JamesBond

Avatar

Frietgezicht "Nee true maar toch had ik het liefst McClane in zulke settings gezien. Maybe dan maar 1 waar Alcatraz is overgenomen door terroristen met raketten en hij toevallig toerist is daar."


Daar zie ik nog wel een Die Hard-film in. Met als titel 'Alcatraz is a good place to Die Hard'. ;)

filmjunky

Avatar

Loop net de bios uit.
Een vette film precies waar ie voor gemaakt is een aktie knaller.
Iedereen zit te zeuren het verhaal stelt niks voor maar het is ook een aktie knaller wat wil je.
En bij welke die hard zit nou een wel goed verhaal allemaal filterdun daarvoor ga ik niet naar aktie film. :-S IK WIL AKTIE :-S
en dat zit bij deze wel goed.
ik vindt hem vet en ga hem zeker nog een keer in de bios kijken weer in imax.
Laat deel 6 maar komen.
YIPPEE-KI-YAY :W

Fredius

Avatar

Net terug van Die hard 5. Inderdaad niet echt een die hard film maar absoluut een actieknaller. En daar ging ik voor. Maar toegegeven, het is zeker niet de beste. Ik hou het op deel 1, dan 3, 4,2 en dan 5. Wat de critici ook zeggen, ik heb me vermaakt. Maar misschien lig mijn standaard wel laag? Maar deel 6.... Nee. Verder gewoon heerlijk vermaak. En als er geen de hard op de poster zou staan dan had het evengoed een lekkere actiefilm geweest. Gewoon gaan zien. Oorverdovend!

Expendable

Avatar

Ik ga het ook zaterdag in bios kijken. Als je een fan bent van actiegenre zal het waarschijnlijk niet tegenvallen.

Ik denk dat de echte Die Hard fan niet zo zeer voor verhaal gaat, maar om Bruce Willis gewoon in actie te zien in een nieuwe Die Hard film!

Havoc

Avatar

Net gezien. Niet eens met deze score. Het is niet de beste Die Hard, maar het is geen slechte film. Lekkere actie, leuke humor. Verstand op nul en gaan.

Decepticon

Avatar

Kijk, de positieve(re) berichten komen nu al. Grootste probleem volgens mij is dat mensen graag klagen en een afkeer hebben van sequels. :P

En waar halen sommigen die R-rating toch vandaan?? Bioscopen vermelden toch duidelijk 12+. En bij 12+ komen ook wel scheldwoorden voorbij. Er worden ook de logo's van geweld en verbaal geweld vermeld.

eltorro

Avatar

benjamin "Nog maar eens voor mensen als jij die het echt niet doorhebben: de mensen die nu zo negatief zijn waren wel positief over de vorige delen!! Zelfs deel vier (waarvan blijkbaar iedereen vindt dat die zo slecht is) kreeg een dikke 80% op RT."

? De laatste 2 delen hadden allebei ook niet zo heel boeiend verhaal, dus het is wel raar dat mensen nu in één keer wel klagen over het verhaal (als je dat er mee probeert te zeggen).

adofmirosch

Avatar

Hier keek ik zo naar uit balen zeg.
maarjah slechter dan deel 4 kan die niet zijn.

Yor=

Avatar

Wat een contrast met 2 weken geleden. Toen kregen vrijwel alle films 4+ sterren. Deze week kan er met moeite 1 of 2 sterren vanaf. Waarom worden die goede films niet een beetje verspreid gereleased? Nu is er deze week geen leuke film om naartoe te gaan, terwijl ik 2 weken geleden niet kon kiezen... Smiley face

benjamin

Avatar

Decepticon "Kijk, de positieve(re) berichten komen nu al. Grootste probleem volgens mij is dat mensen graag klagen en een afkeer hebben van sequels. :P"


Ah, daarom scoorde deel vier zo'n prima kritieken nog. Nu snap ik het. O+

benjamin

Avatar

eltorro "? De laatste 2 delen hadden allebei ook niet zo heel boeiend verhaal, dus het is wel raar dat mensen nu in één keer wel klagen over het verhaal (als je dat er mee probeert te zeggen)."


