Recensie

The Man with the Iron Fists (2012)

Dit zooitje mag dan wel door Quentin Tarantino gepresenteerd worden, verder is het een heel slap aftreksel van Kill Bill.

door Michelle Iwema om 20:07 in RECENSIES
The Man with the Iron Fists poster
Regie: RZA | Cast: RZA (Blacksmith), Russell Crowe (Jack Knife), Lucy Liu (Madam Blossom), Cung Le (Bronze Lion), Jamie Chung (Lady Silk), Daniel Wu (Poison Dagger), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2012

Met Django Unchained heeft Tarantino weer een echte kaskraker te pakken die iedereen wil zien. Maar hoe zit het dan met The Man with the Iron Fists? Zijn naam op de filmposter suggereert dat het hier om een andere film van zijn hand gaat. Rapper RZA is echter degene die aan het roer stond van deze productie. Hij deed de regie, schreef het scenario en speelde ook nog eens de hoofdrol. Bij de openingsscène lijkt het inderdaad even een Tarantino-achtige film te worden, alleen houdt de film dat niveau niet al te lang vol.

RZA speelt een goudsmid die in imperiaal China anno negentiende eeuw de leiding geeft aan een krijgersbende. Samen beschermen zij hun dorp tegen bloeddorstige gangsters van buitenaf. Nadat zijn armen van hem af worden gehakt, maakt hij (uiteraard met een beetje hulp) nieuwe armen van ijzer, waar de iron fists uit de titel naar verwijzen.

Al na vijf minuten zakt het geheel als een kaartenhuis in elkaar. RZA is misschien de ster van de film, hij heeft absoluut geen charisma en komt houterig over. De dialogen zijn eveneens tenenkrommend en van tijd tot tijd zelfs lachwekkend. Maar gek genoeg hebben toch een aantal grote namen zich verbonden aan dit project. Zo komt Russell Crowe langs als Jack the Knife, een Britse avonturier die de goudsmid te hulp schiet. Maar Crowe is zo totaal niet op zijn plek in deze film, dat het lijkt alsof hij per ongeluk de filmset op is gewandeld. Lucy Liu speelt een madam van een hoerenhuis en lijkt de rol slaapwandelend te vervullen. Ook zij lijkt te weten dat er niks meer te redden valt.

Wat de film van tijd tot tijd doet opleven, is de goede soundtrack en de vechtscènes waar een geweldige choreografie aan ten grondslag ligt. Maar het geweld dat gebruikt wordt, is weer te extreem, waardoor deze momenten de film niet kunnen redden. Hoofden, ledematen en bloed vliegen in het rond. En hoe mooi de choreografie ook in elkaar steekt, het is allemaal al eens mooier en vele malen beter gedaan met Kill Bill.

Je vraagt je na afloop af wat Tarantino bezielde om zijn naam aan deze film te verbinden en wat zijn credit als 'presents' eigenlijk heeft ingehouden. Waarschijnlijk niet al te veel. RZA kan in ieder geval maar beter weer gaan rappen, waar overduidelijk zijn talenten liggen. The Man with the Iron Fists heeft een mooie filmposter die veel kijkplezier belooft, maar hij weet daar helaas niets van waar te maken. Het is een dikke anderhalf uur van je leven die je nooit meer terugkrijgt.

25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Havoc

Avatar

Twee maanden geleden al in de sneak gezien. Wat was dit een slechte film zeg. Bah.

KeesD

Avatar

Na 20 minuten uit gezet, wat een rommel.

Euro95

Avatar

Als dit zo n bagger zooi is, wat doet russel crowe dan eigenlijk in die film? En hoe zit dat dan dat de naam van tarantino aan deze film verbonden zit?

movieboy

Avatar

KeesD "Na 20 minuten uit gezet, wat een rommel."

idd rommel

ik vraag me af waarom russell crowe daarin speelde? hmm misschien ging 15mil van de budget naar hem en de rest (5mil) in de film gestoken hehe

MrMister

Avatar

De film had best veel potentie, als RZA niet de regie, scenario en hoofdrol op zich nam zou het best een goede film kunnen worden!

benjamin

Avatar

Euro95 "Als dit zo n bagger zooi is, wat doet russel crowe dan eigenlijk in die film?"


Betaald worden.

Colonel_Kurz

Avatar

Goh, positieve recensie nog. :P

Bane1

Avatar

Verhaallijn is zo slecht. Het gaat alleen om geweld, vrouwen (je ziet niks bloot) en dat is alles. RZA kan gewoon niet goed acteren. Gevechtscene’s zijn zo nep. Men ziet gelijk dat de personages touwen gebruiken om te kunnen springen. Het ziet gewoon nep uit.

nietselam

Avatar

2 sterren zijn er nog 3 teveel.

Frietgezicht

Avatar

Oh tering,wat negatief,jammer want trailer was erg leuk..
RZA zat ook in Californication toch?

Euro95

Avatar

benjamin "Betaald worden."


Ik dacht dat alleen Nicolas Cage zo dacht. ;)

cosper

Avatar

Kon de film idd niet uitkijken... regelrechte troep.

Baron Von Marlon

Avatar

Heb de film gister gezien.
Had potentieel. Zelfde personages met een heel ander verhaal had beter geweest.

Russell Crowe was wel top in deze film.

batmaster

Avatar

Lol, ik ben zeker de enige film die dit wel vermakelijk vond. Oke, hij is slecht, maar ik heb me vermaakt.

Angelater

Avatar

Volgens mij speelde Crowe in de film wegens een eerdere samenwerking met RZA in een andere film. Durf niet te zeggen welke, want ik probeer veel met RZA te vermeiden. Het was een vriendendienst met uitbetaling.

Frietgezicht

Avatar

Angelater "Volgens mij speelde Crowe in de film wegens een eerdere samenwerking met RZA in een andere film. Durf niet te zeggen welke, want ik probeer veel met RZA te vermeiden. Het was een vriendendienst met uitbetaling."


The Next Three Days

skullsplitter

Avatar

Valt in het straatje:
-Black Dynamite
-Shaun of the Dead
-Hot Fuzz
-Austin Powers
-Galaxy Quest

Allen comedies die een genre zowel parodieren door te dwepen met stereotypes alswel een hommage brengen door kleine details erin te verwerken die kenmerkend zijn.

Ben er zaterdag met mijn broertje heen geweest, en die zit dan met een grijns op zijn bek af en toe te mompelen "wat slecht" en dan begijp je het volgens mij niet helemaal.

Het is niet bedoeld als serieuze film, kijk er vooral ook niet zo naar.

Decepticon

Avatar

skullsplitter "Valt in het straatje:
-Black Dynamite
-Shaun of the Dead
-Hot Fuzz
-Austin Powers
-Galaxy Quest

Allen comedies die een genre zowel parodieren door te dwepen met stereotypes alswel een hommage brengen door kleine details erin te verwerken die kenmerkend zijn.

Ben er zaterdag met mijn broertje heen geweest, en die zit dan met een grijns op zijn bek af en toe te mompelen "wat slecht" en dan begijp je het volgens mij niet helemaal.

Het is niet bedoeld als serieuze film, kijk er vooral ook niet zo naar."
Zo verwacht ik het ook, daarom ga ik er zaterdag even naar toe, lekker genieten van de fightchoreografie. Een film als Black Dynamite vind ik geweldig, zo goed zal het wel niet zijn, maar vast vermakelijk als het in dat straatje valt.

movieplanet124

Avatar

Ziet er wel geinig uit is die in de biscoop of zo

Decepticon

Avatar

movieplanet124 "Ziet er wel geinig uit is die in de biscoop of zo"
:?

Dit is de recensie van de film en dat staat ook nog eens op de frontpage vermeld, is dat niet duidelijk?

Thiver

Avatar

Frietgezicht "The Next Three Days"

En daarvoor ook nog in American Gangster.

WesleyK

Avatar

Kennelijk heeft de maker van het stuk niet meegekregen dat RZA al bij een aantal films van Tarantino meeloopt als leerling en dat hij daarom ook bij de credits staat. Hij heeft deze film mede mogelijk gemaakt.

Alleen daarom al en omdat het een parodie is, lijkt het me een erg mooie film

Barnes

Avatar

Film is leuk als je van wire fu houdt. Anders niet kijken. De vechtscenes zijn leuk en met echt van die japanse overdreven kung fu. Ik vind het wel tof op zijn tijd. Die rapper past niet in de film en voegt weinig toe aan het verhaal.

Sharky13

Avatar

Enorme baggerfilm, onbegrijpelijk dat Russel Crow hierin speelt

The Man with the Iron Fists

acties