Je hebt in elk genre een soort verhaal en het verhaal/plot/schrijfwerk moet goed zijn binnen dat genre. En als de kritieken hier negatief zijn, betekent dat dat niet het geval is, waar dat de vorige keren wel was.

Punt is dus niet dat de score hier en op RT zo laag ligt, omdat iedereen iets anders verwacht dan wat een 'Die Hard'-film is - zoals sommige mensen hier graag willen beweren. Punt is gewoon dat veel mensen die de vorige films prima films vonden (binnen hun genre uiteraard) dit gewoon rommel vinden.

Fredius

Avatar

adofmirosch "hier keek ik zo naar uit balen zeg.
maarjah slechter dan deel 4 kan die niet zijn."


Leg mij dan eens uit wat er zo slecht was aan deel 4? Ik ben daar zooo benieuwd naar als fan. Wat klopte er dan niet? Wat deugd er dan niet in jouw ogen? Iedereen mag reageren.

Decepticon

Avatar

benjamin "Ah, daarom scoorde deel vier zo'n prima kritieken nog. Nu snap ik het. O+"
Jeez, jij voelt je geroepen om elke keer zowat op iedereen te reageren ofnie?
Let one go once in a while. Zie je de smiley niet staan? Het is maar sarcasme, het hoeft niet op elke sequel te slaan natuurlijk.

Shifty777

Avatar

Heb de film zelf nog niet gezien, dus daar ga ik niet over oordelen. Wel wil ik even reageren op al die mensen die lopen te zeuren dat het verhaal toch niet boeit, dat het om de actie gaat. Dat vind ik de grootste bullshit, onder dat motto kan je iedere idioot 150 miljoen geven en een film vol explosies en vechtpartijen laten maken.

Als voorbeeld dat een goed scenario, uitgekiende regie e.d. wel degelijk een verschil maakt: Vergelijk Terminator 2 en 3 eens met elkaar. Deel 3 bevat ook genoeg actie, maar deel 2 werkt gewoon veel beter omdat er ook spanning in de actie zit, het scenario beter was en de regisseur zijn vak beter verstond. Daarnaast was deel 2 ook een heel origineel vervolg op het eerste deel, en deel 3 eigenlijk maar een redelijke herhalingsoefening van het tweede deel. En dit is enkel een voorbeeld, maar het maakt naar mijn mening wel degelijk een verschil!

spiderm8n

Avatar

Kan de flick alleen maar meevallen na deze slechte recensie .

eltorro

Avatar

benjamin "Je hebt in elk genre een soort verhaal en het verhaal/plot/schrijfwerk moet goed zijn binnen dat genre. En als de kritieken hier negatief zijn, betekent dat dat niet het geval is, waar dat de vorige keren wel was.

Punt is dus niet dat de score hier en op RT zo laag ligt, omdat iedereen iets anders verwacht dan wat een 'Die Hard'-film is - zoals sommige mensen hier graag willen beweren. Punt is gewoon dat veel mensen die de vorige films prima films vonden (binnen hun genre uiteraard) dit gewoon rommel vinden."

Het blijft een mening wat zijn van het verhaal vinden. Ik vind dat het script zich zelf niet te serieus mag nemen en dat het lekker veel actie moet bieden. Daarom lijkt dat vader en zoon gebeuren me niet zo heel boeiend.

2ndSystem

Avatar

Ik ben het duidelijk niet met jullie recensie eens!

de actie is ge-wel-dig, bruut, lang en lomp, duidelijk Die-Hard waardige actiescenes, echt eentje om in de bios te bekijken.
onder andere een van de beste achtervolgingen die ik in tijden gezien heb! echt veel lof daarvoor. En Helicopters hebben duidelijk iets tegen John McClane, want hij krijgt weer flink met ze aan de stok, meer dan je denkt dat mogelijk is.
verder veel goeie vuurgevechten in mijn ogen, en gave wapens, maar ik heb McClane volgensmij geen Yippie Ki-yay Motherf**ker horen zeggen, jammer.

Het Shaky-cam effect had op bepaalde momenten wat minder gemogen maar het gaf wel echt het gevoel dat alles ontplofte of instortte, dus het gebruik is dan weer gerechtvaardigd in mijn ogen.
verder goede cameraposities, een zeer mooie visuele nabewerking waardoor alles er heerlijk rauw en grof uitzag.

de wendingen in het verhaal, ik zag ze niet aankomen, en ze waren verassend, maar het voelde toch alsof er 20min was weggeknipt.
de relatie tussen Mcclane en z'n zoon had meer vlees mogen hebben, en de villain-personages hadden veel uitgebreider kunnen zijn.

De eerste helft van de film voelt zeer gehaast, de film scoort duidelijk niet als het om diepgang gaat, wat verwacht je met slechts 97min!

Als actiefilm krijgt deze van mij toch een 9.
en mischien vind ik het wel de gaafste Die-Hard van allemaal,
De uiteindelijke Team-up tussen Willis en Courtney was priceless.

ik hoop ondertussen dat we een Extended/Director's Cut van deze film gaan zien.

adofmirosch

Avatar

Fredius "Leg mij dan eens uit wat er zo slecht was aan deel 4? Ik ben daar zooo benieuwd naar als fan. Wat klopte er dan niet? Wat deugd er dan niet in jouw ogen? Iedereen mag reageren."


geen iedee mijn beste.
ik vind die film gewoon zo slecht bruce personage is tof maar de rest er oom heen,de schurken en de actie scenes boeie me niet.

PRIME

Avatar

Ik vind alle kritiek een beetje overdreven, hoor. Laten we nou niet doen alsof Die Hard 1 tm 3 ontzettende meesterwerken waren.

Ik vond juist Die Hard 5 back to it's roots gaan. De roots van de old school actiefilm. Bad guy met een plannetje, van die henchmen waarvan niemand weet hoe ze gevonden worden voor zo'n klus en John McClane die er met een heerlijk arrogante houding doorheen walst.

Ik kwam niet meer bij met die middelvinger op het eind.

SunChaser

Avatar

1 niet erknnen als meesterwerk

1 is 2 jaar later nog steeds d beste

Glennekeeeee

Avatar

Door de amerikaanse bezoekers kreeg de film een solide B+ wat wil zeggen dat het als toeschouwer toch niet zo een bagger moet zijn...

SunChaser

Avatar

Gezien n imax,, wow, lekkere film, zeker in dit genre goed, lomp, luid, hard en grappig

SunChaser

Avatar

Die automobilist geeft ie trouwens gen kopstoot maar een vuistslag omdat ie man boos op m afkomt

SunChaser

Avatar

PRIME "Ik vind alle kritiek een beetje overdreven, hoor. Laten we nou niet doen alsof Die Hard 1 tm 3 ontzettende meesterwerken waren.

Ik vond juist Die Hard 5 back to it's roots gaan. De roots van de old school actiefilm. Bad guy met een plannetje, van die henchmen waarvan niemand weet hoe ze gevonden worden voor zo'n klus en John McClane die er met een heerlijk arrogante houding doorheen walst.

Ik kwam niet meer bij met die middelvinger op het eind."


Die was goed idd.
Verwijzing naar scene met Alan Rickman in DH1 op het eind vond ik ook wel leuk

Badguy die doet alsof ie t slachtoffer is alleen dit keer trapt hij er niet in

SunChaser

Avatar

Sowieso die slowmo scenes op het eind is in Imax een lust voor t oog

Was blij met de lengte van de film, DH4 duurde maar en duurde maar

En qua verhaal, deze lijkt qua verhaal op alle andere delen, badguy wil iets met een twist(je)

Dus de dood van een actieheld? Ik zeg de geboorte van een nieuwe MacLane

FataMorgana

Avatar

De actie was bruut. "Over-the-top" en onwaarschijnlijk hard.
Maar het grote gemis in deze Die Hard is de overbekende John McClane humor. Bruce liep daar als een figurant rond, kon nog net 10x "Jesus" zeggen en dat ie daar eigenlijk op vakantie is... Dat was het.

Nee dit was geen Die Hard maar gewoon een zoveelste super actie film.

A Good Day to Die Hard

acties